Levné obědy v jídelnách nejsou fér, tvrdí restauratéři. Ceny jsou tam poloviční, jenže menší jsou i porce

3 minuty
Školní jídelny konkurují restauracím
Zdroj: ČT24

Kvůli dlouhodobě vysokým cenám potravin hledá stále více lidí levnější varianty stravování. Větší zájem teď registrují například některé školní jídelny. Kromě žáků a studentů nabízejí hotová jídla třeba seniorům, ale i ostatním zájemcům. S tím ale nesouhlasí někteří restauratéři, podle kterých to je neférová konkurence.

Jídelna Střední odborné školy strojní a elektrotechnické ve Velešíně vydá denně přes devět stovek jídel. Ovšem nejenom studentům, ale také například seniorům, matkám na mateřské dovolené či pracovníkům okolních firem. Za polévku a hlavní chod tam zaplatí osmdesát korun.

„Za ty peníze bych nic neuvařila. Tady to mám kompletně, ještě dostanu něco navíc. Je to výborné, nemůžu si stěžovat,“ uvedla jedna ze zákaznic Ludmila Michalcová. Václav Kramerbauer tvrdí, že kdyby šel na oběd do restaurace, zaplatí dvojnásobek.

Podobně to vypadá i ve školní jídelně Základní školy Polabiny –Prodloužená v Pardubicích. Dnes sice vydali jenom několik desítek obědů, běžně je to však mnohem víc. „Dnes jich (strávníků) moc není, protože je ryba. Ale zase když je svíčková, těch lidí je daleko víc,“ popsala kuchařka Alžběta Černohlávková.

Není to fér, tvrdí restauratéři

Podle některých provozovatelů restaurací ale nejsou ceny v jídelnách konkurenčně férové. Jako příklad je možné uvést Měřín na Vysočině. V restauraci tam lidé za obědové menu zaplatí 170 korun, ale v nedaleké základní škole, která jídla prodává i cizím strávníkům, je to 85 korun.

„Rozhodně vím, že za tohle nemůžou uvařit. Kdyby si museli platit ty náklady na odvody, výplaty a hlavně na energie, tak to rozhodně nikdy nepořídí,“ reagovala majitelka restaurace U Kohouta Jitka Sýkorová.

Jídleny ale tvrdí, že restauracím konkurovat nechtějí, snaží se prý cílit na jinou klientelu. „Oni přijdou s kastrůlky, my jim to nandáme, a mají stejný oběd jako žáci. Vlastně i ta gramáž je stejná,“ vysvětlila vedoucí jídelny SOŠ strojní a elektrotechnické Velešín Ivana Šátavová.

Slova restauratérů potvrdil i prezident Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek. „Restaurace za současných nákladů, které mají, ať už za personál, nebo za to, že musí pořídit technologie, investovat do nich, tak jsou na tom úplně jinak. Nemohou se na takové ceny dostat,“ upozornil.

Výběr redakce

Aktuálně z rubriky Regiony

Modernizace železničního uzlu Česká Třebová má za sebou první rok

Nové koleje i nádražní objekty vyrostly během prvního roku modernizace železničního uzlu Česká Třebová. Investice za téměř dvacet miliard je plánována na šest let. Má přinést bezpečnější a rychlejší průjezd vlaků i pohodlnější cestování. Lidé pocítí dopad stavebních prací hlavně v druhé polovině oprav.
před 16 mminutami

Z Bedřichova po konci vleků odcházejí i hoteloví hosté

Dlouholetý provozovatel, který měl v Bedřichově v Jizerských horách celkem pět vleků, už ve středisku podnikat nechce. Místní proto hledají cestu, jak v budoucnu provoz obnovit. Uzavření sjezdovek už dopadá na některé podnikatele.
před 1 hhodinou

Na přelomu roku se čeká sníh a teploty pod průměrem

Na přelomu roku do Česka přijde zima. Teploty i přes den budou jen mírně nad nulou, hlavně na horách bude sněžit a lze očekávat sněhové jazyky i závěje, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Ani v prvním týdnu roku 2026 se ráz počasí příliš nezmění.
před 10 hhodinami

Lipno zamrzá, bruslit na něm je ale zatím hazard

Lipenské jezero postupně zamrzá. Místy má sice led tloušťku kolem čtyř až pěti centimetrů, zatím ale netvoří dostatečně souvislou plochu. Přesto na něj už někteří nedočkavci navzdory nebezpečí vstupují. Možnosti bruslení závisí na intenzitě mrazů. Ke zprovoznění bruslařské magistrály propojující Frymburk, Přední Výtoň a Lipno nad Vltavou musí mrznout deset až patnáct dnů.
před 10 hhodinami

Porodnost i letos klesne na další historické minimum

V Česku se narodilo nejméně dětí v historii. Podle průběžných dat zdravotníků letošek skoro s jistotou překoná loňské minimum. Někde hlásí téměř o pětinu méně novorozenců. Potomky teď přivádějí na svět hlavně ženy z populačně slabších 90. let. Jejich matky měly děti přibližně o pět let dřív. V kombinaci s dalšími faktory čekají odborníci nízkou porodnost i v příštích letech.
před 11 hhodinami

Čtyři tisíce litrů fridexu uniklo na univerzitním kampusu v Hradci Králové

Z chladicího potrubí v budovaném lékařském kampusu Univerzity Karlovy v Hradci Králové ve čtvrtek uniklo kolem čtyř tisíc litrů fridexu, nemrznoucí chladicí kapaliny, která slouží k ochraně před zamrznutím v zimě či přehříváním v létě. Hasiči kapalinu rozlitou v přízemí budovy odčerpali. Mimo objekt se fridex nedostal, životní prostředí to neohrozilo. Příčinou havárie byla technická závada na potrubí, řekla mluvčí hasičů Zuzana Strouhalová.
před 12 hhodinami

Poškozené trakční vedení zkomplikovalo provoz na hlavním nádraží v Praze

Poškozené trakční vedení dopoledne zkomplikovalo provoz na hlavním nádraží v Praze. Vlaky zhruba půlhodinu nejezdily do Libně, Vysočan a Holešovic, směrem do Vršovic a na Smíchov byla doprava omezená. Oznámil to mluvčí Správy železnic pro mimořádnosti Martin Kavka. Co bylo příčinou poškození, podle něj železničáři zjišťují.
před 20 hhodinami

Na Štědrý den řešili hasiči nejvíce požárů za pět let

Hasiči v Česku na Štědrý den vyjížděli k 72 požárům, což je nejvíce za posledních pět let. Nikdo při nich nezemřel, zranění utrpělo dvanáct lidí. Některé požáry přímo souvisely s Vánocemi, způsobilo je například neopatrné zacházení s prskavkami. Celková škoda je přes třicet milionů korun, informovala mluvčí generálního ředitelství hasičů Klára Ochmanová.
25. 12. 2025Aktualizováno25. 12. 2025
Načítání...