TÉMA

Okresní soud

Padly první tresty v kauze Tumorr

Okresní soud v Českých Budějovicích rozdal peněžité tresty v části případu Tumorr, který se týká úniků informací z policejních databází. Dnes už bývalý policista má zaplatit padesát tisíc korun, další člověk pak čtyřicet tisíc. V případu si obvinění vyslechlo celkem jedenáct lidí a dvě firmy. Mezi obviněnými jsou současní i bývalí policisté, kteří podle vyšetřovatelů za úplatu poskytovali informace podnikatelům.
10. 4. 2024|

Kauzu otce a exmanželky Radka Březiny znovu projedná okresní soud

Případem otce a bývalé manželky Radka Březiny, organizátora rozsáhlých obchodů s nezdaněným lihem, kteří jsou obžalovaní z praní špinavých peněz, se bude počtvrté zabývat zlínský okresní soud. Krajský soud v úterý zrušil v neveřejném zasedání jeho loňské rozhodnutí ve věci a nařídil mu ji znovu projednat, vyplývá z justiční databáze. Kauzou se krajský soud zabýval na základě odvolání žalobce. V květnu 2023 okresní soud Vladimíra Březinu a Stanislavu Březinovou nepravomocně zprostil obžaloby z legalizace výnosů z trestné činnosti, za kterou jim hrozí až osm let vězení. Vinu oba popřeli.
14. 2. 2024|

Aktivistka Lisková čelí obžalobě kvůli nenávistným výrokům o muslimech a Pirátech

Aktivistka Nela Lisková čelí další obžalobě kvůli podněcování k nenávisti. Kauza se týká internetových příspěvků, ve kterých měla manipulativně psát o členech Pirátů, muslimech nebo sexuálních menšinách. ČT to zjistila z obžaloby, kterou projednává Okresní soud v Ostravě. Ten stíhání Liskové původně zastavil, krajský soud mu ale případ nařídil projednat. Soud ho bude řešit společně s kauzou, v níž žena čelí obvinění kvůli výzvě k deukrajinizaci a denacifikaci Česka. Vinu odmítá.
24. 1. 2024|

Sociální pracovníci v justici se stávají běžnou praxí, vláda je chce u každého okresního soudu

Ohroženým dětem, seniorům, lidem s handicapem nebo duševní poruchou stále častěji pomáhají sociální pracovníci v justici. Čtyřletý pilotní projekt ukázal, že jsou užiteční nejen pro zmíněné zranitelné skupiny, ale i pro samotné soudce. Nyní se stávají běžnou praxí.
8. 12. 2023|

Umístit mladíka do ústavu bez vyslechnutí byla chyba, uvedl Ústavní soud. Pro chlapce se ale nic nemění

Obecné soudy podle Ústavního soudu (ÚS) pochybily, když předběžným opatřením poslaly šestnáctiletého hocha do ústavu, aniž by ho vyslechly. Nic se pro něj ale nemění, v ústavu už je rozsudkem soudu. Šlo o první nález, který připravila a ve středu vyhlásila ústavní soudkyně Kateřina Ronovská, která u ÚS působí od srpna.
8. 11. 2023|

Vedoucí kroužků, který dle obžaloby zneužíval chlapce, nepravomocně odsouzen na osm let

Táborský soud poslal na osm let do vězení devětatřicetiletého Jana Bártu, který podle obžaloby jako vedoucí sportovních a volnočasových kroužků pohlavně zneužíval nezletilé chlapce. Muž patří do skupiny, jejíž členové si podle kriminalistů na internetu vyměňovali zkušenosti a rady, jak se přes kroužky nebo spolky dostat k dětem. Skupina podle policejního prezidia zasahuje do několika regionů. Rozsudek není pravomocný, státní zástupkyně i obhájci si ponechali lhůtu pro případné odvolání.
15. 9. 2023|

Soudy zrychlily, ty krajské však řeší spory mnohem déle než okresní

Trestní řízení u soudů loni v průměru trvala 183 dní, o tři týdny méně než předloni. O dva dny na 269 dní se zkrátila i průměrná délka občanskoprávních řízení, oznámil ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Připustil však, že ačkoli jsou soudy obecně rychlejší, jsou velké rozdíly v rychlosti jejich práce v různých regionech. Podstatně pomaleji také pracují krajské soudy oproti okresním.
11. 9. 2023|

Unipetrol znečišťuje zvlášť nebezpečně, rozhodl Nejvyšší soud. O odškodnění se rozhodne znovu

Nejvyšší soud vyhověl dovolání Lesů ČR ve sporu o odškodné za poničení půdy a lesů emisemi vypouštěnými společností Orlen Unipetrol. Dal za pravdu Okresnímu soudu v Mostě a označil látky vypouštěné v závodech Unipetrolu za zvlášť nebezpečné. Prvoinstanční soud v Mostě, který původně přiznal Lesům ČR odškodné přes čtyři miliony korun, tak bude o případu po čtyřech letech rozhodovat znovu. Vyplývá to z rozsudku Nejvyššího soudu, který má ČT k dispozici.
27. 6. 2023|

Údajné mučení vězňů ve Světlé nad Sázavou projedná soud. Už potřetí

Odvolací soud vrátil k novému projednání případ šesti dozorců a dozorkyň věznice ve Světlé nad Sázavou obžalovaných z údajného mučení odsouzené. Sedmého z obžalovaných osvobodil. Věc bude už potřetí projednávat Okresní soud v Havlíčkově Brodě.
30. 5. 2023Aktualizováno30. 5. 2023, 14:51|

Bývalý lichtenštejnský majetek na Kolínsku zůstane státu. Ústavní soud šlechtické nároky odmítl

Ústavní soud zamítl stížnost Lichtenštejnů ve sporu o nemovitý majetek na Kolínsku. Rod Lichtenštejnů přišel o nemovitosti v Českých zemích v roce 1945 na základě Benešových dekretů. Před pěti lety Nadace knížete z Lichtenštejna spolu s vládnoucím knížetem Hansem Adamem II. podala k českým soudům sérii žalob o určení vlastnického práva a vyklizení nemovitostí. Jednu žalobu obdržel také soud v Kolíně, který jí nevyhověl.
9. 5. 2023Aktualizováno9. 5. 2023, 17:18|

Muž má zaplatit 157 milionů za to, že způsobil požár Severochemy v Liberci

Náhradu škody přes 157,5 milionu korun má zaplatit šestačtyřicetiletý Jiří Mach, který byl souzen za to, že v roce 2017 způsobil požár firmy Severochema v Liberci. Zároveň mu okresní soud uložil podmíněný trest na tři roky se zkušební dobou na pět let. Machovi hrozilo za obecné ohrožení z nedbalosti dva až osm let vězení, vinu nepřiznal. Verdikt není pravomocný. Na místě se odvolala státní zástupkyně, která požadovala nepodmíněný trest na čtyři až 4,5 roku. Obhajoba žádala zprošťující rozsudek.
31. 3. 2023Aktualizováno31. 3. 2023, 16:34|

Musel do vazby, i když se staral o dítě bez matky. Muže se teď zastal Ústavní soud

Muž uspěl u Ústavního soudu se stížností na Krajský soud v Plzni, který trval na jeho vazbě v komplikované rodinné situaci. Staral se o dítě, jemuž krátce před tím zemřela matka. Ústavní soud rozhodnutí krajského soudu zrušil s odůvodněním, že byla porušena základní práva stěžovatele na soudní ochranu a osobní svobodu zaručenou Listinou základních práv a svobod. Podle něj měl soud dbát nejlepšího zájmu nezletilého syna, kterého by se vazba otce nepochybně závažně dotkla. Muž měl problémy se zákonem kvůli drogové trestné činnosti.
23. 3. 2023Aktualizováno23. 3. 2023, 11:38|

Odvolací soud rozhodl o vydání části mobiliáře zámku Opočno rodu Colloredo-Mansfeldů

Odvolací soud v Pardubicích v pondělí rozhodl, že vydá část mobiliáře zámku Opočno rodu Colloredo-Mansfeldů. Potvrdil tak rozsudek okresního soudu z roku 2006. V souboru předmětů je cenný kočár, sbírka obrazů a několik tisíc dalších předmětů, například historické zbraně či nádobí. Hodnota je ve stovkách milionů korun. Rozsudek je pravomocný.
27. 2. 2023Aktualizováno27. 2. 2023, 15:51|

Družstvo Svatopluk musí zaplatit milion za pozemky pod domy v Horoměřicích, potvrdil Nejvyšší soud

Bytové družstvo Svatopluk, které sdružuje část bývalých klientů zkrachovalé společnosti H-System, musí zaplatit konkurznímu správci zhruba milion korun jako nájemné za pozemky pod řadovými domy v Horoměřicích. Předchozí rozhodnutí soudů stvrdil Nejvyšší soud, který zamítl dovolání družstva. Informovala o tom Jolana Gistrová z okresního soudu pro Prahu-západ. Jde o první ukončený spor družstva a konkurzního správce. Ten žaluje družstvo ještě o dalších víc než šestatřicet milionů.
21. 2. 2023|

Otrava Bečvy doplula k soudu

Okresní soud ve Vsetíně začíná v pondělí projednávat případ otravy řeky Bečvy ze září 2020. Na hlavní líčení si vyčlenil devětatřicet jednacích dní, nařízené je do letošního prosince. Obžalobě v případu čelí společnost Energoaqua z Rožnova pod Radhoštěm na Vsetínsku a její ředitel Oldřich Havelka. Kauza připadla trestnímu senátu v čele se soudkyní Ludmilou Gerlovou.
30. 1. 2023Aktualizováno30. 1. 2023, 15:24|

Za smrt řidiče na Českolipsku může ŘSD, rozhodl soud. Peněžitý trest ale snížil

Krajský odvolací soud v Liberci ve středu uznal vinným Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) z přečinu usmrcení z nedbalosti. Důvodem je smrt řidiče cisterny, na kterou na jaře 2017 spadl na silnici první třídy u Jestřebí na Českolipsku topol. Stejně jako první instance i odvolací soud dospěl k závěru, že ŘSD zanedbalo údržbu, když neodstranilo stromy, které byly určené znalci k pokácení; o špatném stavu topolu vědělo čtyři roky před nehodou. Částku, kterou musí ŘSD zaplatit pozůstalým, ale odvolací soud oproti tomu okresnímu snížil skoro o polovinu. Verdikt je pravomocný, lze ale proti němu podat dovolání.
25. 1. 2023Aktualizováno25. 1. 2023, 18:35|

Soud opět osvobodil dozorce litoměřické věznice obžalované z napadení cizince

Okresní soud v Litoměřicích znovu zprostil viny dva dozorce vazební věznice, kteří podle obžaloby bezdůvodně napadli a zranili cizince. České televizi informaci potvrdila předsedkyně soudu Halka Lacinová. V roce 2018 dozorci fyzicky napadli vězněného aktivistu z Lotyšska. Podle nich šlo ale povolený zákrok. Rozsudek soudu je nepravomocný. Státní zástupce se na místě odvolal.
12. 1. 2023|

Soud zahájil nové řízení o omezení svéprávnosti Redla z kauzy Dozimetr

Omezení svéprávnosti podnikatele Michala Redla bude znovu řešit plzeňský okresní soud. Nový návrh na zahájení řízení podal člen jeho rodiny. České televizi informaci sdělil místopředseda soudu Jan Špalek. O Redlově nesvéprávnosti rozhoduje soud už od roku 2008. Naposledy mu ji prodloužil letos v květnu. Odvolací krajský soud omezení svéprávnosti ale zrušil v polovině září.
22. 11. 2022|

Nejvyšší žalobce Stříž nesouhlasí se zproštěním bývalých radních Frýdku-Místku

Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž nesouhlasí se zproštěním sedmi bývalých radních Frýdku-Místku, včetně tří dřívějších primátorů. Čelili obžalobě v kauze prodeje městských pozemků v Horní ulici. Okresní soud ve Frýdku-Místku i Krajský soud v Ostravě skupinu zprostily obžaloby, podle které město pozemky v roce 2009 prodalo pod tržní cenou. Okresní soud by měl podnět spolu se spisem předat nejvyšší instanci do Brna.
21. 11. 2022|

Dozorci obžalovaní z mučení odsouzené ženy půjdou znovu před soud

Krajský soud v Hradci Králové vyhověl odvolání státního zástupce v případu mučení odsouzené ženy sedmi dozorci ve věznici ve Světlé nad Sázavou. Rozsudek, který na konci června osvobodil pět pracovníků a dvě pracovnice vězeňské služby, krajský soud zrušil. Okresní soud v Havlíčkově Brodě tak bude v případu rozhodovat podruhé. České televizi informaci potvrdila mluvčí okresního soudu Jana Panská. Dozorci měli podle obžaloby 8. ledna 2020 připoutat odsouzenou ženu k mřížím okna cely na několik hodin.
6. 10. 2022|

Spor o cenu za most v Ústí nad Labem po více než dvaceti letech skončil. Soud schválil smír

Soudní spor o doplatku za stavbu Mariánského mostu v Ústí nad Labem po 23 letech končí. Okresní soud v Ústí nad Labem schválil smír, který mu předložily město a společnost Witkowitz VHM. ČT informaci poskytl mluvčí soudu Martin Chládek. Podle zákona není při schválení smíru možné podat odvolání. Rozhodnutí je proto konečné. Zastupitelstvo města v pondělí schválilo, že firmě zaplatí třicet milionů korun. Společnost Witkowitz VHM původně požadovala mnohem více.
15. 9. 2022|

Kvůli pádu mostu ve Vilémově dostalo dalších pět lidí podmínku. Původně je soud obžaloby zprostil

Soud v Havlíčkově Brodě potrestal pět mužů kvůli pádu mostu ve Vilémově dvouletou podmínkou. Původně je soudci obžaloby zprostili. Při neštěstí zemřeli v roce 2014 pod mostem čtyři dělníci, další dva utrpěli zranění. Čtyři obžalovaní, kterými jsou pracovníci stavebních firem, se hned odvolali, pátý z nich a státní zástupkyně Zdeňka Tománková odvolání zváží.
30. 8. 2022Aktualizováno30. 8. 2022, 10:50|

Státní zástupkyně obžalovala z podvodu dva lidi a bývalého soudce. Měl zneužít své pravomoci

Státní zástupkyně z Obvodního státního zastupitelství v Pardubicích obžalovala tři lidi z podvodu se škodou téměř 1,5 milionu korun. Na dotaz České televize to uvedl mluvčí zastupitelství Aleš Veselý. Jedním z nich je i bývalý soudce Okresního soudu v Kutné Hoře Milan Závurka. Ten měl podle dřívějšího vyjádření policie hlavnímu pachateli podvodu pomáhat tím, že pod hlavičkou soudu vydával nepravdivá potvrzení o pachatelově majetku. Někdejší soudce čelí obžalobě ze zneužití pravomoci. Případ nyní projedná pardubický okresní soud.
4. 7. 2022|

Zeman se odvolal ve sporu se Šarapatkou, případ projedná pražský krajský soud

Prezident Miloš Zeman se odvolal proti rozsudku, podle kterého se má omluvit svému bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi za výrok o jeho údajné neschopnosti. Případ tak projedná Krajský soud v Praze. Potvrdil to Marcel Lehečka, mluvčí Okresního soudu v Rakovníku, který o omluvě v květnu rozhodl. Zeman před pěti lety prohlásil, že v době, kdy byl premiérem, nechal svého poradce Šarapatku vyhodit pro neschopnost. Ten však podle soudu odešel sám a po dohodě.
1. 7. 2022|