TÉMA

Doživotí

Hongkong se blíží Číně, představil bezpečnostní zákon

Hongkong představil návrh nového zákona o národní bezpečnosti. Za trestné činy jako je vlastizrada nebo vzpoura ukládá až doživotní vězení. Norma podle agentury dál prohloubila obavy z omezování svobod ve městě poté, co vláda v Pekingu v roce 2020 v reakci na hongkongské prodemokratické protesty zavedla přísný bezpečnostní zákon, napsala agentura AP.
8. 3. 2024Aktualizováno8. 3. 2024, 08:44|

Vrah v Klánovickém lese zabíjel už před lety. U soudu pak pro sebe žádal doživotí

Klánovický les, kde v pátek rukou vraha zemřeli dva lidé včetně dítěte, už vraždu pamatuje. Před necelými deseti lety zde Oldřich Konrád sprovodil ze světa muže, který se s detektorem kovů příliš přiblížil ke skrýši, v níž Konrád ukrýval lup odnesený z vykradených rodinných domů. Později pro sebe při hlavním líčení žádal přísnější trest, než jaký dostal. Neúspěšně.
19. 12. 2023|

Strůjci teroristických útoků v Bruselu stráví za mřížemi desítky let. Někteří dostali doživotí

Belgický soud vynesl tresty nad osmi strůjci teroristických útoků v Bruselu v březnu 2016. Zemřelo tehdy 32 lidí a další tři stovky utrpěly zranění. Několik odsouzených dostalo doživotní tresty a další 30 nebo 20 let vězení, píše agentura AFP. Šest útočníků bylo letos v červenci shledáno vinnými z teroristické vraždy a z účasti na činnosti teroristické organizace. Další dva byli odsouzeni za členství v teroristické organizaci.
15. 9. 2023Aktualizováno15. 9. 2023, 22:58|

Recidivista si za ubití ženy odpyká 28 let namísto doživotí, rozhodl vrchní soud

Recidivista a sexuální agresor Karel Kalina si za ubití ženy na Děčínsku odpyká 28 let namísto doživotí. Původně uložený trest mu ve středu pravomocně zmírnil pražský vrchní soud, který tak částečně vyhověl mužovu odvolání. Součástí rozsudku nicméně zůstalo to, že po odpykání trestu odnětí svobody se Kalina přesune do detenčního ústavu. Muž vinu odmítá. Podle verdiktu zmlácenou ženu ještě zaživa polil benzinem a po její smrti ji zapálil. Přímý důkaz proti němu neexistuje, usvědčil ho řetězec důkazů nepřímých.
2. 8. 2023Aktualizováno2. 8. 2023, 17:41|

Vrchní soud potvrdil doživotí Adolfu Hlubikovi, který v Olomouci zavraždil pracovnici herny

Olomoucký vrchní soud potvrdil doživotní trest třiasedmdesátiletému Adolfu Hlubikovi za loňskou loupežnou vraždu pracovnice herny v Olomouci. Zamítl tak jeho odvolání do viny i trestu. Výjimečný trest dostal nejen s ohledem na samotný čin, ale i kvůli jeho trestní minulosti. Podle znalců jeho náprava není možná. Senior, který je nejstarším doživotně odsouzeným v Česku, při loupežném přepadení střelil ženu z bezprostřední blízkosti do hlavy, zemřela po deseti měsících v nemocnici.
26. 7. 2023Aktualizováno26. 7. 2023, 14:59|

Střelec z El Pasa dostal devadesát doživotních trestů, za oběti si vybíral Hispánce

Devadesát doživotních trestů udělil americký federální soud muži, který před čtyřmi lety zavraždil třiadvacet lidí a dalších dvaadvacet zranil při hromadné střelbě v texaském El Pasu. Pachatel vyznávající nadřazenost bílé rasy si jako oběti útoku vybíral Hispánce.
7. 7. 2023|

Američana souzeného za střelbu v synagoze shledala porota vinným. Hrozí mu trest smrti nebo doživotí

Porota v pátek shledala Roberta Bowerse vinným ze zabití jedenácti věřících v pittsburské synagoze Strom života v roce 2018, jedná se o antisemitský útok s nejvyšším počtem obětí v historii USA. Porotci padesátiletého muže po několika hodinách jednání uznali vinným ve všech třiašedesáti bodech obžaloby, informovala agentura AP. Stejná porota bude v navazujícím řízení volit mezi trestem smrti a doživotním vězením.
16. 6. 2023|

Soud uložil seniorovi za vraždu pracovnice herny v Olomouci doživotní trest

Olomoucký krajský soud uložil doživotní trest vězení třiasedmdesátiletému Adolfu Hlubikovi za vraždu pracovnice herny v Olomouci. Senior při loupežném přepadení loni v květnu střelil ženu do hlavy. V nemocnici bojovala deset měsíců o život, letos v březnu zraněním podlehla.
25. 5. 2023Aktualizováno25. 5. 2023, 10:18|

Recidivista se odvolal proti doživotí za brutální vraždu

Soud v Ústí nad Labem odsoudil na doživotí recidivistu Karla Kalinu za vraždu. Loni na Děčínsku brutálně napadl a zavraždil svou kamarádku. Stejný trest mu navrhl také státní zástupce Vladimír Jan, obhajoba žádala zproštění obžaloby. Soudkyně Vladimíra Kodatová při odůvodňování výše trestu poznamenala, že oběť velmi trpěla. Rozsudek není pravomocný, Kalina se na místě odvolal.
5. 5. 2023Aktualizováno5. 5. 2023, 14:33|

Soud v Brně uložil muži za vraždu otce a dvou sourozenců doživotí

Krajský soud v Brně uložil muži za loňskou trojnásobnou vraždu v Kostelci na Hané na Prostějovsku a vydírání doživotní trest. Tehdy devětadvacetiletý muž zavraždil bratra, sestru a otce. Muž se k činu přiznal. Žalobkyně pro něj navrhla třicet let vězení či doživotí, obhájkyně trest při spodní hranici trestní sazby a zabezpečovací detenci. Soud rozsudek vyhlašuje.
5. 4. 2023|

Soud uložil doživotí vrahovi gdaňského starosty. Zločin nemá obdoby, řekla soudkyně

Polský soud ve čtvrtek po téměř ročním procesu odsoudil na doživotí Stefana Wilmonta, který čelil obžalobě z vraždy gdaňského starosty Pawla Adamowicze, spáchané před čtyřmi lety. Rozsudek není pravomocný. Obhajoba žádala, aby soud uznal obžalovaného za nepříčetného. Jeho zločin však nemá v Polsku odbody od meziválečného období, řekla soudkyně.
16. 3. 2023|

Jednou z toho bude film. Amerika žila soudem s mocným právníkem, dostal doživotí

V americkém státě Jižní Karolína skončil dramatický soudní proces, který upoutal pozornost doma i ve světě. Právník z mocné rodiny prokurátorů Alex Murdaugh byl odsouzený na doživotí za vraždu manželky a syna. Ještě předtím se u soudu přiznal k okrádání klientů o miliony dolarů, závislosti na opiátech a lhaní policii.
3. 3. 2023|

Devatenáctiletý střelec z Buffala stráví zbytek života za mřížemi

Soud v americkém Buffalu ve státě New York odsoudil na doživotí mladíka, který loni v květnu zastřelil deset Afroameričanů a tři další zranil. Sám útočník se označil za fašistu a antisemitu s přesvědčením o nadřazenosti bílé rasy. K mnohonásobné vraždě, terorismu motivovanému nenávistí i dalším trestným činům se přiznal už v listopadu. Do vězení půjde bez možnosti předčasného propuštění, píše agentura AP.
15. 2. 2023|

Desetiletou špionáž pro Rusko švédský soud potrestal doživotím

K doživotnímu trestu vězení byl ve Švédsku odsouzen bývalý zaměstnanec švédských tajných služeb, který byl usvědčen ze špionáže ve prospěch Ruska. Jeho bratr dostal trest v délce devět let a deset měsíců.
19. 1. 2023Aktualizováno19. 1. 2023, 13:22|

Nejvyšší soud odmítl dovolání doživotně odsouzeného vraha Nárožného

Nejvyšší soud odmítl dovolání Pavla Nárožného, který si odpykává doživotní trest za vraždu manželů z Přerova v roce 2009. Nárožný se teď může obrátit ještě na Ústavní soud.
10. 1. 2023|

Španělská policie dopadla jednoho z deseti nejhledanějších lidí americké FBI

Španělská policie v Madridu zadržela Novozélanďana, který byl ve Spojených státech odsouzen na doživotí za výrobu a prodej dětské pornografie, sexuální zneužívání a násilí. Michael James Pratt je na seznamu deseti nejhledanějších zločinců amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI). O středečním zadržení v hotelu, kde pobýval pod falešnou identitou, informovala v pátek policie.
23. 12. 2022|

Soud potvrdil doživotí pro muže, který zastřelil ženu na úřadu práce

Osmašedesátiletý Jiří Dvořák z Prahy stráví zbytek života ve vězení. Doživotní trest mu v pondělí potvrdil pražský vrchní soud, který zamítl mužovo odvolání. Bývalý letecký konstruktér spáchal loni násilné trestné činy vůči několika ženám, jimž se mstil za domnělá příkoří. Jeho skutky vyvrcholily zastřelením zaměstnankyně úřadu práce, která mu dříve nepřiznala podporu.
5. 12. 2022Aktualizováno5. 12. 2022, 16:36|

Let MH17 v roce 2014 sestřelila raketa ruské výroby, rozhodl nizozemský tribunál a odsoudil na doživotí tři obžalované

Dopravní letadlo společnosti Malaysia Airlines bylo v létě 2014 sestřeleno raketou ruské výroby odpálenou z pole na separatisty ovládaném východu Ukrajiny, který v té době kontrovalo Rusko. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek potvrdil soud v nizozemském Haagu. Soud v nepřítomnosti odsoudil na doživotí dva Rusy a jednoho ukrajinského občana za vraždu všech 298 cestujících a členů posádky. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj verdikt uvítal, Rusko rozhodnutí označilo za politickou objednávku.
17. 11. 2022Aktualizováno17. 11. 2022, 20:44|

Vrah sedmnácti lidí na floridské škole Cruz dostal 34 doživotí

Floridský soud ve středu udělil doživotní trest vězení bez možnosti propuštění Nikolasovi Cruzovi, který ve škole ve městě Parkland na Floridě v roce 2018 zastřelil 17 lidí. Podle agentury AP neměla soudkyně Elizabeth Schererová na výběr, protože již dříve porota odmítla udělit čtyřiadvacetiletému střelci trest smrti.
2. 11. 2022|

Odvolací soud zpřísnil trest spolupachateli útoku na redakci Charlie Hebdo na doživotí

Odvolací soud v Paříži zvýšil trest jednomu ze spolupachatelů útoků z roku 2015 na redakci satirického časopisu Charlie Hebdo a židovský obchod Hyper Cacher. Ali Riza Polat, odsouzený dříve ke třiceti letům vězení, dostal ve čtvrtek kvůli sedmnácti vraždám doživotní trest. Druhému z odsouzených soud trest naopak snížil. Informovala o tom agentura AFP.
21. 10. 2022|

Střelec z Floridy, který zabil 17 lidí, dostane doživotí. Porota se neshodla na trestu smrti

Porota v procesu s Nikolasem Cruzem, který v roce 2018 ve střední škole na Floridě zabil 17 lidí, doporučila doživotní trest bez možnosti předčasného propuštění. Informovala o tom agentura AP. Porota se podle ní jednomyslně nedohodla na trestu smrti.
13. 10. 2022Aktualizováno13. 10. 2022, 19:56|

Na zbytek života sedí ve vězení 46 lidí, může přibýt další. Podmínečně zatím soudy pustily jediného doživotního vězně

Zatím nepravomocně vyřkl soud v pondělí první letošní doživotní trest vězení. Hrozí Jiřímu Dvořákovi, který by v případě potvrzení byl 47. doživotním vězněm v Česku. Mezi nimi jsou tři ženy, ostatní jsou muži. Většina z nich je ve vězení za vraždy, třetina již od 90. let. Jak ale ukazuje nedávná minulost, nemusí doživotní verdikt skutečně znamenat, že odsouzený věznici již nikdy neopustí. Mezi lety 2017 a 2021 se na svobodu dostali tři doživotní vězni, v jednom z těchto případů byl původní verdikt zrušen.
6. 9. 2022|

Muž, který najel v Trevíru do davu lidí, dostal u soudu doživotí

Doživotním odnětím svobody a uzavřením na psychiatrickém oddělení v úterý potrestal soud v Německu muže, který v prosinci 2020 najel v Trevíru na západě země do davu. Nyní 52letý Němec, který podle znaleckých posudků trpí paranoidní schizofrenií, tehdy zabil pět lidí včetně kojence a další asi dvě desítky chodců zranil. Rozsudek zatím není pravomocný.
16. 8. 2022|

Albánský soud potvrdil doživotí pro vraha českých turistů. Odvolal se už před lety

Albánský nejvyšší soud potvrdil doživotní trest vězení pro Sokola Mjacaje, který v roce 2015 na severu země zavraždil dva české turisty. Nevyhověl tak odvolání, které Albánec podal bezmála před sedmi lety. Informovala o tom v úterý albánská média.
5. 7. 2022|