Recidivista si za ubití ženy odpyká 28 let namísto doživotí, rozhodl vrchní soud

Události: Trest za brutální vraždu (zdroj: ČT24)

Recidivista a sexuální agresor Karel Kalina si za ubití ženy na Děčínsku odpyká 28 let namísto doživotí. Původně uložený trest mu ve středu pravomocně zmírnil pražský vrchní soud, který tak částečně vyhověl mužovu odvolání. Součástí rozsudku nicméně zůstalo to, že po odpykání trestu odnětí svobody se Kalina přesune do detenčního ústavu. Muž vinu odmítá. Podle verdiktu zmlácenou ženu ještě zaživa polil benzinem a po její smrti ji zapálil. Přímý důkaz proti němu neexistuje, usvědčil ho řetězec důkazů nepřímých.

„Pro uložení doživotního trestu nebyly splněny formální podmínky,“ konstatoval předseda odvolacího senátu Jiří Lněnička. Muži tak vyměřil výjimečný trest v horní polovině sazby, a to kvůli mimořádné závažnosti činu a kvůli tomu, že možnost pachatelovy nápravy je mimořádně snížená. K uložené detenci soudce řekl, že Kalina svým chováním prokázal, že dříve uložené ochranné léčení k jeho nápravě a k ochraně společnosti nepostačí.

Padesátiletá žena přišla o život v noci ze 3. a 4. února 2022. Podle rozsudku se tak stalo v Kalinově domě v Jiříkově na Děčínsku. Muž svou známou brutálně napadl a opakovanými údery do hlavy i dalších částí těla jí způsobil mnohačetná zranění. Také ji rdousil a kopal. Poté ji odvezl na polní cestu a polil benzinem, kterého se oběť podle znalců nejméně jednou nadechla. Žena se udusila krátce před následným založením požáru.

Kalina připouští, že družka jeho kamaráda za ním v daný večer přišla. Tvrdil, že spolu měli milostný poměr, což se ale neprokázalo. Podle jeho verze od něj žena po sexu v pořádku odešla pryč. „Této trestné činnosti jsem se nedopustil a budu to tvrdit pořád. Žádám o zproštění obžaloby,“ prohlásil u vrchního soudu.

Svědectví bylo vymyšlené, tvrdí Kalina

To, že další den odvezl do sběrného dvora gauč a koberec, vysvětlil tak, že chtěl svůj dům nafotit a prodat, což si již dříve dohodl s realitní makléřkou. Policisté podle něj zahájili jeho stíhání nezákonně na základě vymyšleného svědectví. „Dobrovolně jsem se dostavil na policii podat vysvětlení a už mě nepustili. Nátlak ze strany policie byl extrémní,“ řekl odvolacímu senátu. Opakovaně také tvrdil, že podle stopy zanechané mobilními telefony se žena v jednu hodinu ráno sešla „na zadní zahradě u slepic“ s jiným konkrétním mužem. Vrchní soud ale jeho argumenty odmítl.

Doživotí lze uložit, pokud je zločin mimořádně závažný vzhledem k zvlášť zavrženíhodnému způsobu provedení činu, k zvlášť zavrženíhodné pohnutce nebo k zvlášť těžkému a těžko napravitelnému následku. Takovým následkem by byla smrt více lidí, což se v Kalinově případě nestalo. Co se Kalinovy pohnutky týče, nelze podle soudu jednoznačně uzavřít, jaká byla. „Nevíme, zda se snažil dosáhnout pohlavního styku,“ podotkl Lněnička.

Zvlášť zavrženíhodný způsob provedení činu pak v Kalinově počínání neshledal ústecký krajský soud a odvolací senát na tomto závěru nemohl nic změnit. Odvolání totiž podal pouze Kalina a v takových případech nelze rozhodnout přísněji v neprospěch obžalovaného. Lněnička přitom naznačil, že prostor pro jinou úvahu by zde byl, protože zranění nalezená na spáleném těle zavražděné ženy svědčila o jejím dlouhodobém napadání i o různých způsobech útoku od bití po škrcení.

V roce 2000 byl Kalina odsouzený na 12 let za pokus o jinou vraždu a také za znásilnění. Soudy mu uložily i sexuologickou léčbu. V minulosti usedl na lavici obžalovaných také kvůli napadení dalších dvou žen, kterým bránil odejít z místnosti tak, že je škrtil.

Součástí verdiktu je Kalinova povinnost uhradit příbuzným zavražděné ženy přes tři miliony korun jako náhradu nemajetkové újmy.

Minulý týden se Kalinovo jméno objevilo i v souvislosti s jiným výjimečným trestem za upálení manželky po fingované autonehodě – pachatel, kterému vrchní soud potvrdil 27 let za mřížemi, se svůj čin snažil neúspěšně svést právě na Kalinu.

Doživotní vězení je nejpřísnější trest, který český právní řád zná. Soudy jej v naprosté většině případů ukládají za zvláště surové vraždy. Doživotně odsouzených pachatelů je nyní v Česku podle mluvčí Vězeňské služby Markéty Prunerové padesát. Mezi nimi je třeba orlický vrah Ludvík Černý nebo manželé Stodolovi. 

Nejdéle si svůj trest odpykává Zdeněk Vocásek. Dvojnásobný vrah, který díky změně režimu v roce 1989 unikl trestu smrti. Jeho žádosti o propuštění mu soudy opakovaně zamítly. O to mohou doživotně odsouzení požádat po dvaceti letech. S tím zatím uspěl pouze František Müller, potrestaný za pokus o vraždu. Jiří Kajínek se zase dostal na svobodu díky milosti nyní už bývalého prezidenta Miloše Zemana.