TÉMA

Sopka

V Pompejích používali horké vápno při stavbách, ukázal výzkum. Díky samozacelujícím vlastnostem odolávaly opotřebení

Nový archeologický výzkum v jihoitalských Pompejích podpořil domněnky o používání horkého vápna při budování staveb ve starověkém Římě. Uvedl to archeologický park, který spravuje areál města zničeného erupcí Vesuvu v roce 79. Podle některých expertů je používání horkého vápna jedním z důvodů, proč řada staveb z antického Říma tak dobře odolala opotřebování a zubu času.
26. 3. 2024|

Jihozápad Islandu vyhlásil kvůli nové sopečné erupci nouzový stav

Na jihozápadě Islandu byl vyhlášen nouzový stav kvůli nové sopečné erupci, k níž došlo v sobotu na poloostrově Reykjanes. Podle experta citovaného serverem BBC News se jednalo o nejsilnější ze čtyř erupcí, které oblast za poslední tři měsíce zasáhly. Jasně červená záře byla vidět desítky kilometrů daleko v hlavním městě Reykjavíku.
17. 3. 2024Aktualizováno17. 3. 2024, 15:23|

Vědci prozkoumali sopku, která „potopila Atlantidu“. Byla ještě silnější, než se čekalo

Obří katastrofy ničily civilizace, ale i pomáhaly vzniku nových. Jednou z těch největších byla přibližně před 3600 lety erupce sopky, která zničila nejen kulturu na řeckém ostrově Santorini, ale zřejmě stála i za pádem minojské civilizace na Krétě. Nový výzkum prokoumal pozůstatky tohoto vulkánu a zjistil, že jeho dřívější erupce v pravěku byla ještě silnější než ta starověká.
16. 1. 2024|

Sopečná aktivita u Grindavíku se zřejmě zmírnila, k městu se ale dále valí láva

Sopečná aktivita v okolí města Grindavík na jihozápadě Islandu, které úřady kompletně evakuovaly, se v pondělí zřejmě zmírnila, píše agentura Reuters. Na kraj rybářského městečka se v neděli dostala láva a tři domy zachvátil oheň.
15. 1. 2024Aktualizováno15. 1. 2024, 22:56|

Láva z islandské sopky dosáhla města Grindavík, shořelo několik domů

Na Islandu začala druhá sopečná erupce za necelý měsíc. Láva opět proudí ze země na poloostrově Reykjanes na jihozápadě Islandu. Poblíž pobřežního města Grindavík, které bylo přes noc kompletně evakuováno, se odpoledne otevřela čerstvá puklina a láva již dosáhla města, několik domů na jeho okraji se ocitlo v plamenech.
14. 1. 2024Aktualizováno14. 1. 2024, 23:37|

Na Islandu vybuchla sopka. Vulkanická trhlina měří čtyři kilometry

Na jihozápadě Islandu v noci na úterý vybuchla sopka na poloostrově Reykjanes. Informovaly o tom místní úřady, podle nichž je erupce výrazně větší než minulé případy v této vulkanicky aktivní oblasti. Výbuch by mohl ohrozit nedaleké rybářské město Grindavík, které je ale už od listopadové evakuace prázdné.
19. 12. 2023Aktualizováno19. 12. 2023, 19:00|

Erupce indonéské sopky si vyžádala mrtvé, další lidé se ještě pohřešují

Jedenáct turistů zahynulo na indonéské sopce Marapi v západní části ostrova Sumatra. Od nedělní erupce žhavých plynů a sopečného popela se také dalších dvanáct návštěvníků pohřešuje, devět skončilo v nemocnici s popáleninami a jinými zraněními. Záchranáři kvůli dalším erupcím museli pátrání na svazích pozastavit.
4. 12. 2023|

Island evakuoval město Grindavík, hrozí erupce nedaleké sopky

Islandské úřady o víkendu preventivně evakuovaly tři tisíce obyvatel města Grindavík na jihozápadě země. Série zemětřesení vyvolala obavy z erupce blízké sopky. Informovala o tom agentura Reuters. Podle fotografií došlo k poškození tamní dopravní infrastruktury a odborníci se obávají, že se pod povrchem nachází velké množství magmatu.
13. 11. 2023|

Za úmrtí desítek turistů na sopečném ostrově může firma, která návštěvu povolila, rozhodl soud

V souvislosti se smrtí 22 lidí při erupci sopky na novozélandském ostrově White Island v roce 2019 byla shledána vinnou také firma udělující povolení k návštěvám ostrova. Společnost bratrů Jamese, Andrewa a Petera Buttleových, kteří White Island vlastní, podle soudu neudělala vše pro snížení rizik, informoval v úterý zpravodajský server BBC News.
31. 10. 2023|

Vědci objevili v moři u Sicílie tři sopky. Mohou být aktivní

Po několikatýdenní hlubinné expedici objevili vědci z celého světa u jihozápadního pobřeží Sicílie tři podvodní sopky. Nově nalezené vulkány jsou nejméně šest kilometrů široké a tyčí se více než 150 metrů nad okolním mořským dnem. Badatelé si nejsou zcela jistí, zda jsou aktivní.
10. 8. 2023|

Na Islandu soptí Fagradalsfjall. Riziko nepředstavuje

U islandského hlavního města Reykjavíku vybuchla na začátku týdne sopka Fagradalsfjall, od té doby pokračuje v aktivitě. Podle meteorologického úřadu IMO jde zatím o menší erupci, informovala agentura Reuters. Na záběrech, které odvysílala islandská média, bylo vidět, že ze sopky stoupá kouř a teče láva.
11. 7. 2023Aktualizováno11. 7. 2023, 20:17|

Evropský supervulkán Flegrejská pole se možná probouzí. Nachází se v hustě obydlené oblasti

Sopka Flegrejská pole u Neapole by mohla být blíže k erupci. Uvedl to ve své zprávě tým anglických a italských vědců, který chování této sopky zkoumal i za použití nových modelů. Nejnovější data podle nich ukazují, že vulkán vstoupil do nové fáze, kdy hrozí prolomení jeho povrchu a možná erupce lávy. Erupci přitom nemusí předcházet nápadná aktivita sopky, uvedla agentura AFP.
12. 6. 2023|

Popocatépetl opět škytl. Sopka je pod vědeckým drobnohledem

Majestátní mexický vulkán Popocatépetl se minulý týden opět probudil k životu a vyvrhl obrovská mračna popela, kvůli kterým muselo jedenáct vesnic v okolí zrušit školní vyučování. Sopečný kužel převyšující okolní krajinu ale pozorně nesledují pouze místní obyvatelé. Pokaždé, když Popocatépetl škytne nebo zadýmá, bedlivě jej pozorují desítky vědců pomocí sítě čidel, kamer a dalšího výkonného vybavení.
22. 5. 2023|

Vědci pomocí satelitů nahlédli na mořské dno. Objevili devatenáct tisíc nových sopek

Podmořské hory sopečného původu hrají důležitou roli v tvorbě oceánských ekosystémů, ovlivňují klima, ale také mohou být důležitou zásobou zdrojů. Lidstvo o nich ale takřka nic neví. Změnit se to pokusil mezinárodní vědecký výzkum, který na mořském dně objevil devatenáct tisíc dosud neznámých sopek.
24. 4. 2023|

V moři u Santorini se možná probouzí vulkán. Bezprostřední erupce nehrozí, uklidňují vědci

Podmořská sopka Kolumbo se možná probouzí. Vulkán poblíž řeckého ostrova Santorini je klidný už čtyři sta let, vědci ale upozorňují, že se zaplňuje dosud neznámá magmatická komora. Doporučují proto sopku sledovat v reálném čase. Zároveň uklidňují, že v tuto chvíli ničivý výbuch nehrozí.
30. 1. 2023|

Rajská zahrada v srdci Atlantiku. Azorské Pico a „Modrý ostrov“ jsou světy hortenzií a sopek

Jsou odlehlé, pronikavě zelené, plné krav a sopek. Azorské ostrovy v srdci Atlantiku nabízejí jako jedna z mála oblastí Evropské unie neposkvrněnou přírodu a odpočinek od civilizace. Druhý největší z ostrovů Pico láká na ikonickou sopku či vinařskou krajinu. Sousední menší ostrov Faial zase na obří kalderu či unikátní barevný přístav Horta. Díky mírnému klimatu lze Azory navštívit po celý rok. Slavné hortenzie, jeden ze symbolů souostroví, však kvetou pouze od jara do podzimu. Nejkrásnější sytě modré květy vytváří specifická půda na Faialu, který proto dostal přezdívku Modrý ostrov.
26. 12. 2022|

Indonéský vulkán se probudil. Hustá mračna popela proměnila okolí v měsíční krajinu

Indonéská sopka Mount Semeru se probrala k životu. V provincii Východní Jáva vyhnala z domovů kolem dvou tisíc lidí poté, co v neděli vychrlila obrovská mračna sopečného popela a dýmu. Blízké vesnice pokryla silná vrstva šedého popela a proměnila okolí v měsíční krajinu. Úřady nařídily evakuaci obyvatelstva sídlícího kolem hory do přilehlých měst, kde dostali náhradní ubytování a dostatek ochranných masek.
6. 12. 2022|

Sopka Semeru se probudila, Indonésané se evakuují

Úřady na indonéském ostrově Jáva vydaly po nedělní erupci sopky Semeru příkaz k evakuaci, domovy už opustilo téměř dva tisíce lidí. Informovala o tom agentura Reuters. Semeru, která je zároveň nejvyšší horou ostrova, vychrlila oblak popela a kouře do výšky 15 kilometrů a po svazích stékají proudy žhavé lávy. Úřady zatím nehlásí žádné zraněné.
4. 12. 2022|

Havajská sopka Mauna Loa vybuchla, láva se zatím nedostává přes její okraj

Sopka Mauna Loa na ostrově Havaj vybuchla krátce před půlnocí havajského času  (před jedenáctou hodinou středoevropského času ), poprvé od roku 1984. Láva se zatím nedostává přes její vrchol, a obyvatelům na úpatí tak nyní nehrozí nebezpečí, uvedla v předběžném oznámení Americká geologická služba (USGS).
28. 11. 2022|

Sopky před erupcí „šeptají“. Vědci by chtěli nasloucháním lépe předpovídat výbuchy

Dunivé zvuky z útrob vulkánů, které jsou lidským uchem neslyšitelné, by mohly být v budoucnu využívány k předpovídání erupcí. Podle agentury AFP to uvedl mezinárodní tým vědců, který studoval infrazvuky vydávané sopkami, jako je italská Etna.
24. 10. 2022|

Nebezpečnou sopku Tonga zkoumá loď bez posádky

Objevování nejvzdálenějších koutů světa, aniž by se sám člověk vydal kamkoli, už není jen pouhá vize. Tým britských vědců zkonstruoval robotické plavidlo, kterým zkoumá běžně nedostupné oblasti. Jejich speciální loď bez posádky má teď před sebou novou misi – míří k podmořské sopce Tonga v jižním Pacifiku, která vybuchla 15. ledna. Byla to nejsilnější erupce za posledních 140 let.
25. 8. 2022|

Islandský vulkán se po měsících klidu opět probral k životu

Dvaatřicet kilometrů od Reykjavíku vybuchla sopka Fagradalsfjall, která byla aktivní naposledy před osmi měsíci. Podle úřadů výbuch neohrožuje nedaleké mezinárodní letiště v Keflavíku, které zůstává otevřené a lety neruší. Islandský meteorologický úřad vyzval lidi, aby do blízkosti vulkánu nechodili. Fagradalsfjall je totiž na rozdíl od mnoha dalších islandských sopek poměrně dobře přístupný.
4. 8. 2022|

Pod vlivem alkoholu, ayahuascy a koky. Analýza ukázala, jak umíraly dětské oběti Inků

Mumifikované ostatky několika malých dětí zmrzlých na sopce v jižním Peru ukrývaly víc než půl tisíciletí informace o jejich posledních dnech. Vědci z nich teď získali nové důkazy o tom, jak Inkové připravovali dětské oběti na smrt.
4. 6. 2022|

U Sumatry vybuchla sopka Anak Krakatoa. Úřady varují místní, aby se chránili před popílkem

V Indonésii v neděli vybuchla sopka Anak Krakatoa ležící v Sundském průlivu mezi ostrovy Jáva a Sumatra. Vulkán vychrlil sloupec kouře dosahující do výšky asi tří kilometrů, oznámila podle agentury AFP indonéská geologická služba. Místní úřady zakázaly vstup do oblasti a obyvatelům doporučují chránit si dýchací cesty před mikroskopickým popílkem.
24. 4. 2022Aktualizováno24. 4. 2022, 19:31|