Sopečná aktivita u Grindavíku se zřejmě zmírnila, k městu se ale dále valí láva

Časosběr: Začátek sopečné erupce u islandského města Grindavík (zdroj: EBU)

Sopečná aktivita v okolí města Grindavík na jihozápadě Islandu, které úřady kompletně evakuovaly, se v pondělí zřejmě zmírnila, píše agentura Reuters. Na kraj rybářského městečka se v neděli dostala láva a tři domy zachvátil oheň.

Vulkanoložka Rikke Pedersenová řekla v pondělí agentuře Reuters, že trhlina, která se v neděli otevřela v blízkosti města, již není aktivní a produkce lávy z větší trhliny severně od něj klesá. „Aktivita přes noc výrazně poklesla,“ uvedla.

Dodala však, že zatím není jisté, zda to, co vědci nyní zaznamenávají, je již konec této erupce. Měření GPS podle ní stále ukazují geologické pohyby a naznačují, že magma nadále proudí v koridoru pod městem.

Vulkanolog z České geologické služby Vladislav Rapprich pro ČT vysvětlil, že láva se běžně pohybuje rychlostí několika kilometrů za hodinu. Domnívá se, že z dlouhodobého pohledu je město těžko udržitelné. Jako podstatnou spíše vnímá ochranu poblíž stojící geotermální elektrárny.

Zdejší poloostrov je bedlivě monitorován a dá se s dostatečným předstihem odhadnout, kdy a kde zhruba dojde k výronu lávy. S předstihem několika dní nebo aspoň hodin se pak už místo zná poměrně přesně.

Islanďané budují valy, aby získali čas pro evakuaci. „Není možné lávu zastavit či zamezit výronu, ale jde o její odklon,“ dodal Rapprich. Zdůraznil, že Island vznikl díky vulkanické činnosti, je to sopečný ostrov, který se díky této aktivitě dál rozrůstá. „Je to tam přirozený proces,“ dodal.

Vulkanolog Vladislav Rappich hovořil o erupci islandské sopky (zdroj: ČT24)

Černá rozžhavená neděle

Islandský list Morgunbladid v článku na titulní straně nazval neděli černým dnem a doprovodil ho fotografiemi stříkající rozžhavené lávy a hořících domků. Prezident Gudni Jóhannesson v projevu tentýž den večer řekl, že Island bojuje s „ohromným přírodním živlem“.

Jde o druhou sopečnou erupci na poloostrově Reykjanes za uplynulé čtyři týdny a pátou od roku 2021. Geofyzik Magnús Tumi Gudmundsson v televizi RÚV řekl, že se ještě nedá odhadnout, jak se nynější sopečná erupce bude dále vyvíjet. Tato televize záběry z okolí Grindavíku vysílá v přímém přenosu na svých internetových stránkách.

Události: Na Islandu začala druhá sopečná erupce za necelý měsíc (zdroj: ČT24)

Strach obyvatel města Grindavíku

V pondělí se sice láva k povrchu drala dál, ale v menším objemu a dále od Grindavíku, píše Reuters. Obyvatelé tohoto městečka, kde původně žily asi čtyři tisíce lidí, řekli, že je těžké dívat se na televizní záběry s hořícími domy.

„Je to vážné, je to jednoduše tak zlé, jak to jen zlé být může. I když zhoršit se to ještě může, kdo ví,“ řekl v neděli večer obyvatel městečka Jón Gauti Dagbjartsson. Vysvětlil, že v Grindavíku stále žije v domě, kde se narodil, a že je pro něho těžké si představit, že tomu všemu může být konec a že by měl začít od nuly někde jinde. „Ale pokud to nastane, bude to přesně to, co uděláme,“ dodal.

Vláda rozhodovala o pomoci lidem

V pondělí se sešla islandská vláda, aby rozhodla o pomoci lidem z Grindavíku. Poprvé se museli na několik dnů evakuovat loni v listopadu. „Musíme vynaložit mnoho dalšího úsilí, abychom (pro postižené) našli další vhodné bydlení,“ řekla premiérka Katrin Jakobsdottirová.

Island patří k vulkanicky nejaktivnějším regionům na světě. Nachází se zde přibližně 30 aktivních vulkanických lokalit. Ostrov leží mezi eurasijskou a severoamerickou tektonickou deskou, které se od sebe vzdalují rychlostí přibližně dva centimetry za rok. V důsledku toho Island zažívá častá zemětřesení a sopečné erupce.