Silná exploze uzavřela část Yellowstonu. Erupce supervulkánu nehrozí

Vedení Yellowstonského národního parku ve Wyomingu nechalo uzavřít oblast Biscuit Basin. V pondělí tam poblíž pramenu Sapphire Pool došlo k silné hydrotermální explozi. Obešla se bez zranění. Výbuch nenaznačuje, že by se blížila sopečná erupce.

Poblíž horkého pramenu Sapphire Pool se v pondělí kolem desáté hodiny dopoledne místního času odehrála silná hydrotermální exploze, oznámilo vedení parku. Vyšetřovatelé zatím neurčili, jak velké škody vznikly. Nechali ale raději dočasně uzavřít oblast Biscuit Basin, její parkoviště a promenády asi 3,5 kilometru severozápadně od slavného gejzíru Old Faithful.

„Hydrotermální exploze jsou prudké a dramatické události, jejichž výsledkem je rychlý výron vroucí vody, páry, bahna a úlomků hornin,“ shrnuje Americká geologická služba.

Yellowstonský národní park – zavřená část
Zdroj: Yellowstone National Park

„Dochází k nim tam, kde se pod termálními poli nacházejí mělké, vzájemně propojené zásobníky tekutin s teplotami na úrovni bodu varu nebo blízko něj. Tyto kapaliny mohou při náhlém poklesu tlaku rychle přejít změnou stavu v páru. Protože molekuly páry zabírají mnohem více místa než molekuly kapaliny, dochází při přechodu na páru k výrazné expanzi, rozmetání okolních hornin a vyvržení úlomků,“ vysvětluje agentura.

Dřímající supervulkán

Nejde o nic nezvyklého, k podobným explozím dochází v Yellowstonu relativně často. V roce 1989 došlo k výbuchu gejzíru Porkchop v povodí Norris Geyser a letošního 15. dubna byla v této lokalitě monitorovacím zařízením zaznamenána malá událost. K výbuchu podobnému tomu aktuálnímu došlo také v Biscuit Basin 17. května 2009, připomíná park.

Pondělní výbuch podle správy parku ani nenaznačuje, že by se blížila sopečná erupce: „Údaje z monitorování neukazují žádné změny v oblasti Yellowstonu. Dnešní výbuch neodráží aktivitu (sopečného) systému, který zůstává na normální úrovni pozadí aktivity. Hydrotermální exploze, jako byla ta dnešní, nejsou známkou blížící se sopečné erupce a nejsou způsobeny výstupem magmatu k povrchu.“

Obavy jsou způsobené tím, že celý Yellowstonský národní park je kaldera, což je vlastně propadlá sopka. Vzniká, když vulkán není delší dobu aktivní. Supervulkán v Yellowstonu je nejmohutnější z hlediska toho, kolik je schopen vyprodukovat materiálu během jedné erupce.

Hodnotí se to indexem vulkanické aktivity, škála je osmibodová. Yellowstone je osmička. Odborníci řeší, kdy dojde k další velké erupci, což se velmi těžko předvídá. Většina z nich se přiklání k tomu, že by to mohlo být až za relativně dlouhé období: K velkým hydrotermálním explozím dochází v průměru každých 700 let, uvádí Americká geologická služba.

„Velké hydrotermální exploze jsou sice v lidském časovém měřítku vzácnými událostmi, potenciál dalších budoucích událostí tohoto druhu v Yellowstonském národním parku ale není zanedbatelný. Na základě výskytu velkých hydrotermálních explozí za posledních šestnáct tisíc let lze každých několik set let očekávat explozi dostatečně velkou na to, aby vytvořila kráter o šířce sta metrů,“ dodala Americká geologická služba.