TÉMA

Yellowstone

Americké úřady uzavřely kvůli záplavám Yellowstonský národní park

Americké úřady nařídily více než deseti tisícům návštěvníků Yellowstonského národního parku, aby oblast opustili kvůli rozsáhlým záplavám. Povodně na severu parku zničily mosty a silnice a napáchaly další škody, mrtví ani zranění ale nejsou hlášení, informovala ve středu agentura AP.
15. 6. 2022|

Supervulkán, který vědcům stále motá hlavu. Yellowstonský národní park byl vyhlášen před 150 lety

Yellowstonský národní park je nejstarším národním parkem nejen ve Spojených státech amerických, ale i na celém světě. Pro odborníky je Yellowstone stále velkou neznámou – jde totiž o supervulkán, o kterém se přesně neví, jak vlastně vznikl. Pro turisty z celého světa je však obrovským lákadlem, nejen díky gejzírům, kaňonům či vzácným rostlinám a živočichům, ale také pro jeho dobrou dostupnost.
1. 3. 2022|

Yellowstonský národní park zasáhl roj více než 141 zemětřesení. Erupce supervulkánu nehrozí, říkají geologové

Americká geologická služba USGS uvedla, že od čtvrtka v oblasti Yellowstonského národního parku probíhal zemětřesný roj; největší koncentrace otřesů přitom byla pod Yellowstonským jezerem. Přístroje zaznamenaly čtyřicet zemětřesení silnějších než druhý stupeň a dvě zemětřesení měla sílu vyšší než třetí stupeň, uvedla USGS.
21. 7. 2021|

Testy na koronavirus má lidstvo díky extrémním bakteriím z pramenů v Yellowstonu

Když v šedesátých letech dvacátého století americký mikrobiolog Thomas Brock studoval horké prameny v národním parku Yellowstone, narazil na zvláštní druh mikrobů, které právě v tomto nehostinném prostředí dokážou přežívat. Tehdy nemohl tušit, že právě tyto pozoruhodné organismy se stanou hlavní zbraní lidstva v boji proti novému koronaviru.
8. 4. 2020|