TÉMA

Šelmy

Medvědi, rysi i vlci. Vrcholným predátorům se u nás daří, riziko představují minimální

V České republice žijí čtyři druhy velkých šelem, přičemž se dá říci, že se jim v naší krajině daří stále lépe. Pro člověka z toho větší rizika zatím neplynou, přesto se u některých druhů už zavádějí pravidla, jak odhalit případné nebezpečné kusy.
18. 3. 2024|

I samotářské šelmy mají nečekané sociální schopnosti, ukázal výzkum

Velké kočky, od tygrů po gepardy, od sebe dokážou rozlišit známé a neznámé lidské hlasy. Přírodovědci to popsali ve studii, která naznačuje, že i zvířata vyhýbající se skupinovému životu mají sociální dovednosti.
20. 2. 2024|

„Šelma z Valče“ lovila před desítkami milionů let na Karlovarsku. Teď ji popsali čeští vědci

Paleontologové v okolí Valče na Karlovarsku objevili čelist dosud neznámého zvířete z období raných třetihor. Unikátní nález je nejstarším dokladem kočkotvárných šelem v Evropě. Levou spodní čelist při geologickém průzkumu objevil paleontolog Národního muzea Boris Ekrt s kolegyní Lucií Kunstmülerovou z Univerzity Karlovy už v roce 2017, ale až pozdější rozsáhlé zkoumání ukázalo, že jde o dosud nepopsaný druh šelmy. Od června se s nálezem budou moci seznámit návštěvníci v přírodovědné expozici Národního muzea Okna do pravěku.
29. 1. 2024|

Majestátní a vyrovnaní. Vědci popsali základní škály tygřích vlastností

Literatura i mytologie tygry ráda vykresluje jako lstivé bestie, které nepřátele porážejí nejen svou silou, ale také mazaností. Nový výzkum teď naznačuje, že to není výmysl, protože vědci identifikovali dva základní aspekty tygřích osobností – majestátnost a vyrovnanost.
6. 4. 2023|

Na covid už uhynulo několik sněžných levhartů. Vědci zatím nevědí proč

V zoologické zahradě v americké Nebrasce zemřeli v důsledku komplikací spojených s koronavirem tři levharti sněžní. S infekcí se v tom samém zařízení potýkali i dva tygři sumaterští, ti se ale zotavili. Ohniska covidu-19 mezi zvířaty zaznamenaly v USA i další zoologické zahrady – a právě irbisové, jak se sněžným levhartům říká, patří k často zasaženým.
15. 11. 2021|

Ochránci přírody dva dny mapovali vlky na Broumovsku. Přišli na stopu třem smečkám

Celoplošné mapování výskytu vlka obecného na Broumovsku a okolí potvrdilo výskyt tří smeček, informovali zástupci Hnutí Duha. Monitoring se uskutečnil 13. a 14. února 2021 a zapojili se do něj dobrovolníci Vlčích hlídek, polští i čeští ochránci přírody, myslivci i farmáři. Mapováním byl potvrzen výskyt osmi až deseti vlků, což je spíše minimální počet.
13. 5. 2021|

Dýkozubci lovili mladé mamuty, potvrdilo zkoumání jejich zubů. Žili i na našem území

Paleontologové rekonstruovali život a lovecké schopnosti šavloubých tygrů, kteří žili i na našem území. Zjistili, že dokázali ulovit i mnohem větší kořist, než naznačuje velikost jejich těla.
20. 4. 2021|

Řev irbise zachytila videopast. Oznamoval samici ochotu pářit se

Studovat ve volné přírodě irbisy, neboli sněžné levharty, je nesmírně složité. Tato ostražitá zvířata se často skrývají a ve svém přirozeném prostředí jsou navíc téměř neviditelná. O to větší cenu mají záběry samce, který hlasitě oznamuje samicím ve svém okolí, že tady je pánem on.
1. 2. 2021|

Slováci naposledy stříleli vlky. Ochrana šelem se zpřísní

Na Slovensku skončila sezona odstřelu vlků. Od listopadu do ledna padlo 39 zvířat. Ta letošní byla poslední, protože vlk dostane přísnější ochranu. Hledání kompromisu trvalo několik týdnů. Zejména chovatelé ovcí se obávali, že neregulované množství šelem bude pro skomírající odvětví znamenat další zátěž.
24. 1. 2021|

Kočka divoká u nás vyhynula před 70 lety. Nyní se vrací a vědci chtějí zjistit kam

Hnutí Duha Olomouc se společně s dalšími odborníky pustilo do dvouletého projektu monitorování kočky divoké na česko-slovenském pomezí. Jeho cílem je zjistit přítomnost tohoto zvláště chráněného a ohroženého druhu v různých typech biotopů. Odborníci budou zkoumat i analýzu genetické rozmanitosti a míry hybridizace s kočkou domácí. Do projektu s názvem Hledáme kočku, pozor, divokou! se s ekology zapojil také Ústav biologie obratlovců Akademie věd a slovenská Národní zoologická zahrada Bojnice, kde bude zřízena rehabilitační stanice.
14. 9. 2020|

YouTube by mohl být účinným nástrojem pro ochranu vlků, uvádí studie

Nový výzkum amerických vědců tvrdí, že YouTube by mohl pomoct motivovat lidi k ochraně vlků. Uživatelé internetu, kteří sledují o těchto šelmách pozitivní videa, totiž podle něj začnou být vůči těmto šelmám tolerantnější.  Výsledky studie otiskl časopis Human Dimensions of Wildlife.
25. 6. 2020|

V Indii sčítali tygry. Je jich téměř dvakrát víc než před deseti lety

Množství tygrů v Indii se za uplynulé čtyři roky výrazně zvýšilo a dosáhlo téměř tří tisíc. Výsledky loňského sčítání oznámil v pondělí na tiskové konferenci indický premiér Naréndra Módí. Připomněl zároveň, že před 15 lety v zemi žilo jen kolem čtrnácti set těchto zvířat. Indie nyní představuje jednu z nejbezpečnějších oblastí pro tyto ohrožené kočkovité šelmy na světě, uvedl předseda vlády.
29. 7. 2019|

Vlci v nouzi. Američtí ochránci přírody bojují s pytláky i předsudky

Vlci jsou považováni za nebezpečné šelmy, kolují o nich hrůzostrašné historky. Ve skutečnosti jsou ale na mnoha místech na předních příčkách seznamu ohrožených druhů. Vůbec nejvíc ohroženi jsou vlci rudohnědí a mexičtí. Ochránci proto pracují na speciálních programech odchovu vlčích štěňat i na vzdělávacích programech, které mají šelmy zbavit pověsti krvelačného zvířete a zdůraznit jejich nezastupitelnou úlohu v ekosystému.
30. 5. 2019|

Populace vlků na severu Čech stále sílí. Další stopy objevily při hře děti na Děčínsku

Populace vlků na severu Čech se rozrůstá. Další důkaz objevily děti na Děčínsku, které našly vlčí trus, když plnily úkoly projektu Lesní svět. Podle ochránců přírody to svědčí o tom, že populace vlků v širší oblasti Národního parku České Švýcarsko a Labských pískovců nebo Lužických hor stále sílí. Vlci migrují do Čech ze sousedního Německa.
25. 4. 2019|

Za smrt zděchovského chovatele lvů nemůže žádný člověk. Prokázaly to záběry z kamery a pitva

Předběžné výsledky soudní pitvy i dostupné záběry z kamer umístěných uvnitř kotce prokázaly, že třiatřicetiletého chovatele zabil začátkem března ve Zděchově na Vsetínsku skutečně jeho lev. Na úmrtí muže se podle policie nepodílel nikdo další, sdělila krajská policejní mluvčí Lenka Javorková. Kriminalisté, kteří případ nadále prověřují, vyloučili, že by někdo muže uvnitř kotce uzamkl, jak spekulovala některá média.
9. 4. 2019Aktualizováno9. 4. 2019, 10:49|

Chovatelka si pořídila lvici bez povolení, o zvířeti rozhodnou veterináři

Veterináři na Jindřichohradecku řeší případ nepovoleného chovu lvů. Třiašedesátiletá chovatelka Iva Lapková Zelinová si velkou šelmu pořídila dříve, než to schválily úřady. O dalším osudu zvířete proto musí rozhodnout správní řízení.
23. 2. 2019|
Události komentáře

Odstřel šelem nesmí být tabu, říká Čunek. Zatím to není ve hře, oponuje Elfmark

Poslanecká sněmovna se zabývala tím, jak naložit s výskytem vlků v české přírodě. Člen sněmovního výboru pro životní prostředí František Elfmark (Piráti) je přesvědčen, že šelmy je třeba hlavně dobře monitorovat. Hejtman Zlínského kraje a senátor Jiří Čunek (KDU-ČSL) v Událostech, komentářích zdůraznil, že jejich odstřel není možné zcela zakázat.
6. 2. 2019|