TÉMA

Rakety

Berlín vyšetřuje únik armádních informací. Týkal se německých zbraní na Ukrajině
Německo vyšetřuje závažný únik informací z jednání vysoce postavených příslušníků svého letectva, oznámil spolkový kancléř Olaf Scholz. Německé ministerstvo obrany potvrdilo, že tento rozhovor byl odposloucháván. Zvukový záznam asi třicetiminutového rozhovoru v pátek uveřejnila šéfredaktorka ruské televize RT Margarita Simonjanová. Záznam se mimo jiné týkal toho, jak Ukrajina ve válce s Ruskem využívá německé zbraně, píše agentura DPA.
2. 3. 2024Aktualizováno2. 3. 2024, 16:55|ČTK
Ruské údery zabíjely v Kyjevě a Mykolajivu, okupanti poslali na Ukrajinu přes šedesát raket a dronů
Po celé Ukrajině kromě Zakarpatské oblasti byl v noci na středu vyhlášen letecký poplach, Rusko na zemi podniklo velký útok raketami i drony. Nejméně čtyři civilisté zemřeli v Kyjevě, jednoho mrtvého hlásí Mykolajiv. Zraněných jsou desítky. Škody jsou rovněž v Charkově či Lvovské oblasti, výbuchy se ozývaly i v dalších regionech. Rusko na Ukrajinu vyslalo přes šedesát raket a dronů. Jedna z ruských raket mířila k polské hranici, na poslední chvíli ale změnila směr. Rusko tvrdí, že zasáhlo vojenskoprůmyslové podniky.
7. 2. 2024Aktualizováno7. 2. 2024, 17:03|Petra Hosenseidlová
Kim Čong-un vyzval k přípravě na válku. Jihokorejci zaznamenali odpal několika raket
Severokorejský vůdce Kim Čong-un při návštěvě loděnic v přístavním městě Nampcho vyzval k posílení vojenského námořnictva. Podle něj je to klíčový úkol v přípravě na válku, napsaly zahraniční agentury s odkazem na severokorejská státní média. V pátek ráno pak Jižní Korea informovala, že podle její armády KLDR vypálila na západním pobřeží několik střel s plochou dráhou letu.
2. 2. 2024Aktualizováno2. 2. 2024, 22:29|ČTK
Syrské zdroje viní Izrael ze zabití příslušníků íránských revolučních gard v Damašku
V hlavním městě Sýrie byly slyšet exploze, uvedla místní média. Podle státní tiskové agentury SANA šlo pravděpodobně o izraelský útok namířený na objekt na západě metropole. Exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) podle agentury AFP původně uvedla, že v budově zemřelo pět lidí, později jejich počet zvýšila na deset. Íránské revoluční gardy potvrdily, že zahynuli jejich čtyři vojenští poradci, neuvedly ale, jaké měli postavení. Podle zdrojů agentury Reuters byl mezi mrtvými vysoký představitel revolučních gard a jeho zástupce.
20. 1. 2024Aktualizováno20. 1. 2024, 17:06|ČTK
Američané opět udeřili na jemenské povstalce. Zničili rakety připravené k odpálení, tvrdí
Spojené státy v noci na čtvrtek už počtvrté během posledního týdne zaútočily na pozice hútíů v Jemenu, uvedl server zpravodajské televize NBC News. Úder směřoval proti místům, odkud hútíové útočí na lodě v Rudém moři. Jaké přesně škody americký zásah způsobil, zatím není zřejmé.
18. 1. 2024|ČTK
Rusko vyslalo na Ukrajinu další drony a rakety. Většinu protivzdušná obrana zničila, hlásí Kyjev
Téměř tři desítky dronů a tři řízené rakety vyslalo podle Kyjeva v noci na neděli Rusko na Ukrajinu, napsala agentura Reuters s odvoláním na ukrajinské letectvo. To tvrdí, že 21 dronů se protivzdušné obraně podařilo zničit. Podle prezidenta Volodymyra Zelenského lze ruskou agresi na Ukrajině porazit.
7. 1. 2024Aktualizováno7. 1. 2024, 14:38|ČTK
Rusové zaútočili desítkami dronů i raketami. V Chersonu zabili chlapce, v Charkově zasáhli obytné domy a hotel
Rusko v noci na neděli vyslalo na Ukrajinu 49 útočných dronů, protivzdušná obrana jich 21 zlikvidovala, uvedlo ukrajinské letectvo. Na Charkov podle něj Rusové útočili i šesti protiletadlovými střelami S-300, v jejich případě se o sestřelení nezmiňuje. Město hlásí poškození obytných domů, kavárny či hotelu a na třicet zraněných, mezi nimi jsou i děti či britský novinář a členové týmu německé stanice ZDF. V Izjumském okrese v Charkovské oblasti dva lidé zemřeli. Další vlna ruských útoků pak přišla v neděli odpoledne. V Chersonu byl podle tamních úřadů zabit 14letý chlapec a další byl vážně zraněn.
31. 12. 2023Aktualizováno31. 12. 2023, 15:14|ČTK
Na pomoc farmářům blízko Pásma Gazy se sjíždějí lidé z celého Izraele
Na pomoc klíčovému odvětví se na jih země sjíždějí dobrovolníci z celého Izraele. Mezi izraelskými farmáři a jejich pomocníky natáčel zpravodaj ČT Václav Černohorský.
12. 11. 2023|
Američané s Ukrajinci tvoří FrankenSAM. Na sovětské systémy roubují západní rakety
S blížící se zimou a očekávanými ruskými vzdušnými útoky na energetickou infrastrukturu zesiluje Ukrajina svou protivzdušnou obranu. Zbraňových systémů nemá dost a ani Západ není schopen její potřeby dostatečně pokrýt. V Kyjevě se proto rozhodli propojit stará sovětská odpalovací zařízení s moderními americkými raketami. Pentagon se přidal a první hybridy už míří na bojiště, píší The New York Times.
29. 10. 2023|
Izrael oznámil, že rozšiřuje pozemní operace v Pásmu Gazy
Mluvčí izraelské armády Daniel Hagari v pátek večer řekl, že armáda v noci rozšíří své pozemní akce v palestinském Pásmu Gazy. To podle agentury AFP čelilo největšímu izraelskému ostřelování od 7. října. AFP se odvolávala na své satelitní snímky a také na vyjádření teroristického hnutí Hamás. V Pásmu Gazy bylo zároveň přerušeno internetové i telefonické spojení. Už mnoho dní se spekuluje o zahájení rozsáhlé izraelské pozemní ofenzivy na toto území.
27. 10. 2023Aktualizováno27. 10. 2023, 23:17|
Rusko útočilo po celé Ukrajině. Mrtví jsou v Chersonu, zranění v Kyjevě či Čerkasách
Rusko provedlo v noci na čtvrtek a brzy ráno další rozsáhlý útok na ukrajinská města. Úder přišel v několika vlnách. V Chersonu zemřeli po dvou útocích tři lidé. Zraněné hlásí Kyjev, kde v nemocnici skončila i devítiletá dívka, Čerkasy na střední Ukrajině, kde byl zasažen hotel, či východoukrajinský Charkov. Exploze se ozývaly také na západě země. Kyjev tvrdí, že vážně poškodil ruskou základnu v Saky na okupovaném Krymu.
21. 9. 2023Aktualizováno21. 9. 2023, 13:23|
Charkov zasáhlo pět ruských raket, úřady hlásí pět raněných civilistů
Ruská vojska zasáhla Charkov na východě Ukrajiny pěti raketami. Podle zdravotníků utrpělo zranění pět civilistů, uvedl podle ukrajinských médií šéf oblastní správy Oleh Syněhubov. Zranění nejsou podle něj v ohrožení života.
16. 9. 2023Aktualizováno16. 9. 2023, 19:14|
Ukrajina očekává v zimě nové ruské útoky na energetiku. Přes dvě třetiny zařízení stihla opravit
Blíží se zima, topná sezona a Ukrajina plánuje, jak se vypořádá s očekávanými ruskými útoky na energetickou infrastrukturu. Podle expertů by ofenziva na elektrárny a distribuční soustavu neměla být větší než loni, kdy ukrajinské škody dosáhly necelých devíti miliard dolarů. Společnosti tak trápí spíše finační problémy.
7. 9. 2023|mus
Ruští turisté dali na sítě záběry z dění po útoku na Krymský most. Prozradili polohu protivzdušné obrany
Nad Krymským mostem, který spojuje nelegálně anektovaný ukrajinský poloostrov s Ruskem, byl v sobotu  vidět kouř. Podle zpravodaje stanice Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL) se v místě ozvaly dvě série výbuchů. Okupační správa tvrdí, že v Kerčském průlivu sestřelila celkem tři rakety a že most nebyl poškozen. Místní kanály na platformě Telegram uvádí, že existuje možnost, že most mohl utrpět zásah. Provoz na mostě byl opakovaně přerušen. Moskva pohrozila odvetou za údajný „teroristický útok“. Ukrajina dění nekomentovala. Do problémů se dostali někteří ruští turisté, kteří z dění u mostu pořídili záběry.
12. 8. 2023Aktualizováno12. 8. 2023, 19:33|
Rusové bombardovali ukrajinská města, umírali civilisté
Nejméně šest lidí v pondělí zahynulo v Kryvém Rihu, kde dvě ruské střely zasáhly civilní budovy, informovaly agentury AP a Ukrinform. Čtyři lidé zemřeli také při ruském ostřelování Chersonu. Terčem raket se stal i Charkov. Výbuchy zaznamenali i v příhraničních oblastech Ruska, poblíž Taganrogu v Rostovské oblasti a nedaleko Brjansku. Tamní úřady předpokládají, že útočily ukrajinské drony. Ukrajinci podle okupační správy též podnikli vzdušný útok na okupovaný Doněck, zemřeli při něm dva lidé.
31. 7. 2023Aktualizováno31. 7. 2023, 20:31|
Na okupovaném Krymu vzplál muniční sklad. Rusko zaútočilo na ukrajinská města
Na Ruskem okupovaném Krymském poloostrově hoří na vojenské základně muniční sklad. Kvůli požáru byla uzavřena dálnice Tavrida a úřady evakuují asi dva tisíce lidí ze čtyř blízkých obcí, uvedl podle ruské státní agentury TASS Moskvou dosazený okupační správce Krymu. Opačným směrem v noci na středu Rusko zaútočilo drony a raketami na jižní a východní část Ukrajiny, téměř celou zemí zněl poplach. Protivzdušná obrana odrážela útok na jihoukrajinské přístavní město Oděsa, píše Reuters. Zpravodaj agentury hlásil exploze i poblíž Kyjeva.
19. 7. 2023Aktualizováno19. 7. 2023, 13:15|
Izrael oznámil konec operace v Džanínu, z Pásma Gazy na něj letěly rakety
Izraelská armáda oficiálně ukončila operaci v palestinském městě Džanín, které leží na okupovaném Západním břehu Jordánu. Podle zahraničních tiskových agentur izraelské ozbrojené síly uvedly, že se z místa stáhli všichni vojáci. Armáda v Džanínu provedla jednu z největších operací za poslední léta namířenou podle Izraele proti palestinským teroristům. Ozbrojenci v Pásmu Gazy v noci na středu odpálili proti Izraeli pět raket, které zneškodnila protivzdušná obrana. Nikomu se nic nestalo. Izrael odpověděl leteckým úderem v Pásmu Gazy.
5. 7. 2023Aktualizováno5. 7. 2023, 14:47|
Ruské síly v noci vyslaly drony na Ukrajinu. Zaútočily na Kyjev, Lvov i Záporožskou oblast
Kyjev i západoukrajinský Lvov v noci na úterý čelily dalším ruským útokům, v obou městech zněly exploze a byla nasazena protivzdušná obrana. Protiletecký poplach platil po několik hodin i v řadě dalších regionů Ukrajiny. Uvedly to agentura Ukrinform a ruskojazyčná verze BBC. O tom, že by si útoky vyžádaly zraněné, ukrajinské úřady neinformovaly.
20. 6. 2023Aktualizováno20. 6. 2023, 09:29|
Ukrajina hlásí další vlnu vzdušných útoků, Rusko zamířilo raketami a drony na Kyjev či Oděsu
Ukrajina v noci na pondělí a pak i dopoledne zažila další vlnu ruských vzdušných útoků, které směřovaly i proti Kyjevu a Oděse. Ve Chmelnycké oblasti Rusové zasáhli vojenský objekt, informovalo vedení tohoto regionu, který se nachází na středozápadě Ukrajiny. Ruské ministerstvo obrany ve svém pravidelném hlášení o vývoji bojů mimo jiné uvedlo, že při nočním vzdušném úderu zničilo „objekty na letištích ukrajinských ozbrojených sil“.
29. 5. 2023Aktualizováno29. 5. 2023, 15:15|
Česko je pro Rusy peněženkou na špinavé peníze, říká vedoucí protikorupčního fondu
V Česku podle zjištění investigativců protikorupčního fondu Alexeje Navalného podniká rodina Borise Obnosova – šéfa ruského holdingu, který vyrábí rakety používané ve válce proti Ukrajině, a poradce Vladimira Putina. Zakladatelka a vedoucí protikorupčního fondu Marija Pevčichová uvedla v rozhovoru pro Českou televizi, že Rusové používají Česko jako pomyslnou peněženku na špinavé peníze, za které pak nakupují domy ve Francii nebo jachty v Itálii. Na svá zjištění upozornila české úřady, od nichž očekává, že proti Obnosovovu majetku zasáhnou. Rozhovor s Marijí Pevčichovou vedl v Událostech, komentářích Jakub Železný.
20. 5. 2023|
Rusové poslali na Ukrajinu další vlnu raket. K Bachmutu soustředili posily
Jeden člověk v noci na čtvrtek zahynul v jihoukrajinské Oděse poté, co tam ruská raketa zasáhla průmyslový komplex. Dle ukrajinského letectva protivzdušná obrana sestřelila 29 z 30 raket, které ruské síly na Ukrajinu vyslaly. Škody a oběti však způsobily také trosky zničených střel. Terčem útoků se stal také Kyjev. Informovali o tom ukrajinští představitelé. Ukrajinci tvrdí, že v bojích u Bachmutu dosáhli dalších územních zisků.
18. 5. 2023Aktualizováno18. 5. 2023, 19:28|
Ukrajina útočí britskými střelami Storm Shadow. Nepřítele mate speciálními projektily
Ukrajinská armáda podle Moskvy ve čtvrtek poprvé použila střely Storm Shadow, když zaútočila na dva objekty v okupovaném Luhansku. Rakety darovala Británie a jde o první řízené střely dlouhého doletu, které Kyjev od Západu obdržel. Tato technologie umožní obráncům zasáhnout cíle daleko za frontovými liniemi a může hrát zásadní roli při protiofenzivě.
15. 5. 2023|
Izrael a radikálové z Gazy souhlasili s příměřím
Izrael a radikální skupiny z Pásma Gazy souhlasily s příměřím, které dojednal Egypt. Klid zbraní měl začít platit ve 22:00 místního času (21:00 SELČ), uvedla agentura Reuters s odvoláním na dva palestinské představitele. Izrael informace o příměří následně potvrdil, útoky nicméně neustaly a pokračovaly i v sobotu večer.
13. 5. 2023Aktualizováno13. 5. 2023, 23:12|
Ukrajinci v zahraničí na vlastní pěst nakupují obrněnce a zbraně, hledají třeba v aukcích
Ukrajinští dobrovolníci nakupují starší západní vojenskou techniku pro boj na frontě. Ve Velké Británii už ve vojenských aukcích za loňský rok zájemci koupili více než 150 vyřazených obrněných transportérů. O posílení dodávek na vlastní pěst se snaží i Ukrajinci v Kanadě, kde pomáhají přestavovat terénní auta na obrněná vozidla. Podporu pro ukrajinskou armádu ale dál oficiálně plánuje i britská vláda, která přislíbila dodávky raket s doletem až 300 kilometrů.
2. 5. 2023|