TÉMA

Cambridge

Nově pozorovaná vzdálená galaxie žila rychle a zemřela mladá. Z porodnice hvězd se stal vesmírný hřbitov

Dva týmy odborníků s pomocí Webbova teleskopu prozkoumaly jednu z nejmladších a nejvzdálenějších galaxií. Výjimečně zářivá GN-z11 existovala, ale také patrně zanikla už v dobách, kdy byl kosmos ještě v plenkách. Agentura Reuters vesmírný systém přirovnala k americkému herci Jamesi Deanovi, který razil heslo „žij rychle, zemři mladý“.
7. 3. 2024|

Pobyt v městečku ve Walesu měl pro Karla III. velký význam. Naučil se velšsky a studoval historii

Král Karel III. mluví několika jazyky – nejen francouzsky nebo německy, ale také třeba velšsky. Ještě jako princ z Walesu totiž studoval tamní historii a jazyk. To z něj podle mnohých dělá panovníka, který mnohem víc rozumí vlastním lidem. Na studentská léta po boku někdejšího prince z Walesu pro ČT zavzpomínal jeden z jeho spolužáků.
7. 5. 2023|

Kampaň Google proti dezinformacím je mělká a chybí jí uvěřitelnost, tvrdí reklamní expert Vilém Rubeš

Společnosti Google se sice podařilo naplnit vytyčený cíl a její reklamní kampaň proti dezinformacím vidělo několik milionů Čechů, ale marketér Vilém Rubeš zpochybňuje řemeslné zpracování jejích video spotů. Podle odhadů oslovených odborníků může kampaň do společnosti přinést dílčí změny. Snaha Google čelit na internetu nepravdivým informacím je součástí jeho dříve deklarovaného směřování, i když politolog Vít Střítecký upozorňuje, že k němu firma přistoupila pod tlakem veřejnosti.
17. 1. 2023|

Opravář nábytku vyřešil jednu z největších archeologických záhad. Jeho výzkum zveřejnil prestižní vědecký časopis

Bennett Bacon je starší Londýňan, který se profesionálně věnuje opravování a konzervování nábytku, jeho velkým koníčkem je ale archeologie. Právě v ní také dokázal něco, co překonalo i práci profesionálů: nabídl srozumitelné vysvětlení dosud nejasných značek, které doprovázejí nástěnné malby, a otevřel tím i cestu k pochopení toho, proč pravěcí lidé rozdílnou zvěř vůbec kreslili.
6. 1. 2023|

Zkamenělé výkaly stavitelů Stonehenge prozradily, jakými parazity trpěli a na čem hodovali

Archeologové analyzovali poblíž slavného Stonehenge na místě, kde stávala prehistorická vesnice, výkaly tamních obyvatel. Detailní rozbor ukázal, že se v nich ukrývala vajíčka parazitických červů. Odborníci z nich zjistili, že tehdejší lidé hodovali na vnitřnostech dobytka a že zbytky dávali psům.
25. 5. 2022|

O víkendu zasáhla Zemi planetka. Její dopad se díky českým astronomům podařilo předpovědět

V noci z pátku na sobotu vstoupil do zemské atmosféry malý asteroid, který těsně před půlnocí narazil do naší planety někde v moři nedaleko Islandu. Těleso měřilo asi tři metry, takže srážka nezpůsobila žádné škody, pozoruhodné ale je, že se dopad podařil předpovědět. Něco takového se zatím stalo jen zcela výjimečně. Astronomové věděli, že je na kolizním kurzu, a přesně spočítali, kde a kdy k nárazu dojde.
16. 3. 2022|
Doporučujeme

Výrobci vakcín se připravují na příchod varianty horší než delta. Nové očkování prý mohou dodat do sta dní

Kdyby se objevila varianta covidu-19, která obchází imunitu získanou očkováním nebo proděláním nemoci, vrátilo by to boj proti pandemii na samotný začátek. Vznik takové varianty není vyloučený – a výrobci vakcín se na tuto situaci už nyní připravují.
28. 10. 2021Aktualizováno31. 10. 2021, 15:51|
Doporučujeme

Žena žila rok s covidem. Vědci popsali, jak takové případy nahrávají vzniku nových variant

Sedmačtyřicetiletá Američanka byla na jaře 2020 přijata do nemocnice s covidem-19. Potíže jako dušnost a kašel ale nevymizely ani do podzimu. Ještě i začátkem roku 2021 občas potřebovala doplňkový kyslík. Její případ zaujal tým expertů vedený Veronique Nussenblattovou, specialistkou na infekční choroby z Národního ústavu zdraví (NIH).
25. 10. 2021Aktualizováno30. 10. 2021, 12:39|

Člověk je v tom nevinně. Výzkum odhalil pravou příčinu vymření mamutů

Po víc než pět milionů let po Zemi potulovali mamuti, ale před asi čtyřmi tisíci roky zmizeli. Bylo to ve stejné době, kdy se začali po planetě šířit lidé, takže právě Homo sapiens byl dlouho hlavním podezřelým. Vědci teď z něj konečně toto nařčení sejmuli.
23. 10. 2021|

Delta dostane člověka do nemocnice dvakrát pravděpodobněji než alfa varianta covidu, ukázal britský výzkum

Britští vědci potvrdili, že lidé, kteří se nakazí delta variantou covidu, mají přibližně dvojnásobnou pravděpodobnost, že skončí v nemocnici –⁠ oproti těm, kteří se nakazili variantou alfa, dříve známou jako britská. Výsledky získali z rozsáhlého výzkumu, který zkoumal víc než 40 tisíc Angličanů mezi březnem a květnem letošního roku.
30. 8. 2021|

Po celém světě vymírají opylovači. Nová studie varuje před globálními riziky

Řada zemí po celém světě v posledních desetiletích informuje o tom, že v nich ubývají opylovači. Hlavními viníky jsou používání pesticidů a zánik míst, kde tito tvorové žijí. V důsledku to ohrožuje celé ekosystémy a také produkci potravin pro miliardy lidí.
17. 8. 2021|

Pravděpodobnost vzniku postcovidového syndromu nezávisí na závažnosti nemoci, říká profesor Sithole z Cambridge

„Někdy vymizí, objevuje se ve vlnách. Mění se s časem, vyvíjí se. Zasažen může být jakýkoliv orgán,“ popisuje Nyarie Sithole z Fakulty klinické medicíny Univerzity v Cambridge zdravotní problém, který dostal jméno dlouhý covid nebo postcovidový syndrom.
8. 8. 2021|

Vědci zjistili, které geny ovlivňují délku ženské plodnosti

Vědcům se podařilo identifikovat téměř tři sta genů, které ovlivňují délku reprodukce u žen. U myší dokonce dokázali dobu plodnosti významně prodloužit úspěšnou manipulací s vybranými geny z této skupiny. Jejich výsledky přinášejí nejen nové potenciální cíle léčby neplodnosti u lidí, ale i zlepšení předpovědi nástupu brzké menopauzy u žen. Do rozsáhlého výzkumu se zapojilo na 180 institucí z celého světa včetně českých vědců z Ústavu živočišné fyziologie a genetiky Akademie věd ČR.
5. 8. 2021|

Těžký covid vede ke snížení IQ o sedm bodů, ukazuje studie

U lidí, kteří prodělali nemoc covid-19, je pravděpodobnější zhoršení výsledků inteligenčních testů a nejhorší dopady na rozumové schopnosti má těžký průběh nemoci. Podle zpravodajské televize Sky News to zjistili britští vědci ve studii, při níž od ledna do prosince minulého roku zjišťovali inteligenci u 81 337 lidí, z nichž téměř 13 tisíc bylo infikováno koronavirem. Snížení IQ o sedm bodů zaznamenali vědci u lidí, kteří byli s covidem hospitalizováni nebo dokonce skončili na umělé plicní ventilaci.
27. 7. 2021|

Nový mezinárodní projekt chce hledat mimozemské civilizace. Věří, že navštěvují Zemi

Mezinárodní tým vědců pod vedením významného harvardského astronoma v pondělí oznámil novou iniciativu, která chce hledat důkazy o technologiích mimozemských civilizací.
27. 7. 2021|
Doporučujeme

Gen pro štíhlost existuje, popsali ho vědci v mezinárodní studii

Některým lidem nestačí na zhubnutí ani diety a cvičení, další na sobě nepracují, ale přitom jsou stále štíhlí. Pro dotčené je to nespravedlnost, ale vědci teď nejspíš znají jeden z důvodů. V jednom ze zatím nejpodrobnějších výzkumů genetiky obezity totiž skupina expertů našla vzácné varianty genů, které chrání šťastné nositele před přibíráním na váze.
6. 7. 2021Aktualizováno10. 7. 2021, 16:24|

Lidstvo se už dvacet let toulá galaxií bez průvodce. Douglas Adams změnil žánr sci-fi

Vypít v poledne šest piv, přes rameno si hodit ručník a vydat se ke hvězdám. Nikoliv s grandiózním posláním, ale ve vleku překotných událostí a oděn v županu. Posléze najít odpověď na otázku života, vesmíru a vůbec a zjistit, že vlastně neznáme otázku samotnou. Věty, které nedávaly smysl, dokud je neposkládal britský humorista a spisovatel Douglas Adams. Jeho Stopařův průvodce Galaxií změnil žánr sci-fi a stal se kultem. Britský autor odešel přesně před dvaceti lety – 11. května 2001.
11. 5. 2021|

Rakovina není nemoc moderní doby. Ve středověké Británii trápila desetinu dospělých, ukázal výzkum

Přibližně devět až čtrnáct procent dospělých trpělo ve středověké Británii v době smrti rakovinou. Tvrdí to nový výzkum publikovaný v časopise Cancer. Jedná se o výrazně vyšší číslo, než naznačovaly přechozí studie. Nádorová onemocnění tak lze podle vědců zařadit do skupiny vážných zdravotních problémů, které lidi před industrializací sužovaly nejčastěji.
8. 5. 2021|

Angličané to vždycky chtějí po svém, říká Shakespearův překladatel Martin Hilský

Profesor anglické literatury, překladatel a spisovatel Martin Hilský přeložil celé dílo slavného anglického dramatika. Přesto tvrdí, že angličtina je do češtiny nepřeložitelná, protože jinak zní a jinak přemýšlí. Za víc než sedmisetstránkovou knihu Shakespearova Anglie: Portrét doby teď může dostat Magnesii Literu. V rozhovoru pro Interview ČT24 mluví o překládání i neznámých sonetech.
3. 5. 2021|

Střední Evropa zažila nejhorší sucha za dva tisíce let. Problém se bude zhoršovat, ukazuje výzkum

Letní zemědělské sucho v letech 2015 až 2018 bylo v souhrnu ve střední Evropě závažnější než kterákoli jiná suchá období za uplynulých 2110 let. Na základě analýz stabilních izotopů uhlíku a kyslíku v letokruzích dubů to zjistili vědci z Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd ČR a Univerzity v Cambridgi. Z 13 500 letokruhů dokázali pro každý rok určit míru nedostatku nebo nadbytku vláhy, uvedl spoluautor odborné studie Miroslav Trnka.
16. 3. 2021|

Pandemii covidu-19 výrazně napomohly klimatické změny, ukázal výzkum čínských lesů

Rostoucí emise skleníkových plynů ve dvacátém století udělaly z jižní Číny místo, které má ideální podmínky pro přenos koronavirů z netopýrů na lidi. Změna klimatu totiž podle nové studie pomohla růstu lesů i přesunu řady netopýřích druhů právě do míst, kde se poprvé objevil virus SARS-CoV-2 zodpovědný za současnou pandemii covidu-19.
7. 2. 2021|

Klimatická naděje pro Česko: oteplení způsobí, že u nás porostou lanýže

Střední Evropa se v souvislosti se změnou klimatu stane vhodnější pro pěstování lanýžů. Jižní Evropa, kde tyto podzemní houby vyhledávané gurmány rostou, bude pro jejich růst příliš teplá. Vyplývá to z výsledků výzkumu českých a zahraničních vědců, řekl Miroslav Trnka z projektu InterSucho.
7. 12. 2020|

Jeden den přijat, druhý den nepřijat. Zásahy do závěrečných zkoušek uvrhly britské studenty do chaosu

Koronavirová pandemie dopadla i na závěrečné zkoušky na britských základních a středních školách. Původně je úřady zrušily a nechaly hodnocení na učitelích. Nakonec ale do výsledků přece jen zasáhly a upravily je podle bezprecedentního algoritmu, aby se nakonec vrátily zpět k avizovanému posuzování vyučujících. Britští studenti se bouří a vycházejí protestovat do ulic, média píší o fiasku konzervativní vlády Borise Johnsona. Učitelé, studenti i politici žádají premiéra, aby ministra školství odvolal.
19. 8. 2020Aktualizováno19. 8. 2020, 21:17|

Roušky mohou zabránit pandemickému šíření koronaviru, popisuje britská studie

Plošné nošení roušek spolu s omezením pohybu mohou snížit šíření koronaviru na kontrolovatelnou úroveň a také předejít dalším vlnám pandemie. Vyplývá to z nově zveřejněné studie britských univerzit v Cambridgi a Greenwichi v odborném žurnálu Proceedings of the Royal Society A, uvedla agentura Reuters.
10. 6. 2020|