TÉMA

Mumie

Dělníci opravují brněnskou kapucínskou hrobku. Hrají o čas, mumie potřebují turisty

Začaly opravy Kapucínské hrobky v Brně. Jedna z nejstarších brněnských turistických atrakcí, ve které jsou uložené ostatky řeholníků, je tak uzavřená. Zejména podlaha už nebyla kvůli vlhkosti v dobrém stavu. Práce vyjdou na dva miliony korun, hotovo by mělo být na začátku sezony.
24. 1. 2024|

Vědci rekonstruovali tvář „Ledové panny“. Ukázali, jak vypadala nejslavnější mumie Peru

Archeologové představili veřejnosti plastický model, který ukazuje, jak mohla za svého života vypadat nejslavnější mumie z Peru. Dívka z říše Inků celosvětově známá jako Juanita nebo také Ledová panna byla před více než pěti sty lety s největší pravděpodobností rituálně obětována.
27. 10. 2023|

Dělníci objevili v Limě mumie z dob před vznikem říše Inků

Pracovníci peruánské plynárenské společnosti objevili při výkopových pracích v metropoli Limě osm mumií a předměty z dob před vznikem říše Inků. Archeologové se domnívají, že se nálezy datují do období existence kultury zvané Ichma, která se zformovala kolem roku 1100 a rozšiřovala se údolími na území dnešního hlavního města, dokud nebyla koncem patnáctého století začleněna do říše Inků.
23. 9. 2023|

Mexický kongres vystavil údajná mimozemská těla. S akcí jsou ale spojeny kontroverzní osobnosti

Mexický kongres hostil neobvyklou událost. V úterý tam byla vystavena dvě těla, o nichž organizátor akce tvrdí, že jde o nelidské mimozemské druhy. Za normálních okolností by informace o údajných mimozemšťanech nebyla zajímavá, tentokrát je ale důležitý kontext – akce se uskutečnila v parlamentu významné země. Aktéři události však nepatří mezi důvěryhodné osobnosti, v minulosti už informovali o podobných nálezech mylně.
13. 9. 2023|

Egyptologové našli tisíce mumifikovaných beraních hlav. Mělo to být poděkování staletí mrtvému faraonovi

Nejméně dva tisíce mumifikovaných hlav beranů našli archeologové v chrámu faraona Ramsese II. ve starobylém městě Abydos na jihu Egypta. Informovala o tom agentura Reuters, podle níž byly v chrámu objeveny rovněž mumie ovcí, psů, divokých koz, krav či gazel.
29. 3. 2023|

V tašce opilého kurýra našla peruánská policie stovky let starou mumii

Policie v jihoperuánském městě Puno narazila na stovky let starou mumii v dodávkové termobrašně opilého muže, který pracuje jako kurýr rozvážkové služby. Informoval o tom server Infobae.
1. 3. 2023|

Jak vyrobit mumii. Egyptologové našli ve starověké dílně precizní návody

Tajemství starověkých egyptských balzamovačů a mumifikátorů bylo odhaleno. Vědci se díky novému objevu skvěle zachovalé dílny podívali do zákulisí tohoto podnikání.
2. 2. 2023|
Doporučujeme

Vědci digitálně rozbalili mumii Zlatého chlapce. Našli desítky amuletů

Výpočetní tomografie se dokázala podívat do útrob mumie staré dva a půl tisíce let. Přístroj v těle chlapce našel zlaté amulety, které mu měly zajistit magickou ochranu pro posmrtný život.
24. 1. 2023Aktualizováno28. 1. 2023, 15:48|

Egyptologové v odkryté faraonově hrobce našli možná nejstarší mumii

Egyptologové nedaleko Káhiry odkryli faraonovu hrobku, v níž našli zachovalou mumii, která je možná vůbec nejstarší nalezenou v Egyptě. S odkazem na archeologický tým, který vykopávky vedl, o tom informuje agentura Reuters.
26. 1. 2023|

Před sto lety našli archeologové nejslavnějšího teenagera světa. Jeho hrobka skrývala nedocenitelné poklady

Do minulosti staré přes 3200 let mohlo lidstvo poprvé nahlédnout před sto lety při nálezu takřka nepoškozené hrobky faraona Tutanchamona v egyptském Údolí králů. Tento epochální objev poodhalil roušku tajemství nad jednou z nejvyspělejších starověkých civilizací a podnítil výbuch zájmu o historii Egypta.
4. 11. 2022|

Mumie těhotné Egypťanky mohla mít rakovinu

Vědci, kteří analyzují slavnou těhotnou egyptskou mumii, tvrdí, že našli důkazy o tom, že žena trpěla před smrtí rakovinou. Pokud by se to potvrdilo, jednalo by se o jeden z nejstarších dokladů této nemoci.
25. 7. 2022|

Pod vlivem alkoholu, ayahuascy a koky. Analýza ukázala, jak umíraly dětské oběti Inků

Mumifikované ostatky několika malých dětí zmrzlých na sopce v jižním Peru ukrývaly víc než půl tisíciletí informace o jejich posledních dnech. Vědci z nich teď získali nové důkazy o tom, jak Inkové připravovali dětské oběti na smrt.
4. 6. 2022|

Egypt představil unikátní výstavu 250 skvěle zachovaných sarkofágů s mumiemi

Egypt v pondělí představil artefakty staré dva a půl tisíce let z nedávných archeologických vykopávek na pohřebišti v Sakkáře. Na výstavě zřízené provizorně u Džoserovy stupňovité pyramidy je k vidění 250 malovaných sarkofágů, uvnitř nichž jsou stále dobře zachované mumie.
30. 5. 2022|
Doporučujeme

Archeologové popsali nejstarší mumii na světě. Nepochází z Egypta, ale z Evropy

Objev portugalských archeologů dokládá, že mumifikace nejsou ani egyptským ani jihoamerickým vynálezem. Nejstarší důkaz o praktikování této techniky k zachování lidského těla i po smrti totiž pochází z Evropy.
11. 4. 2022Aktualizováno17. 4. 2022, 17:20|

Peruánští archeologové odhalili dokonale zachovalou mumii. Může být stará víc než tisíc let

Univerzita San Marcos v Limě vystavila ostatky prastaré mumie nalezené při vykopávkách na pobřeží Peru. Archeologové potvrdili, že i přes stáří 800 až 1200 let je v mimořádně zachovalém stavu. Podle odborníků je pohřbena podle starobylého rituálu užívaného v oblasti And, kdy dávní ošetřovatelé tělo zemřelého mumifikovali, svázali do skrčené polohy, dlaně umístili na obličej a uložili jej do hrobky. Vedle mumie byly nalezeny také cennosti, různé nástroje a zachovalé kusy oděvu.
9. 12. 2021|

Archeologové v Peru našli nejméně 800 let starou mumii. Pochází z doby před Inky

Archeologové na nalezišti nedaleko peruánské metropole Lima našli kompletní mumifikované tělo staré nejméně 800 let. Může být staré dokonce až 1200 let, přesné stáří určí datace pomocí uhlíku. Ostatky v každém případě pocházejí z kultury, která zde existovala před vznikem říše Inků v 15. století.
29. 11. 2021|

Kotě se zlomeným vazem, dravec a dehydrovaný had. Vědci rentgenem „rozbalili“ egyptské mumie zvířat

Mezinárodní vědecký tým využil špičkové 3D rentgeny k tomu, aby se podíval do nitra tří zvířecích mumií, které byly vytvořeny v době starého Egypta. Mumie zvířat byly důležitou součástí náboženského života starověkých Egypťanů.
21. 8. 2020|

Tolik mumií, že by vystačily na celé muzeum. Egyptologové hlásí výjimečný objev

Egyptologové představili veřejnosti objev desítek mumií zvířat, včetně koček, krokodýlů, a dokonce i dvou lvíčat. Na tyto artefakty vědci narazili v hrobce významného kněze.
25. 11. 2019|
Archeologie

Archeologové v Egyptě objevili pohřební komory se 40 mumiemi. Patřily střední třídě

Archeologové objevili v egyptské provincii Mínjá jižně od Káhiry starověké pohřební komory, ve kterých se nachází asi 40 mumií různé velikosti i pohlaví. Komory patřily rodině pocházející ze střední třídy, která nejspíš žila v období dynastie Ptolemaiovců či na počátku římské nebo byzantské éry, uvedla agentura Reuters s odvoláním na egyptské představitele.
4. 2. 2019|