Dělníci objevili v Limě mumie z dob před vznikem říše Inků

Pracovníci peruánské plynárenské společnosti objevili při výkopových pracích v metropoli Limě osm mumií a předměty z dob před vznikem říše Inků. Archeologové se domnívají, že se nálezy datují do období existence kultury zvané Ichma, která se zformovala kolem roku 1100 a rozšiřovala se údolími na území dnešního hlavního města, dokud nebyla koncem patnáctého století začleněna do říše Inků.

Ostatky sedících starověkých lidí byly zabaleny do bavlněné látky a svázané provazy z lián. Mezi nimi byli podle všeho dva dospělí a šest dětí. Archeologové se domnívají, že se toto naleziště pravděpodobně nachází na někdejším dětském hřbitově.

„Získáváme zpět tyto listy ztracené historie Limy, která je skryta jen pod kolejemi a ulicemi,“ okomentoval nález Jesus Bahamonde, archeolog společnosti Calidda, která v desetimilionovém městě distribuuje zemní plyn.

Výkopové práce firmy při rozšiřování systému plynovodů za posledních devatenáct let přinesly více než devatenáct set archeologických nálezů různého druhu, včetně mumií, keramiky a textilií, poznamenal Bahamonde.

Někteří archeologové popisují hlavní město Peru jako cibuli s mnoha vrstvami historie. Ve městě se nachází také přes čtyři sta archeologických nalezišť, jimž se říká „huaca“, což jsou předincká obřadní místa. Počet památek v regionu není překvapivý. Území, na kterém se dnes rozkládá Lima, více než 10 tisíc let obývaly předincké kultury, poté samotní Inkové a v šestnáctém století tam přinesli španělští dobyvatelé koloniální kulturu.

V Peru se nachází rovněž slavná incká pevnost Machu Picchu, která je na seznamu světově chráněných památek UNESCO.