Dělníci opravují brněnskou kapucínskou hrobku. Hrají o čas, mumie potřebují turisty

Události v regionech: Oprava kapucínské hrobky (zdroj: ČT24)

Začaly opravy Kapucínské hrobky v Brně. Jedna z nejstarších brněnských turistických atrakcí, ve které jsou uložené ostatky řeholníků, je tak uzavřená. Zejména podlaha už nebyla kvůli vlhkosti v dobrém stavu. Práce vyjdou na dva miliony korun, hotovo by mělo být na začátku sezony.

Brněnská kapucínská hrobka je místem věčného odpočinku řeholníků a jejich podporovatelů. Kvůli opravám se nyní část pochovaných musela přestěhovat. „Bylo to logisticky náročnější, abyste nepoškodili za pochodu ostatky,“ nastínila vedoucí expozice Kateřina Hlouchová.

Prostory obývá i velitel z časů císařovny Marie Terezie, baron František Trenck. V jedné z místností se nyní tísní dohromady šestnáct těl, vedle je totiž nebývale živo. Stavbaři prostory upravují, aby lépe odolávaly vlhkosti.

Po odkrytí svrchní dlažby stavební firma odveze veškerou suť a zeminu. Vše zpevní betonem a nakonec položí úplně nový povrch odolnější proti vlhkosti. Keramická dlažba se už rozpadala, nahradí ji proto kámen z Itálie.

Mumiím turismus svědčí

Dělníci hrají o čas. Unikátní mikroklima zachovalo ostatky v dobrém stavu, přesuny jim nesvědčí. Stejně jako osamělost. Potřebují totiž cirkulaci vzduchu, tedy pohyb turistů. „Velmi zjednodušeně, mrtví si na to zvykli, a jestli jim to seberete, mohou na to reagovat,“ popsala Hlouchová.

Uzavření hrobky naposledy těla poškodilo během pandemie covidu-19. Teď už se návštěvnost vrací na dobu před jejím vypuknutím, loni do ní zavítalo 35 tisíc lidí. „Je to pro Brno důležitý turistický produkt. Vypovídá o tom návštěvnost, která se u našich objektů meziročně zvedla. Předčila rok 2019,“ doplnila mluvčí Turistického informačního centra Hana Bánovská.

Nová sezona v hrobce začne nejpozději v polovině května.