Mexický kongres vystavil údajná mimozemská těla. S akcí jsou ale spojeny kontroverzní osobnosti

V mexickém parlamentu byla vystavena údajná těla mimozemšťanů (zdroj: ČT24)

Mexický kongres hostil neobvyklou událost. V úterý tam byla vystavena dvě těla, o nichž organizátor akce tvrdí, že jde o nelidské mimozemské druhy. Za normálních okolností by informace o údajných mimozemšťanech nebyla zajímavá, tentokrát je ale důležitý kontext – akce se uskutečnila v parlamentu významné země. Aktéři události však nepatří mezi důvěryhodné osobnosti, v minulosti už informovali o podobných nálezech mylně.

Nedávno uspořádal veřejné slyšení o neidentifikovaných létajících objektech neboli UFO americký Kongres. Mexická akce na to navazuje. Vedl ji mexický novinář a ufolog Jaime Maussan, který se fenoménem údajného mimozemského života na Zemi zabývá už desítky let, a spolupořádali ji mexičtí vědci. Mezi účastníky byl i Ryan Graves, bývalý pilot amerického námořnictva a výkonný ředitel organizace Americans for Safe Aerospace, který opakovaně tvrdil, že se během svých letů setkal s mimozemskými loděmi.

Organizátoři uvedli, že mrtvoly vystavené v mexickém kongresu jsou staré nejméně tisíc let. Mumifikované exempláře byly uloženy v prosklených boxech, aby si je všichni mohli prohlédnout. Údajně pocházejí z peruánského Cuzca.

Maussan, který byl pod přísahou, oslovil členy mexické vlády a na dálku také americké úředníky a informoval je o svých nálezech. Uvedl, že tito tvorové byli nedávno zkoumáni na Mexické národní autonomní univerzitě (UNAM), kde analyzovali důkazy DNA pomocí radiokarbonového datování. „Tyto exempláře nejsou součástí naší pozemské evoluce. (…) Nejsou to bytosti, které byly nalezeny po ztroskotání UFO. Našly se v dolech,“ prohlásil Maussan podle španělského zpravodajského serveru Marca.

Během akce známý profesor Abraham Avi Loeb, ředitel harvardské astronomické fakulty a autor teorie o mimozemském původu asteroidu Oumuamua, prostřednictvím videohovoru vyzval mexickou vládu, aby umožnila tamním vědcům studovat možnost existence mimozemšťanů.

Pravda, nebo konspirace?

Maussan ovšem není zrovna důvěryhodný zdroj. Přestože má za sebou dlouhou kariéru v médiích, jeho snahy o hledání mimozemšťanů nejsou úspěšné. Už roku 2017 se podílel na analýze pěti údajných „mimozemských mumií“, které byly objeveny v Peru, na místě, kde se nachází slavné obrazce na planině Nazca. Pořad o nich vysílal na stanici Gaia, která je spojená se šířením nesmyslných konspiračních teorií.

Také v případě pětice mumií se ukázalo, že jde o velmi unáhlené závěry. Poté, co mumie prozkoumali opravdoví vědci, vyplynulo z analýz, že jde o těla lidská, patřila dětem

Podobných případů „záhadných mumií“ jsou jihoamerické moderní dějiny plné – ve skutečnosti se ale o žádnou záhadu nejedná. Velmi dobře je popsaný například slavný „mimozemšťan“ jménem Ata. 

Na začátku jednadvacátého století se v chilské poušti Atacama našly mumifikované pozůstatky dvacet centimetrů velkého humanoidního tvora. Objevili ho archeologové v opuštěném důlním městě La Noria. Okamžitě poté se objevily spekulace, že by se mohlo jednat o mimozemskou bytost. Bizarnost nález okamžitě proslavila po celém světě. Mumii si koupil soukromý sběratel ze Španělska, vznikl o ní pak dokument, jehož autoři ji prohlásili za ostatky mimozemšťana.

Kalifornským genetikům se povedlo odebrat z mumie vzorek DNA postačující k tomu, aby bylo možné sestavit alespoň částečně příběh lidské bytosti, kterou podle analýzy mumie dříve byla. Šlo o dívku, které vědci začali podle místa nálezu říkat Ata. Zemřela ještě v těle matky nebo těsně po narození, to nejsou vědci schopni přesně určit. Za její neobvyklé tělo mohla řada mutací.

Podivná mumie z La Noria
Zdroj: Dr Emery Smith

Hned poté, co byla Ata objevena, si vědci všimli, že její kosti mají řadu znaků dítěte starého šest až osm let. Ale ani tím její zvláštnost nekončila: zatímco lidé mají normálně dvanáct párů žeber, Ata jich měla pouze deset. A na první pohled upoutala její hlava, zvláštním a až nelidským způsobem protažená a ve tvaru kužele. Její tělo bylo podle několika svědectví zabalené do fialové látky, ta se však ztratila.

Ata ani nežila v dávných dobách, podle analýzy zveřejněné v odborném časopise Genome Research musela zemřít jen přibližně čtyřicet let předtím, než byla objevena – tedy asi v polovině dvacátého století. „Byla tak deformovaná, že nebyla schopná pít mateřské mléko,“ popsali vědci jednu z možných příčin její smrti. V moderním světě by takové dítě zřejmě skončilo ve specializovaném lékařském pracovišti, ale na poušti nic takového neexistuje. 

„Začalo to jako příběh o mimozemšťanech, ale ve skutečnosti se jedná o lidskou tragédii. Žena přivedla na svět tak poškozené dítě, že skončilo ve sbírce kuriozit jako nějaký podivný artefakt,“ podotkl mikrobiolog ze Stanfordovy univerzity v Kalifornii Garry Nolan, který výzkum vedl.

Vesmírný objekt jménem Oumuamua

Kontroverzní postavou je také harvardský fyzik Loeb. Ten má bezesporu za sebou špičkovou vědeckou kariéru, věnuje se astrofyzice a jeho studie vycházejí ve špičkových odborných žurnálech.

Má ale tendenci vidět vliv mimozemských civilizací téměř všude. Nejvíce se jim věnoval, když analyzoval vesmírný objekt jménem Oumuamua, který proletěl roku 2017 kolem Slunce. Jeho dráha prokazovala, že jde o těleso, které přiletělo z míst mimo Sluneční soustavu. 

Umělecká představa o podobě asteroidu Oumuamua
Zdroj: ESO

Loeb přispěchal s tím, že se má jednat o kosmickou loď mimozemské civilizace. V odborném časopise vydal článek, kde vysvětloval, že jde o jediné možné vysvětlení zvláštní dráhy objektu. Jenže velmi rychle následovala studie, kde skupina vědců popsala, že se dá tato odchylka snadno vysvětlit tím, že se z Oumuamua uvolňují molekuly vodíku.

Loeb ale vysvětlení nepřijal. Nadále tvrdit, že těleso je kometou, i když jako kometa nevypadá, je podle něj neudržitelné. „To je jako říct, že slon je zebra, ale bez pruhů,“ prohlásil.