TÉMA

Karlín

Centrem Prahy proběhli závodníci. Řada nevydržela vedro, záchranáři aktivovali traumaplán

Neobvyklou dohru má Pražský půlmaraton. Po závodu v ulicích města aktivovala záchranná služba traumaplán, protože velké množství běžců mělo zdravotní potíže. Běh totiž provázelo neobvykle teplé počasí. Traumaplán byl asi po dvou hodinách ukončen. Kvůli závodu byla také rozsáhlá dopravní omezení včetně krátkodobých výluk tramvají. Nejdéle byla dopravně ochromená část Holešovic –na Bubenském nábřeží u tržnice, kde byl start a cíl půlmaratonu, trvala uzavírka až do večera.
6. 4. 2024Aktualizováno6. 4. 2024, 20:50|

Metro C bude mít o víkendu výluku. Z Holešovic na Nové Město pojedou náhradní tramvaje

O víkendu opět nebude jezdit pražské metro na trase C přes stanici Florenc. Městský dopravní podnik stanici rekonstruuje, většinu prací dělá za provozu, ale o vybraných víkendech provoz přerušuje. Cestující proto musí cestovat z Holešovic na Nové Město náhradními tramvajovými linkami.
22. 9. 2023|

Většina pošt v provozu zatím větší nápor lidí zvládá. Změna však může přijít na konci prázdnin

Uběhl měsíc od zrušení některých poboček České pošty. Na takzvaných nástupnických pobočkách, kam teď nově chodí lidé z těch zrušených, měli v červenci oproti dřívějšku i dvojnásobný provoz. Jinde však nápor nebyl tak velký, zřejmě i proto, že jsou prázdniny. Česká pošta se nyní začíná připravovat na září, kdy počítá s větším vytížením poboček. Dokonce slibuje, že v provozu bude více přepážek.
1. 8. 2023|

Z Karlína do Holešovic přes Štvanici. Praha má novou lávku pro pěší a cyklisty

Lidé v Praze si mohou od pátku zkrátit cestu z Holešovic do Karlína po tři sta metrů dlouhé lávce, která je propojuje přes ostrov Štvanice. Přemostění, jehož stavba začala loni v lednu, v pátek slavnostně otevřeli představitelé magistrátu, Prahy 7 a 8 a spoluautoři Petr Tej a Marek Blank. Lávka slouží pro pěší a cyklisty a její stavba vyšla asi na 352 milionů korun. Jedná se v metropoli o dvacáté přemostění Vltavy v celé její šíři. Rekonstruovat bude město rovněž ostrov, na kterém vznikne městský park a budou zpřístupněny břehy.
28. 7. 2023Aktualizováno28. 7. 2023, 14:45|

Na kterém pražském mostě roste rozmarýnka? Nad Vltavou jich je dvacet, další stojí nad Berounkou a Rokytkou

Praha má další most. Přesněji je to lávka pro pěší a cyklisty, která dostala pojmenování podle ostrova Štvanice. Ten spojuje s Holešovicemi a Karlínem a nahrazuje dosavadní přívoz. Z historického pohledu je to jubilejní dvacátý most přes Vltavu, geograficky je to po proudu patnácté přemostění Vltavy v Praze. Ve skutečnosti je ale v Praze mostů mnohem více, často se na ně ale zapomíná, protože nevedou přes Vltavu.
28. 7. 2023|

Česká pošta se vydala vstříc nové budoucnosti. Bez 300 poboček a s plány na záchranu

Česká pošta zrušila v rámci úspor tři sta svých poboček. Vláda zároveň schválila její transformační plán, který má pomoci státnímu podniku dostat se z letitých ztrát. V něm se například počítá s vyčleněním Balíkovny či s tím, že pobočky budou vyřizovat některé sociální dávky.
3. 7. 2023|

Pražské zastupitelstvo dalo zelenou směně nemovitostí se státem za 1,7 miliardy korun

Zastupitelé Prahy ve čtvrtek schválili směnu nemovitostí mezi hlavním městem a státem v hodnotě asi 1,7 miliardy korun. Město od státu získá výměnou za většinu areálu Nemocnice na Bulovce mimo jiné kasárny v Karlíně nebo budovu v Hybernské ulici. Směnu nemovitostí v polovině dubna schválili pražští radní. Rozdíl v hodnotě směňovaných majetků byl vyčíslen asi na 10,6 milionu korun, což doplatí hlavní město.
27. 4. 2023Aktualizováno27. 4. 2023, 18:11|

Praha se státem smění nemovitosti za 1,7 miliardy. Město získá kasárna v Karlíně nebo dům v Hybernské

Pražský magistrát smění se státem pozemky a nemovitosti v hodnotě asi 1,7 miliardy korun. Město od státu získá výměnou za většinu areálu Nemocnice na Bulovce mimo jiné kasárna v Karlíně a budovu v Hybernské ulici. Informoval o tom radní Adam Zábranský (Piráti). Smlouvu se státem v pondělí schválili pražští radní. Projednat a schválit ji musí ještě městští zastupitelé. Rozdíl v hodnotě směňovaných majetků byl vyčíslen asi na 10,6 milionu – to doplatí hlavní město tak, aby každá ze stran do směny vložila majetek ve výši 1,7 miliardy. Nově nabytý majetek chce město využít v případě karlínských kasáren částečně k vybudování bydlení a pozemky ke stavbě školky.
17. 4. 2023Aktualizováno17. 4. 2023, 18:13|

Otevření Štvanické lávky se odkládá, stavaře zpomalilo složité podloží

Otevření Štvanické lávky mezi pražskými Holešovicemi a Karlínem bude mít zpoždění. Důvodem jsou složitější geologické podmínky v plavebním kanále, než se čekalo. Lávka bude zprovozněna v první polovině letošního roku. Přesný termín stanoví technický dozor stavby, řekl ve čtvrtek náměstek primátora Zdeněk Hřib (Piráti).
2. 3. 2023|

Opravy kanalizace a plynovodu budou komplikovat dopravu v pražské ulici Jana Želivského

Opravy kanalizace, vodovodu a plynovodu budou téměř celý letošní rok komplikovat dopravu ve frekventované ulici Jana Želivského v Praze 3. Jako první se uzavřel úsek pro auta od Basilejského náměstí směrem na Ohradu, poté bude ulice neprůjezdná v opačném směru od Koněvovy k Olšanské. Téměř na dva týdny se kvůli opravě portálu uzavřel pro pěší a cyklisty také Žižkovský tunel pod pražským vrchem Vítkov.
16. 1. 2023|

Stavbaři začínají na Štvanici kompletovat most z betonových segmentů. Bude jich skoro šedesát

Dělníci začali ve středu usazovat první části budoucí Štvanické lávky v Praze. Ta má od příštího jara propojit části Karlín, ostrov Štvanice a Holešovice. Sloužit má pěším a cyklistům. Stavbaři nejdříve montují rampu, ve Vltavě stojí připravené pilíře a část podpěrné konstrukce. První hotové segmenty budoucího mostu se momentálně usazují na Štvanici.
16. 9. 2022|

Začíná stavba Dvoreckého mostu. Spojí Prahu 4 a 5

Pražský magistrát v úterý v Podolí slavnostně zahájil stavbu Dvoreckého mostu, který přes Vltavu propojí Prahu 4 a 5. Sloužit bude tramvajím, autobusům, cyklistům a pěším a budou po něm moci přejet záchranáři. Stavba potrvá 810 dní a vyjde na 1,075 miliardy korun. Sdělili to zástupci města a stavebníků. Podobu mostu vytvořili architekti z Tubes a Atelier 6. Postaví ho firmy Metrostav TBR, Strabag a Firesta Fisher.
13. 9. 2022|

Exprimátor Němec: Povodně 2002 jsme úspěšně zvládli, v Praze při nich nikdo neumřel

Před dvaceti lety zaplavila Prahu jedna z největších povodní její historie. Hlavou metropole byl tehdy Igor Němec, který seděl v primátorském křesle necelý měsíc. Podle kritiků krizové řízení města nezvládl, podle druhých byl ale jeho optimismus právě tím, co zaplavená Praha potřebovala. Jak na povodně vzpomíná on sám? Dalo se něco udělat lépe, a připravila ho velká voda o funkci? Bývalý primátor vzpomínal v rozhovoru pro ČT24.
13. 8. 2022|

Čeští kaskadéři si zahráli v akčním velkofilmu The Gray Man. První recenze jsou velmi vlažné

Po světové premiéře nejprve v kinech ve vybraných zemích a od příštího pátku na Netflixu. První diváci viděli hvězdně obsazený špionážní snímek The Gray Man. První kritiky z filmu nejsou příliš nadšené. Zmiňovaná placená filmová platforma ho ohlašovala jako svůj nejdražší projekt s rozpočtem 200 milionů dolarů. Loni se natáčel i v Praze. Z Česka však některé zahraniční štáby mizí.
15. 7. 2022|

Vlaky odjely a už se nikdy nevrátily. „Ztroskotaná“ nádraží na ně dodnes marně čekají

Česko je zemí železničních tratí a jeho hlavní město v tom jde směle příkladem. Byly však doby, kdy byla železnice považována za relikt minulosti, tratě se rušily a nádraží bourala. Jsou i nádraží, která přežila zánik své trati a zůstala v městské zástavbě, připomínajíce lodě ztroskotané na souši. Jiná zůstala stát u kolejí, ale vlaky u nich nezastavují – jako by na ně všichni zapomněli. Jen na dvou tratích, které letos jubilují, jsou čtyři takové budovy. „Zapomenutá“ nádraží lemují 150letou spojovací dráhu mezi Smíchovem a hlavním nádražím, „ztroskotaná“ nádraží v Libni a Karlíně zase připomínají, že před 50 lety ustal provoz na trati, která původně končila až na Těšnově.
15. 5. 2022|

Do pražských ulic vyběhnou v neděli maratonci. Autům se uzavřou některé ulice, MHD čekají výluky

Rozsáhlé dopravní uzavírky i krátké výluky městské hromadné dopravy budou provázet nedělní Pražský mezinárodní maraton. Nejdéle zůstane pro dopravu uzavřeno okolí Staroměstského náměstí, kde závod startuje a končí. V době, kdy závodníci poběží, ale nebudou jezdit auta ani tramvaje v rozsáhlé oblasti od Libně po Podolí a Smíchov.
7. 5. 2022|

30 let zpět: Slavnostní otevření hotelu Atrium Praha

Před 30 lety byl slavnostně otevřen hotel Atrium Praha, který dnes známe pod názvem Hotel Hilton Praha. Moderní stavba s obdelníkovým půdorysem vznikla ve spolupráci s francouzskou organizací CBC Paris a je dodnes největším hotelem v Česku.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
25. 6. 2021|

HolKa propojí Holešovice s Karlínem. Lávka má stavební povolení

Stavba lávky HolKa propojující Holešovice a Karlín začne na konci letošního léta, Praha nyní získala platné stavební povolení. Vybudována bude do konce roku 2022, sdělil náměstek primátora Adam Scheinherr (Praha Sobě). Praha vypsala v první polovině dubna veřejnou zakázku na zhotovitele. Náklady budou maximálně 197 milionů korun. Lávka usnadní pěším a cyklistům cestu na ostrov Štvanice a bude dalším propojením mezi Holešovicemi a Karlínem, které od roku 2015 v létě zajišťuje také přívoz HolKa.
6. 5. 2021Aktualizováno6. 5. 2021, 16:07|

Praha opraví okolí Negrelliho viaduktu i burzu v holešovické tržnici. Schválili to radní

Pražský magistrát do konce června zažádá o územní rozhodnutí na úpravu okolí Negrelliho viaduktu v Karlíně. V současné době pokračuje projektová příprava úprav veřejných prostranství a vestaveb do oblouků, ve kterých vzniknou kavárny, ateliéry či start-upy. Nájemce oblouků vybere komise. Společně s tím schválili pražští radní i opravy bývalé burzy v holešovické tržnici.
15. 2. 2021|

Rozsvítil česká města a zavedl první pražskou tramvajovou linku. Před 80 lety zemřel František Křižík

Před 80 lety, 22. ledna 1941, se ve stínu nacistické okupace roznesla zpráva o smrti nejvýznamnějšího vynálezce české historie, takzvaného „českého Edisona“, Františka Křižíka. Zemřel v nedožitých 93 letech na rodinném zámku ve Stádlci u Tábora, kde trávil své stáří. Jeho pozůstatky byly převezeny do Prahy, kde byl s národními poctami pochován na Vyšehradském hřbitově. Pohřeb českého velikána se stal tichou manifestací proti probíhající německé okupaci. Slavný vynálezce byl mezi Čechy ikonou, přitom mu ale úspěch nebyl předurčen.
22. 1. 2021|

Praha vypíše soutěž na lávku mezi Holešovicemi a Karlínem. Nahradí provizorní přívoz

Pražský magistrát vypíše výběrové řízení, v němž bude hledat firmu, která vybuduje lávku spojující Karlín a Holešovice. Předpokládaná maximální cena stavby, která bude pět metrů široká a 285 metrů dlouhá, je 197 milionů korun, vyplývá z dokumentu, který v pondělí schválili pražští radní. Kdy přesně stavba začne, zatím není jasné. Projekt pro město udělala společnost AI Praha. Vypsání tendru musí ještě projednat pražští zastupitelé. Město nechává rozpracovat rovněž studii přeměny ostrova Štvanice.
9. 11. 2020|

Odešel Karel Fiala, představitel Limonádového Joea

Ve věku 95 let zemřel herec a zpěvák Karel Fiala, někdejší hvězda karlínské opery. Diváci jej mají ale spojeného zejména s rolí Limonádového Joea ze stejnojmenného filmu. O Fialově úmrtí informoval server iRozhlas.cz. Na jevišti Hudebního divadla v Karlíně herec slavil největší úspěchy od 50. let minulého století. Během čtyř dekád tam snad nebyl muzikál, v němž by Fiala neměl jednu z hlavních rolí. Za celoživotní přínos muzikálu dostal v roce 2013 cenu Thálie.
3. 10. 2020|

Barokní Invalidovna dostane do roku 2027 moderní křídla a rekonstrukci za téměř dvě miliardy

Národní památkový ústav (NPÚ) představil veřejnosti plán na rekonstrukci pražské Invalidovny. Barokní stavbu by měla doplnit dvě moderní několikapatrová křídla. Obnovený areál bude sloužit jako sídlo NPÚ, své místo tu ale najde i Pražský filharmonický sbor, počítá se s koncertním sálem, výstavními i konferenčními prostory. Část Invalidovny bude zpřístupněna veřejnosti formou prohlídkových tras. Kompletní obnova by měla být dokončena nejdříve v roce 2027.
29. 9. 2020|

Před 130 lety zaplavila rozbouřená Vltava téměř třetinu Prahy a zničila Karlův most

Těsně před půl šestou ráno 4. září roku 1890 pobořila velká voda Karlův most. V té době již sice po celých Čechách i Moravě pršelo několik měsíců téměř v kuse, přesto jen málokdo věřil, že by katastrofu tento staroslavný most neustál. Ti, kteří se po mostě během protržení dokonce procházeli, za to zaplatili životem. V ten den totiž kulminovala jedna z největších povodní české historie.
4. 9. 2020|