Centrem Prahy proběhli závodníci. Řada nevydržela vedro, záchranáři aktivovali traumaplán

Neobvyklou dohru má Pražský půlmaraton. Po závodu v ulicích města aktivovala záchranná služba traumaplán, protože velké množství běžců mělo zdravotní potíže. Běh totiž provázelo neobvykle teplé počasí. Traumaplán byl asi po dvou hodinách ukončen. Kvůli závodu byla také rozsáhlá dopravní omezení včetně krátkodobých výluk tramvají. Nejdéle byla dopravně ochromená část Holešovic –na Bubenském nábřeží u tržnice, kde byl start a cíl půlmaratonu, trvala uzavírka až do večera.

Traumaplán aktivují zdravotníci obvykle například po větších dopravních nehodách. Upozorňují jím nemocnice na možnost, že bude potřeba přijmout větší počet zraněných. Mluvčí pražské záchranky Karel Kirs upřesnil, že se aktivuje ve chvíli, kdy je postiženo větší množství lidí, někdy i preventivně, kdy počty ještě nejsou známy a není zřejmé, jak se situace vyvine.

Po půlmaratonu zaznamenali záchranáři větší množství závodníků, kteří měli po běhu v teplém počasí zdravotní potíže. „Jsou tam obtíže po fyzické námaze včetně kolapsů,“ upřesnil Kirs. Záchranná služba ošetřila 102 lidí, 36 jich převezla do nemocnic. Někteří závodníci si stěžovali na velké vedro. Teploty v Praze přesáhly dvacet stupňů Celsia.

Doprava se vrací k normálu

Běh pražskými ulicemi výrazně omezil dopravu – automobilovou, ale i hromadnou. Na většině míst však uzavírky či tramvajové výluky skončily poté, co závodníci odběhli. Výjimkou je část Bubenského nábřeží v Holešovicích, kde byl start a cíl běhu a uzavírka trvala až do šesti hodin večer.

Přestože Holešovice jsou od ledna ochromené kvůli tramvajové výluce na Libeňském mostě, byla již od pátku MHD jejich velké části omezena ještě více. Místo obvyklých čtyř tramvajových linek jezdily jen dvě.

Trasa závodu vedla od holešovické tržnice po nábřežích k Čechovu mostu, po druhém břehu na most Legií a po něm zpět na levý břeh. Dále pokračovali běžci Smíchovem až k Lihovaru, po Jiráskově mostě se pak dostali na Výtoň, pak k Národnímu divadlu, přes Národní a Příkopy na náměstí Republiky, přes Staroměstské náměstí zpět k řece a přes Karlín a po Libeňském mostě opět do Holešovic.