TÉMA

Illinois

Trump se může účastnit primárek v Coloradu, rozhodl Nejvyšší soud USA

Americký exprezident Donald Trump se může zúčastnit republikánských primárek v Coloradu. Nejvyšší soud jednomyslně zvrátil rozhodnutí coloradského soudu, který Trumpa vyloučil kvůli útoku na Kapitol z 6. ledna 2021. Pouze Kongres může škrtnout kandidáty z hlasovacího lístku, nikoli jednotlivé státy, argumentuje nejvyšší soudní instance.
4. 3. 2024Aktualizováno4. 3. 2024, 19:37|

Soud vyloučil Trumpa z primárek v Illinois, exprezident se odvolal

Soudkyně z Illinois rozhodla o vyloučení amerického exprezidenta Donalda Trumpa z republikánských primárek v tomto státě, politik se proti tomu odvolal. K podobnému rozhodnutí dříve přistoupily orgány ve státech Colorado a Maine, a to kvůli Trumpově zapojení do útoku na sídlo amerického Kongresu z 6. ledna 2021. Nejvyšší soud USA už dříve oznámil, že se bude Trumpovou účastí v primárkách zabývat, podle analytiků zřejmě jeho diskvalifikaci zvrátí.
29. 2. 2024Aktualizováno29. 2. 2024, 18:44|

Američané přestávají věřit v Boha. Církvi se vyhýbá hlavně mladá generace

Každý třetí Američan je podle nového průzkumu agentury AP bez vyznání. Mezi mladými jejich podíl sahá dokonce až k 45 procentům. Ještě před padesáti lety přitom náležitost k jakékoliv církvi odmítlo jen pět procent obyvatel Spojených států. Řada Američanů nicméně ze svých životů spiritualitu nevylučuje a touží po setkávání se stejně smýšlejícími.
7. 10. 2023|

Americká ulička tornád se přesouvá. Meteorologové zatím nevědí proč

Američané byli po generace zvyklí na „tornádovou uličku“ – oblast, kudy se každý rok proženou silná tornáda. Jenže v poslední době se chování těchto větrných vírů mění a pronikají do oblastí, kde před nimi bylo doposud bezpečno.
4. 7. 2023|

Záhadné Tullyho monstrum nebyla ryba, tvrdí Japonci. Pravěké tajemství ale dál čeká na objasnění

Velikostí nenápadný, tvarem těla pozoruhodný. Tullyho monstrum je tvor, který obýval pravěké oceány a od objevení v 50. letech minulého století mate vědcům hlavy, protože ho neumějí zařadit. Nový výzkum publikovaný v odborném časopise Palaeontology vyloučil, že by to byl obratlovec.
18. 4. 2023|

Počet obětí tornád na jihu a středozápadě USA se blíží třiceti

Počet obětí po sérii tornád na jihu a středozápadě Spojených států stoupl na nejméně 29. Desítky dalších lidí utrpěly zranění. Bouřlivé počasí způsobilo i značné škody na majetku.
2. 4. 2023Aktualizováno2. 4. 2023, 22:10|

Středozápad a jih USA zasáhla tornáda a bouře, šest států hlásí mrtvé

Tornáda ve Spojených státech za poslední den zabila nejméně 18 lidí a způsobila značné škody na majetku. Bouřlivé počasí se projevovalo napříč většinou amerického jihu a středozápadu, nejméně v sedmi státech se však podle agentury AP vytvořila tornáda, kterých mohly být desítky. Oběti hlásí státy Arkansas, Indiana, Alabama, Illinois a Mississippi a Tennessee.
1. 4. 2023Aktualizováno1. 4. 2023, 20:18|

Systém prý selhal. Otce střelce z Chicaga obvinili ze sedmi trestných činů z nedbalosti

Otec muže z Illinois obviněného ze zabití sedmi lidí při střelbě do průvodu na Den nezávislosti na předměstí Chicaga byl obviněn ze sedmi trestných činů z nedbalosti. Oznámila to prokuratura. Právní experti upozorňují, že je vzácné, aby rodič nebo opatrovník obviněného střelce čelil obvinění, částečně proto, že je obtížné takové obvinění prokázat, uvedla agentura AP.
17. 12. 2022|

Americká policie obvinila podezřelého ze střelby u Chicaga ze sedmi vražd, útok plánoval týdny

Policisté v Highland Park na předměstí Chicaga vypátrali muže podezřelého ze zastřelení sedmi lidí při průvodu k pondělnímu Dni nezávislosti. Později v úterý uvedli, že dotyčný útok plánoval několik týdnů a zbraň si opatřil legálně. Muž je v zadržovací vazbě a čelí obvinění ze sedmi vražd. K dalšímu incidentu došlo ve Filadelfii, kde byli postřeleni dva policisté. Ti v centru města dohlíželi na bezpečnost lidí při koncertu a ohňostroji při příležitosti svátku 4. července.
5. 7. 2022Aktualizováno6. 7. 2022, 07:34|

V republikánských primárkách v Coloradu a Illinois uspěly kandidátky s podporou Trumpa

V dalším kole primárek amerických republikánů uspěly v úterý dvě silně konzervativní kandidátky podporované bývalým prezidentem Donaldem Trumpem. Ve státě Colorado to byla kontroverzní republikánská kongresmanka Lauren Boebertová a v Illinois Mary Millerová, která rovněž proslula skandálními výroky, informovala agentura AP.
29. 6. 2022|

Čeští vědci chtějí ulovit nepolapitelná neutrina, spolupracují na projektu Dune

O další významný pokrok se pokoušejí vědci ve Spojených státech. Právě budují nový experimentální projekt Dune, který bude studovat elementární částice neutrina. Na dlouhodobém výzkumu se významně podílí také Česko a jeho odborníci, kteří se věnují částicové fyzice.
7. 6. 2022|

Silná bouře ochromuje v USA leteckou i silniční dopravu. Školy ruší výuku

Tisíce zrušených letů, nebezpečné podmínky na silnicích, zavřené školy a hrozba rozsáhlých výpadků proudu. I takové jsou důsledky další silné zimní bouře ve Spojených státech, která tento týden zasahuje centrální, jižní i východní regiony. Na některých místech Středozápadu napadlo už kolem 30 centimetrů sněhu, obavy způsobuje i mrznoucí déšť a náledí.
3. 2. 2022|

Pandemie ve světě: Izrael schválil čtvrtou dávku očkování, řada zemí hlásí nejvíc nakažených

Spojené státy ve čtvrtek zaznamenaly 484 377 nových případů nákazy nemocí covid-19. Podle serveru BNO News jde o nejvyšší denní přírůstek na světě. Italská vláda přitvrdí, například do MHD budou moci jen očkovaní a ti, kteří covid prodělali. Některé státy ale přes rychlé šíření varianty omikron zmírňují opatření, například Austrálie mění definici blízkého kontaktu, v Izraeli bude očkovaným po setkání s nakaženým stačit antigenní test. Blízkovýchodní země ale také nově schválila čtvrtou dávku vakcíny pro rizikové skupiny obyvatel.
30. 12. 2021Aktualizováno30. 12. 2021, 21:51|

V Kentucky po tornádech dohledali všechny pohřešované, obětí je téměř osmdesát

V americkém státě Kentucky už dohledali všechny lidi pohřešované po tornádech, která tento stát a několik dalších zasáhla minulý týden. Oznámil to kentucký guvernér Andy Beshear. Obětí je téměř osmdesát.
19. 12. 2021|

Zimní tornáda jsou velmi nezvyklá. Ta, která zasáhla USA, byla výjimečná

Uplynulý víkend označují meteorologové v USA jako historický pro mimořádný výskyt prosincových tornád na americkém Středozápadě. Celkem bylo ohlášeno nejméně padesát tornád v Kentucky, Arkansasu, Illinois, Missouri a Tennessee a některá z nich dokonce zabíjela. Na tom měl zřejmě významný podíl i noční výskyt tornád. Zřítily se stovky budov a miliony lidí zůstávají bez proudu.
15. 12. 2021|

Obětí tornád v USA je nejméně 88. Zaměstnancům továrny hrozili vyhazovem za odchod domů

Počet potvrzených obětí víkendové série ničivých tornád v centrální části USA stoupl na nejméně 88. Přes sto lidí se dál pohřešuje. Prezident Joe Biden vyhlásil po Kentucky stav katastrofy i ve státech Tennessee a Illinois a oběma schválil federální pomoc. Lidé v zasažených oblastech sčítají škody a zachraňují zbytky majetku. Někteří zaměstnanci tamní fabriky tvrdí, že jim nadřízení zakázali odejít z práce.
14. 12. 2021Aktualizováno14. 12. 2021, 19:46|

Biden vyhlásil v Kentucky po ničivých tornádech stav katastrofy

Americký prezident Joe Biden vyhlásil stav katastrofy pro Kentucky, které zasáhla tornáda. Díky kroku má stát nárok na další federální podporu. Série tornád udeřila v USA v noci na sobotu a jen v Kentucky má nejméně 74 potvrzených obětí, řekl v pondělí tamní guvernér. Dalších čtrnáct obětí hlásí okolní státy Illinois, Tennessee, Arkansas a Missouri. Více než sto lidí je nadále pohřešováno.
13. 12. 2021Aktualizováno14. 12. 2021, 00:05|

Počet obětí tornád ve Spojených státech se blíží ke stovce, Biden vyhlásil stav nouze

Americký prezident Joe Biden v sobotu schválil vyhlášení stavu nouze ve státě Kentucky, který byl zasažen ničivými bouřemi a tornády. Šéf Bílého domu tím umožnil uvolnění federální pomoci pro stát, kde podle místních úřadů zahynulo přes 80 lidí. Uvedl to guvernér Kentucky Andy Beshear. V celých Spojených státech si tak řádění tornád vyžádalo minimálně 93 lidských životů.
12. 12. 2021Aktualizováno12. 12. 2021, 19:35|

Část USA zasáhly silné bouře doprovázené tornády, Kentucky hlásí sedmdesát obětí

Tornáda, která v noci z pátku na sobotu zasáhla centrální část Spojených států, pravděpodobně způsobila nejméně sedmdesát úmrtí, řekl guvernér státu Kentucky Andy Beshear. Bilance obětí podle něj může být výrazně vyšší. Mrtvé hlásí také úřady ve státech Arkansas, Missouri a Tennessee. Nebezpečí stále nepominulo, bouřkový systém sahající od Louisiany po Ohio se posouvá na východ a přináší do oblasti Velkých jezer silné sněžení. Americký prezident Joe Biden označil úmrtí způsobená hurikánem za „nepředstavitelnou tragédii“.
11. 12. 2021Aktualizováno11. 12. 2021, 20:17|

Herec Smollett rasově motivovaný útok zinscenoval, rozhodla porota v Chicagu

Chicagský soud rozhodl, že si černošský herec Jussie Smollett vymyslel rasový a homofobní útok na svou osobu. Podle verdiktu napadení zinscenoval a mařil tím práci policie. Hrozí mu vězení a pokuta. Herec trvá na své nevině. Případ byl ve Spojených státech ostře sledován kvůli rasovému napětí ve společnosti.
10. 12. 2021|

V USA roste počet hromadných krádeží v obchodech, souvisí to s pandemií

Řada míst ve Spojených státech se v poslední době potýká s nárůstem organizovaných hromadných krádeží v obchodech. Gangy až několika desítek zlodějů stále častěji útočí povětšinou na luxusní obchody či lékárny a odnášejí si velké množství zboží, které podle expertů pak zpravidla prodávají na internetu. Za nárůstem tohoto typu kriminality zřejmě do značné míry stojí pandemie, která přivedla více lidí k nakupování on-line, píše zpravodajský server CBS News.
26. 11. 2021|

Část amerických jelenců má protilátky týkající se covidu-19. Vědci se obávají přenosů v přírodě

Podle první studie, která se snažila zjistit, jestli SARS-CoV-2 nepronikl do volné přírody, se zdá, že virus způsobující covid-19 běžně napadá jelence běloocasé – severoamerické příbuzné našich jelenů.
4. 8. 2021|

Výsledky sčítání lidu v USA posílí republikány. Přerozdělí se křesla v Kongresu a překreslí mapy

Američanů za uplynulou dekádu přibylo nejméně od hospodářské krize ve třicátých letech minulého století, v zemi žije 331 milionů lidí. Ukazují to výsledky sčítání lidu, podle nějž se mimo jiné rozdělují křesla ve Sněmovně reprezentantů. Poprvé v historii si pohorší Kalifornie, o jednoho kongresmana přijde New York. Naopak se rozrostou delegace z Floridy nebo Texasu.
27. 4. 2021|

Předměstí Chicaga odškodní místní Afroameričany za historickou křivdu

Vůbec první americké město bude černošským rezidentům platit odškodné. Evanston, který tvoří předměstí Chicaga, už schválil první stovky tisíc dolarů. Zaplatí jimi náklady spojené s bydlením. Krok je vnímán jako průlom a možná inspirace pro zbytek Spojených států. Část kritiků ale tvrdí, že forma reparací i nadále odráží předsudky.
27. 3. 2021|