Soud vyloučil Trumpa z primárek v Illinois, exprezident se odvolal

Události: Problémy Donalda Trumpa (zdroj: ČT24)

Soudkyně z Illinois rozhodla o vyloučení amerického exprezidenta Donalda Trumpa z republikánských primárek v tomto státě, politik se proti tomu odvolal. K podobnému rozhodnutí dříve přistoupily orgány ve státech Colorado a Maine, a to kvůli Trumpově zapojení do útoku na sídlo amerického Kongresu z 6. ledna 2021. Nejvyšší soud USA už dříve oznámil, že se bude Trumpovou účastí v primárkách zabývat, podle analytiků zřejmě jeho diskvalifikaci zvrátí.

Soudkyně Tracie Porterová reagovala na žalobu skupiny voličů. Ti argumentovali, že Trump není způsobilý zastávat nejvyšší úřad kvůli tomu, že podněcoval dav k útoku na Kapitol a nesnažil se výtržníky zastavit.

Jde o jednu z desítek podobných žalob podaných s cílem vyřadit Trumpa z volby, která se opírá o málo využívanou pasáž americké ústavy. Podle 14. dodatku totiž nesmí vojenský ani civilní úřad v USA zastávat ten, kdo se dopustil „povstání nebo vzpoury“ či takový akt podporoval.

Trump se kvůli rozhodnutí v Coloradu z prosince loňského roku obrátil na nejvyšší soud. Soud s konzervativní většinou na začátku tohoto měsíce naznačil, že exprezidentovu diskvalifikaci zvrátí, píše AP.

Republikánské primárky se v Illinois, spolu s New Yorkem a Kalifornií, který je tradiční baštou demokratů, budou konat 19. března.

Nejvyšší soud se bude zabývat také Trumpovou imunitou

Ve středu Nejvyšší soud USA také rozhodl, že se bude zabývat otázkou imunity exprezidenta Trumpa před trestním stíháním na základě obvinění z pokusu nezákonně zvrátit výsledky prezidentských voleb v roce 2020. Je to poprvé, kdy se soud rozhodl zabývat takovým případem, poznamenal server BBC News.

Federální odvolací soud 6. února rozhodl, že bývalý prezident Trump nemá imunitu před stíháním v souvislosti se snahou zvrátit poslední prezidentské volby, v nichž jej porazil demokrat Joe Biden. Exprezident, který si upevňuje svou pozici favorita na republikánskou nominaci do podzimních prezidentských voleb, se proti verdiktu rozhodl odvolat k nejvyššímu soudu.

Velká porota loni na návrh zvláštního vyšetřovatele Jacka Smithe rozhodla o obžalobě Trumpa z různých druhů zločinného spiknutí v návaznosti na jeho kampaň proti výsledkům prezidentských voleb roku 2020. Tehdejší prezident nikdy neuznal svou porážku a místo toho podkopával důvěru Američanů ve volby a jejich výsledky a tlačil na činitele na různých úrovních ve snaze zablokovat jejich potvrzení.

Trumpovi příznivci vtrhli 6. ledna 2021 do sídla Kongresu ve Washingtonu, kde se zákonodárci sešli, aby formálně potvrdili Bidenovo vítězství v prezidentských volbách. Trump předtím při projevu vyzval své příznivce, aby se vydali ke Kapitolu a dali najevo svůj nesouhlas. V důsledku nepokojů zemřelo pět lidí.

Pokud Trump v listopadových volbách porazí prezidenta Bidena, mohl by se pravděpodobně pokusit využít svého postavení a nařídit novému ministru spravedlnosti, aby případ smetl ze stolu, nebo by mohl zkusit sobě samému udělit milost, upozornila dříve agentura AP.

Jelikož žádný jiný americký prezident před Trumpem nečelil obžalobě, soudy se aktuálně ocitají v neprobádaných vodách. Bývalí prezidenti mají širokou imunitu vůči občanskoprávním žalobám vycházejícím z jejich počínání v Bílém domě, soudy se však dosud nezabývaly uplatňováním tohoto principu v trestní rovině.