TÉMA

Zlato

Sto let od objevení vzácného pokladu v Přerově. Lidé ho nyní můžou vidět v tamním muzeu

Sto let uplynulo letos od objevu takzvaného přerovského pokladu. Při bourání budovy v centru města narazili v srpnu 1923 stavebníci na výklenek, který ukrýval bezmála 2 400 stříbrných a zlatých mincí. Dodnes jde o jeden z největších pokladů z období třicetileté války nalezených na českém území. Přerovské Muzeum Komenského ho teď poprvé vystavuje v kompletní podobě.
8. 8. 2023|

Krutí generálové z dob Dárfúru válčí o moc a zlato v Súdánu. Rusko dychtí posílit vliv v regionu

O moc a zdroje v Súdánu spolu už měsíc válčí dva znesváření generálové, kteří kdysi společně potírali černošské rebelie v Dárfúru a jsou lidskoprávními organizacemi spojováni s pácháním zvěrstev. Zatímco šéf armády Abdul Fattáh Burhán si snaží udržet svou pozici de facto vládce Súdánu, velitel Jednotek rychlé reakce (RSF) Muhammad Hamdan Dagalo odmítl začlenit své bojovníky do armády. Díky kontrole zlatých dolů je Dagalo jedním z nejbohatších Súdánců se stotisícovou dobře vycvičenou a vyzbrojenou milicí. Podle expertů hrozí vleklý konflikt, který může destabilizovat celý region.
12. 5. 2023|

Akcie evropských bank měly kvůli Credit Suisse těžké ráno. Většina však chytla nový dech

Akcie evropských bank v pondělí ráno prudce oslabovaly. Trhy totiž neuklidnilo nedělní oznámení, že švýcarská banka UBS převezme rivala Credit Suisse, který se ocitl v problémech. S postupem dne se však na trhy vrátila důvěra a většina akcií rostla. Například index STOXX 600 nejdříve ztrácel zhruba tři procenta. Odpoledne se ale trend jeho vývoje otočil a index nakonec jedno procento přidal. Hlavní evropské akciové indexy končily den v zisku, rostly i hlavní americké indexy.
20. 3. 2023Aktualizováno20. 3. 2023, 20:25|

Median: Češi kvůli inflaci nejčastěji investují do zlata

Češi kvůli ochraně před inflací nejčastěji volí uložení peněz do investičního zlata, termínovaných vkladů nebo realitních fondů. Zatímco investice do zlata preferuje 24 procent lidí, termínovaný vklad 21 procent a fondy investující do nemovitostí 19 procent. Zhruba 60 procent lidí vnímá znehodnocení úspor stejně velkým problémem jako zdražování. Vyplývá to z únorového průzkumu agentury Median mezi dvěma tisíci respondenty.
19. 3. 2023|

Těžaři a nemoci ničí život Janomamů. Nová brazilská vláda prověří jejich životní podmínky

Brazílie pokračuje v evakuaci původních obyvatel Janomamů na severu země. Na podvýživu a malárii tam jen za minulý rok zemřelo na sto dětí. Úřady vyhlásily v největší domorodé rezervaci v zemi stav nouze. Za šířením nemocí a narůstajícím počtem mrtvých stojí podle nich nelegální těžba zlata. Nová levicová vláda mluví o genocidě a bývalého pravicového prezidenta Jaira Bolsonara obviňuje z přehlížení kritické situace.
31. 1. 2023|

Úřady zjišťují, zda ruští podnikatelé a politici majetek v Česku nefinancovali z kradeného zlata

Tuzemské úřady v souvislosti se sankcemi prověřují majetek ruských politiků a podnikatelů podezřelých z krádeže desítek tun zlata. Vyšetřovatelé a novináři pracují s verzí, že z jeho prodeje Rusové následně financovali zakládání firem v Česku. Web Investigace.cz upozorňuje, že si dotyční v tuzemsku pořídili i luxusní byty.
17. 1. 2023|

Zemědělec našel na Opavsku po sklizni řepy zlatý diadém z doby bronzové

Soukromý zemědělec našel na Opavsku po sklizni řepy zlatý diadém z doby bronzové. Stane se součástí sbírky bruntálského muzea. Vystaven bude poprvé koncem příštího roku. Nálezce čeká odměna v hodnotě deseti procent z částky, kterou stanoví znalec. Hodnotu šperku vážícího šest set gramů znalecký posudek teprve určí.
5. 10. 2022|

EU se shodla na zákazu dovozu ruského zlata a dalších sankcích. Zelenskyj to má za nedostatečné

Státy Evropské unie se ve středu shodly na přijetí nové sady sankcí proti Rusku za jeho pokračující agresi vůči Ukrajině. Informovalo o tom české předsednictví Rady EU. Evropský blok zakáže dovoz ruského zlata a dále omezí vývoz produktů, které mohou být využitelné pro vojenské účely. Rozšíří také postihy proti největší ruské bance Sberbank. Na sankční seznam také přibude na pět desítek ruských občanů a několik firem. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj však ve svém nočním videoprojevu označil tyto nové sankce za nedostačující.
20. 7. 2022Aktualizováno20. 7. 2022, 23:01|

Státy EU schválily další peníze na zbraně pro Kyjev a otevřely cestu k novým sankcím

Ministři zahraničí zemí Evropské unie v pondělí schválili poskytnutí dalších 500 milionů eur (12,3 miliardy korun) na nákup zbraní pro Ukrajinu. Oznámil to šéf unijní diplomacie Josep Borrell, podle něhož zástupci vlád rovněž projednali nové sankce proti režimu ruského prezidenta Vladimira Putina včetně zákazu dovozu ruského zlata. EU by je podle diplomatů mohla schválit ještě tento týden.
18. 7. 2022|

Evropská komise navrhla zákaz dovozu ruského zlata. Rozšířila by také sankční seznam oligarchů

Evropská komise v pátek navrhla v rámci dalšího rozšíření protiruských sankcí zakázat dovoz ruského zlata do Evropské unie. Unijní exekutiva chce také dále omezit vývoz vojensky využitelných produktů do Ruska a zcela vyloučit dopad dosavadních unijních sankcí na distribuci potravin. O návrhu mají v pondělí diskutovat ministři zahraničí členských zemí evropského bloku, kteří jej musí jednomyslně schválit, aby začal platit.
15. 7. 2022Aktualizováno15. 7. 2022, 23:22|

Země G7 chtějí investovat ve světě 600 miliard dolarů. Jako protiváha Číně

Země G7 chtějí do roku 2027 investovat do infrastruktury ve světě 600 miliard dolarů (14,85 bilionu korun). Americký prezident Joe Biden to oznámil na summitu sedmi velkých ekonomik G7 v Německu. Opatření je vnímáno jako protiváha čínskému vlivu. Britská vláda na úvod summitu oznámila, že Velká Británie, USA, Japonsko a Kanada také zakážou dovoz zlata z Ruska, a chce, aby nové protiruské opatření za invazi na Ukrajinu přijaly také Německo s Francií a Itálií, což jsou zbývající členové G7. Britský premiér Boris Johnson a francouzský prezident Emmanuel Macron se na summitu shodli, že válka je v kritickém okamžiku a Ukrajina potřebuje větší podporu.
26. 6. 2022Aktualizováno26. 6. 2022, 17:59|

Archeologové objevili na Chomutovsku hrob náčelníka a jeho zvířat z období stěhování národů

Více než šestnáct set let starý hrob náčelníka pochovaného se psem a dvojicí koní odkryli archeologové v severních Čechách na Chomutovsku. Podobné nálezy jsou u nás velmi vzácné. I přesto, že byl hrob vykradený, objevili na místě i několik zlatých mincí. Výzkum trval přibližně rok.
24. 5. 2022|

Ropa je kvůli možnému zákazu dovozu z Ruska do Evropy nejvýš za 14 let. Vyskočila i cena plynu

Ceny ropy jsou kvůli možnému zákazu dovozu z Ruska do Evropy a Spojených států poblíž maxima z roku 2008. V prvních několika minutách pondělního obchodování přidávala severomořská ropa Brent a americká lehká ropa West Texas Intermediate více než deset dolarů za barel na nejvyšší hodnotu od července 2008, přičemž Brent vystoupal až na 139,13 dolaru a WTI na 130,50 dolaru. Růst cen je znát také na čerpacích stanicích v Česku. Rychle roste také cena plynu, ta pro evropský trh v pondělí poprvé vystoupala na 345 eur (8900 korun) za megawatthodinu (MWh), i cena zlata. Ukrajina navíc zavádí kvóty na vývoz některých zemědělských produktů.
7. 3. 2022Aktualizováno7. 3. 2022, 18:13|

Ruské akcie kvůli vývoji kolem Ukrajiny prudce oslabují, situace ovlivňuje burzy po celém světě

Ruské akcie v reakci na eskalaci napětí na východě Ukrajiny v úterý opět prudce oslabují. Navazují tak na ztráty z předchozího dne. Pokles vykazovaly burzy v Asii i Evropě, pražská burza také klesla o více než dvě procenta. Vzrostla výrazně cena zlata a dalších drahých kovů, také hliníku a niklu.
22. 2. 2022Aktualizováno22. 2. 2022, 15:10|

Při explozi ve zlatém dole v Burkina Fasu zemřelo nejméně 59 lidí

Nejméně 59 lidí zemřelo po výbuchu ve zlatém dole na jihozápadě Burkina Fasa a více než stovka dalších utrpěla zranění. Předběžný počet obětí poskytly regionální úřady po explozi v obci Gbomblora. Podle agentury AP se předpokládá, že výbuch způsobily chemikálie používané k úpravě zlata, které byly na místě uskladněné.
22. 2. 2022Aktualizováno22. 2. 2022, 08:26|

Dvě třetiny brazilského zlata se vytěží nelegálně. Bolsonaro to podle kritiků přehlíží

Brazílie za loňský rok vytěžila sto sedm tun zlata, což z ní dělá sedmého největšího producenta na světě. Nedávná studie zjistila, že jen třetina drahého kovu pochází z certifikovaných dolů. Zbytek se nelegálně těží především v oblastech obývaných původními obyvateli. Kritici obviňují prezidenta Jaira Bolsonara, že nezákonnou těžbu přehlíží.
17. 1. 2022|

Světové akcie letos vesměs rostly, propad vykázaly drahé kovy

Světové akcie v letošním roce vesměs výrazně rostly, často o desítky procent. Celkově světové akcie měřené indexem MSCI World zvýšily svoji hodnotu o dvacet procent. Zato pro drahé kovy nebyl uplynulý rok příznivý. Konkrétně cena zlata za letošek klesá o téměř čtyři procenta, nejvíce od roku 2015. Naopak nejvyšší růst od roku 2015 zaznamenal americký dolar.
31. 12. 2021|

Hledači kovů objevili na Rakovnicku šperky z období stěhování národů. Mají nevyčíslitelnou hodnotu

Amatérští hledači kovů, kteří spolupracují s archeology, našli loni na Rakovnicku unikátní šperky – zlatý prsten a přezku z období stěhování národů. Vykládané jsou českými granáty a almandiny, které pocházejí zřejmě z Indie a Srí Lanky. Výzkum šperků různými odbornými pracovišti trval rok. Veřejnost by je mohla spatřit v létě příštího roku.
11. 11. 2021|

V rožmberské hrobce našli vědci další zlato. Rakev patřila zřejmě Kateřině z Ludanic

Archeologové se po deseti letech vrátili k průzkumu rožmberské hrobky v klášteře ve Vyšším Brodě na Českokrumlovsku. Prozkoumali rakev vedle sarkofágu Petra Voka a zjistili, že patřila zřejmě Vokově manželce Kateřině z Ludanic. V truhle objevili luxusní látky i dámské šaty s řadou ozdob. Našli i další rožmberské zlato.
5. 11. 2021Aktualizováno5. 11. 2021, 14:55|

Zlatá sbírka z Krymu se má vrátit Ukrajině, nikoliv Rusku, rozhodl odvolací soud

Nizozemský odvolací soud rozhodl, že kolekce zlatých předmětů z krymských muzeí, která byla v době obsazení ukrajinského poloostrova Ruskem v roce 2014 na výstavě v Nizozemsku, se má vrátit Ukrajině. Odvolací soud tak potvrdil rozhodnutí prvoinstančního soudu z roku 2016, proti kterému se Rusko odvolalo. Proti rozhodnutí, které ukrajinský prezident označil za „dlouho očekávané vítězství“, se lze odvolat k nizozemskému nejvyššímu soudu.
26. 10. 2021Aktualizováno26. 10. 2021, 22:02|

V Bulharsku začaly parlamentní volby. Borisovův osud je nejistý, očekává se těsný souboj

Voliči v Bulharsku rozhodují o novém složení parlamentu. Průzkumy předpovídají těsný souboj současného premiéra Bojka Borisova s opozičními socialisty. I přes skandály, jež vedly loni v létě k masivním protestům, je dosavadní předseda vlády stále pro některé favoritem. V případě vítězství by se tento populista dostal k moci již počtvrté. V boji o křesla je ale i mnoho nových hráčů, kteří mohou výsledky zásadně zamíchat.
4. 4. 2021|

Z čínského dolu vyprostili dalších devět mrtvých horníků, jeden se stále pohřešuje

Dalších devět z 22 horníků, které před dvěma týdny v dole na zlato uvěznila exploze, bylo od neděle nalezeno mrtvých. Počet obětí neštěstí tím vzrostl na deset. Informovala o tom agentura AP den poté, co se záchranářům podařilo z dolu vyprostit jedenáct přeživších. Jeden z horníků se stále pohřešuje.
25. 1. 2021|

V Číně vysvobodili 11 zavalených horníků

Záchranářům na východě Číny se podařilo vysvobodit 11 horníků, které před dvěma týdny v dole na zlato uvěznila exploze. S odvoláním na státní média o tom informovala agentura Reuters. V dole zůstalo celkem 22 horníků, jeden z nich zemřel a o osudu zbylých deseti zatím není nic známo.
24. 1. 2021Aktualizováno24. 1. 2021, 10:08|

Bitcoin překonal další rekord, jeho hodnota už stoupla nad 40 tisíc dolarů

Cena digitální měny bitcoin se ve čtvrtek vyšplhala na další rekord. Poprvé překonala hranici 40 tisíc dolarů, což odpovídá necelým 854 tisícům korun. Podle údajů na specializovaném webu Coindesk se cena této nejpoužívanější kryptoměny dostala až na 40 324 dolarů, později se však vrátila pod hranici 40 tisíc dolarů. Za den to byl nárůst o necelých jedenáct procent.
7. 1. 2021|