TÉMA

Komunita

Křesťané v Gaze roky balancovali mezi Hamásem a izraelskou blokádou. Odchod z válečné zóny nechystají
Válka na Blízkém východě dopadla na dva miliony obyvatel Pásma Gazy, kde žije i malá křesťanská komunita čítající mezi osmi sty a tisícem lidí. Jejich počet se však už několik let zmenšuje, pokles nabral rychlejší tempo zejména po volbách roku 2006, kdy kontrolu nad Gazou převzalo islamistické a teroristické hnutí Hamás. Následně museli křesťané, stejně jako jejich muslimští sousedé, čelit následkům izraelské a egyptské blokády, kterou sousední státy reagovaly na politické změny. Nyní jsou navíc tamní křesťanské památky a domovy vystavené raketám izraelské armády.
7. 12. 2023|Václav Podlešák
Sněmovna podpořila rozšíření povinného ručení i vznik energetických komunit
Povinné ručení bude zřejmě nutné platit za víc druhů vozidel. Nově se má vztahovat třeba na některé elektrické koloběžky, segwaye, sněžné skútry či motorová golfová vozítka. Počítá s tím návrh nového zákona, který v pátek schválila sněmovna. Ukrajinští uprchlíci si také zřejmě budou moci prodloužit o rok dočasnou ochranu, poslanci však omezili dobu bydlení běženců v bezplatném nouzovém ubytování a upravili vyhošťování lidí s dočasnou ochranou. Sněmovna rovněž schválila novelu, podle níž budou moci v Česku vznikat energetické komunity.
1. 12. 2023Aktualizováno1. 12. 2023, 12:50|
Vznik energetických společenství podpoří ministerstvo 98 miliony. Příjem žádostí začne v prosinci
Nová dotační výzva ministerstva životního prostředí podpoří zakládání energetických společenství. Z Národního plánu obnovy má resort vyčleněno 98 milionů korun. Výzvu k podávání žádostí o peníze představili v pátek zástupci ministerstva. Dotace by podle nich měly podpořit sdílení energie z obnovitelných zdrojů. O přidělení peněz se bude rozhodovat ve dvoukolové soutěži, v prvním kole žadatelé představí své záměry, podávat je mohou od 1. prosince do konce ledna.
10. 11. 2023|
Od Blair Witch po dinosaury v Chicagu. Strašidelné příběhy se od táboráků přesunuly na internet
„Náš pes štěkal a škrábal na dveře každou noc. Dělal to celé dny, tak jsem si sedl k němu, abych zjistil proč. Když začal znovu štěkat, vyfotil jsem s bleskem zadní dveře. Buďte venku velmi opatrní, protože tohle nevypadá normálně,“ tak začíná vlákno příspěvků na síti X.com uživatele Archesuchus, které doposud vidělo přes 40 milionů lidí. I když po přečtení dalších pár příspěvků je jasné, že se jedná o smyšlený příběh opravdu zručného modeláře, prvotní reakce přiměly autora se k fikci přiznat. Podobné příběhy baví a děsí internet prakticky od jeho vzniku. Množství z nich inspirovalo filmy i knihy, některé povídky zakořenily ve společnosti jako možná pravda.
12. 10. 2023|
Nic jako rasová justice v Česku neexistuje, řekl Blažek na setkání se zástupci romské komunity
Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) na středečním setkání v Brně se zástupci romské komunity ujistil, že v Česku neexistuje nic jako rasová justice. Propuštění z vazby muže, který je podezřelý z červnové vraždy u Brněnské přehrady, považuje za standardní postup. Debatu Blažek označil za přínosnou.
30. 8. 2023Aktualizováno30. 8. 2023, 23:44|
Český režisér s vietnamskými kořeny točí o generačním nedorozumění. Bez večerek a sentimentu
V Česku vzniká hraný film, který chce nabídnout poučený vhled do rodinného života vietnamské komunity u nás bez zbytečných stereotypů a sentimentu. Jako svůj celovečerní hraný film ho natáčí český režisér vietnamského původu Dužan Duong podle vlastního scénáře. Snímek Letní škola koprodukuje Česká televize.
30. 8. 2023|
Antisemitismus roste v krizi a nekončí u Židů, upozorňuje Pavlát
Antisemitismus je téma obecné, Židé sice byli první, ale autoritáři a rasisté směřují dále i proti liberálům, kteří hájí demokracii, míní bývalý ředitel Židovského muzea v Praze Leo Pavlát, jenž na této pozici skončil po necelých třech dekádách. Projevy nenávisti vůči Židům podle něj rostou vždy, když je svět v krizi, v Interview ČT24 tím vysvětluje i aktuální vývoj.
27. 7. 2023|
Místo demonstrace bude v Brně neformální pietní akt za romského mladíka
Zástupci ukrajinské a romské komunity v Brně se setkali s cílem zmírnit napětí mezi oběma skupinami po sobotní tragédii u Brněnské přehrady. Po potyčce, kterou prošetřuje policie, zemřel romský mladík. Setkání iniciovala policie. Všichni zúčastnění se shodli na tom, že není důvod pro nevraživost a další agresi. Ukrajinské iniciativě podle její předsedkyně Ilnary Dudašové ani na čtvrteční schůzce nikdo nepotvrdil, že cizinec podezřelý ze sobotní vraždy je Ukrajinec.
15. 6. 2023|
Jedno válečné zranění vedle druhého. Výzkum ukázal, jak vypadal život Evropanů v neolitu
První evropští zemědělci museli bojovat. Archeologové odhalili, že jich nečekaně mnoho během života utrpělo různě vážná zranění způsobená zbraněmi. Naznačuje to také, jak vznikaly první války.
21. 1. 2023|
Muže podezřelého z pařížského útoku na Kurdy soud poslal do vazby
Členové kurdské komunity a další lidé se v pondělí v Paříži zúčastnili pietního pochodu, který uctil památku tří Kurdů zabitých během pátku v centru francouzské metropole. Podle francouzských médií dorazily stovky lidí, kteří mimo jiné volali po „pravdě a spravedlnosti“. Muže zadrženého po útoku si v pondělí nechal předvovat soud, který ho formálně obvinil a poslal do vazby.
26. 12. 2022|
Ukrajinci osídlili Sibiř i Amazonii. Jejich diaspora čítá miliony lidí
Během osmi měsíců od ruské invaze v únoru 2022 opustilo hranice Ukrajiny více než 14 milionů lidí. V Česku jich zatím útočiště nalezlo přes 450 tisíc – v přepočtu na počet obyvatel více než v jakékoliv další zemi EU. „Čím to je, že jich je zrovna v Česku tolik?“ Pokládají-li cizinci v diskuzích na téma současných ukrajinských uprchlíků jednu otázku s železnou pravidelností, je to právě tato, píše v historickém exkurzu odborník na migraci z Člověka v tísni Jakub Andrle.
3. 11. 2022|Jakub Andrle
Zbyla jich hrstka, žijí mezi muslimy a Židy. Jedinou možností Samaritánů je neutralita
Palestinské město Náblus na Západním břehu se v posledních týdnech stalo ohniskem nepokojů. Oblast obývají muslimové i Židé a operují tam radikální palestinské skupiny. Uprostřed konfliktu se ocitla i malá vesnice, ve které bydlí Samaritáni – starobylá komunita, která mluví arabsky, ale vyznává náboženství příbuzné židovskému. A snaží se zůstat neutrální.
23. 10. 2022|
Ztracený ráj. Na fotografiích v Praze ožívá sen generace hippies, který John Wehrheim nafotil na Havaji
Život mimo systém v sepětí s přírodou byla jedna z vizí generace hippies. Skupině uprchlých studentů se podařilo ze snu vytvořit na několik let skutečnost, a to začátkem sedmdesátých let na Havaji. Výstava Paradise Lost v Domě U Kamenného zvonu ukazuje život komunity tak, jak ho zachytil americký fotograf John Wehrheim.
17. 10. 2022|
Slovensko uvázlo v konspiračním pekle, míní sociolog Vašečka
Slovenská společnost je tímto činem velmi zaskočená, popsal v pořadu Události, komentáře sociolog z Evropské komise proti rasismu a nesnášenlivosti Michal Vašečka reakci na vraždu dvou členů slovenské LGBT+ komunity před bratislavským klubem Tepláreň. Pachatelem byl podle slovenského Denníku N devatenáctiletý Juraj K., který před střelbou vyjadřoval na internetu nenávist vůči Židům a LGBT+. Podle Vašečky odborníci podobný incident na Slovensku očekávali.
14. 10. 2022|daz
Slovenští politici odsuzují dvojnásobnou vraždu namířenou proti LGBT+
Slovenská policie našla střelce, který ve středu večer v centru Bratislavy zabil dva mladé muže, je po smrti. Policisté o tom informovali na Facebooku. K útoku došlo před podnikem Tepláreň, ve kterém se schází místní LGBT+ komunita. Podle zpravodaje ČT na Slovensku Jana Šilhana byl útok pravděpodobně delší dobu plánovaný. Pachatel údajně na Twitteru několik hodin před střelbou zveřejnil manifest namířený například proti Židům či LGBT+ komunitě. Příspěvky na sociální síti zveřejňoval dokonce i po samotném útoku.
13. 10. 2022Aktualizováno13. 10. 2022, 20:23|
První tichomořští mořeplavci migrovali za ženami. Ty byly základem společnosti
První mořeplavci, kteří se před téměř třemi tisíci lety vydali kolonizovat odlehlé tichomořské ostrovy, byli společností organizovanou kolem žen. Naznačila to analýza DNA těchto lidí.
15. 7. 2022|
„Prosím Ukrajince, abychom nezklamali,“ říká ukrajinský farář, který pomáhá uprchlíkům
Řecko-katolický farář Marian Kurylo z Pardubic v prvních týdnech invaze ruských vojsk na Ukrajinu pořádal sbírky humanitárních potřeb, které pak mířily do válkou zasažené země. Teď se duchovní, který pochází ze Lvova, zaměřuje na pomoc válečným uprchlíkům přímo v krajském městě. „Lidé tu hledají podporu, i duchovní,“ říká farář.
28. 3. 2022|daz
Čechům pivo chutná. I když žijí v Emirátech, potvrzuje jediná česká hospoda na Arabském poloostrově
Ve Spojených arabských emirátech žijí a pracují zhruba dvě tisícovky Čechů. Kulturně a klimaticky jde o zcela odlišné prostředí. I proto krajané letos uvítali obnovu česko-slovenského spolku.
18. 10. 2021|
Doporučujeme
Vakcín mají dostatek, ale neočkují se. Rumunsko a Bulharsko zažívají drsnou vlnu pandemie
S téměř třemi čtvrtinami všech dospělých plně očkovaných proti covidu je Evropská unie světovým lídrem v očkování. Impozantní číslo však zakrývá nepříjemnou realitu: vakcinace byla v celé Unii extrémně nerovnoměrná. Nejméně naočkovaných mají v Rumunsku a Bulharsku, v zemích, které nyní zaznamenávají vysoký nárůst počtu úmrtí spojených s covidem.
6. 10. 2021Aktualizováno9. 10. 2021, 11:59|
V Itálii zatkli Němce hledaného chilskými úřady kvůli činům v Colonii Dignidad
V Itálii byl zatčen Němec Reinhard Doring Falkenberg (75), jehož 16 let hledaly chilské úřady kvůli obvinění z únosu. Toho se měl dopustit v 70. letech minulého století, kdy žil s dalšími německými emigranty v osadě zvané Colonia Dignidad, využívané i chilským diktátorem Augustem Pinochetem k věznění a mučení odpůrců jeho režimu.
30. 9. 2021|
Změna klimatu je zásadní hrozba pro lidské zdraví, je třeba rychlých kroků, varují lékařské časopisy
Redaktoři 220 předních lékařských a zdravotnických časopisů z celého světa vyzvali tento týden ve společném úvodníku, aby se začal globálně řešit problém zdravotních dopadů klimatických změn.
10. 9. 2021|
Vzpomínky na 11. září vyvolávají noční můry i po dvou desetiletích. Ale také pomáhají poznat minulost
Vzpomínky na 11. září 2001 patří k těm nejživějším, které pamětníci mají. Pro orální historii, psychologii a další vědy představují unikátní zdroj informací nejen o minulosti, ale také o lidské paměti, traumatech i o tom, jak se s nimi mysl vypořádává.
10. 9. 2021|
Pochod za práva LGBT v gruzínském Tbilisi zhatili odpůrci. Vnikli do kanceláří organizátorů a napadli novináře
Organizátoři pondělního pochodu hrdosti sexuálních menšin v Tbilisi akci kvůli násilnostem odvolali. Skupiny oponentů totiž napadly a vyplenily jejich kancelář. Podle serveru Gruzia Online agresivní účastníci shromáždění proti homosexuálům v centru hlavního města fyzicky napadli asi dvě desítky novinářů a kameramanů a poškodili i televizní a rozhlasovou techniku.
5. 7. 2021Aktualizováno5. 7. 2021, 20:51|
Izraelský parlament vyslovil důvěru nové koaliční vládě, Bennett je premiérem
Izraelský parlament vyslovil podle očekávání důvěru nové koaliční vládě. Končí tak 12leté období, kdy stál v čele kabinetu Benjamin Netanjahu. Naftali Bennett složil přísahu a stal se novým izraelským premiérem. Má jím být do roku 2023, kdy ho vystřídá Jair Lapid. Izraelská média očekávají, že s odchodem Netanjahua z čelné pozice nastane posun v izraelské politice. Příchod nové vlády oslavují v izraelských ulicích tisíce lidí.
13. 6. 2021Aktualizováno13. 6. 2021, 22:19|