TÉMA

Gymnázium

Čeští studenti převálcovali evropskou konkurenci. Gymnazisté vyhráli prestižní vědeckou soutěž

Mladá česká věda ukázala opět svoje talenty. Středoškolskou soutěž vyhrála v konkurenci 45 týmů trojice složená z gymnazistů z Prahy a Českých Budějovic, druhý český tým skončil se stříbrnou medailí.
17. 4. 2024|

Termín přijímacích zkoušek se blíží. Enormní zájem je o víceletá gymnázia

Zbývá týden do začátku přijímacích zkoušek. Na gymnázia a střední školy se hlásí žáci pátých, sedmých a devátých tříd. Řádné i náhradní termíny je čekají v průběhu zbytku dubna. Ministerstvo školství eviduje sto šedesát tisíc přihlášek.
5. 4. 2024|

Případů černého kašle rychle přibývá. Nejvíce jsou ohroženi novorozenci

V Česku letos rychleji přibývá nemocných s černým kašlem. Od začátku roku laboratoře potvrdily přes 630 případů, z toho jenom na jihu Čech stovku. To je třikrát více než za celý loňský rok. Dávivý černý kašel je převážně mezi dětmi a středoškoláky. Těžkému průběhu onemocnění zatím brání hlavně očkování dětí.
13. 2. 2024|

Uniklá látka na kroměřížském gymnáziu byla kyselina salicylová. Policisté věc prověřují jako obecné ohrožení z nedbalosti

Sypká chemická látka, která unikla v pondělí ve sklepě budovy kroměřížského gymnázia, byla kyselina salicylová, informovala mluvčí krajských hasičů Lucie Javoříková. Látka se používá například při léčbě akné. Policie únik chemikálií prošetřuje jako trestný čin obecného ohrožení z nedbalosti. Ze školy se kvůli incidentu v pondělí dopoledne evakuovalo zhruba šest set lidí, nikdo není zraněný.
3. 10. 2023Aktualizováno3. 10. 2023, 17:30|

Na jihu Moravy budou vznikat nová lycea. Poptávka je hlavně po technických oborech

Na jižní Moravě mají v nejbližší době vzniknout nová lycea, převážně s technickým zaměřením. Některé třídy se mají otevřít už v příštím školním roce. Záměrem kraje je v souladu s novou strategií ministerstva školství zvýšit podíl studentů, kteří získají všeobecné vzdělání s maturitou a zároveň si budou moct osvojit především technické znalosti, řekli na tiskové konferenci v Brně náměstek ministra školství Jiří Nantl (ODS) a krajský radní Karel Jurka (ODS). V plánu je i vznik nové vyšší odborné školy zdravotnické v Kyjově.
2. 10. 2023|

Nové třídy gymnazistů na průmyslovkách či obchodních akademiích. I tak Praha vyřešila převis nepřijatých deváťáků

V boji za vyšší kapacity na středních školách otevřela Praha na začátku září dvanáct nových tříd, z toho osm gymnaziálních. ČT to sdělil magistrát hlavního města. Metropole už během jarních měsíců slibovala, že v nadcházejících letech podobných tříd zvládne zřídit 64. Podle dat organizace PAQ Research to ale stačit nebude a nových tříd by v budoucnu muselo přibýt několikanásobně víc. Polovina z nových gymnaziálních tříd vznikla na obchodních nebo průmyslových středních školách. Zcela novou školu město nezřídilo.
12. 9. 2023|

Kraje by podle návrhu ministerstva měly navýšit kapacity gymnázií a lyceí

Návrh ministerstva školství počítá s tím, že by kraje měly navyšovat kapacity gymnázií a lyceí. S jejich zástupci teď o prázdninách resort diskutuje. Spolupráci nejen v oblasti středoškolského vzdělávání ale nyní navazují i regiony navzájem.
22. 8. 2023|

V Bratislavě hořela škola, zapálil ji jeden z jejích žáků, píše tisk

Student v Bratislavě podpálil školu a pak sám při požáru zahynul, uvedl na svém webu list Štandard. Tragédie se stala v sobotu časně ráno. „Šlo o bezproblémového žáka, který předměty zvládal na výbornou. Bylo mu 18 let a zůstával mu ještě rok (studia) na gymnáziu,“ napsal list s odvoláním na nejmenovaný zdroj.
1. 7. 2023Aktualizováno1. 7. 2023, 19:09|

Bek chce stihnout digitalizaci přijímaček za rok. ANO s tím podle Berkovcové pomůže

Plánovaná novela o digitalizaci přijímacích zkoušek na střední školy by se na vládu mohla dostat v srpnu. V Otázkách Václava Moravce to řekl ministr školství Mikuláš Bek (STAN). Připustil, že stihnout elektronizaci do příštích přijímaček nebude jednoduché, míní však, že je to možné. Poslankyně ANO a členka sněmovního školského výboru Jana Berkovcová řekla, že ANO v tomto vládu podpoří. Předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií ČR a ředitelka Gymnázia Nad Štolou v Praze Renata Schejbalová to nepovažuje za reálné.
11. 6. 2023|

Studenti se do budovy Gymnázia Kladno po pádu části štítu vrátí v úterý

Studenti se do Gymnázia Kladno vrátí v úterý, po pádu části štítu byla výuka do přerušená. V pondělí čeká studenty náhradní program. Hlavní vchod budovy zůstane uzavřený, sloužit bude vstup ze dvora, do kterého vede ochranný tubus. K opravě dojde o prázdninách.
9. 6. 2023|

Za sexuální zneužití studentek gymnázia v Krupce dostal pedagog 28 měsíců vězení

Pedagog z gymnázia v Krupce má za sexuální zneužití svých studentek, sexuální nátlak a přečin útisku strávit 28 měsíců za mřížemi. Ve čtvrtek o tom rozhodl okresní soud v Teplicích. Pedagog navíc dostal šestiletý zákaz činnosti. Státní zástupce Tomáš Sosna ve své závěrečné řeči navrhl 32 měsíců odnětí svobody a zákaz činnosti na šest let. Obžalovaný přiznal vinu, ne však v celém rozsahu. Obhájce navrhl zproštění bodu obžaloby, který pedagog označil za sporný, za ostatní skutky navrhl podmíněný trest a uložení ambulantní léčby. Rozhodnutí je pravomocné, strany se vzdaly práva na odvolání. Muži hrozilo až deset let vězení.
8. 6. 2023Aktualizováno8. 6. 2023, 15:36|

168 hodin: Premianti zůstávají bez středních škol. Zahlcená jsou gymnázia i učiliště

Nepřijata, nepřijat. Deváťáci se ocitají bez střední, na které budou od září pokračovat. Obrovskému přetlaku čelí hlavně školy s maturitou ve velkých městech. Některé děti, které by se dřív hravě dostaly na gymnázium, končí na odborných školách nebo učilištích. Že bude letos dětí ještě více než loni, se vědělo od roku 2008, kdy se letošní deváťáci narodili. A že je pro ně zejména v Praze málo míst na gymnáziích, se vědělo také. Řešení nepřišlo a výsledkem je stres a nejistota stovek dětí a jejich rodičů. Pro 168 hodin o tom natáčeli Jaroslav Hroch a Darina Vlková.
15. 5. 2023|

Bek se ujal ministerstva školství, chce zlepšit dostupnost vzdělávání. Dvořák převzal evropské záležitosti

Prezident Petr Pavel jmenoval na Pražském hradě nové členy vlády. Ministrem se nově stal dosavadní náměstek ministra zahraničí Martin Dvořák (STAN), který nahradil Mikuláše Beka (STAN) na postu ministra pro evropské záležitosti. Bek se přesunul na resort školství, který se uvolnil rezignací Vladimíra Balaše (STAN). Po pověření vedením nového resortu odjeli Bek s premiérem Petrem Fialou (ODS) na Malou Stranu, aby se ministr úřadu skutečně ujal.
4. 5. 2023Aktualizováno4. 5. 2023, 19:19|

Téměř 90 tisíc dětí vyplnilo přijímací testy na střední školy. Uchazečů je nejvíc za desítky let

Na obzvlášť velký nápor zájemců se musely letos připravit střední školy. Deváté třídy těch základních opouští přes sto tisíc žáků – to je nejvíce za posledních třicet let. O středoškolské vzdělání má zájem 89 729 z nich. Přesto některé školy evidují menší zájem než dřív. To hlavně proto, že děti omezily množství gymnázií, na která se hlásí, a druhou přihlášku podávají spíše na střední odborné školy.
13. 4. 2023|

Přijímačky v jídelně nebo tělocvičně. Gymnázia se chystají na deváťáky, nikdy takový nápor nezažila

Přijímací zkoušky na střední školy letos budou žáci psát i v netradičních prostorech, například v jídelně, tělocvičně nebo v budově vedlejší základní školy. Důvodem jsou populačně silné ročníky, které se chystají na střední školy. Oslovení zástupci gymnázií, která zažívají největší nápor, popsali, že jejich běžné třídy nebudou dostačovat nebo že se dohledu nad přijímačkami zúčastní i další pracovníci školy, nejen učitelé.
28. 3. 2023|

Šestiletá gymnázia v Praze zaskočil velký zájem. Rodiče se chtějí vyhnout silné konkurenci v 9. třídě

Velký nárůst počtu přihlášek letos obdržely šestileté obory gymnázií v Praze. České televizi to potvrdili ředitelé pěti oslovených škol. Obavy ze silné konkurence v deváté třídě podle nich vybízí rodiče a děti k dřívějšímu nástupu na gymnázia. Ředitelé pražských škol nárůst vysvětlují i přáním rodičů, aby si děti vyzkoušely přijímací testy.
13. 3. 2023|

Učitel z gymnázia v Krupce míří kvůli údajnému zneužívání studentek před soud

Státní zástupce obžaloval učitele kvůli zneužívání studentek gymnázia v Krupce. Vyvíjel sexuální nátlak a zneužil podle obžaloby čtyři dívky. Pedagogovi hrozí až deset let vězení. České televizi to sdělil okresní státní zástupce v Teplicích Ondřej Langr.
2. 3. 2023|

Uchazečů o středoškolské studium je v Praze o třicet procent víc než před třemi lety

Nedostali se na školu první volby a neúspěch zažívají i na dalších školách – s takovou situací se potýkají někteří z uchazečů o čtyřleté maturitní studium v Praze. Zájemců je totiž o třicet procent více než v předpandemickém roce 2019. Vyplývá to z dat oddělení analýz Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání. Praha proto pro velký zájem navyšuje kapacity gymnázií. Pražský náměstek pro školství Vít Šimral (Piráti) České televizi sdělil, že přijímací řízení ještě neskončila, a data tak nejsou úplná. Je podle něj řada míst i na dalších školách, ze kterých je možné vybírat. Průběžná čísla Cermatu a škol ukazují na problém s nedostatkem míst i na dalších čtyřletých oborech.
25. 5. 2022|

Děti uprchlíků mohou podávat přihlášky na maturitní obory. Uchazeče limituje neznalost češtiny

K jednotné přijímací zkoušce na maturitní obory středních škol se letos přihlásilo zatím 103 tisíc uchazečů. Další zájemci o studium však ještě mohou přibýt, a to z řad válečných uprchlíků z Ukrajiny. Úterý 5. dubna je posledním dnem k podání přihlášek. Na nematuritní obory se pak uprchlíci mohou hlásit do 8. dubna. Jednotné přijímací zkoušky na čtyřleté obory se budou konat 12. a 13. dubna, na víceletá gymnázia 19. a 20. dubna.
5. 4. 2022Aktualizováno5. 4. 2022, 20:00|

Policie obvinila učitele z Teplicka z pohlavního zneužití. Hrozí mu deset let

Policie obvinila pedagoga, který vyučoval na biskupském gymnáziu v Krupce na Teplicku, z pohlavního zneužití a sexuálního nátlaku. V případě prokázání viny mu hrozí trest odnětí svobody až na deset let.
5. 4. 2022|

Kvůli nedostatku žáků se školy v Kralupech a Neratovicích sloučí. Nepomohly ani dvě petice

Střední odborná škola a učiliště v Kralupech nad Vltavou se sloučí se střední odbornou školou a učilištěm v Neratovicích. Důvodem je dlouhodobá nízká naplněnost. O sloučení škol od 1. září příštího roku rozhodli zastupitelé Středočeského kraje. Nástupnickou organizací má být škola v Neratovicích. Rodiče a studenti s tím nesouhlasili, vznikly i dvě protestní petice. O areál kralupské školy už projevilo zájem město, mohla by tam být základní škola.
29. 11. 2021Aktualizováno29. 11. 2021, 18:57|

Zemřel Václav Zelenka, přeživší lidické dítě a dlouholetý starosta obce

Ve věku 83 let v sobotu ráno zemřel Václav Zelenka, přeživší lidické dítě a dlouholetý starosta Lidic. Během svého života se věnoval šíření odkazu lidické tragédie mezi širokou veřejností, uvedla na webu Památníku Lidice Jana Chourová Plachá. Zelenka byl jedním z několika dětí vybraných nacisty k poněmčení, 82 lidických dětí zahynulo v deportačním táboře v plynovém autě.
13. 11. 2021|

Inspekce zjišťuje, jak ovlivnila výuka na dálku vzdělávání dětí

Školní inspekce začala zjišťovat, jak přesně zasáhla loňská distanční výuka do vzdělávání dětí. Žáci z druhých stupňů škol, které se dobrovolně přihlásily, budou vyplňovat testy z češtiny, angličtiny a matematiky. Podle posledního průzkumu vznikl mezi žáky kvůli odlišné podpoře rodičů někdy až tříměsíční rozdíl v zameškaném učivu.
19. 10. 2021|

Rath v létě podal ústavní stížnost, soud o ní rozhodne spolu s podnětem Mladého

Bývalý středočeský hejtman za ČSSD David Rath podal v létě ústavní stížnost proti verdiktu v první větvi korupční kauzy. Ústavní soud ji bude řešit společně s podnětem dalšího aktéra téže kauzy, manažera Tomáše Mladého. Vyplývá to ze spojovacího usnesení v databázi soudu. Konečné rozhodnutí o stížnostech zatím nepadlo, uvedla mluvčí soudu Miroslava Číhalíková Sedláčková.
24. 9. 2021|