Termín přijímacích zkoušek se blíží. Enormní zájem je o víceletá gymnázia

Události: Týden do začátku přijímacích zkoušek (zdroj: ČT24)

Zbývá týden do začátku přijímacích zkoušek. Na gymnázia a střední školy se hlásí žáci pátých, sedmých a devátých tříd. Řádné i náhradní termíny je čekají v průběhu zbytku dubna. Ministerstvo školství eviduje sto šedesát tisíc přihlášek.

Odborníci doporučují, aby se studenti připravovali na přijímací zkoušky alespoň několik měsíců předem. Kromě klasického doučování mají možnost si je vyzkoušet i nanečisto. „Ve čtvrtek jsem odpovídal na dotaz, co má dělat žák, který se doteď ještě nepřipravoval... Pokud by existoval, musí hodně zapnout a jít do toho naplno,“ uvedl zakladatel kurzu Zkoušky nanečisto Petr Husar.

Na vypracování úloh z českého jazyka budou mít studenti při „ostrém testu“ hodinu, na matematiku sedmdesát minut. První řádný termín čeká žáky devátých tříd už příští pátek. Mladší ročníky pak začínají 16. dubna. Výsledky se ale dozví až 15. května.

Z každého testu budou moci studenti získat nejvíce 50 bodů. Jejich počet potřebný k přijetí si školy stanovují samy.

Enormní zájem o víceletá gymnázia

Už v loňském roce se na střední školy hlásil mimořádně silný ročník. Celkem ze sto šesti tisíc „deváťáků“ bylo devadesát tisíc uchazečů o čtyřletý obor. Do tohoto čísla se ale započítávali i zájemci z Ukrajiny.

Letos je žáků devátých tříd podobně. Přihlášek ale ministerstvo školství eviduje sto šedesát tisíc – kvůli tomu, že se někteří uchazeči z minulých let hlásí znovu. Pouze na čtyřleté obory, tedy bez víceletých gymnázií, se přihlásilo skoro sto třicet tisíc studentů. Přesnější data ministerstvo školství plánuje zveřejnit v dalších týdnech.

Na střední školy ale nemíří jen „deváťáci“. Enormní zájem je letos o víceletá gymnázia. „Konkrétně jde o šestiletý obor, kdy máme na jednu třídu, kde přijímáme 30 žáků, 958 přihlášek. To je opravdu rekord,“ konstatovala ředitelka gymnázia Nad Štolou Renata Schejbalová, která je zároveň předsedkyní Asociace ředitelů gymnázií ČR.

Schejbalová a další ředitelé středních škol už zároveň nebudou muset řešit odvolání v takovém množství jako v minulých letech. Uchazeči je nemohou podat s žádostí o přijetí na volné místo. „Nyní se může podat odvolání jen z toho důvodu, když nastane nějaké pochybení, například ze strany školy nebo Cermatu,“ vysvětlila Schejbalová.

Novinkou je, že žáci mohli poslat tři přihlášky na střední školy místo dvou. „Řada rodičů proto změnila své uvažování a šla do risku, do kterého by při běžném systému, který byl do loňského roku, nešla,“ uvedl předseda Asociace hotelových a gastronomických škol Jiří Nekuda.