TÉMA

Ohio

Doporučujeme

Stres malým dětem mění mozek víc než úrazy, naznačuje studie

Vědci zjistili, že stres v raném věku mění více mozkových genů než úrazy hlavy v dětství. Experiment, který provedli z etických důvodů na zvířatech, odhalil významné genetické změny v oblasti hipokampu.
20. 11. 2023Aktualizováno25. 11. 2023, 14:30|

Demokraté slaví triumf ve státních volbách. V Ohiu prosadili ukotvení práva na potrat v ústavě

Demokraté amerického prezidenta Joea Bidena po úterních státních volbách slaví. Ve Virginii získali kontrolu nad oběma komorami kongresu a v Ohiu uspěli se snahou uzákonit právo na potrat. Podle amerických médií výsledky ukázaly, jak silnou kartou přístup k interrupcím pro demokraty zůstává více než rok poté, co nejvyšší soud USA umožnil potraty zakazovat. Popularita šéfa Bílého domu mezitím soustavně klesá.
8. 11. 2023|

Republikánům v Ohiu se nepodařilo ztížit podmínky pro zakotvení práva na potrat v tamní ústavě

Republikánům v Ohiu se nepodařilo ztížit podmínky pro změnu tamní ústavy. Voliči odmítli návrh, aby změny základního zákona muselo v referendu schválit alespoň šedesát procent voličů, uvedla stanice CNN. Republikáni se snažili ztížit podmínky před listopadovým referendem, v němž budou lidé v Ohiu rozhodovat o tom, zda bude v ústavě státu zakotveno právo na potrat.
9. 8. 2023|

Zemřel kontroverzní moderátor Jerry Springer, jeho show běžela 27 let

Americký televizní moderátor Jerry Springer, známý svými kontroverzními pořady plnými vulgarismů a potyček, zemřel. Moderátorovi bylo 79 let. Provázel show, která po něm byla pojmenována a běžela sedmadvacet let.
27. 4. 2023|

Nehoda vlaku s chemikáliemi v Ohiu se politizuje, postižené městečko navštívil v rámci kampaně Trump

Spojené státy hledají způsob, jak zlepšit bezpečnost na amerických železnicích. Vedlo k tomu na počátku února vykolejení desítek cisteren s jedovatými chemikáliemi ve státě Ohio. Kolem případu, který si nevyžádal ani jednu oběť, se zvedla obří politická kontroverze a místo incidentu navštívil bývalý prezident Donald Trump, který vede kampaň za své znovuzvolení v příštím roce.
4. 3. 2023|

Havárie vlaku s chemikáliemi děsí obyvatele amerického městečka. Úřady vyzývají ke klidu

Nervozita, nezodpovězené otázky i zápach hořících chemikálií se vznášejí nad městečkem East Palestine v americkém Ohiu. Před dvěma týdny tam vykolejil vlak s nebezpečnými látkami. Od té doby se místní obyvatelé dožadují odpovědí a úřady je ujišťují, že jejich zdraví není ohroženo.
17. 2. 2023|

Extrémní zima má v USA už 48 obětí, nejvíce ve státě New York

Počet známých obětí extrémního zimního počasí ve Spojených státech v pondělí narostl na 48, informovala agentura AP. Většina obětí je hlášena ze západu státu New York, kde ve městě Buffalo a jeho okolí zemřelo nejméně 27 lidí poté, co blizard uvěznil lidi v autech nebo domech bez elektřiny. Extrémní zima, která lidem napříč USA zasáhla do vánočních plánů, by měla tento týden ustupovat.
26. 12. 2022Aktualizováno26. 12. 2022, 17:53|

Červená vlna nedorazila, výsledky amerických voleb jsou těsné. Georgie bude znovu volit do Senátu

Američané rozhodli o novém složení Kongresu a řadě guvernérů, v některých státech se konala i místní referenda. Republikáni se blíží kontrole Sněmovny reprezentantů, bilance je ale výrazně těsnější, než řada straníků čekala. Výsledek rozhodne o síle prezidentství Joea Bidena. Projekce výsledků od televize Fox News o půlnoci na čtvrtek SEČ ukazovala průběžný poměr křesel v Senátu 49 : 48 ve prospěch republikánů a ve Sněmovně reprezentantů 207 : 183 také pro červené (tady televize CNN uváděla poměr 204 : 187). Úřady Georgie potvrdily, že senátní volby se zde rozhodnou až v prosincovém vyřazovacím kole.
9. 11. 2022Aktualizováno10. 11. 2022, 00:02|

Kandidáti do Senátu slibují v Ohiu pomoc chudým. A v zákulisí jde Trump proti Cheyneové

Ohio patří v Americe mezi státy, kde se tradičně o vítězství ve volbách přetahují demokrati s republikány. I letos se na něj upírá pozornost celé země. Už příští týden se totiž rozhodne, jestli senátorské křeslo za Ohio připadne demokratům, což by bylo vzpruhou pro prezidenta Joea Bidena, nebo jednomu z nejhlasitějších republikánských stoupenců bývalého prezidenta Donalda Trumpa.
2. 11. 2022|

Indiana jako první stát v USA po přelomovém rozsudku zakázala potraty

Americká Indiana coby první stát USA od přelomového rozsudku nejvyššího soudu týkajícího se potratů tyto zákroky prakticky zakázala. Nové předpisy schválili zákonodárci v tomto republikány ovládaném státě a krátce poté je podepsal tamní guvernér Eric Holcomb. Stalo se to šest týdnů poté, co nejvyšší soud USA zrušil ústavní právo na ukončení těhotenství.
6. 8. 2022|

Policie v Ohiu zveřejnila záznam zastřelení mladého černocha, na těle se našlo šedesát ran

Policie ve městě Akron v americkém státě Ohio v neděli zveřejnila videa, která ukazují záběry ze snahy osmi policistů zatknout mladého černocha. Toho se policie minulý týden snažila zadržet kvůli dopravnímu přestupku a nakonec ho v honičce zastřelila. V jeho těle se našlo šedesát střelných ran. Případ vyvolal ve městě Akron demonstrace proti policejnímu násilí, starosta Daniel Horrigan v neděli vyzval ke klidu a zdůraznil, že vyšetřování ještě neskončilo.
4. 7. 2022|

Pandemie ve světě: Izrael schválil čtvrtou dávku očkování, řada zemí hlásí nejvíc nakažených

Spojené státy ve čtvrtek zaznamenaly 484 377 nových případů nákazy nemocí covid-19. Podle serveru BNO News jde o nejvyšší denní přírůstek na světě. Italská vláda přitvrdí, například do MHD budou moci jen očkovaní a ti, kteří covid prodělali. Některé státy ale přes rychlé šíření varianty omikron zmírňují opatření, například Austrálie mění definici blízkého kontaktu, v Izraeli bude očkovaným po setkání s nakaženým stačit antigenní test. Blízkovýchodní země ale také nově schválila čtvrtou dávku vakcíny pro rizikové skupiny obyvatel.
30. 12. 2021Aktualizováno30. 12. 2021, 21:51|

Pandemie ve světě: WHO se obává „tsunami“ případů, Francie má za den přes dvě stě tisíc zjištěných nákaz

Světu hrozí kvůli variantám omikron a delta „tsunami“ případů nákazy koronavirem, řekl šéf Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. Celosvětově by podle WHO mohlo brzy přibývat přes milion nových případů infekce denně. Ve Spojených státech v posledním týdnu přibývaly odhalené nákazy koronavirem rychleji než v kterékoli předchozí fázi pandemie. Počty hospitalizací a úmrtí spojovaných s covidem-19 jsou ale oproti minulé zimní vlně výrazně nižší. Francie za posledních 24 hodin zaznamenala rekordních více než 208 tisíc nových nákaz. Také Itálie a Velká Británie překonaly dosavadní maxima.
29. 12. 2021Aktualizováno29. 12. 2021, 21:55|

Část USA zasáhly silné bouře doprovázené tornády, Kentucky hlásí sedmdesát obětí

Tornáda, která v noci z pátku na sobotu zasáhla centrální část Spojených států, pravděpodobně způsobila nejméně sedmdesát úmrtí, řekl guvernér státu Kentucky Andy Beshear. Bilance obětí podle něj může být výrazně vyšší. Mrtvé hlásí také úřady ve státech Arkansas, Missouri a Tennessee. Nebezpečí stále nepominulo, bouřkový systém sahající od Louisiany po Ohio se posouvá na východ a přináší do oblasti Velkých jezer silné sněžení. Americký prezident Joe Biden označil úmrtí způsobená hurikánem za „nepředstavitelnou tragédii“.
11. 12. 2021Aktualizováno11. 12. 2021, 20:17|

Výsledky sčítání lidu v USA posílí republikány. Přerozdělí se křesla v Kongresu a překreslí mapy

Američanů za uplynulou dekádu přibylo nejméně od hospodářské krize ve třicátých letech minulého století, v zemi žije 331 milionů lidí. Ukazují to výsledky sčítání lidu, podle nějž se mimo jiné rozdělují křesla ve Sněmovně reprezentantů. Poprvé v historii si pohorší Kalifornie, o jednoho kongresmana přijde New York. Naopak se rozrostou delegace z Floridy nebo Texasu.
27. 4. 2021|

Před deseti lety zasáhlo USA nejhorší rojení tornád. 360 rotujících vírů zabilo stovky lidí

V těchto dnech je to přesně 10 let, co rozsáhlé části Spojených států amerických zasáhla největší série tornád, která se vyskytla v rámci jedné povětrnostní situace. V USA se takovéto série tornád označují jako outbreak – volně přeloženo jako „rojení“ tornád. V případě konce dubna 2011 šlo dokonce o „super outbreak“.
26. 4. 2021|

Policie v Ohiu zastřelila mladou Afroameričanku, která se oháněla nožem

Policie ve městě Columbus v americkém státě Ohio v úterý zastřelila mladou Afroameričanku, která podle videa incidentu na ulici ohrožovala dva lidi nožem. Zásah podle agentury Reuters okamžitě vyvolal protesty, strážník, který dívku zastřelil, byl postaven mimo službu. Starosta Columbusu vyjádřil lítost nad smrtí mladého člověka, postup policie ale hájil.
21. 4. 2021Aktualizováno22. 4. 2021, 00:03|

Ameriku zaplaví miliardové roje hlučných cikád. Letos vrcholí jejich sedmnáctiletý cyklus

Během letošního roku se v Severní Americe vynoří ze země miliardy cikád, které přinesou do velkoměst obří roje hmyzu a typické zvuky samců hledajících samice k páření. Právě letos totiž vrcholí sedmnáctiletý cyklus, podle něhož cikády řídí své životy.
1. 2. 2021|

V Karibiku se probouzejí desítky let dřímající sopky. Vědci studují, jakou hrozbu mohou znamenat

Ve východní části Karibiku v posledních týdnech stoupá vulkanická aktivita. Zvyšuje se činnost sopek na Martiniku, Svatém Vincencovi a Grenadinách. Protože je tato oblast hustě zalidněná a sopky zde v minulosti způsobovaly velké škody, začali potenciální hrozbu zkoumat seismologové.
4. 1. 2021|

V hlavním městě Ohia zemřel černoch postřelený policistou

V Columbusu, metropoli amerického státu Ohio, zemřel další neozbrojený černoch postřelený policií. Incident z úterního rána se vyšetřuje a policista, který střílel, byl postaven mimo službu. Informovaly agentury AP a Reuters. Podobný incident se ve stejném městě odehrál začátkem prosince a následující týden kvůli němu protestovalo proti policejnímu násilí několik stovek lidí.
24. 12. 2020|

Vědci hledající mimozemské civilizace zkoumají podezřelý signál, přišel od Proximy Centauri

Astronomové z projektu Breakthrough Listen, který ve vesmíru pátrá po mimozemském životě, podle deníku Guardian studují zatím nejzajímavější signál, jaký zaznamenali. Pochází ze směru Proximy Centauri, což je po Slunci druhá nejbližší hvězda.
18. 12. 2020|

„Volitelé promluvili.“ Bidenovo vítězství už uznal i lídr republikánských senátorů McConnell

Lídr republikánů v Senátu USA Mitch McConnell uznal Trumpovu porážku a poblahopřál Joeu Bidenovi. Jeho vítězství ve volbách uznali i další vlivní republikáni z několika amerických států. Vyjádřili se tak krátce poté, co Biden získal očekávaných 306 hlasů volitelů. Stávající prezident Donald Trump však stále odmítá připustit porážku, k čemuž ho už vyzval i nově zvolený prezident. Trump i nadále mluví o volebních podvodech, desítky žalob jeho právníků však už soudy definitivně zamítly.
15. 12. 2020Aktualizováno15. 12. 2020, 20:07|

Sbor volitelů vybral nového amerického prezidenta. Biden získal očekávaných 306 hlasů

Joe Biden při pondělním hlasování prezidentského sboru volitelů obdržel 270 hlasů potřebných na to, aby se v lednu ujal Bílého domu coby 46. prezident Spojených států. Přes klíčovou hranici jej přenesly hlasy 55 volitelů nejlidnatějšího amerického státu Kalifornie. Po ní jako poslední hlasovala Havaj. Biden podle očekávání získal celkových 306 hlasů, končící prezident Donald Trump jich obdržel 232.
14. 12. 2020Aktualizováno15. 12. 2020, 12:07|

Trumpův poradce pro koronavirus Atlas rezignoval. Epidemiolog Fauci varuje před další vlnou

Zvláštní poradce amerického prezidenta Donalda Trumpa pro koronavirus Scott Atlas rezignoval. S odvoláním na zdroj v Bílém domě o tom informovaly agentury Reuters a AP. Atlas se během svého čtyřměsíčního působení v roli Trumpova poradce názorově střetával s dalšími členy krizového štábu v čele s epidemiologem Anthonym Faucim. Ten varuje před novou vlnou nákaz, která by podle něj mohla přijít o vánočních svátcích. USA už nyní hlásí rekordní počty hospitalizovaných a některé státy varují, že se nemocnice dostávají na hranici svých kapacit.
1. 12. 2020|