Nehoda vlaku s chemikáliemi v Ohiu se politizuje, postižené městečko navštívil v rámci kampaně Trump

Události ČT: Nehoda vlaku s chemikáliemi v Ohiu se politizuje (zdroj: ČT24)

Spojené státy hledají způsob, jak zlepšit bezpečnost na amerických železnicích. Vedlo k tomu na počátku února vykolejení desítek cisteren s jedovatými chemikáliemi ve státě Ohio. Kolem případu, který si nevyžádal ani jednu oběť, se zvedla obří politická kontroverze a místo incidentu navštívil bývalý prezident Donald Trump, který vede kampaň za své znovuzvolení v příštím roce.

Vykolejení vlaku s nebezpečnými chemikáliemi u městečka East Palestine na počátku února zapůsobilo jako politická rozbuška. Místní si týdny stěžovali na zápach jako z hořícího plastu a odlakovače na nehty, někteří dál trpí nevolnostmi, bolestmi hlavy a vyrážkami.

Nejvíc zasažená je důvěra v americké úřady. „Uznávám, že tu je deficit důvěry. Toto společenství si za poslední týdny prošlo mnohým,“ připustil Michael Regan z Agentury na ochranu životního prostředí USA (EPA).

V době, kdy prezident Biden navštívil Ukrajinu k prvnímu výročí ruské plnohodnotné invaze, do městečka dorazil Donald Trump. Uchazeč o republikánskou prezidentskou nominaci se vůči současné hlavě státu vymezoval. „Upřímně doufám, že až se sem dostaví všichni politici, včetně Bidena, a vrátí se z návštěv Ukrajiny, tak že mu nějaké peníze zbydou.“

Řada místních Trumpa nadšeně vítala. Nepřesvědčilo je, že federální agentury byly na místě neštěstí během pár hodin. Ani když Bílý dům vzkázal, že přepravce musí zaplatit škody. „Činy jsou v této chvíli důležitější než slova. Trump přišel, kde je Biden? Není tady,“ stěžovala si obyvatelka městečka a Trumpova fanynka Emy Braunová.

Vláda: Na vině jsou i kroky Trumpovy administrativy

Bidenova administrativa se brání, že za incident nese vinu i snížení bezpečnostních nároků na železnici za předchozí Trumpovy éry a jeho ustupování vlivné lobby dopravců po kolejích. „Přepravní železniční společnosti s námi musí přestat bojovat pokaždé, když se snažíme schválit regulace,“ podotkl americký ministr dopravy Pete Buttigieg.

Naopak republikáni žádají ministrovu hlavu. Bývalého demokratického prezidentského kandidáta Buttigiega kritizují i za lednový chaos na amerických letištích nebo problémy se zásobováním.

„Nechápu, proč se vše tak zpolitizovalo. Tady jde o utrpení jednoho společenství. Není to o politice,“ komentuje situaci Jennifer Homendyová z Agentury pro vyšetřování dopravních nehod (NTSB).

Kvalita vzduchu v místě únorové havárie už dosáhla normálních hodnot, nyní experti zkoumají kontaminaci půdy dioxiny. Politizace incidentu přišla ve dnech, kdy podle průzkumu nezávislého centra Emerson College vede Trump nad Bidenem v případném prezidentském klání o čtyři procentní body.