Část USA zasáhly silné bouře doprovázené tornády, Kentucky hlásí sedmdesát obětí

Události: Jih a středozápad USA zasáhly silné bouře s tornády (zdroj: ČT24)

Tornáda, která v noci z pátku na sobotu zasáhla centrální část Spojených států, pravděpodobně způsobila nejméně sedmdesát úmrtí, řekl guvernér státu Kentucky Andy Beshear. Bilance obětí podle něj může být výrazně vyšší. Mrtvé hlásí také úřady ve státech Arkansas, Missouri a Tennessee. Nebezpečí stále nepominulo, bouřkový systém sahající od Louisiany po Ohio se posouvá na východ a přináší do oblasti Velkých jezer silné sněžení. Americký prezident Joe Biden označil úmrtí způsobená hurikánem za „nepředstavitelnou tragédii“.

Televizní stanice CNN uvedla, že v noci z pátku na sobotu platila výstraha před silnými bouřemi na území, kde žije zhruba pětapadesát milionů Američanů. Nejvyšší stupeň výstrahy platil ve státech Arkansas, Oklahoma, Tennessee či Missouri. Stanice uvedla, že pět amerických států zasáhlo nejméně čtyřiadvacet tornád.

„Míra devastace se nepodobá ničemu, co jsem kdy viděl,“ řekl Beshear novinářům na ranním brífinku. Bouře v Kentucky podle guvernéra přinesla nejničivější tornáda v historii státu. Nejsilnější větrný vír urazil dráhu přes 365 kilometrů.

Ilustrační snímek, převrácený kamion
Zdroj: AP/Dylan T. Lovan

Živel poničil okres Graves nebo desetitisícové město Mayfield. „Zprávy jsou skutečně srdcervoucí. Byla to jedna z nejděsivějších nocí v dějinách Kentucky. Některé oblasti byly poničeny tak, že se to ani nedá slovy popsat,“ uvedl guvernér, který vyhlásil nouzový stav a mobilizoval národní gardu.

Významné škody utrpěla v Mayfieldu továrna na svíčky, v níž bylo podle Besheara při bouři asi sto deset lidí. Panovaly obavy, že na místě jsou desítky mrtvých. „Rozbřesk nám přinese další smutné zprávy,“ řekl na tiskové konferenci.

Videa a fotografie zveřejněné na sociálních sítích ukazují obraz totální zkázy. Z některých budov v Mayfieldu zbyly jen hromady sutin, na ulicích je vidět množství poničených aut zavalených troskami.

Prezident Biden označil způsobená úmrtí za „nepředstavitelnou tragédii“. O vývoji situace je průběžně informován. „Spolupracujeme s guvernéry (postižených států) s cílem zajistit, aby měli vše, co potřebují,“ prohlásil.

Bouře udeřila také v Arkansasu

Další z tornád podle místních médií v obci Monette v Arkansasu zasáhlo domov pro seniory s kapacitou zhruba devadesát lůžek. Přibližně po hodině a půl se podařilo evakuovat zbylou dvacítku obyvatel domova, z nichž se někteří schovávali v suterénu.

Budova je prakticky zničená, řekl šéf okresní správy Marvin Day. Starosta Bob Blankenship stanici CNN řekl, že v městě kvůli větrnému víru zemřeli nejméně dva lidé.

V nedaleké obci Leachville zemřela žena, která po příchodu bouře nestihla uniknout ze supermarketu, oznámil televizi CNN místní šerif. Na americkém jihu a středozápadě je bez elektřiny přes čtvrt milionu domácností, spočítal server PowerOutage.

Noční tornáda mívají dvojnásobek obětí

Několik lidí zemřelo nebo se poranilo po pádu střechy a zhroucení jedné ze stěn zhruba o velikosti fotbalového hřiště ve skladu firmy Amazon ve městě Edwardsville na jihu státu Illinois. Podle šéfa místní policie Mikea Fillbacka záchranáři na místě našli dva mrtvé a dál prohledávají trosky, protože neví, kolik lidí bylo uvnitř budovy, když ji zasáhl vítr.

Nejméně jeden člověk byl letecky transportován do nemocnice. Další úmrtí evidovali v souvislosti se zřícením budovy východně od St. Louis ve státě Missouri, píše AP.  Úřad pro krizové situace státu Tennessee oznámil v souvislosti s extrémním počasím tři úmrtí.

Střecha distribučního centra Amazon v Edwardsville po následcích bouře
Zdroj: Reuters/Lawrence Bryant

Odborníci podle CNN před takzvanými nočními tornády varovali předem. „Podle statistik při nočních tornádech umírá dvakrát více lidí než při tornádech za dne,“ uvedl meteorolog Dave Hennen. Noční tornáda jsou častější ve státech Arkansas, Tennessee či Kentucky.