TÉMA

Antimonopolní úřad

Policie prověřuje možné vydírání členů výběrové komise k metru D

Pražská policie prověřuje na základě trestního oznámení dopravního podniku hlavního města (DPP) možný pokus o vydírání členů hodnoticí komise v tendru na stavbu druhého úseku metra D, uvedla policejní mluvčí Eva Kropáčová. Některým členům komise před rozhodováním o vítězi podle podniku dorazil nátlakový e-mail podepsaný smyšleným jménem. DPP v tendru nejprve loni vybral nabídku sdružení firmy Subterra, nedávno výběr po rozhodnutí antimonopolního úřadu (ÚOHS) zrušil a bude rozhodovat znovu.
16. 4. 2024|

Antimonopolní úřad udělil Pardubicím pokutu za zadání nového územního plánu

Pardubice dostaly od antimonopolního úřadu pokutu 130 tisíc korun. Radnice podle něj chybovala, když zadala zpracování nového územního plánu. Pardubice na tento strategický dokument čekají už 23 let. Rozhodnutí zatím není pravomocné, město proti němu podalo rozklad.
3. 4. 2024|

Představenstvo pražského dopravního podniku zrušilo výběr vítěze stavby druhé části metra D

Představenstvo pražského dopravního podniku (DPP) zrušilo výběr vítěze stavby druhého úseku metra D. Hodnoticí komise tak bude znovu posuzovat původně vítěznou nabídku sdružení firem vedeného společností Subterra, informoval ve středu vedoucí tiskového oddělení DPP Daniel Šabík. Výběr vítěze loni zatím nepravomocně zrušil Úřad na ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).
13. 3. 2024Aktualizováno13. 3. 2024, 18:07|

Nejvyšší správní soud potvrdil pokutu 274 milionů pro České dráhy za zneužití dominance

Nejvyšší správní soud (NSS) definitivně potvrdil pokutu 274 milionů korun, kterou v roce 2019 potrestal antimonopolní úřad České dráhy (ČD) za zneužití dominantního postavení, vyplývá z rozhodnutí zveřejněného na elektronické úřední desce soudu. Dráhy podle mluvčího Filipa Medelského rozhodnutí soudu respektují. Až se plně seznámí s rozhodnutím, zváží další postup, dodal.
29. 2. 2024Aktualizováno29. 2. 2024, 12:44|

Železniční výluku mezi Vysočinou a jižní Moravou doprovází nejasnosti. Nákladní vlaky ale v březnu projedou

Úplná výluka na železniční trati mezi Vlkovem u Tišnova a Křižanovem na pomezí Jihomoravského kraje a Vysočiny v pátek 1. března zřejmě nezačne. Alespoň nákladní vlaky budou moci i nadále úsekem projíždět. Jeden z dopravdů totiž s výlukou nesouhlasí. Věc tak posuzuje Antimonopolní úřad. Osobní doprava se ale na sedm měsíců zastaví, jelikož dopravci už mají nasmlouvané náhradní spoje.
28. 2. 2024|

Mostecký kulturní dům Repre čeká rekonstrukce za 785 milionů

Zakázku na opravu kulturního domu Repre v Mostě vyhrála firma s nabídkou necelých 785 milionů korun. Cena je o dvacet procent nižší oproti odhadům. Náklady zaplatí město z dotací a úspor. Pokud se nikdo proti výběru zhotovitele při třetí soutěži neodvolá, vyklízecí práce začnou na přelomu března a dubna. Radnice počítá se zprovozněním objektu, kam se přestěhuje knihovna, v roce 2026, řekl primátor Marek Hrvol (ProMOST).
16. 2. 2024Aktualizováno16. 2. 2024, 20:36|

Policie odložila kauzu výběru poradce na mýtný tendr. Manipulaci nezjistila

Pražští policisté odložili kauzu výběru poradce na soutěž o nový mýtný systém. Nenašli žádné důkazy, že by se zakázkou někdo manipuloval. ČT to zjistila z policejního usnesení o odložení případu. V tendru vyhrála nejdražší ze čtyř nabídek, podezření vzbuzovaly i pochybné studie a údajný střet zájmů jednoho ze členů hodnoticí komise. Kriminalisté ale trestný čin nezjistili. Ministerstvo dopravy soutěž loni v létě po zásahu antimonopolního úřadu zrušilo.
12. 1. 2024|

Potraviny zlevní o tři procenta, pokud dodavatelé zohlední pomoc s energiemi, tvrdí Prouza. Výborný viní z drahoty přirážky obchodníků

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza vítá nově schválenou pomoc energeticky náročným firmám, kterou ve středu schválila vláda. Ta by se podle ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) měla týkat i některých zemědělských společností. Prouza tvrdí, že potraviny tak v lednu zlevní, pokud dodavatelé pomoc zohlední, Výborný ale vidí velkého původce zdražování v prodejcích, které Prouza zastupuje.
14. 12. 2023|

Potraviny od ledna zdraží, přestože se jim sníží daňová sazba, avizují řetězce

Potraviny od ledna zdraží, přestože klesne daňová sazba. Ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) o tom informovali zástupci obchodních řetězců. Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu (SOCR) Tomáš Prouza řekl, že dodavatelé potravin obchodníkům již oznamují, že budou zvedat ceny o pět až deset procent. Potraviny budou od Nového roku v nové sjednocené sazbě DPH dvanáct procent, nyní jsou v první snížené sazbě patnáct procent.
4. 12. 2023Aktualizováno4. 12. 2023, 21:41|

ČEZ dokončil prodej polovičního podílu v turecké společnosti Akcez

Polostátní energetická skupina ČEZ dokončila prodej svého padesátiprocentního podílu v turecké společnosti Akcez Enerji tureckému investorovi Torunlar Group. Transakci už schválil tamní antimonopolní úřad i energetický regulátor. Pod Akcez patří tři dceřiné společnosti, které se věnují distribuci elektřiny, prodeji energií a energetickým službám. V pátek o tom informovala skupina ČEZ. Finanční podmínky prodeje nezveřejnila. ČEZ v Turecku vlastní ještě společnost Akenerji Elektrik Üretim.
1. 12. 2023Aktualizováno1. 12. 2023, 18:13|

Dělníci prorazili poslední metry tunelu metra D mezi stanicemi Pankrác a Olbrachtova

Dělníci na stavbě pražského metra D prorazili poslední metry levého tunelu mezi budoucími stanicemi Pankrác a Olbrachtova. Místo prorážky je na hranici veřejného a neveřejného prostoru stanice asi třicet metrů hluboko nedaleko křižovatky ulic Jeremenkova a Na Strži. Stroje v podzemí dosud prorazily dva tisíce sto metrů tunelů.
1. 12. 2023|

Antimonopolní úřad povolil státní firmě ČEPS koupit provozovatele plynovodů Net4Gas

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) povolil státní firmě ČEPS nákup provozovatele plynovodů Net4Gas. Informoval o tom v tiskové zprávě. Akvizici, která nemá přesáhnout pět miliard korun, v září schválila vláda. Má zvýšit energetickou bezpečnost České republiky, protože Net4Gas vlastní výlučnou licenci pro přepravu zemního plynu v Česku.
30. 11. 2023|

Senát schválil zvýšení rodičovské, zvolil radní ČT. Prošlo i navýšení počtu přihlášek na střední školy

Senát schválil novelu, která by měla od ledna zvýšit rodičovský příspěvek rodinám s nově narozenými dětmi na 350 tisíc korun. Horní komorou prošla také novela, podle které si zájemci o studium budou moci podat tři přihlášky na střední školy místo nynějších dvou. Senátoři hlasovali v tajné volbě o některých členech Rady České televize, o jejímž složení nově spolurozhodují. V prvním kole zvolili publicistu Jefima Fištejna, rozhlasovou moderátorku Ivanu Chmel Denčevovou a novinářku Barboru Procházkovou, večer ve druhém pak spisovatele Jiřího Padevěta, nominanta Asociace producentů v audiovizi Davida Brabce a někdejšího místopředsedu a mluvčího Rady Českého rozhlasu Ivana Tesaře.
29. 11. 2023Aktualizováno29. 11. 2023, 20:50|

Penta může koupit autobusové nádraží Florenc. Obchod schválil antimonopolní úřad

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže povolil investiční skupině Penta koupit prostřednictvím Real Estate pražské autobusové nádraží Florenc. Úřad o tom informoval na internetových stránkách. Penta získá celou společnost ČSAD Praha Holding, která terminál i přilehlé lukrativní pozemky vlastní. Cenu transakce firmy nezveřejnily.
22. 11. 2023|

Nejvyšší soud vrátil do hry pokutu přes deset milionů pro autorský svaz OSA

Nejvyšší správní soud (NSS) vrátil Krajskému soudu v Brně případ pokuty 10,7 milionu korun, kterou autorskému svazu OSA vyměřil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) za zneužití dominantního postavení. Krajský soud letos v červnu pokutu zrušil a případ vrátil antimonopolnímu úřadu k novému projednání, ten podal kasační stížnost k NSS.
16. 11. 2023|

Jihomoravský kraj bude pokračovat v přípravě stavby Sanatoria Pálava bez ohledu na dotaci

Jihomoravský kraj bude pokračovat v přípravě stavby léčebně-rehabilitačního ústavu Sanatorium Pálava v Pasohlávkách na Brněnsku. Projekt za tři čtvrtě miliardy korun vznikne navzdory tomu, že kraj stále nemá potvrzení o přidělení dotace. Rozhodli o tom zastupitelé.
2. 11. 2023Aktualizováno2. 11. 2023, 15:02|

Plzeňané zaplatí za teplo průměrně o 268 korun měsíčně víc. Čtyřicetiprocentní zdražení zastupitelé odmítli

Plzeňští zastupitelé odsouhlasili zdražení tepla od ledna 2024 o 28,3 procenta. Představenstvo Plzeňské teplárenské navrhovalo zvýšení ceny o 40 procent, což vedení města odmítlo. Průměrná domácnost tak bude platit měsíčně o 268 korun víc. Pro zdražení hlasovalo 30 z přítomných 42 zastupitelů, opoziční ODS a TOP 09 se zdržely. Teplárnu vlastní většinově Plzeň a 35 procent skupina EPH Daniela Křetínského, jejíž zástupci nárůst schválili ve středu. Definitivní slovo bude mít valná hromada teplárny 28. listopadu.
2. 11. 2023|

Antimonopolní úřad musí kvůli formální chybě znovu rozhodnout o pokutách pro stravenkové firmy

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) bude znovu rozhodovat o pokutách za kartel stravenkových firem. Nařídil to jeho předseda Petr Mlsna, který v rozhodnutí našel formální nedostatky, vinu firem ale potvrdil. Tři stravenkové firmy dostaly pokuty v celkové výši 280 milionů korun. Úřad o tom informoval v tiskové zprávě. Rozhodnutí je pravomocné.
31. 10. 2023|

„Byla jsem ráda, že kolegové měli někoho k ruce,“ říká Dostálová k angažmá Šteffla z kauzy Dozimetr

Digitalizace stavebního řízení je v ohrožení. Současný ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) zrušil tendr, který rozběhla jeho předchůdkyně Klára Dostálová (za ANO) a v němž hrál klíčovou roli Luděk Šteffel. Ten je nyní jedním z obviněných v kauze Dozimetr. Dostálová Štefflovo angažmá pro Reportéry ČT hájí s tím, že si ho vybrali odborníci na IT a ona neměla důvod jejich volbu zpochybňovat. Bartoš sice nechal vypsat nové výběrové řízení, to ale „zařízl“ antimonopolní úřad. Není tak jasné, kdy budou moci stavebníci v Česku přejít z papírových formulářů na ty digitální a potenciálně tak řízení urychlit.
30. 10. 2023|

Praha koupí budovu pošty v ulici Na Strži. Dá za ni přes 400 milionů

Vedení hlavního města kývlo na koupi budovy České pošty v ulici Na Strži v Praze 4. Ve čtvrtek odpoledne obchod za 425 milionů korun schválili zastupitelé. V dokumentu, který projednali o něco dříve městští radní, nebyla cena objektu uvedena, odhad soudního znalce ale hovořil o 417 milionech. Smlouvu chce město uzavřít ještě během čtvrtka, řekl radní Adam Zábranský (Piráti). Nákup podpořilo všech 57 přítomných zastupitelů. Jedná se o sedmipodlažní budovu z roku 1984 s přilehlými pozemky. Pošta vypsala na prodej budovy aukci, kterou ale následně zrušila.
26. 10. 2023Aktualizováno26. 10. 2023, 21:44|

Ústavní soud zamítl stížnost advokáta Pokorného, od novináře Besta nedostane náklady řízení v plné výši

Ústavní soud (ÚS) zamítl stížnost advokáta Radka Pokorného, jenž vedl spor s novinářem Erikem Bestem a jeho vydavatelstvím. Dosáhl omluvy za tvrzení v článku o mýtném tendru, nikoliv peněžitého odškodnění. Městský soud v Praze mu přiznal jen část nákladů řízení. ÚS nyní rozhodnutí o nákladech potvrdil. Plná náhrada nemusí nastupovat automaticky, je-li to odůvodněno okolnostmi případu, upozornil soudce zpravodaj Vojtěch Šimíček.
17. 10. 2023|

Financování metra D u Evropské investiční banky není ohroženo, ujišťuje pražský dopravní podnik

Financování stavby metra D s pomocí úvěru předjednaného s Evropskou investiční bankou (EIB) není ohroženo. V tiskové zprávě to uvedl vedoucí tiskového odboru pražského dopravního podniku (DPP) Daniel Šabík. Pochybnosti se objevily kvůli kritice soutěže na stavbu druhého úseku nové linky z Olbrachtovy na Nové Dvory ze strany sdružení vedeného firmou PORR, které DPP kvůli nesplnění zadávacích podmínek z tendru vyloučil.
3. 10. 2023|

Evropská investiční banka zvažuje zrušení financování metra D

Praze hrozí, že nedostane úvěr na stavbu metra D. Evropská investiční banka podle informací ČT zvažuje, že přislíbené financování zruší. Důvodem je stížnost konsorcia kolem firmy PORR, které podalo nejlevnější nabídku. Pražský dopravní podnik (DPP) ho ale s odkazem na nedostatky ze soutěže vyloučil.
2. 10. 2023|

Antimonopolní úřad vyšetřuje řetězec Globus, hrozí mu pokuta až 2,4 miliardy

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zahájil správní řízení s obchodním řetězcem Globus. Podezírá jej z dlouhodobé diskriminace dodavatelů. Uvedl mluvčí úřadu Martin Švanda. Za porušování zákona o významné tržní síle hrozí pokuty až do výše deseti procent z celkového obratu provinilé firmy, v případě Globusu by to mohlo být až 2,4 miliardy korun. Mluvčí podniku Aneta Turnovská řekla, že řetězec se zatím nebude vyjadřovat.
26. 9. 2023Aktualizováno26. 9. 2023, 13:41|