TÉMA

Léčiva

Novým ředitelem lékového ústavu bude Tomáš Boráň

Novým ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) bude Tomáš Boráň, který od roku 2017 vede sekci registrací tohoto lékového ústavu. Do funkce nastoupí 1. května, řekl mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob. Loni se ministerstvo šéfa SÚKL pokusilo vybrat dvakrát. V prvním tendru vítěze nevybralo a vítězka druhého, Kateřina Podrazilová, musela skončit po třech měsících.
23. 4. 2024|

Problémy eDokladů komplikují i vydávání léků na recept, říká SÚKL. Obtíže neevidujeme, tvrdí Digitální informační agentura

Kvůli problémům s identifikací osob v základních registrech mohou mít lidé potíže při vyzvedávání léků na recept prostřednictvím občanského průkazu. Trvají potíže kvůli funkcionalitě Digitální informační agentury (DIA), uvedla Greta Rakašová z tiskového oddělení Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL). DIA provozuje státní systémy využívané jak eReceptem, tak i novou aplikací eDoklady. Právě po spuštění eDokladů, které si o víkendu stáhlo až 150 tisíc lidí, se v systémech objevily problémy. DIA však podle mluvčí Anny-Marie Lichtenbergové v současnosti neeviduje žádné problémy u Identity občana, které by způsobovaly potíže u eReceptů.
23. 1. 2024Aktualizováno23. 1. 2024, 16:38|

Horské gorily mají ve střevech až kilogramy tasemnic. Vůbec jim to ale nevadí, ukázal český výzkum

Většina goril horských ve Virunžském pohoří v Africe žije bez zdravotních problémů s tasemnicí, která u lidí a jiných obratlovců může způsobit závažné komplikace. Zjistila to mezinárodní studie, které se spolu s dalšími institucemi účastnili i vědci z Ústavu biologie obratlovců Akademie věd ČR (AV ČR).
19. 1. 2024|

Výrobci léků dodají na podzim o stovky tisíc balení penicilinu meziročně víc, tvrdí asociace

Výrobci léků dodají na podzim do Česka o stovky tisíc balení penicilinových antibiotik meziročně víc, půjde až o dvojnásobek, uvedla v tiskové zprávě Česká asociace farmaceutických firem (ČAFF). Statisícové zásoby jsou podle ní pro nadcházející sezonu také dětských sirupů na horečku a bolest, které byly loni na podzim také nedostatkové. S výpadky dodávek antibiotik se Česko i další země potýkají už od konce loňského roku.
14. 9. 2023|

Jinde nedostatek léků řeší, kritizoval Farhan. Koaliční poslanec Kraus připouští zvýšení doplatků

V Česku stále chybí některé léky, teď především penicilin. Hlavní výrobce přerušil jeho dodávky. Člen sněmovního výboru pro zdravotnictví Kamal Farhan (ANO) kritizuje ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09), že koná málo. Nástrojů k tomu, aby léky zajistil, má podle něj spoustu. Farhan také míní, že cena některých léků je nízká a mělo by dojít k navýšení. Předseda senátního výboru pro zdravotnictví Roman Kraus (ODS) míní, že je třeba reflektovat více realitu. Otázkou podle něj je, zda nezvážit zvýšení doplatků za léky. Je podle něj jednodušší říci občanům, že budou doplácet více, než jim sdělit, že léky nebudou, přiznal v Událostech, komentářích.
17. 8. 2023|

Z Česka ilegálně zmizely léky za 92 milionů, zjistil SÚKL. Prověřuje desítky subjektů

Z Česka bylo podle výsledků kontrol Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) nelegálně vyvezeno více než 198 tisíc balení léků za 92 milionů korun. SÚKL potrestal jedenadvacet subjektů, šestnácti případy se ještě zabývá a další jsou před zahájením. Podal i trestní oznámení na patnáct subjektů, u kterých má podezření na spáchání trestného činu. Na potírání reexportů a další agendě spolupracuje SÚKL se Slovenskem, uvedli ředitelka SÚKL Irena Storová a ředitel Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) Peter Potúček.
27. 6. 2023|

Vládou prošla novela, která má ukončit nedostatek léků. Podle asociace hrozí odchod některých výrobců z trhu

V lékárnách stále chybějí některá antibiotika, oční kapky, sirupy pro děti nebo například endiaron. Novelu lékového zákona, od které si ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) slibuje, že podobným rozsáhlým výpadkům léčiv zamezí, schválila ve středu vláda a míří do parlamentu. Jednou z podstatných částí předpisu je povinnost distributorů léků držet železnou zásobu. Ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv Irena Storová upozornila, že také umožní jejím lidem nahlédnout do dosud skrytých částí dodavatelského řetězce.
14. 6. 2023|

Některých léků je stále nedostatek. Německo chce předejít výpadkům zdražením léčiv pro pojišťovny

V lékárnách pořád chybí léky, například některé dětské sirupy, léky na zažívání nebo antibiotika. Těch přitom do Česka přišlo nejvíc za pět let. Důvodem výpadku léků jsou problémy v dodavatelských řetězcích, ale i vysoká nemocnost a s ní související vyšší spotřeba.
24. 4. 2023|

Nedostatek penicilinu bude trvat ještě měsíc, připustil Válek. Lékaři hledají alternativy

V lékárnách by měl ještě zhruba měsíc chybět penicilin, uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) s tím, že dodávky se pravděpodobně stabilizují v polovině května. Důvodů nedostatku zásob je podle odborníků víc – firmy špatně odhadly spotřebu, mají problémy ve výrobě a zároveň je víc nemocných než dřív.
16. 4. 2023|

Stále chybí některé léky, dodávky jsou většinou příliš malé

Situace v dodávkách léků se od ledna zlepšila, i tak pořád některé přípravky chybí. Třeba antibiotické sirupy pro děti či antibiotika – hlavně penicilin. Je za tím více nemocných, pokulhávající výroba i to, že někteří nakupují léky do zásoby.
13. 2. 2023|

Stát se dohodl se Zentivou na zvýšení výroby léků pro český trh, v lékárnách budou na podzim

Farmaceutická společnost Zentiva by měla v příštích měsících navýšit výrobu léků pro český trh. V tuzemských lékárnách by se tyto léky měly objevit na podzim. Stát chce zároveň jednat o zvýšení výroby a dodávek léčiv i s dalšími firmami. Po návštěvě pražského závodu Zentivy to řekli premiér Petr Fiala (ODS) a ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Podle nich se situace kolem nedostatku některých léků v Česku postupně zlepšuje.
19. 1. 2023|

Senát navrhl vládního zmocněnce Schorma na funkci zástupce ombudsmana. Na závěr schůze se rozloučili končící senátoři

Senát má za sebou poslední schůzi třináctého funkčního období. Někteří senátoři, kteří ve volbách na přelomu září a října neobhajovali nebo neobhájili funkci, se tak s horní komorou rozloučili. Předtím ještě schválili nominaci vládního zmocněnece pro zastupování České republiky před Evropským soudem pro lidská práva Víta Alexandera Schorma na zástupce ombudsmana, přičemž druhého kandidáta Senát nezvolil. Funkce se uvolnila předčasně rezignací Moniky Šimůnkové. Horní komora také nominovala ekonoma Petra Musila do Národní rozpočtové rady.
12. 10. 2022Aktualizováno12. 10. 2022, 18:43|

30 let zpět: Spoluúčast pacientů na úhradě léků

15. září začala platit vyhláška českého ministerstva zdravotnictví zavádějící spoluúčast pacientů na některých druzích léků. Léčiva se nově dělila na tři kategorie – plně hrazená Všeobecnou zdravotní pojišťovnou, částečně hrazená pacientem a plně hrazená pacientem. Do poslední kategorie spadaly například: analgetika, vitaminové přípravky či laxativa. Podle ministerstva bylo dosavadní předepisování léků v podstatě neomezené a finančně neúnosné pro jakýkoliv stát.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
15. 9. 2022|

Lékárny v Česku hlásí výpadky některých často užívaných léků. Podle ústavu nejde o výjimečnou situaci

Lékárny v Česku hlásí výpadek některých často používaných medikamentů, například na snížení teploty u dětí. Podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv jsou podobné situace na trhu běžné. Důvodem mohou být například komplikace ve výrobě, problémy s distribucí nebo prudký nárůst zájmu o dané léčivo.
7. 9. 2022|

Policisté rozprášili gang, který do věznice Valdice pašoval drogy. Skupina je posílala i poštou

Policie v těchto dnech rozprášila organizovaný gang, který podle ní pašoval do věznice Valdice na Jičínsku drogy a zneužitelná léčiva. Hlavou skupiny byli dva muži ve výkonu trestu, kteří mezi ostatní vězně drogy dál rozšiřovali. Skupinu tří žen a tří mužů policisté obvinili. Kriminalisté na případu spolupracovali s vězeňskou službou, informovali zástupci policie. V případě odsouzení obviněným hrozí od dvou do deseti let vězení.
21. 2. 2022|

Budoucí rektor Adam čelí podezření z úprav obrazových dat u článků

Budoucí rektor Mendelovy univerzity v Brně Vojtěch Adam čelí podezření ze záměrných úprav obrazových dat v publikovaných článcích. Od končící rektorky Danuše Nerudové dostal tři týdny na vysvětlení situace a doložení podkladů, že on nebo jeho kolegové nepodváděli, napsal Deník N. Podle Adama šlo maximálně o technická pochybení či nedopatření, která nic nemění na podstatě publikovaných výzkumů.
22. 10. 2021Aktualizováno22. 10. 2021, 09:22|

Pražský soud zvýšil peněžitý trest jednomu z obžalovaných v kauze údajného zvýhodňování léků

Pražský městský soud ve čtvrtek zpřísnil peněžitý trest o 100 tisíc korun na 800 tisíc jednomu z obžalovaných, kteří se podle spisu podíleli na systému nelegální podpory prodeje léků. Zbylým šesti obžalovaným potvrdil tresty, které jim loni uložil Obvodní soud pro Prahu 2. Informoval o tom mluvčí soudu Adam Wenig. Rozhodnutí soudu je pravomocné.
6. 5. 2021Aktualizováno6. 5. 2021, 20:06|

Kriminalisté odhalili na školách zneužívání léků na předpis. Mají podobné účinky jako pervitin

Osm desítek dětí a mladistvých bylo podle přerovských kriminalistů zapojeno do případu rozsáhlého zneužívání léků na předpis na Přerovsku a Olomoucku. Nelegálně distribuované léky mají u zdravých lidí podobný účinek jako některé stimulační drogy – například pervitin. Policisté zahájili třináct trestních řízení osob ve věku 14 až 20 let. Dva případy policie odložila kvůli nízkému věku pachatelů.
7. 11. 2019Aktualizováno7. 11. 2019, 12:46|

Ministr Vojtěch hodlá omezit přeprodávání léků. Chce tak zajistit jejich dostupnost

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) předloží na konci srpna novelu zákona o léčivech, která má omezit možnost jejich vývozu a zajistit tak jejich stálou dostupnost v lékárnách. Stát tak reaguje na problémy s výpadky v distribuci léků.
24. 7. 2019|

Stále více lidí umírá kvůli nevhodné kombinaci léků. Některé pojišťovny nabízejí kontrolu

Přibývá pacientů, kteří skončí v nemocnici kvůli nesprávnému užívání léků. Velmi nebezpečná může být nevhodná kombinace různých přípravků. Podle ministerstva zdravotnictví by měl v budoucnu pomoci lékový záznam. Některé zdravotní pojišťovny mají vlastní systémy kontroly a pacienty na rizika upozorňují už nyní.
19. 5. 2019|

Nevhodná kombinace léků může zabíjet. Pacientům poradí on-line poradna

Počet lidí, kterým může nevhodná kombinace léků způsobit vážné komplikace, každým rokem roste. Upozorňují na to farmaceutické firmy. Důvodem je neustále rozšiřující se počet přípravků na trhu a také jejich zvyšující se spotřeba. Riziko by podle výrobců mohl snížit plánovaný lékový záznam, který má doplnit elektronický recept.
22. 3. 2019Aktualizováno22. 3. 2019, 18:41|

Léky na předpis až domů. Lékárníci chtějí nabídnout novou službu

Lékárníci chtějí příští rok nabídnout novou službu. Aby byla léčiva snadno dostupná pro všechny pacienty, plánují dodávat léky na předpis až domů. V současnosti jsou takové objednávky možné jen u volně prodejných léků. Ve hře jsou dvě možnosti: buď volný zásilkový prodej přes internet, nebo návštěvní služba lékárníka.
21. 3. 2019|

Celníci zabavili nejvíc falešných léků za posledních pět let. Nejčastěji padělky viagry

Celníci loni zabavili téměř dvanáct tisíc kusů padělaných léků. Oproti předešlému roku bylo padělků převážených přes hranice víc asi o devět tisíc, a podle statistik Celní správy se tak jedná o největší počty za posledních pět let. Nejčastější cestou pro kontraband byly poštovní zásilky nebo dovoz z neevropských zemí a nejhojnější zastoupení mezi zabavenými padělky měly léky na potenci jako Vialis nebo Viagra.
27. 1. 2019|