E-recept funguje i leckde v zahraničí, ne ale bez komplikací

Události: Léky na e-recept v zahraničí (zdroj: ČT24)

Seznam zemí, které uznávají české elektronické recepty, se letos opět rozšířil, funguje nově třeba ve Španělsku. Projekt je však zatím v pilotní verzi a v některých lékárnách stále může být s vydáním přípravku problém. Papírový předpis by měl ale platit ve všech zemích Evropské unie.

V letním období roste poptávka hlavně po lécích na bolest nebo proti teplotě. Zájem je také o přípravky na opalování nebo proti spálení.

Pokud lidé zapomenou cestovní lékárničku doma nebo se jim třeba ztratí se zavazadlem, mohou léky zakoupit v zahraniční lékárně, a to i ty na předpis. Elektronické recepty už by měly fungovat také v Chorvatsku, pouze ale v zařízeních, která se do projektu zapojila. Jejich seznam je k dohledání na webu lékového ústavu. Zájemce potřebuje občanský průkaz a identifikátor e-receptu, který obyčejně přichází SMS zprávou.

Přestože by měl projekt ve Španělsku již fungovat, stále je možné setkat se s problémy. „(V takovém případě) zbývá třeba alternativa opravdu zajít na pohotovost a nechat si ten lék předepsat na místě. Zatím je ta přeshraniční preskripce spíš jako alternativa,“ poradil ředitel Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Tomáš Boráň. Dodal, že je možné poslat SÚKL podněty na nefungování, který bude problém řešit s danou zemí.

Kromě Chorvatska a Španělska mají mít pacienti možnost vyzvednout léky na český e-recept také v Polsku, Estonsku a Lotyšsku. SÚKL k tomu dokončuje jednání s dalšími třemi zeměmi.