TÉMA

Sardinie

Koupaliště na Slovensku zdevastovala větrná smršť, rakouské Alpy zasáhla místy stoletá voda

Evropa čelí extrémnímu počasí. Na jihu Slovenska větrná smršť poničila oblíbené termální koupaliště Podhájska. Převrátila i karavan, ve kterém podle médií byla rodina z Česka se dvěma malými dětmi, jedno z nich skončilo s otřesem mozku v nemocnici. Podle meteorologů se ale tornádo nepotvrdilo – šlo o takzvaný downburst, který vzniká ze silného sestupného proudu bouře či bouřkového systému. Rakousko pak zasáhly ničivé bleskové povodně.
30. 8. 2023Aktualizováno30. 8. 2023, 14:46|

Po Řecku rozsáhlé požáry trápí i další jihoevropské země, nasadily proti nim letadla

Stovky hasičů bojují s požáry v Portugalsku a Chorvatsku, kde se plameny přiblížily až na 12 kilometrů k Dubrovníku. V noci na středu o tom informovala agentura Reuters, podle níž byla v obou zemích nasazena i hasicí letadla. S lesním požárem nedaleko střediska Kemer v turisty oblíbeném regionu Antalya bojují i turečtí hasiči. Dále také hoří na Rhodosu a dalších řeckých ostrovech.
26. 7. 2023Aktualizováno26. 7. 2023, 12:30|

Jih Evropy spaluje Kerberos. V Katalánsku poprvé naměřili přes 45 stupňů, rekord padl i v Římě

Jižní Evropa dál bojuje s mimořádným horkem. Na italské Sardinii očekávají až 48 stupňů Celsia. Varování před extrémně vysokými teplotami bude platit na řadě míst ještě dalších deset dní. Čtyřicítku překročily teploty i ve Španělsku. Na kanárském ostrově La Palma se hasičům podařilo dostat plameny pod kontrolu, požáry ale sužují Řecko, kde nabral na intenzitě požár zuřící severně od Atén. Oheň se šíří také ve švýcarských Alpách.
18. 7. 2023Aktualizováno18. 7. 2023, 22:03|

Z Itálie je evropský pól horka. Teploty ve Středomoří tento týden atakují rekordy

Naše planeta zažívá nejteplejší týdny v moderní historii a zřejmě i v dějinách lidstva a zatím není jisté, kdy toto období skončí. Hlavním důvodem je lidská činnost spojená s produkcí skleníkových plynů. Aktuálně k tomu pak přispívají především teplé oceány, což je podporováno jevem El Niño. Rekordy se teď přepisují prakticky na denní bázi, o víkendu byla například naměřena absolutně nejvyšší teplota na území Číny (52,2 °C) a v Údolí smrti chyběl jen půlstupeň k vyrovnání celosvětového věrohodného rekordu, který činní 54,4 °C. Tento týden zasáhne spalující vlna veder jih Evropy.
18. 7. 2023|

Mimořádná vedra sužují jih Evropy. Horko se rozšíří i na Balkán

Nebývalá vedra dál sužují zejména jih Evropy a zlepšení se podle meteorologů v nejbližších dnech nečeká. Horko se naopak rozšíří i na Balkán. V šestnácti italských městech včetně několika turistických destinací v sobotu platila výstraha před extrémními teplotami a na Sardinii s napětím očekávají, zda padne evropský teplotní rekord 48,8 stupně Celsia. Atény zavřely kvůli vedru hojně turisty navštěvovanou Akropoli a Turecko po desítkách počítá lidi hospitalizované s úpalem. Výzvy k opatrnosti už vydaly úřady mimo jiné v Polsku. S extrémními teplotami se potýkají také ve Spojených státech nebo v Číně.
15. 7. 2023Aktualizováno15. 7. 2023, 21:55|

Požár v Šibeniku mají chorvatští hasiči pod kontrolou. Vlna veder Kerberos na síle neztrácí

Požár, který vypukl ve čtvrtek u chorvatské přímořské obce Grebaštica jihovýchodně od Šibeniku, mají hasiči pod kontrolou. Průjezdné jsou i místní dálnice a jadranská magistrála, informoval v pátek chorvatský deník Jutarnji list. Ve čtvrtek plameny zachvátily budovy a ochromily dopravu. Na trase ze Šibeniku do Splitu se vytvořily velké kolony a dálnice z Primoštenu do Šibeniku byla dočasně zablokovaná. O příčinách chorvatské zdroje zatím neinformují.
14. 7. 2023Aktualizováno14. 7. 2023, 20:17|

Středozemní moře se letos zásadně otepluje, fauna a flóra jsou obětí podmořské výhně

Ve Středozemním moři je letos obzvlášť horko, teplota vody u pobřeží Španělska, Itálie a Francie je až 6,5 stupně Celsia nad normálem. Mořští koráli i rostliny kvůli tomu ve velkém vymírají, což ryby a korýše nutí k migraci. Vědci se dokonce obávají, že by extrémní horko mohlo mít nezvratné následky pro podmořský život, píše francouzský deník Le Monde.
1. 8. 2022|

Archeologové poprvé přečetli DNA mrtvých z Pompejí. Našli v ní tragický příběh

Vědci, kteří zkoumají lidské ostatky z Pompejí, poprvé dokázali přečíst kompletní genom dvojice, která tam zůstala pohřbena poté, co římské město pohltil sopečný popel.
27. 5. 2022|

Evropské státy zabavují majetek ruských oligarchů. Kvůli sankcím přišli o jachty i středomořské vily

Italská policie zabavila vily a jachty v hodnotě nejméně 140 milionů eur (asi 3,6 miliardy korun) čtyřem vysoce postaveným Rusům, kteří byli po útoku Moskvy na Ukrajinu zařazeni na sankční seznam Evropské unie. Mezi oligarchy, na které sankce dopadly, je například jeden z nejbohatších Rusů Alexej Mordašov nebo moderátor státem ovládané televizní stanice Vladimir Solovjov.
5. 3. 2022Aktualizováno5. 3. 2022, 12:47|

Ukrajinci poznají ruské diverzanty podle chleba. Trik jménem šibolet funguje už od biblických dob

Ukrajinské ozbrojené síly se snaží odhalovat ruské záškodníky, kteří operují hluboko za frontovými liniemi. Využívají k tomu způsob, který je známý už ze Starého zákona. Říká se mu šibolet a opírá se o výslovnostní rozdíly –⁠ v aktuálním případě jde o způsob, jakým Ukrajinci a Rusové vyslovují název chleba.
3. 3. 2022|

Turisté náhodou nafilmovali legendární bílou velrybu. Vorvaň se vynořil u Jamajky

Asi žádné jiné zvíře v oceánech není tak ikonické, jako bílý vorvaň. Právě tuto barvu měl legendární Moby Dick, slavný albín, o němž napsal světoznámý román Herman Melville. Tento týden takového bílého vorvaně pozorovali nedaleko jamajského pobřeží.
1. 12. 2021|

Na Sardinii zadrželi katalánského expremiéra Puigdemonta, soud jej později pustil na svobodu

Policie na Sardinii ve čtvrtek večer zadržela bývalého katalánského premiéra Carlese Puigdemonta. Madrid ho viní ze vzpoury kvůli referendu o nezávislosti Katalánska v roce 2017. Do ulic v Katalánsku i na Sardinii vyšly stovky lidí, jež žádaly jeho propuštění, ke kterému později také došlo. Soud mu dovolil cestovat i mimo území Itálie do prvního stání plánovaného na 4. října.
24. 9. 2021Aktualizováno24. 9. 2021, 20:31|

Pandemie ve světě: Slovensko prodloužilo výjimku pro neočkované pendlery. V Izraeli ubývá těžkých případů

Slovensko při vstupu do země nadále nebude vyžadovat karanténu od lidí, kteří přes hranice dojíždějí za prací a kteří nejsou plně očkováni proti nemoci covid-19. V Izraeli začalo ubývat případů hospitalizací lidí s těžkým průběhem. Odborníci to vysvětlují vakcinací třetí dávkou, kterou dostalo v devítimilionové zemi zatím něco přes 1,8 milionu lidí. Na Sicílii se budou od pondělka zřejmě muset opět nosit roušky, a to i venku. Oficiálně by měla vláda opatření oznámit ve čtvrtek večer. V části francouzských zámořských území začne kvůli covidu-19 později školní rok.
27. 8. 2021|

Jižní Itálie je v plamenech, nedaleko Říma evakuovali desítky lidí. V Řecku se situace stabilizovala

Středomoří dál sužují vysoké teploty a požáry. Nedaleko Říma se muselo evakuovat několik desítek lidí, oheň se rychle šíří v přírodní rezervaci Monte Catillo asi dvacet kilometrů od okraje metropole. Hoří i na několika dalších místech jižní Itálii. V Řecku se hasičům poprvé po dvou týdnech podařilo dostat všechna ohniska pod kontrolu. V Alžírsku zadrželi 22 lidí podezřelých ze založení nejničivějších požárů v historii země. Lesní požáry na východě Sibiře již poničily plochu velkou skoro jako Česko. Kvůli sporu politiků nemohou požáry v Bosně hasit armádní vrtulníky.
13. 8. 2021Aktualizováno13. 8. 2021, 20:02|

Do hašení velkého požáru na Sardinii se zapojilo i jedenáct letadel. Evakuovat se musely stovky lidí

Rozsáhlý požár ve vnitrozemí italského ostrova Sardinie si v noci na neděli vynutil evakuaci přes čtyř set lidí, oheň kromě tisíců hektarů porostu a polí zničil i několik budov. Informovala o tom agentura ANSA. Do boje s požárem se zapojila i více než desítka letadel. Lesní požár zuří i mezi jihofrancouzskými městy Narbonne a Carcassonne, kde je nasazeno přes tisíc hasičů a záchranářů, a v blízkém Katalánsku.
25. 7. 2021Aktualizováno25. 7. 2021, 19:18|

Pandemie ve světě: Francie bude očkovat i v lékárnách, v Polsku rostou denní přírůstky nakažených

Ve Francii se začne očkovat i v lékárnách. V Polsku rostou denní přírůstky nakažených. V Itálii mohou od soboty otevřít sjezdové areály a vleky, tuto možnost nicméně mají pouze regiony s nízkým výskytem koronavirové nákazy, mezi které zatím patří pouze Sardinie. V Německu se rychle šíří britská varianta koronaviru, která činí přes čtyřicet procent nalezených případů. Řecko si na mapě cestovatele od pondělí pohorší. Belgie zvažuje uvolnění některých restrikcí.
5. 3. 2021Aktualizováno5. 3. 2021, 16:37|

Polsko zavře restaurace a zpřísní setkávání, další země omezují vycházení

V evropských zemích začínají platit nová opatření, jež mají zpomalit šíření koronavirové pandemie. Další země přísnější opatření oznamují. Polsko od soboty zavře restaurace a bary a zpřísní pravidla pro setkávání lidí. Bavorsko od pátku začne vyžadovat negativní PCR test pro pendlery, kteří přijíždějí mimo jiné z České republiky. Řada evropských zemí zavádí omezení vycházení v noci či přes den.
23. 10. 2020Aktualizováno23. 10. 2020, 16:55|

V Česku je 32 pacientů s COVID-19. Lidi budou nově do karantény posílat praktičtí lékaři

Testy v neděli potvrdily koronavirus u dalších šesti lidí. Čtyři z nich byli lyžovat v Itálii, jeden se od nich nakazil po návratu a zatím poslední potvrzený nemocný má spojitost s případy z Bostonu. Celkem v Česku onemocnělo 32 lidí, tato bilance je podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) pro víkend konečná, žádné laboratoře už ve večerních hodinách netestují.
8. 3. 2020Aktualizováno8. 3. 2020, 21:30|

Francii a Itálii potrápilo bouřlivé počasí. Trajekty mezi Sardinií a Korsikou stojí

Bouře doprovázené silným deštěm, které o víkendu zasáhly jihozápad Francie, mají nejméně jednu oběť. V Nice v pondělí našli tělo jednasedmdesátileté ženy, kterou zavalila půda z utrženého svahu, informovala agentura AFP. Déšť způsobil místní záplavy také v Itálii, především v provincii Ligurie. Mezi Sardinií a Korsikou nejezdí trajekty.
4. 11. 2019|

Jednou policista, podruhé hasič. Salvini je „ministr uniforem“, hrozí mu ale pokuta

Italský ministr vnitra a šéf protiimigrační strany Liga Matteo Salvini se rád ukazuje na veřejných akcích v uniformách policie nebo hasičů. List La Repubblica jej tento týden dokonce označil za „ministra uniforem“. Vicepremiérův nezvyklý šatník kritizují někteří politici a komentátoři. Salviniho počínání je protizákonné, ministrovi hrozí i pokuta. Mimo to by politik mohl skončit až na 15 let ve vězení kvůli tomu, že loni nenechal vystoupit uprchlíky z lodi na Sicílii.
25. 1. 2019|