Koupaliště na Slovensku zdevastovala větrná smršť, rakouské Alpy zasáhla místy stoletá voda

Rakousko a Slovensko se potýkají s následky extrémního počasí (zdroj: ČT24)

Evropa čelí extrémnímu počasí. Na jihu Slovenska větrná smršť poničila oblíbené termální koupaliště Podhájska. Převrátila i karavan, ve kterém podle médií byla rodina z Česka se dvěma malými dětmi, jedno z nich skončilo s otřesem mozku v nemocnici. Podle meteorologů se ale tornádo nepotvrdilo – šlo o takzvaný downburst, který vzniká ze silného sestupného proudu bouře či bouřkového systému. Rakousko pak zasáhly ničivé bleskové povodně.

Záběry z areálu slovenského termálního koupaliště zachycují poničené budovy, převrácené altány i dětské hřiště. Vítr převrátil i obytný vůz rodiny z Česka. Roční dívka skončila v nemocnici s otřesem mozku. „Byli bosí, v tričku, jak vyběhli z karavanu. Tak jsem je naložil do auta a čekali jsme na příjezd rychlé zdravotnické pomoci,“ řekl televizi Markíza Miroslav Macák, který české rodině z Plzně podle Markízy jako první pomohl.

Původní zprávy hovořily o tornádu. Nasvědčovat tomu měly podle portálu Meteo.sk škody i to, že amatérské meteostanice nezaznamenaly extrémní vítr. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) to ale následně vyvrátil.

„Vlivem cirkulace vzduchu v okolí tornáda dochází k velmi specifickým škodám, odlišným od těch, které odborníci ze SHMÚ v oblasti zaznamenali,“ uvedli slovenští meteorologové. SHMÚ dodal, že s ohledem za způsobené škody nárazy větru v zasažené oblasti dosahovaly rychlost až kolem 150 kilometrů v hodině.

Silné bouře zasáhly část Slovenska v pondělí pozdě večer. Nejsilnější vítr meteorologové zaznamenali právě v regionech na jihu země. Koupaliště nedaleko města Nové Zámky, které je oblíbené i mezi českými turisty, je kvůli vzniklým škodám až do odvolání uzavřené.

Bleskové povodně v rakouských Alpách

Extrémní počasí sužuje také alpský region. Přívalové deště provázející silné bouřky v Rakousku proměnily koryta řek v ničivý živel. Obranné valy musel stavět Innsbruck, slavný průzračný vodopád v Bad Gasteinu se přechodně změnil v obří hnědou masu vody.

V údolí Stubaital v Tyrolsku s sebou voda z jindy malebné horské říčky vzala kus horské silnice. „Nyní je nutné, aby se tuto část Ötztalské silnice podařilo co nejdříve obnovit. Odborníci mluví o třech až pěti dnech,“ uvedl hejtman spolkové země Tyrolsko Anton Mattle. Místní teď mají plné ruce práce s alespoň provizorním opravením škod a vybudováním dočasné přístupové cesty.

Obec Huben, která se nachází ve vedlejším údolí, podle místních zasáhla stoletá voda. „Myslím, že není třeba dalších slov k popsání toho, kam až voda dosahovala. Hladina řeky Ötztaler Ache byla nevídaně vysoko. Ale díky bohu se nám povodně podařilo zahnat, strach je teď pryč,“ hodnotí starosta Längenfeldu Richard Grüner.

Povodeň rychle přišla a rychle také odezněla. O něco déle teď ale budou místním trvat práce na odstraňování škod, aby se údolí co možná nejdřív znovu proměnilo v malebné horské středisko. „Jsme rádi, že hladina vody klesla. Ráno u nás opět vydatně pršelo, ale na horách sněžilo, a to je pro nás jistá známka toho, že jsme v bezpečí,“ podotkl starosta obce Neustift im Stubaital Andreas Gleirscher.

V okolí rakouského Innsbrucku se rozvodnily řeky
Zdroj: Leonhard Foeger/Reuters

Vydatné deště zasáhly v uplynulých dnech i Slovinsko. Studená fronta do země dorazila už v pondělí, ale černé scénáře se zatím nenaplnily, i když hrozba trvá. Nebezpečí představuje zejména stoupání hladiny řek, které se nejvýrazněji projevilo zejména v severním a východním Slovinsku, a to i v povodích zasažených předchozími ničivými povodněmi, píše slovinský web sobotainfo.com.

Silné bouřky odstartovaly v úterý v Dolenjsku a postupovaly směrem na sever a severozápad. Modely varovaly, že na jihovýchodě země může spadnout přes 100 litrů srážek na metr čtvereční. Ve středu se ale počasí podle meteorologů uklidní.

Slovinsko sužují záplavy (zdroj: EBU)

Extrémní počasí sužuje také Itálii – vlnu veder tam vystřídaly prudké bouře, které provázely cyklonu Poppea. Na pobřeží Sardinie se objevily sedmimetrové vlny, na jihu země padaly kroupy jako tenisové míčky. A sesuv půdy zatarasil železniční spojení s Francií, které bude obnoveno až za několik týdnů.