TÉMA

Dopravní podnik města Brna

Sprejeři loni napáchali škody za sto milionů. Téměř polovinu částky tvoří případy z Prahy
Škody za nelegální graffiti se za loňský rok vyšplhaly na 99,6 milionu korun. Jedná se o nárůst o více než šestnáct milionů oproti předešlému roku. České televizi to potvrdila policie. Jenom v Praze škody způsobené sprejerstvím činily více než 42 milionů korun. Průměrná škoda za jeden případ pak poprvé přesáhla částku dvacet tisíc korun.
1. 3. 2024|Alžběta Kabrdová
Při srážce dvou tramvají v Brně se zranilo devět lidí, čtyři středně těžce
Devět lidí se ve středu zranilo při srážce dvou tramvají v Brně v zastávce Krematorium. Čtyři z nich utrpěli středně těžké zranění, pět lehké. Po ošetření skončilo všech devět lidí v brněnských nemocnicích, informoval mluvčí Zdravotnické záchranné služby Jihomoravského kraje Lukáš Dvořáček.
27. 12. 2023|ČTK
Brněnský dopravní podnik shání nové řidiče. Slibem „cinkání na holky“ na sebe ale přivolal kritiku
Brněnský dopravní podnik se znovu pokouší přivést do svých řad nové zájemce. Do ideálního stavu mu schází třicet řidičů autobusů, dvacet řidičů tramvají a deset řidičů trolejbusů. Některé z náborových letáků, které ve svých vozech vyvěsil, však vyvolaly kritiku.
29. 9. 2023|
V Brně začala stavba multifunkční arény za šest miliard. Nebudou peníze na další projekty, tvrdí opozice
Na brněnském výstavišti začala výstavba multifunkční haly Arena Brno za skoro šest miliard korun. Hala je největším strategickým projektem města, má pojmout 13 tisíc diváků a sloužit primárně hokejové Kometě, ale i pro pořádání různých akcí. Primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS) označila začátek stavby za nejvýznamnější den v její politické kariéře. Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil velké cíle Brna.
18. 9. 2023Aktualizováno18. 9. 2023, 21:55|
Konec přeskakování. Na brněnském Mendlově náměstí odstranili zábradlí mezi zastávkami
Z Mendlova náměstí v Brně, které nedávno prošlo kompletní rekonstrukcí, zmizela v pátek část zábradlí, které oddělovalo jednotlivé tramvajové či trolejbusové zastávky. Jeho instalace v únoru letošního roku vyvolala silnou kritiku obyvatel, kteří požadovali snazší přechod mezi jednotlivými zastávkami. Schválit odstranění části bariéry trvalo skoro půl roku.
4. 8. 2023|
V Brně se v pondělí otevře nový tramvajový tunel. Linka číslo 1 se vrátí na svou trasu
V Brně se po otevření půlkilometrového tramvajového tunelu v Žabovřeské ulici vrátí po téměř dvou a půl letech na svou trasu tramvaj číslo 1. Od pondělí 1. května se kvůli tomu budou měnit jízdní řády tramvajových linek 3 a 10, linka 11 zanikne. Výstavba tramvajového tunelu ve skále pod Wilsonovým lesem byla součástí rozšíření Žabovřeské ulice na čtyři pruhy. Úsek velkého městského okruhu má být v této části dokončen příští rok v srpnu či v září, řekli dopravní ředitel dopravního podniku (DPMB) Jan Seitl a ředitel brněnského závodu Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) David Fiala.
28. 4. 2023|
Za jízdu načerno lidé v Brně zaplatí na místě od května tisícovku, jinak to budou mít za 1500
Pokuta za jízdu v MHD bez platné jízdenky se v Brně od 1. května zvýší. Na místě lidé zaplatí tisíc korun, dosud to je o dvě stovky méně. Končí také lhůta pěti dnů, kdy bylo ještě možné zaplatit sníženou sazbu. Kdo nezaplatí na místě, čeká ho pokuta 1500 korun, což je maximální výše stanovená zákonem. Stejný postih čeká i cestující bez jízdenky v celém Jihomoravském kraji, řekl vedoucí tarifního odboru brněnského dopravního podniku (DPMB) Vít Prýgl. Od stejného data je také zakázáno převážet v MHD elektrokola a elektroběžky.
26. 4. 2023|
Brněnské Mendlovo náměstí je opravené, zdobí ho bronzový monument Hrachovina
Brno v úterý po rok a půl trvající rekonstrukci za dvě stě milionů korun otevřelo Mendlovo náměstí. Místo je především jedním z nejvýznamnějších přestupních uzlů mezi linkami MHD. Objevila se však i kritika, lidem vadí například zábradlí, které odděluje jednotlivé zastávky. Náměstí nově zdobí bronzový monument Jaromíra Garguláka s názvem Hrachovina. Odkazuje na vědce Gregora Johanna Mendela, který působil ve zdejším augustiniánském klášteře na Starém Brně a je považován za zakladatele genetiky i na základě svých pokusů s hrachem.
21. 2. 2023|
Řidiče v Brně čeká od pondělního rána další omezení. Silničáři uzavřou polovinu mostu Otakara Ševčíka
Ředitelství silnic a dálnic začne v pondělí ráno opravovat most Otakara Ševčíka v Brně. Jen tři dny poté, co se v pátek po týdnu otevře průjezd Tomkovým náměstím čtyřmi pruhy. Nejdříve silničáři uzavřou polovinu mostu směrem z Židenic do Komárova a zakážou odbočit do Ostravské ulice. Po roce se přesunou na druhou stranu mostu. Na místě se tak dají očekávat kolony.
15. 1. 2023|
Brněnské podzemní tramvaje jezdí k bohunické nemocnici už i s cestujícími
Nová tramvajová trať k bohunické nemocnici v Brně už je v provozu. Právě v pondělí začala první zatěžkávací zkouška, kdy tisíce lidí míří do nemocnice, k univerzitnímu kampusu či do obchodního centra. Koleje, které odbočují z bohunické tratě za zastávkou Osová, se stavěly od konce roku 2019, trať stála 1,4 miliardy korun. Z velké části vede tramvajovým tunelem, který je nejdelší v Česku. U zastávky Nemocnice Bohunice také funguje nový přestupní terminál pro městské i regionální linky.
12. 12. 2022|
Brněnské „metro“ je v provozu. Podzemní tramvaje však jezdí ke kampusu zatím jen na zkoušku
Nová tramvajová trať v Brně k bohunické fakultní nemocnici a ke kampusu Masarykovy univerzity je v ověřovacím provozu. Tento týden už po ní začaly jezdit tramvaje a zbývá dokončit montáž některých technologií. Stavebně je trať pro „šaliny“ včetně tunelu prakticky hotová, řekl generální ředitel Dopravního podniku města Brna (DPMB) Miloš Havránek. Provoz s cestujícími by mohl začít v neděli 11. prosince, kdy je celostátní změna jízdních řádů.
15. 9. 2022|
První tramvaj projede novým tunelem později. Termín dokončení brněnského okruhu to nezmění
Tramvajový tunel podél Žabovřeské ulice v Brně by se měl pro cestující otevřít příští rok v dubnu. Zhruba čtvrtroční zpoždění proti původnímu plánu je dané mimo jiné tím, že se měnilo zabezpečení tunelu. Celkový termín dokončení stavby to ohrozit nemá a nová čtyřpruhová silnice by se měla zprůjezdnit na konci roku 2024.
9. 9. 2022|
Uzavření jízdních pruhů na Tomkově náměstí v Brně způsobilo kolaps. Omezení potrvá do pátku
Brno opět trápí velké problémy v dopravě, pondělí bylo ve městě opět ve znamení několikakilometrových kolon a zpožděných autobusových linek. Ke stávajícím omezením, která jsou například v ulici Poříčí nebo na Mendlově náměstí, silničáři ještě víc omezili provoz na Tomkově náměstí. Vzniká tam nová část městského okruhu, který má Brnu po svém dokončení výrazně ulevit.
5. 9. 2022|
Autobusům a tramvajím chybí klimatizace. Ve velkých městech cestující zchladí často i méně než třetina vozů
Ochlazení během horkých letních dnů cestujícím ve velkých městech zajistí méně než třetina vozů hromadné dopravy. Dopravním podnikům totiž chybí klimatizovaná vozidla. Například v Brně má klimatizaci pouze sedm procent tramvají. A právě tramvaje jsou na tom většinou výrazně hůř než autobusy. České televizi to potvrdila mluvčí Sdružení dopravních podniků ČR Linda Hailichová i oslovené dopravní podniky.
5. 8. 2022|Daniel Orság
Tramvaje neprojedou v létě v Brně po několika tratích. Opravy čekají Mendlovo náměstí i Masarykovu ulici
O letních prázdninách tramvaje v Brně neprojedou z Václavské na Mendlovo náměstí, po Masarykově ulici a také na konečnou do Starého Lískovce. Dopravní podnik letní čas využije k opravám a také stavbám dvou nových zastávek, uvedl na tiskové konferenci generální ředitel podniku Miloš Havránek. Do závěrečné fáze vstupuje také stavba nové tratě k bohunické nemocnici.
23. 6. 2022|
Brněnští řidiči se potýkají s kolonami kvůli stavbě okruhu. Komplikace potrvají do pátku
Na dopravní komplikace se tento týden musí připravit řidiči v Brně. U Tomkova náměstí je kvůli stavbě další části velkého městského okruhu od soboty omezený průjezd. Ulicí Provazníkova projedou řidiči do pátku jen jedním pruhem v každém směru.
2. 5. 2022Aktualizováno2. 5. 2022, 14:15|
Městská doprava v Brně a Zlíně se vrací k běžným jízdním řádům. Omezená byla kvůli nemocným řidičům
Brněnská MHD se po měsíci a půl vrací k běžným jízdním řádům. Od přelomu ledna a února jezdila kvůli vysoké nemocnosti řidičů podle prázdninového plánu. Frekvence spojů se oproti původnímu stavu změní. Zatímco v ranní a odpolední špičce bude spojů tolik jako dříve, mezi ranní a odpolední špičkou jich proti dřívější době ubude.
14. 3. 2022|
Brno omlazuje trolejbusovou flotilu. Dojezdit by měly vozy vyrobené před rokem 2015
Do brněnských ulic v pondělí odpoledne poprvé vyjely nové kloubové trolejbusy Škoda 27Tr. Dopravní podnik jich představil třináct, do Vánoc jich bude mít dalších sedm a v příštím roce ještě dvacet. Podle generálního ředitele Miloše Havránka tak bude možné po šesti letech od nákupu třiceti kloubových trolejbusů skokově zlepšit vozový park trolejbusů. Díky dvěma dalším probíhajícím výběrovým řízením může mít Brno desítky dalších nových krátkých trolejbusů.
13. 12. 2021|
Mezi Brnem a Blanskem přestaly jezdit vlaky. První pracovní den výluky je zatím bez větších problémů
Mezi Brnem a Blanskem v neděli přestaly jezdit vlaky, místo nich mohou lidé využívat náhradní autobusovou dopravu. První všední den velké výluky se zatím obešel bez větších komplikací. Cesta lidem sice trvá déle, ale spoje jezdí podle jízdního řádu a kapacita je dostatečná, řekl mluvčí společnosti Kordis JMK Květoslav Havlík. Dispečeři zatím nezaznamenali ani stížnosti cestujících.
13. 12. 2021Aktualizováno13. 12. 2021, 12:52|
Kvůli zdražování energií omezí brněnský dopravní podnik příští rok některé spoje
Brněnský dopravní podnik kvůli nutnosti úspor omezí příští rok počty najetých kilometrů o čtyři procenta. Při změně jízdních řádů od 12. prosince přestane například jezdit linka 35 z Mendlova náměstí na Kamenný vrch, přestanou jezdit posilové spoje na linkách 63 a 74, o víkendu se prodlouží provoz nočních autobusů a také se v mimošpičkových časech prodlouží intervaly některých linek.
8. 12. 2021|
Kvůli opravám na Mendlově náměstí v Brně se tvořily kolony. MHD nabírala i půlhodinová zpoždění
Zahájení rekonstrukce vodovodu a kanalizace na Mendlově náměstí v Brně způsobuje od rána komplikace v dopravě. Uzavřená je Křížová ulice od Václavské až po náměstí, nelze také odbočit z Úvozu na náměstí. Všechny objízdné trasy byly v pondělí zahlcené auty, především ulice Poříčí, Hlinky a křižovatka u pisárecké vozovny. Autobusové linky 84 a E56 nabíraly i půlhodinová zpoždění, vyplývá z informací dopravního podniku na Twitteru.
1. 11. 2021Aktualizováno1. 11. 2021, 19:46|
Pisárecké tunely v Brně se kvůli koordinaci staveb opraví asi až v roce 2024
Odloženou uzavírku Pisáreckých tunelů vedení Brna nepovolí mimo letní prázdniny. Kompletní opravu obou tubusů mělo Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) původně uskutečnit letos v létě, výběrové řízení na zhotovitele se ale protáhlo, a ŘSD tak plánovalo opravu přesunout na letošní podzim nebo jaro příštího roku.
15. 10. 2021|
V dílnách brněnského dopravního podniku opraví historickou tramvaj pro Prahu
Dopravní podnik města Brna opraví pro Prahu tramvaj typu K2. Dopravce hlavního města ji odkoupil z Bratislavy a chce ji po renovaci zařadit mezi své historické kousky. V pátek ráno tramvaj na podvalníku dorazila do brněnských ústředních dílen, kde na ní budou devět měsíců pracovat. V Praze by se jí první cestující mohli svézt na konci příštího roku.
8. 10. 2021|
Brno je o krok blíž k okruhu. Skálu pod Wilsonovým lesem provrtal tunel pro tramvaje
Poslední prorážku mají za sebou ve čtvrtek stavbaři v brněnské Žabovřeské ulici, kde vzniká ve skále pod Wilsonovým lesem tunel pro tramvaj. Ražená část měří 334 metrů, dělníci skálu od jara rozpojovali pomocí těžké mechanizace a trhaviny. Nyní budou následovat práce ve vnitřku tunelu, na únikové štole či opěrných zdech. Dělníci z tunelu vyvezli třicet tisíc metrů krychlových zeminy a při odstřelech použili čtrnáct tun trhaviny, řekl ředitel brněnského závodu Ředitelství silnic a dálnic David Fiala. Tramvajový tunel je zásadní pro stavbu další části velkého městského okruhu.
19. 8. 2021|