Začíná oprava Hněvkovského ulice v Brně, omezila řidiče i provoz MHD

Studio ČT24: Uzavřená dopravní tepna v Brně (zdroj: ČT24)

Ulice Hněvkovského v městské části Brno-jih, která je důležitou spojnicí mezi centrem města a dálnicemi D1 a D2, bude od pondělí téměř na měsíc částečně uzavřená. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) tam zahájilo opravu povrchu silnice v délce dvou kilometrů. Práce jsou rozděleny do čtyř etap. Brněnský magistrát v tiskové zprávě informoval o dopravních omezeních při prvních dvou etapách.

„Řidiči si v celé této oblasti k době, za kterou tuto cestu zvládají běžně, musejí připočítat několik minut navíc,“ uvedla redaktorka ČT Dominika Řebíková. Dodala, že auta úsekem momentálně projíždějí plynule, ale pomalu. „Trpělivost ze strany řidičů je potřeba na několika křižovatkách a na semaforech, které jsou ještě před začátkem samotného omezení,“ dodala. 

„Musíme tam vyměnit svrchní vozovkovou vrstvu. Podle toho harmonogramu, který je nastavený, nám to bude trvat přesně měsíc, doufáme ale, že tu práci zkrátíme,“ uvedl mluvčí ŘSD Jan Rýdl. Dodal, že práce přijdou na 26 milionů korun.

První etapa potrvá do 21. dubna. „Ulice bude uzavřená mezi křižovatkou Sokolova a železniční tratí ve směru z centra. Nebude možné pravé i levé odbočení do Sokolovy. Průjezd po celé délce stavby bude v režimu jednoho jízdního pruhu v každém směru. Ze Sokolovy bude možné pouze pravé odbočení na Hněvkovského,“ uvedla Zdeňka Obalilová z brněnského magistrátu.

V navazující druhé etapě, která potrvá do 28. dubna, bude opět zavřený pás mezi křižovatkou a železniční tratí, ale ve směru do centra. Průjezd křižovatkou bude od dálnice možný jenom v přímém směru. Ve směru od centra bude možné pravé odbočení do Sokolovy a z ní jen pravé napojení na Hněvkovského.

Práce se sešly s rozšiřováním dálnice D1

„I přes ta omezení, která s sebou nesou všechny opravy a investiční akce, jsme rádi, že se ŘSD rozhodlo opravit tento úsek, protože ta komunikace opravdu nebyla v ideálním stavu. Přinést by to mělo zejména větší bezpečnost, a i když se to teď nezdá, tak potom i plynulejší dopravu,“ uvedl starosta městské části Brno-Jih David Grund (ODS).

Momentálně je problém i v tom, že v této části Brna probíhají i další práce na silnicích. „Například rozšíření dálnice D1, toho si určitě všimne každý, kdo jede kolem. Doprava je tak složitější hlavně pro ty jižní městské části,“ upřesnil Grund. 

Práce omezí i městskou hromadnou dopravu. Autobusové linky 40, 48, 64, 67, 74 a N95 sice pojedou po svých pravidelných trasách, ale až do 28. dubna nebudou v obou směrech obsluhovat zastávku Hněvkovského. Následující etapy ovlivní také provoz linek 49, 50, E50 a N94.

Dopravní podnik města Brna na svých webových stránkách také informoval o tom, že v souvislosti s dopravním omezením může docházet i ke zpožďování autobusových spojů. Aktuální zdržení najdou cestující i v mobilní aplikaci DPMBinfo.