TÉMA

Závod

Řidič dítě neviděl, nemohl nehodě zabránit, řekl znalec o tragédii na závodech

Řidiče, který je mezi obžalovanými z úmrtí dítěte při závodech trucků v Černuci před dvěma lety, se u soudu zastal znalec. Uvedl, že dotyčný nemohl z technického hlediska střet s dítětem odvrátit. Chlapec, který vběhl mezi závodící tahače, byl podle něj těsně u vozu a šofér tak jeho pohyb ani neviděl. Z usmrcení z nedbalosti jsou obžalováni čtyři lidé, kromě řidiče také pořadatel závodu a strýc a teta zemřelého dítěte. Všichni vinu odmítají.
9. 4. 2024|

Centrem Prahy proběhli závodníci. Řada nevydržela vedro, záchranáři aktivovali traumaplán

Neobvyklou dohru má Pražský půlmaraton. Po závodu v ulicích města aktivovala záchranná služba traumaplán, protože velké množství běžců mělo zdravotní potíže. Běh totiž provázelo neobvykle teplé počasí. Traumaplán byl asi po dvou hodinách ukončen. Kvůli závodu byla také rozsáhlá dopravní omezení včetně krátkodobých výluk tramvají. Nejdéle byla dopravně ochromená část Holešovic –na Bubenském nábřeží u tržnice, kde byl start a cíl půlmaratonu, trvala uzavírka až do večera.
6. 4. 2024Aktualizováno6. 4. 2024, 20:50|

Německý Continental bude šetřit. Propouštění se má dotknout i českých poboček

V německé společnosti Continental, která je známá hlavně produkcí pneumatik, ale i dalšími komponenty v autoprůmyslu, se chystá hromadné propouštění. Snížení počtu pracovních míst bude mít dopad i na výrobní závody v Česku. Firma v tuzemsku zruší několik set míst, a to v továrnách ve Frenštátě pod Radhoštěm, v Brandýse nad Labem a v Jičíně.
27. 2. 2024|

Kvůli zrušené Jizerské padesátce přijde Bedřichov a okolí o desítky milionů, odhaduje starosta

Bedřichov a okolní obce na Jablonecku přijdou kvůli zrušenému závodu běžkařů Jizerská 50 řádově o desítky milionů korun, řekl starosta Bedřichova Petr Holub (NK pro Bedřichov). Velká ztráta je to podle něj zejména pro podnikatele v cestovním ruchu, restaurace, bufety, ubytovatele. Loni se Jizerské 50 zúčastnilo přes devět tisíc profesionálních i amatérských závodníků.
5. 2. 2024|

Policie navrhla obžalovat čtyři lidi kvůli smrti dítěte při závodu aut na Kladensku

Středočeští kriminalisté navrhli v souvislosti s loňským úmrtím dítěte při závodech nákladních aut v Černuci na Kladensku obžalovat čtyři lidi. ČT to sdělili kladenský okresní státní zástupce Ondřej Němec a mluvčí středočeské policie Michaela Richterová. Čtveřici policie viní z usmrcení z nedbalosti. Kdo přesně je mezi obviněnými, mluvčí nechtěla specifikovat.
1. 12. 2023|

Zlínská Barum Rally omezí dopravu

Ve Zlíně v pátek odstartuje 52. ročník motoristické soutěže Barum Czech Rally Zlín. Akce stejně jako každý rok výrazně omezí dopravu v krajském městě i jeho okolí. Rychlostní zkouška na několik hodin uzavře Gahurovu ulici v centru města, která je hlavní přístupovou cestou na sídliště Jižní Svahy. Ovlivní to také MHD, k dispozici budou objízdné trasy, řekl mluvčí Dopravní společnosti Zlín-Otrokovice (DSZO) Vojtěch Cekota. Omezena bude i vlaková doprava mezi Zlínem a Otrokovicemi.
17. 8. 2023|

Přísně chráněnou a zapovězenou částí Šumavy tajně běželi závodníci. Strážci chtějí uzavřít další cesty

Na Šumavě se podle vedení správy národního parku uskutečnil tajný závod, jeho účastníci dusali Luzenským údolím, kam by člověk vůbec neměl vstoupit. Správa následně zvýšila v klidovém území poblíž Modravy dohled. Chystá se i rozšířit zákaz vstupu.
27. 7. 2023|

Americký výrobce čipů Onsemi zvažuje v Rožnově pod Radhoštěm investici dvou miliard dolarů

Americký výrobce čipů Onsemi chce investovat dvě miliardy dolarů (asi 44 miliard korun) do rozšíření výroby. Ve hře je kromě závodů v USA a Koreji také Rožnov pod Radhoštěm na Valašsku. Společnost má rozhodnout do letošního podzimu. Pokud by se Onsemi rozhodl investovat v Rožnově, bylo by to podle starosty Jana Kučery (Nezávislí Rožnováci) ve stávajícím areálu společnosti v průmyslové zóně a znamenalo by to asi tisícovku nových zaměstnanců. Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) označil případnou investici za jednu z nejvýznamnějších v Česku.
27. 7. 2023|

Firma Geomet koupila za miliardu pozemky pro závod na zpracování lithia z Cínovce

Společnost Geomet koupila pozemky v průmyslovém areálu Dukla, na kterých hodlá postavit závod na zpracování lithia z nedalekého Cínovce na Teplicku. Kupní cena pozemků u obce Újezdeček dosáhla téměř miliardy korun, napsal server Seznam Zprávy. Na Cínovci se nachází největší evropské ložisko lithia, které je klíčovou surovinou pro výrobu baterií do elektromobilů a baterií pro obnovitelné zdroje.
13. 6. 2023|

Kriminalisté stíhají kvůli úmrtí dítěte při závodech aut na Kladensku čtyři lidi

Kriminalisté stíhají kvůli loňskému úmrtí dítěte při závodech nákladních aut v Černuci na Kladensku čtyři lidi. Obvinili je z usmrcení z nedbalosti. Zatím není jasné, zda se jedná například o pořadatele či jiné lidi. Policie nebude nyní kvůli pokračujícímu vyšetřování další podrobnosti zveřejňovat, uvedla policejní mluvčí Michaela Richterová. Státní zastupitelství minulý týden oznámilo obvinění tří lidí.
9. 5. 2023|
Obrazem

Angličtí majitelé fretek prověřili své mazlíčky v tradičním závodě

Každoroční závod fretek si užili fanoušci i majitelé těchto zvířat v anglické obci Appletreewick. Fretky musely co nejrychleji prolézt dráhou sestavenou z plastových trubek. Fanoušci své favority sledovali skrz průhledné sekce závodní dráhy.
10. 2. 2023|

Odvolací soud potvrdil traťovému komisaři podmínku za chyby při pořádání rallye v Lopeníku

Odvolací Krajský soud v Brně potvrdil traťovému komisaři Petru Pláškovi podmíněný trest za pochybení při pořádání rallye v Lopeníku na Uherskohradišťsku. Zmírnil dobu trvání na šest měsíců s odkladem na rok. Původně muži Okresní soud v Uherském Hradišti uložil osmnáctiměsíční trest odnětí svobody s podmínkou na 18 měsíců. Závodní auto řízené advokátem Michaelem Bartončíkem na podzim 2012 srazilo šest lidí stojících u trati. Čtyři dívky zemřely, dva lidé utrpěli zranění. U dalších čtyř mužů, kteří se na organizaci závodu podíleli, soud potvrdil zproštění obžaloby.
8. 2. 2023Aktualizováno8. 2. 2023, 20:05|

Škodovka zvažuje odchod z čínského trhu. Víc by se mohla zaměřit na ten indický

Škoda Auto zvažuje odchod z čínského trhu, rozhodne se v příštím roce. Uvedla to agentura Reuters s odkazem na rozhovor serveru Automobilwoche se šéfem automobilky Klausem Zellmerem. Podle Zellmera na čínském trhu panuje velmi tvrdá konkurence a automobilka by se mohla více zaměřit na indický trh.
11. 12. 2022Aktualizováno11. 12. 2022, 21:26|

Startuje Rallye Český Krumlov. Lidé si stěžují na hluk i dopravní omezení

V pátek večer startuje jeden z největších motoristických závodů v republice – Rallye Český Krumlov. Letos se ho zúčastní 91 posádek. Trať vede mimo jiné také malými obcemi v předhůří Novohradských hor. Právě jejich obyvatelé si ale každoročně stěžují na problémy a omezení, které jim pořadatelé rallye působí.
20. 5. 2022|

Policie pokračuje ve vyšetřování smrti dítěte při závodech trucků v Černuci

Policie pokračuje ve vyšetřování sobotní smrti dítěte při závodech nákladních aut v Černuci na Kladensku. Bude třeba vyslechnout vyšší počet svědků i zhlédnout případné záznamy, které bude mít policie k dispozici, požádá o pomoc i veřejnost. Bližší informace k okolnostem neštěstí nebudou policisté nyní zveřejňovat, řekla v neděli ČTK policejní mluvčí Barbora Schneeweissová.
1. 5. 2022|

Při závodu nákladních vozidel na Kladensku zemřelo dítě. Policie zjišťuje zabezpečení trati

Při závodech nákladních vozů v terénu v sobotu v Černuci na Kladensku zemřelo dítě. Policie okolnosti tragédie zjišťuje, řekla její mluvčí Barbora Schneeweissová. Dítě údajně vběhlo na trať, kde jej srazil vůz. Co tragédii předcházelo, bude jasné až po ukončení vyšetřování. Policisté budou vyslýchat svědky a prověřovat, zda trať byla vzhledem k typu akce dostatečně zajištěná a jakým způsobem byla vyčleněná místa pro diváky. Těch bylo na místě přibližně šest set.
30. 4. 2022Aktualizováno30. 4. 2022, 17:12|

Soud uložil traťovému komisaři podmínku za chyby při pořádání rallye v Lopeníku. Další čtyři lidi obžaloby zprostil

Okresní soud v Uherském Hradišti uložil traťovému komisaři Petru Pláškovi osmnáctiměsíční trest odnětí svobody s podmíněným odkladem na zkušební dobu rok a půl za pochybení při pořádání rallye v Lopeníku na Uherskohradišťsku. Závodní auto tam na podzim 2012 srazilo šest lidí stojících u trati. Čtyři dívky zemřely, další dva lidé utrpěli zranění. Další čtyři muže, kteří se na organizací závodu podíleli, soud obžaloby zprostil.
7. 4. 2022Aktualizováno7. 4. 2022, 16:46|

V závodě bílých plachet vyhrála černá Arca. U Terstu se jela mezinárodní regata

Hlavní závod jednoho z největších mezinárodních klání lodí na otevřeném moři, který je známý pod názvem Barcolana Sailing Regatta, se jel v neděli u italského města Terst. Barcolana se zapsala v roce 2019 do Guinnessovy knihy rekordů, když byla vyhlášena největším plavebním závodem na světě. Na moři se tehdy sešlo 2689 lodí s více než šetnácti tisíci námořníky. Letošní 53. ročník vyhrála posádka italské plachetnice nazvané Arca Sgr.
11. 10. 2021|

V Brestu se připravují na Tour de France. Věří, že jim to pomůže nastartovat ekonomiku

Za dva týdny startuje v bretaňském Brestu další ročník Tour de France – místo původně plánované Kodaně. Cyklistický závod má velký ekonomický dopad hlavně v místech, kde začínají a končí etapy. V Bretani věří, že jim celosvětově sledovaná událost pomůže nastartovat ekonomiku, která utrpěla kvůli pandemii koronaviru.
13. 6. 2021|

Běh se změnil v boj o život. Při horském závodu v Číně zemřelo kvůli počasí nejméně 21 lidí

Při sobotním ultramaratonském běžeckém závodě v horách na severozápadě Číny zemřelo nejméně  jednadvacet účastníků. Ve vysoké nadmořské výšce je přepadlo krupobití, mrznoucí déšť a vichřice. Silně podchlazené závodníky se snažilo až do noci odvézt z trasy do bezpečí asi 1200 záchranářů, osm běžců skončilo v nemocnici. Vlna hněvu se snesla na pořadatele závodu. Podle kritiků o nepříznivých podmínkách měli vědět a rychleji reagovat, napsala agentura Reuters.
23. 5. 2021|

Vzniká film Poslední závod o tragické smrti Hanče a Vrbaty. Připomene hrdinu Emericha Ratha

Vzniká film Poslední závod, drama z počátků lyžařského sportu. Režisérovi a scenáristovi Tomáši Hodanovi byla předlohou tragédie z března 1913. Při závodu v Krkonoších tehdy zemřeli Bohumil Hanč a Václav Vrbata. Autoři filmu chtějí připomenout i opomíjenou postavu Emericha Ratha, který se snažil Hanče zachránit.
2. 11. 2020|

Burácení motorek rozeznělo Masarykův okruh. Diváci ale rachotu letos nenaslouchají

Závodníci na silničních motocyklech se rozjeli po Masarykově okruhu v rámci letošní Velké ceny. Tribuny ale zůstávají prázdné kvůli protipandemickým opatřením. I když koronavirus letos fanoušky vyhnal, pořadatel zohlednil krizovou situaci a slíbil Brnu závody Moto GP i v roce 2021.
7. 8. 2020|

Barumka letos nebude. Pořadatelé odložili 50. ročník zlínské rally, rizika jsou podle nich příliš vysoká

Barum Czech Rally Zlín se letos na konci srpna neuskuteční. Pořadatelé se rozhodli jubilejní 50. ročník akce, která je součástí českého i evropského šampionátu, přeložit na příští rok. Vedle ekonomických důvodů se obávali i možných budoucích omezení v souvislosti s pandemií koronaviru.
1. 7. 2020|

Na Moto GP dají peníze město i kraj. Dohromady pošlou 15 milionů korun

Jihomoravský kraj dá stejně jako město Brno dalších 7,5 milionu korun na pokrytí zalistovacího poplatku za letošní motocyklovou Grand Prix. Rozhodli o tom krajští zastupitelé na čtvrtečním zasedání, a navázali tak na středeční rozhodnutí městského zastupitelstva. Promotér Moto GP, společnost Dorna, požaduje doplatit zbývajících 20 milionů do 20. září, aby se mohlo v Brně jet i v příštím roce.
19. 9. 2019|