Řidič dítě neviděl, nemohl nehodě zabránit, řekl znalec o tragédii na závodech

Řidiče, který je mezi obžalovanými z úmrtí dítěte při závodech trucků v Černuci před dvěma lety, se u soudu zastal znalec. Uvedl, že dotyčný nemohl z technického hlediska střet s dítětem odvrátit. Chlapec, který vběhl mezi závodící tahače, byl podle něj těsně u vozu a šofér tak jeho pohyb ani neviděl. Z usmrcení z nedbalosti jsou obžalováni čtyři lidé, kromě řidiče také pořadatel závodu a strýc a teta zemřelého dítěte. Všichni vinu odmítají.

Tragédie se stala v dubnu 2022 při závodu Mistrovství ČR nákladních vozidel v extrémním terénu. Tříletý chlapec podle svědků náhle vběhl pod pravá zadní kola závodního auta, které jelo asi dvacetikilometrovou rychlostí. Do té doby byl u svých příbuzných. Po střetu dítě zemřelo.

Znalec Tomáš Rozlivka řekl, že řidič mohl registrovat dospělé chodce asi s šestisekundovým předstihem, u dítěte měl ale méně času. Protože stáli mimo jízdní dráhu, je podle znalce otázka, zda na ně vůbec měl řidič reagovat. Rozlivka také s odkazem na svědky řekl, že chlapec vyběhl z boku na pravou stranu vozidla. „Pokud je někdo těsně u vozidla, tak není vidět,“ upozornil. Podle znalce byl střet atypický tím, že vůz strhl dítě pravou stranou kola a následně ho přejel.

Soud se zabýval také uspořádáním a zabezpečením závodního areálu. Obžalovaný pořadatel Bohumil Báša u soudu vypověděl, že organizaci zajišťovalo asi 35 pořadatelů, z toho minimálně třicet mělo zkušenosti.

Přímý svědek události u soudu vypověděl, že závodní tatra jela „docela rychle“ na to, že okolo ní byli lidé. Muž s chlapcem šli po straně a vzápětí se stala tragédie. „Všechno to bylo strašně rychlé,“ poznamenal svědek. I on je přesvědčen, že řidič nemohl vidět, co se stalo, ale míní, že mohl jet dál od lidí. Ideální by podle něj bylo, kdyby pořadatelé vyznačili pro diváky cesty, kde auta nejezdí.

Člen trucktrialového spolku, který se závodů účastnil a byl na prohlídce areálu, upozornil, že bylo všude vyvěšeno a i na vstupenkách uvedeno, že vstup na akci je na vlastní nebezpečí. Stejná zajištění jsou podle něj i na závodech v zahraničí.

Jako svědci v úterý vypovídali i spolupořadatelé, moderátor akce nebo hlavní sportovní komisař, podle kterého v současnosti při přesunech vozů mezi sekcemi nechybí doprovodné vozidlo, což před dvěma lety nebylo. Ale nedomnívá se, že by to něco změnilo. „Myslím, že kdyby před autem jelo doprovodné vozidlo, tak této situaci nezabrání,“ uvedl. Zároveň vyjádřil přesvědčení, že souvislý koridor z oplocení oddělující pěší není z technického hlediska v areálu možné vytvořit.

Řidič sám vypovídal již v únoru. Tehdy řekl, že lidi viděl ve vzdálenosti kolem pěti metrů od vozu a chlapec stál u svého strýce. Podle žalobkyně příbuzní nezajistili náležitý dohled nad synovcem. Strýc naopak vypověděl, že chlapce hlídal pravidelně a často se mu věnoval.

Soudce Štěpán Jirounek po vyslechnutí svědků odročil líčení na 14. května, kdy by měly zaznít ještě další dvě výpovědi. Po provedení důkazů jsou na další jednání naplánované i závěrečné řeči. Na jejich délce bude záležet termín vynesení rozsudku.