Kvůli zrušené Jizerské padesátce přijde Bedřichov a okolí o desítky milionů, odhaduje starosta

Bedřichov a okolní obce na Jablonecku přijdou kvůli zrušenému závodu běžkařů Jizerská 50 řádově o desítky milionů korun, řekl starosta Bedřichova Petr Holub (NK pro Bedřichov). Velká ztráta je to podle něj zejména pro podnikatele v cestovním ruchu, restaurace, bufety, ubytovatele. Loni se Jizerské 50 zúčastnilo přes devět tisíc profesionálních i amatérských závodníků.

„Finanční ztráta bude určitě v desítkách milionů korun obratu toho regionu. Co se týká stravovacích služeb, tak zcela určitě. Co se týká hotelů, tak tam záleží, jaké mají obchodní podmínky, jaké jsou vybrané zálohy, jestli ti lidé skutečně nepřijedou, jestli jim to přesunou na jiný termín,“ domnívá se starosta. Podle něj tím i utrpí prestiž obce. „Je to v tuto chvíli docela negativní reklama, že nemáme sníh, i když v tom nejsme sami. Samozřejmě ani okolní hory ho nemají,“ dodal.

O zrušení 57. ročníku Jizerské 50 rozhodli organizátoři v sobotu kvůli nedostatku sněhu a nepříznivé předpovědi počasí. „I poslední zimy byly takové, že jsme měli namále. A před deseti lety se také zrušila padesátka. Takže na to musíme být připravení a nebrat to jako status quo,“ podotkl Holub.

V Bedřichově a okolních obcích je v hotelích a penzionech kolem dvou tisíc lůžek. Zhruba 150 závodníků a členů jejich doprovodu měl mít ve svých hotelích v Bedřichově a Jablonci nad Nisou ubytovaných hoteliér František Jelínek. Tomu, že by volná místa po běžkařích zaplnily rodiny dětí, které mají nyní jarní prázdniny, nevěří.

„Na to je už pozdě. Člověk před tou volbou stojí už na podzim – buď dá přednost Jizerské 50, což já činím, nebo máte druhou možnost a jít na jistotu. To znamená, že každý věděl, že jsou v tomto termínu prázdniny v Praze a v Brně. V říjnu, v listopadu samozřejmě lidé nemohli vidět, že nebude sníh, když si to (ubytování) zamlouvali. Teď z hlediska počasí to pro ně zajímavé není,“ dodal Jelínek.

Právě kvůli tomu, že se Jizerská 50 koná v termínu jarních prázdnin, se její zrušení dotkne jen části ubytovatelů. Řada provozovatelů chat či penzionů v Bedřichově i okolí totiž spíše preferuje týdenní pobyty, než aby ubytovali závodníky a jejich doprovod jen na prodloužený víkend.

Mezi ně patří například Prezidentská chata. „Z obchodního hlediska pro nás není zrušení závodu žádná ztráta, preferujeme v tomto období pobyty od soboty do soboty. A jsme rádi, že volná místa teď nemáme,“ sdělila za Prezidentskou chatu Milena Lánská.

Dopad na ostatní místní podnikatele v cestovním ruchu podle starosty Bedřichova mírní alespoň to, že už nejsou tolik závislí na zimní sezoně jako dříve, kdy z ní mívali až osmdesát procent příjmů. „To už určitě deset let neplatí. České hory, a speciálně Bedřichov, se samozřejmě zaměřují už i na letní sezonu. Dnes je to: třetina letní prázdniny, třetina zima a třetina zbytek roku, kdy máme nějaké akce,“ nastínil starosta.