Zlínská Barumka mění trasy autům i hromadné dopravě

Motoristická soutěž Barum Czech Rally Zlín si do neděle ve Zlínském kraji vyžádá omezení provozu na některých silnicích. Pro několikahodinové uzavírky nejsou vyznačovány žádné objízdné trasy, upozornil Vojtěch Cekota z Ředitelství silnic Zlínského kraje (ŘSZK), které se o silnice nižších tříd stará. S omezením musí počítat také MHD. Kvůli závodům Dopravní společnost Zlín-Otrokovice (DSZO) změnila trasy některých linek. Změna čeká i vlaky mezi Otrokovicemi a Vizovicemi.

Krátkodobé uzavírky nejsou vkládány do systému dopravních omezení na webu ŘSZK. O přesných místech a časech se může veřejnost informovat na webových stránkách závodu. K dispozici je tam zájemcům i mapa se zakreslenými rychlostními zkouškami a uzavřenými úseky.

V pátek večer a v sobotu brzy ráno budou uzavřeny některé silnice v širším centru Zlína. V sobotu se uzavírky dostanou i do dalších regionů Zlínského kraje. Řidiči musejí počítat s omezením v okolí Hrobic, Slušovic, Březové, Hvozdné, Veselé a Trnavy na Zlínsku, Kateřinic a Mikulůvky na Vsetínsku, Rajnochovic na Kroměřížsku a Hošťálkové na Vsetínsku nebo Roštína a Kostelan na Kroměřížsku.

V neděli bude omezena doprava u Hošťálkové a Vsetína, poblíž Lípy, Želechovic nad Dřevnicí na Zlínsku a Zlína. Dále pak v katastru Spytihněvi, Halenkovic nebo Žlutavy na Zlínsku.

Omezení v MHD

Kvůli Barum Rally bude omezena také zlínská MHD. Výrazným zásahem je pořádání městské rychlostní zkoušky motoristické soutěže, která bývá doprovázena několikahodinovou úplnou uzavírkou Gahurovy ulice, což je hlavní silnice na největší zlínské sídliště Jižní Svahy.

Gahurova ulice bude pro automobilovou i městskou dopravu uzavřena v pátek od 16:30 do soboty 1:30, jde o úsek od zastávky U Zámku po křižovatku s ulicí K Pasekám. Běžným motoristům i MHD bude sloužit objízdná trasa po třídě Tomáše Bati do Prštného, kolem hypermarketu Albert, podél Dřevnice ulicí Nábřeží a na křižovatku Gahurova – K Pasekám. Obsluhovány nebudou zastávky MHD U Zámku a Čepkov.

Po dobu uzavírky bude trolejbusová linka 6 nahrazena spoji s označením 6z ve směru jízdy z Otrokovic do Zlína. Na zastávce Náměstí Práce se označení změní na 8X a tyto spoje pojedou po trase linky 8 kolem Baťovy nemocnice. Na zastávce Náměstí Míru se označení těchto spojů opět změní na linku číslo 2.

Úsek Jižní Svahy-Kocanda přes Školní až Náměstí Míru bude obsluhován linkou 7X a pojede přes Prštné. Stejnou trasou pak pojede i linka 14X, která vyjíždí ze zastávky Jižní Svahy-Středová. Místo linky 9 bude vedena výluková linka 9X, která pojede po trase linky 9 kolem nemocnice, ale nebude zajíždět na Jižní Svahy. Trolejbusy linky 9X se budou otáčet na konečné stanici Antonínova.

Omezení se týká i autobusové dopravy, například linek 31 či 38. Podrobnosti zveřejnila dopravní společnost na svých webových stránkách.

Vlaky budou končit v Prštném

Omezení během městské RZ se týká také železnice. Vlakové spoje z Otrokovic s cílovou stanicí Zlín střed budou končit svou jízdu s běžnými cestujícími na zastávce Zlín-Prštné. Do centra je povolena pouze přeprava cestujících na samotnou akci. Ve stanici Zlín střed totiž nebude umožněn odchod z prostoru nádraží. Ti, kteří pojedou až do Vizovic, si ve Zlíně-Malenovicích přestoupí na náhradní autobus.

Běžní cestující s platnou jízdenkou budou v Prštném přestupovat na trolejbusy a dojedou s nimi do centra Zlína, aniž by si museli kupovat jízdenku na MHD. Jde o vlakové spoje z Otrokovic s odjezdem v 15:47, 16:18, 16:47, 17:18, 17:45, 18:18, 18:53, 19:53, 20:15 a 21:55.

Policie už zaznamenala desítky přestupků

Policie v souvislosti s blížící se akcí zaznamenala od úterý už 81 dopravních přestupků. Za první dva dny bezpečnostního opatření zaměřeného především na dodržování pravidel v silničním provozu policisté zkontrolovali více než dvě stě vozidel. Nejčastějším přestupkem bylo stejně jako v jiných letech překročení nejvyšší povolené rychlosti, a to ve 29 případech.

„Policisté mimo jiné zaznamenali rychlosti 126 kilometrů za hodinu na úseku s povolenou devadesátkou, rychlost 109 kilometrů na úseku s maximální povolenou rychlostí 70 kilometrů nebo rychlost 75 kilometrů za hodinu naměřenou řidiči v Tečovicích,“ přiblížil policejní mluvčí Petr Jaroš.

Některé silnice byly kvůli kvalifikační rychlostní zkoušce uzavřeny už v pátek ráno. „Apelujeme na dodržování dopravního značení a pokynů policistů či pořadatelů,“ doplnil Jaroš. Od čtvrtka je v provozu speciální telefonní linka 974 666 555, kterou budou až do neděle obsluhovat policisté operačního střediska. Zájemci se jejím prostřednictvím dozvědí aktuální informace o dopravní situaci ve Zlínském kraji, uzavírkách, hustotě provozu nebo objízdných trasách.