TÉMA

Bezdomovec

Ústí nad Labem se snaží zachránit problémové lokality. Nemovitosti chce odkoupit

Problémy s nemovitostmi, na které si stěžují lidé, řeší Ústí nad Labem jejich odkupem. Momentálně se chystá koupit ve vyloučené lokalitě bytové domy za sedmdesát miliónů korun. Získat chce také bývalou kolonii garáží, ze které vznikla rozsáhlá černá skládka.
2. 4. 2024|

Policie odložila případ požáru v Brně s osmi mrtvými, nešlo o trestný čin

Policie odložila případ požáru v Brně v Plotní ulici s osmi mrtvými, nešlo podle ní o trestný čin. Příčinou požáru byla zřejmě nešťastná náhoda. Z osmi mrtvých se podařilo identifikovat sedm.
18. 12. 2023|

Lůžka pro lidi bez domova jsou kvůli mrazům plná. Organizace nabízejí alespoň židli v teple

V Česku udeřily silné mrazy. Spolu s nimi nastávají problémy hlavně pro lidi bez domova. Noclehárny jsou mnohde navíc právě kvůli velmi nízkým teplotám už plné. Organizace proto nabízejí takzvané teplé židle – tedy možnost přečkat noc sice vsedě, ale v teple.
4. 12. 2023|

USA bojují s fentanylem. Syntetická droga ničí životy tisíců lidí

Americký prezident Joe Biden tento týden slíbil přijmout nové kroky pro boj se syntetickou drogou fentanyl, jejíž dopady označil za opravdovou americkou tragédii. Jen loni na předávkování zemřelo na 73 tisíc lidí. V amerických městech způsobuje epidemii závislosti a úmrtí, zvlášť mezi lidmi bez domova. Před prezidentskými volbami příští rok se témata kriminality, drog a bezdomovectví dostávají stále víc do popředí.
25. 11. 2023|

I přes teplý podzim už lidé nakoupili skoro tři tisíce nocleženek

Češi už nakoupili skoro tři tisíce nocleženek pro lidi bez domova. ČT to sdělila mluvčí projektu Nocleženka Tereza Melišová. V loňském roce jich lidé nakoupili skoro třicet tisíc. Díky projektu mohou lidé bez domova přespat v noclehárně, kde dostanou polévku a mohou tam vyhledat pomoc sociálního pracovníka. Noclehárny se otevírají 1. listopadu.
31. 10. 2023|

Garáže v Karviné neoprávněně obsazují lidé bez domova

Nepořádek a krádeže opakovaně sužují majitele garáží v karvinském Novém Městě. V několika kójích v ulicích Na Vyhlídce a Olšiny se zabydleli lidé bez domova.
24. 8. 2023|

Měl tam stát sklad oceli, místo toho by se Březhradské písčiny mohly stát chráněným územím

Královéhradecký kraj se zabývá návrhem ekologů na prohlášení lokality Březhradské písčiny v Hradci Králové zvlášť chráněným územím, nebo-li přírodní památkou. Ještě nedávno tam přitom německý investor chtěl postavit sklad oceli. Aktuální územní plán to stále povoluje. Březhradské písčiny jsou mimo jiné domovem vzácného hmyzu.
15. 8. 2023|

Rozsáhlý požár domu poblíž centra Plzně hasiči zlikvidovali. Při zásahu se dva zranili

Hasiči před půl druhou odpoledne zlikvidovali rozsáhlý požár patrového domu poblíž centra Plzně. Povolali bagr ze Zbiroha a po dohodě s památkáři strhli štít budovy. Při likvidaci požáru se dva hasiči zranili, jeden z nich skončil v nemocnici. Lochotínská ulice i výjezd z obchodního centra u Rondelu jsou uzavřené. Plameny zasáhly podkroví a půdu, propadly se stropy. Policie evakuovala lidi z přilehlých budov. Předběžná škoda je odhadnuta na pět milionů korun, příčina zatím popsána nebyla.
14. 8. 2023Aktualizováno14. 8. 2023, 18:06|

Chátrající pavilon nemocnice ve Varech čeká demolice. Navštěvují ho vandalové, kteří narušují provoz zařízení

Management karlovarské nemocnice uspěl u hejtmanství s žádostí o urychlení demoličního výměru pro pavilon M. K jeho zbourání by tak mohlo dojít dřív, než se plánovalo, tedy do konce letních prázdnin. Objekt se totiž stal útočištěm lidí bez domova. Ti budovu ničí, podařilo se jim už například poškodit potrubní poštu, která je pro nemocnici velmi důležitá. Naposledy přerušili optický kabel s internetovým připojením.
10. 6. 2023|

Policie už zná totožnost tří lidí po požáru v Brně. Dále žádá veřejnost o pomoc při identifikaci dalších

Kriminalistům se po tragickém požáru v Brně v Plotní ulici podařilo identifikovat dva muže a jednu ženu, pět dalších obětí je stále neznámých. Ve čtvrtek by také podle mluvčí Českých drah (ČD) Vandy Rajnochové měla najatá firma začít s odstraňováním požárem poškozených stavebních buněk, na místě se ale dopoledne zatím nic nedělo. Příčinu požáru policie nadále zjišťuje.
11. 5. 2023|

Město nedělá dost, aby řešilo bezdomovectví v Brně, kritizuje opozice. Podle primátorky dělá maximum možného

Vedení města Brna podle části opozice nedělá dost, aby zabránilo bezdomovectví v Brně. Programy, které cílí na zabydlování lidí žijících v nevyhovujících podmínkách nebo na ulici, podle opozice současná koalice vedená ODS utlumila. Kritika přišla v reakci na noční požár opuštěných stavebních buněk, při kterém zahynulo osm lidí, zřejmě bezdomovců. Primátorka Markéta Vaňková (ODS) je přesvědčená, že město dělá maximum možného.
4. 5. 2023Aktualizováno4. 5. 2023, 20:09|

Při nočním požáru v Brně zemřelo osm lidí. Do zchátralého objektu vnikli neoprávněně

Osm lidí zahynulo při nočním požáru stavebních buněk v Plotní ulici v Brně. Podle policie šlo pravděpodobně o dvě ženy a šest mužů. Do objektu určeného k demolici vnikli neoprávněně. Požár vypukl po druhé hodině ráno, hasiči jej zlikvidovali před sedmou ranní. Vyšetřovatelé už nutné úkony na místě dokončili a místo je přístupné. Jde o čtvrtý nejtragičtější požár v Česku od roku 1990.
4. 5. 2023Aktualizováno4. 5. 2023, 19:46|

Drogy, alkohol a krádeže. Kvůli bezdomovcům jezdí na plzeňské nádraží víc policejních hlídek

Plzeň řeší bezpečnost před tamním hlavním nádražím. Bezdomovci a narkomani tam obtěžují cestující, aplikují si před nimi drogy a často tam dochází k násilnostem a krádežím. Problém řeší vedení města už několik let. Obyvatelé dokonce tvrdí, že se situace v posledních měsících zhoršila. Podle redaktorky ČT Daniely Tunklové jsou podobné problémy i na nedalekém autobusovém terminálu. Do lokality tak častěji vyrážejí strážníci i policisté.
3. 3. 2023|

Z ulice do lavice. Univerzita hledá cesty, jak vyjít vstříc znevýhodněným studentům

Lidé, kteří si prošli bezdomovectvím nebo třeba vážnou poruchou příjmu potravy, své zkušenosti vkládají do studia na vysoké škole. Pro budoucí sociální pracovníky to může být výhodou. Ostravská univerzita se snaží nastavit systém, jak znevýhodněné studenty podporovat.
1. 11. 2022|

Není možné, aby v hlavním městě nebylo centrum pro uprchlíky. Když to zvládnou kraje, musí to zvládnout i Praha, říká Grolich

Podle jihomoravského hejtmana Jana Grolicha (KDU-ČSL) není možné uzavřít pražské asistenční centrum pro uprchlíky z Ukrajiny, což vedení hlavního města plánuje fakticky od čtvrtka. „Nerozumím pražskému primátorovi Hřibovi,“ řekl Grolich v Interview ČT24. O situaci romských uprchlíků v Brně, kteří živoří v nuzných podmínkách ve stanech u autobusového nádraží, říká, že „jsou fakticky v režimu bezdomovců a o bezdomovce se nestará kraj.“
14. 6. 2022|

Ošetřenka zajistí zdravotní péči seniorům nebo lidem bez domova. Poukaz pořídí dárci

Přiblížit zdravotní péči osamělým seniorům nebo lidem bez domova má takzvaná Ošetřenka. Dárci koupí poukaz a tím konkrétnímu člověku zajistí léčbu v ordinacích Armády spásy. Projekt ministerstva zdravotnictví, který to financoval dosud, skončil.
25. 5. 2022|

Zchátralá opavská textilka Karnola je útočištěm bezdomovců. Sousedé si stěžují na neustálé problémy

Obyvatelé ze sousedství bývalé opavské textilky Karnola si stěžují na hluk a časté požáry, které podle nich ve zpustlém areálu způsobují bezdomovci. Bývalou továrnu na pravém břehu Opavice vlastní soukromník žijící v Anglii, který ji ovšem podle místních dostatečně nehlídá. Než se opraví zimní stadion, chce město do areálu přesunout kluziště a slibuje lepší zabezpečení.
10. 2. 2022|

Black Friday střídá Giving Tuesday. Den, kdy se místo nakupování pomáhá potřebným

Na úterý připadá celosvětový den štědrosti známý jako Giving Tuesday, česky Dárcovské úterý. To přichází tradičně po nákupním Black Friday a snaží se připomenout, že by lidé kromě předvánočního utrácení měli myslet i na charitu. V Česku se k Dárcovskému úterý mohou lidé připojit od roku 2016, od té doby se vybralo už 180 milionů korun. Částka je navíc každým rokem vyšší.
30. 11. 2021|

Sešli se pod mostem. O mezinárodní skupince bezdomovců vzniká dokument

Pod Hlávkovým mostem na pražské Štvanici žije kosmopolitní společnost. Ze spacáků zní kromě češtiny také polština, angličtina i španělština. Mexický absolvent FAMU Carlos Casasola se rozhodl, že o bezdomovcích ze zahraničí, kteří se usadili pod pražským mostem, natočí dokument. Spolu s ním natáčel i Martin Mikule pro 168 hodin.
1. 2. 2021|

Větší pořádek v ulicích a méně přestupků. Centra pro bezdomovce se podle vedení Brna osvědčila

Otevřít centra pro lidi bez domova se v Brně vyplatilo. Shodují se na tom jejich provozovatelé, zástupci města i strážníci. Střediska ve Vlhké ulici, u pavilonu Anthropos a v židenických kasárnách začala fungovat zhruba před dvěma týdny jako jedno z opatření proti šíření koronaviru. Snížil se díky nim hlavně počet bezdomovců v ulicích města.
6. 5. 2020|

Města řeší, jak zajistit karanténu pro bezdomovce. Staví stany a hledají nevyužité prostory

Velká města chtějí dostat z ulic lidi bez domova. Podle sociálních pracovníků je riziko šíření nákazy mezi nimi vysoké, nepovoleně se srocují a mnohdy nemají zakrytý obličej. V Praze-Troji vzniklo například stanové městečko a město také hledá možnosti v ubytovnách. Brno objednalo obytné kontejnery a uvažuje o ubytování například v bývalých kasárnách.
1. 4. 2020|

Podchod pod železnicí v Hejčíně nevznikne. Lidé z okolí se báli, že by se v něm scházeli bezdomovci

Město Olomouc odložilo dlouho plánovanou stavbu podchodu pod železniční tratí v Hejčíně. Jeho podobu odmítli obyvatelé blízkého okolí kvůli obavám, že by ho mohli vyhledávat problémoví lidé. Podchod za 21 milionů korun měl nahradit původní lávku, kterou město před dvěma lety nechalo odstranit kvůli špatnému stavu. Lidé si od té doby zkracují cestu přes trať.
13. 11. 2019|

V Česku žije 24 tisíc bezdomovců. Nejvíce v Moravskoslezském kraji a v Praze

V Česku žilo na jaře letošního roku 23 830 bezdomovců, z toho více než dva a půl tisíce dětí. Nejvíce lidí bez domova je v Moravskoslezském kraji a v Praze, naopak nejméně v Libereckém a Jihočeském kraji. Zhruba polovina bezdomovců žije venku nebo využívá přechodné noclehárny pro lidi bez přístřeší. Podle ministerstva práce a sociálních věcí převažují mezi bezdomovci muži.
17. 10. 2019|

Bez střechy nad hlavou, přesto v práci. Olomoucká charita začala nabízet zaměstnání bezdomovcům

Olomoucká charita začala nabízet lidem bez domova  pracovní příležitosti. Pro své klienty už získala zakázku od Technických služeb města Olomouce v podobě úklidu a čištění ulic. Na tento pilotní projekt naváže dalšími pracemi v lese ve spolupráci s Metropolitní kapitulou u svatého Václava v Olomouci. Cílem projektu je překonávání bariér, které jim brání uplatnit se na trhu práce.
14. 8. 2019Aktualizováno14. 8. 2019, 12:20|