TÉMA

Platební karta

V Německu zavádějí speciální platební karty pro uprchlíky. Budou na ně dostávat dávky

Německo chce nadále omezovat ilegální migraci. Kromě kontrol na hranicích s Českem a Polskem se snaží odradit ty běžence, kteří do Německa míří kvůli sociálním dávkám. Od léta je spolkové země přestanou vyplácet v hotovosti. Uprchlíci je dostanou převodem na kartu fungující v omezeném režimu. Někde už ji úřady zavedly.
10. 3. 2024|

Posílat peníze na účet bude jednodušší, lidem bude stačit znát telefonní číslo

Česká národní banka (ČNB) spustí registr, který umožní bankám zprovoznění služby, kdy pro poslání peněz bude stačit telefonní číslo příjemce. Banky budou mít přístup do registru od 30. října, služba by měla být lidem, kteří o ni projeví zájem, dostupná v listopadu. Nový systém by měl zjednodušit převádění peněz mezi lidmi, uvedla ČNB v tiskové zprávě.
7. 9. 2023|

Češi stále více platí kartou. Některá místa přesto odmítají používat terminály

V Česku zesílila debata o platbách kartami. Řadě zákazníků se nelíbí, když obchodník či provozovna přijímá jen hotovost. Důvody, proč někde karty nepřijímají, jsou různé – od poplatků až po potřebu peněz pro dodavatele i zaměstnance. Data ale ukazují, že počet terminálů dál roste.
16. 7. 2023|

Češi jsou v on-line prostoru bank obezřetní. Index kyberbezpečnosti je 67 procent

Češi jsou v bankovním on-line prostoru opatrní, index kyberbezpečnosti letos dosáhl 67 procent, což je jenom o jeden bod méně než loni. Finanční operace lidé považují za citlivé a k bankovnictví by nikdy neposkytla přístup většina z nich. Vyplývá to z průzkumu, který v úterý představila Česká bankovní asociace a výzkumná agentura Ipsos.
25. 10. 2022|

Mastercard testuje platby úsměvem. Biometrická data jsou na to příliš cenná, komentuje expert

Společnost Mastercard zahájila zkušební provoz svého systému pro platby na základě biometrických údajů. V budoucnu by tak k zaplacení nákupu v běžném obchodu mohl stačit pouhý sken obličeje, jaký se používá například k odemykání chytrých telefonů nebo k platbě u společnosti Apple. Odborníci ale varují, že použití takových dat jen kvůli placení je lehkomyslné.
19. 5. 2022|

Podvodníci se snaží získat platební údaje. Lidé přicházejí o desítky i stovky tisíc

Lidé v Česku se potýkají s novou vlnou internetových podvodů. Přicházejí při ní i o statisíce korun. Pachatelé je nasměrují na falešné stránky, které se tváří jako inzertní portály nebo weby přepravců. Některé oběti jim také umožní vzdálený přístup do svého počítače.
9. 5. 2022|

Potřebujeme pomoc EU a evropské humanitární koridory, řekl Rakušan. Kapacity ubytování pro běžence nestačí

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) řekl po pondělním jednání Ústředního krizového štábu, že kapacity ubytování běženců z Ukrajiny už narážejí v České republice na svůj strop a bude nutná pomoc Evropské unie. Podle ministra práce Mariana Jurečky (KDU-ČSL) bude vláda ve středu jednat o výši solidárního příspěvku, který lidé dostanou za ubytování uprchlíků.
21. 3. 2022Aktualizováno22. 3. 2022, 00:13|

Žena přišla přes noc o tři miliony. Policisté varují před podvodníky na internetu

S koncem roku podle policistů přibývá internetové kriminality. Varují proto, aby lidé nesdělovali nikomu informace o své platební kartě, nepřeposílali potvrzovací kódy neznámým lidem a neinstalovali software pro vzdálenou správu počítače. Podvodníci lákají lidi například na investici do kryptoměn, vydávají se za cizince toužící po seznámení, bankéře nebo se nabourávají do firemní komunikace.
24. 11. 2021|

Vězení, podmínka a vyhoštění. Ostravský soud potrestal bulharské podvodníky s platebními kartami

Ostravský okresní soud potrestal dva Bulhary, kteří v Ostravě a Brně vybírali peníze z bankovních účtů pomocí padělaných karet. Přišli si tak na více než sto tisíc korun. Jeden z mužů stráví ve vězení tři roky, druhý od soudu odešel s podmínkou. Soudce oba muže vyhostil. České televizi to potvrdil mluvčí soudu Dalibor Zecha.
7. 1. 2021|

Přes WhatsApp a Messenger se šíří podvodná zpráva o kuponu do Albertu. Láká od lidí údaje k platebním kartám

Komunikačními aplikacemi WhatsApp a Messenger se mezi českými uživateli šíří podvodná phishingová zpráva nabízející elektronické kupony v hodnotě tři tisíce korun od supermarketů Albert. Součástí zprávy je odkaz, který uživatele pošle na podvodnou stránku. Ta je následně vybízí k zadání osobních informací včetně údajů platební karty a k dalšímu sdílení zprávy. Podvod je stále aktivní a rychle se šíří. Uvedla to antivirová firma Avast.
27. 10. 2020|

Podvodné e-maily napodobují Českou poštu. Snaží se získat údaje k platebním kartám

Internetem se šíří nový phishingový útok, který napodobuje e-mailovou výzvu České pošty k vyzvednutí balíčku. Uživatele přesměruje na podvodný web, který se snaží získat údaje k platební kartě, v pátek na to upozornila antivirová firma Avast.
16. 10. 2020|

Biometrické ověření plateb využívá čtvrtina Čechů, ukazuje průzkum Mastercard

Čtvrtina Čechů potvrzuje platby v e-shopech prostřednictvím otisku prstu nebo scanu obličeje. Biometrické ověření plateb umožňují dvě třetiny českých bank. Jde o jeden ze způsobů silného ověření zákazníka převážně při placení na internetu, které před rokem zavedla evropská směrnice PSD2, řekl generální ředitel Mastercard pro ČR a Slovensko Michal Čarný.
8. 9. 2020|

Desetitisíce zablokovaných karet v Česku. Problémy má kvůli krachu Wirecard i systém EET

Krach německého karetního poskytovatele Wirecard má v Česku za následek desetitisíce zablokovaných karet. Ty má například 40 tisíc klientů tuzemské společnosti Twisto. Společnost přešla k jinému poskytovateli a od pondělí začne rozesílat klientům nové karty, avizuje mluvčí firmy Jan Husták. Problém má kvůli Wirecardu i další tuzemská firma Fidoo nebo EET systém eKasa od O2. V celé Evropě jde o miliony blokovaných karet.
27. 6. 2020|

Ostrý start chytré karantény na jižní Moravě zatím bez pomoci bank. Moravskoslezský kraj začíná s přípravami

Jihomoravští hygienici zahájili ostrý provoz chytré karantény a v Moravskoslezském kraji se na její zavedení začali připravovat. A to i když ji ještě nemohou spustit naplno – banky zatím čekají na vyjádření regulátorů kvůli využití lokalizace na základě údajů z platebních karet. Základem chytré karantény přitom vedle vzpomínkové mapy vytvořené z údajů z mobilních telefonů tvoří právě karetní stopa. Dohromady mají pomoci s dohledáváním potenciálně nakažených lidí.
10. 4. 2020|

Stížnosti a pokuty zabraly. Vlakoví dopravci Arriva a Leo Express odstraňují nedostatky

Dva kraje – Pardubický a Liberecký – se dostaly do sporu se soukromými dopravci, kteří od konce loňského roku provozují některé regionální železniční tratě. Uděleny již byly vysoké pokuty a další ještě možná budou následovat. K nejzazšímu kroku, vypovězení smlouvy, však zřejmě nedojde.
17. 1. 2020|

Ostravané už tři roky nepotřebují v MHD papírovou jízdenku. Příští rok jim bude k ničemu, dopravce je zruší

Cestující v Ostravě mohou už tři roky platit jízdné přímo v tramvajích, trolejbusech nebo autobusech bezkontaktně platební kartou. Za tu dobu si takto jízdenku koupily už čtyři miliony cestujících. Podle Dopravního podniku Ostrava (DPO) se zájem o bezkontaktní platbu zvyšuje, a papírové jízdenky tak definitivně zruší. Jízdenky by měly být běžně k dostání jen do konce letošního roku.
27. 7. 2019|

Ekonomka Lipovská: Svět bez hotových peněz? Ztřeštěný a nezodpovědný experiment

Žít bez peněz lze – jste-li Robinson na pustém ostrově. Objevíte-li na ostrově svého Pátka, vznikají peníze zcela automaticky, i kdybyste nikdy v životě neslyšeli o bankovkách a bankovních účtech. Rušit peníze znamená otřást základy lidské spolupráce a vzájemnosti, řekla v rozhovoru pro web ČT24 ekonomka Hana Lipovská.
27. 2. 2019|

Obří pokuta pro MasterCard. Podle Evropské komise uměle zvyšuje náklady na platby kartou

Evropská komise (EK) vyměřila vydavateli platebních karet MasterCard pokutu 570 milionů eur (14,6 miliardy korun) za porušování hospodářské soutěže. Firma podle verdiktu v rozporu s antimonopolními pravidly EU omezovala možnosti obchodníků využívat výhodnějších podmínek, které v Evropské unii nabízejí banky. MasterCard prohlásila, že případ, který se týká období asi dvou let, tímto považuje za uzavřený.
22. 1. 2019Aktualizováno22. 1. 2019, 13:41|

Ostravská MHD zruší do konce roku papírové jízdenky

Dopravní podnik Ostrava (DPO) na konci letošního roku zruší prodej papírových jízdenek. Pro podnik je úspornější elektronické placení jízdného, přičemž počet elektronických plateb v Ostravě výrazně roste. Místo papírových jízdenek, jejichž podíl na počtu všech prodaných jízdenek minulý měsíc činil přes 45 procent, si lidé budou moci v automatech kupovat takzvané kreditní jízdenky.
21. 1. 2019|