TÉMA

Rybáři

Dva kapři a dost. V jihočeských revírech začal platit přísnější rybářský řád

V jihočeských vodách a revírech musejí rybáři počítat s několika zásadními změnami rybářského řádu. Nově je omezen počet ulovených dravých ryb. A lidé, kteří si ponechají dva kapry, musí ukončit denní lov. Konkrétní podmínky se v jednotlivých krajích liší.
26. 3. 2024|

Prezident může jmenovat nové ústavní soudce. Senátoři schválili Dolanskou Bányaiovou i Kühna

Senát v úvodním dnu své poslední letošní schůze schválil dvě nominace na ústavní soudce. Stanou se jimi Zdeněk Kühn a Lucie Dolanská Bányaiová. Dopoledne je přišel podpořit prezident Petr Pavel, který je navrhl – a nadále platí, že s většinou svých nominací zatím v Senátu uspěl. Hlasování výborů, které předcházelo projednání jeho návrhů na plénu, přitom nebylo jednoznačné, Dolanská Bányaiová nezískala podporu ústavně-právního výboru. Jeho stanovisko však není pro plénum závazné.
14. 12. 2023Aktualizováno14. 12. 2023, 20:24|

Australští delfíni se naučili vykrádat pasti na kraby

Delfíni opět prokázali, jak inteligentní tvorové jsou. Dokázali se totiž naučit, jak proniknout do velmi složitých pastí. Vadí to místním rybářům, ale také ochráncům zvířat, kteří se bojí, že toto chování může zvířatům ublížit.
27. 11. 2023|

V Indickém oceánu se potopila čínská loď s desítkami rybářů

V Indickém oceánu se potopila čínská rybářská loď, všech 39 členů posádky se pohřešuje, uvedla ve středu agentura AP s odvoláním na čínská státní média. Na palubě podle nich bylo sedmnáct Číňanů, sedmnáct Indonésanů a pět Filipínců. Příčina potopení je neznámá.
17. 5. 2023|

Spory o rybolov trvají. Majitel zadržené britské lodě popřel, že ji Francie propustila

Majitel britské rybářské lodě, kterou francouzské úřady zadržely minulý týden poblíž přístavního města Le Havre, popřel předchozí informace, že plavidlo už bylo propuštěno. Británie zároveň uvítala poslední snahy Francie dále nevyhrocovat širší spor kolem rybolovu, který zadržení plavidla ještě vystupňovalo. Do řešení sporu se zapojuje i Evropská komise.
2. 11. 2021|

Francouzští rybáři čekají na britské licence. Premiér Castex pohrozil přehodnocením dohod

Spor mezi Francií a Velkou Británií se opět vyhrocuje kvůli rybolovu. Francouzský premiér Jean Castex pohrozil, že jeho země přehodnotí bilaterální spolupráci, pokud Londýn nebude plnit přijaté dohody. Britské úřady totiž mnoha francouzským rybářům stále nevydaly potřebná povolení.
9. 10. 2021|

Sněmovní vyšetřovací komise schválila zprávu o Bečvě. Postup státního zástupce míří na přezkum

Sněmovní vyšetřovací komise schválila závěrečnou zprávu o vyšetřování havárie na řece Bečvě. Komise požádala o svolání mimořádné schůze sněmovny, aby závěrečnou zprávu projednala. Postup státního zástupce pak přezkoumá Krajské státní zastupitelství v Ostravě, zjistil server iROZHLAS.cz. Podnět na přezkum podala obhajoba, a to poté, co vsetínský státní zástupce Petr Bareš zamítl stížnosti obviněných proti usnesení o zahájení trestního stíhání jako nedůvodné.
17. 9. 2021|

Rok frustrace, říká k vyšetřování otravy na Bečvě rybář. Trvá to dlouho, shodují se politici

Schvalování závěrečné zprávy vyšetřovací komise k havárii na řece Bečvě se protahuje. Poslanci jednání ve čtvrtek přerušili a pokračují v pátek. Podle členů vyšetřovací komise se v ní názory různí, ale nedochází ke střetům. Kvůli ekologické havárii je obviněná firma Energoaqua a její majitel. Ten vinu odmítá. Kvůli úniku kyanidu uhynuly desítky tun ryb. O tématu se diskutovalo ve čtvrtečních Událostech, komentářích.
17. 9. 2021|

Počet běženců připlouvajících na Lampedusu roste, někteří na ostrov přišli legálně

Migrace se opět stává jedním z hlavních témat italské politiky. Může za to zvyšující se počet běženců, kteří připlouvají na malý ostrov Lampedusa z Afriky. Letos už jde o více než třináct tisíc lidí, což je třikrát víc než za stejné období loňského roku. Většina se k italským břehům dostává nelegálně. Existují ale i výjimky.
18. 5. 2021|

Evropská unie trvá na zákazu vývozu živých měkkýšů z Británie. Neobhajitelné, zní z ostrovů

Ani čtvrt roku po britském odchodu z evropského jednotného trhu a celní unie nekončí tahanice mezi Londýnem a Bruselem. Kromě sporu o vakcíny, finanční regulace a celní kontroly v Severním Irsku se Evropská unie dočkala ostré kritiky i kvůli svému postoji k ostrovním rybářům. Britský ministr zemědělství označil za neobhajitelné, že EU trvá na zákazu vývozu živých měkkýšů v přepočtu za 13 miliard korun.
5. 4. 2021|

Někteří rybáři začali s výlovy předčasně. Obávají se komplikací při nákaze koronavirem

Blatenští rybáři začali s jarními výlovy svých rybníků dřív než v předchozích letech. Snaží se tím snížit riziko, že by se zpozdili kvůli případné nákaze koronavirem. Na jaře loví hlavně násadové ryby, které si zákazníci objednali.
13. 3. 2021|

Ošetřovné se nebude započítávat do příjmu kvůli dávkám, rozhodl Senát

Horní parlamentní komora odsouhlasila, že se ošetřovné nebude nyní započítávat do příjmu kvůli dávkám. Dále také sladila novely, které mají regulovat reklamu na léčivé přípravky a umožnit vydávat poukazy na zdravotnické prostředky i elektronicky. Senát schválil i to, že pojišťovny budou hasičům hradit náklady za širší okruh jejich zásahů. Evropská unie by také podle senátorů měla prosadit další sankce vůči Rusku kvůli zadržení Alexeje Navalného a reakci na víkendové demonstrace.
28. 1. 2021Aktualizováno28. 1. 2021, 15:31|

Brexit dopadá na skotské rybáře. Kvůli nové byrokracii nemohou dodat do EU ryby čerstvé

Mnoho skotských rybářů se kvůli nárůstu byrokracie po přechodném období po brexitu rozhodlo zastavit vývoz do Evropské unie. Když byla Velká Británie její součástí, nebyl problém dodat čerstvě vylovené langusty či hřebenatky už další den do obchodů ve Francii i jinde, teď už to ale nejde. Část rybářů agentuře Reuters řekla, že jejich podnik tyto dodatečné požadavky možná neustojí.
8. 1. 2021|

Británie definitivně ukončila manželství s EU, začala platit provizorní dohoda

Británie definitivně ukončila svazek s Evropskou unií. O půlnoci skončilo přechodné období, v němž se země nacházela od odchodu z EU 31. ledna loňského roku. Zároveň začala provizorně platit dohoda o budoucích vztazích, kterou Londýn a Brusel uzavřely na Štědrý den.
1. 1. 2021Aktualizováno1. 1. 2021, 20:21|

Poslanci podpořili změnu dětských skupin na jesle i novelu cizineckého zákona. Interpelovali vládu

V souvislosti s novým vydáváním dokladů pro občany Evropské unie bude asi přesněji vymezen okruh lidí, kteří budou považováni za jejich rodinné příslušníky. Předpokládá to návrh cizineckého zákona, který ve čtvrtek podpořili poslanci. Nyní normu posoudí bezpečnostní výbor. Sněmovna dále podpořila návrh na přeměnu nynějších dětských skupin na jesle. Poslanci se odpoledne také věnovali interpelacím na členy vlády.
17. 12. 2020Aktualizováno17. 12. 2020, 18:21|

Francouzští rybáři mají obavy. Brexit bez dohody může pohřbít jejich živnost

Už od ledna Spojené království přestane být definitivně součástí Evropské unie. Mezi Londýnem a Bruselem tak intenzivně probíhají jednání, aby se předešlo takzvanému tvrdému brexitu, tedy „rozvodu“ bez dohody. Palčivým tématem, ve kterém se obě strany rozcházejí, je rybolov.
11. 12. 2020|

Do konce přechodného období zbývá 45 dní. Jednání mezi Británií a EU jsou ve finále, tvrdí zdroj BBC

Na přelomu prosince a ledna skončí přechodné období po odchodu Velké Británie z Evropské unie. Rozhovory Londýna a Bruselu o budoucích vztazích nebo obchodní dohodě mezi EU a Británií budou zřejmě pokračovat i v tomto týdnu. Zdroj BBC tuto fázi vyjednávání označil za závěrečnou, i když nadále trvají rozpory v otázkách rybolovných práv, ochrany životního prostředí, práv zaměstnanců či pravidel hospodářské soutěže.
16. 11. 2020Aktualizováno16. 11. 2020, 14:40|

Vydatné deště mnohde škodily, životu v Bečvě prospěly. Pročistily ji a pomohly s rybami

Životu v Bečvě, která byla na konci září kontaminovaná kyanidem, pomohly podle rybářů vydatné deště z uplynulých dnů. Zvýšené průtoky řeku naředily i pročistily. Kromě potravy do postižené oblasti Přerovska přinesly z horního toku také další ryby. Rybáři se navíc chystají tento týden vysadit parmy. Zákaz rybolovu na Bečvě platí i nadále.
19. 10. 2020|

Do Bečvy se vrací život, rybáři tam vysazují mladé ostroretky

Do Bečvy se po ekologické havárii vrací život. Rybáři z Hranic začali vysazovat nové ryby, konkrétně ostroretky. Roční násadu v pátek lovili z chovného rybníka a třídili od plevelných ryb. V nádrži s okysličováním pak takzvané ročky převezli k Bečvě a po částech vypustili. Pokračovat budou i v sobotu. Drobné rybky by neměly mít problém se ve vodě uživit.
9. 10. 2020|

Do řeky Bečvy se vrací život. Rybáři se chystají vysadit první ryby

Na konci týdne se rybáři chystají vysadit do řeky Bečvy, ve které kyanid otrávil veškerý život, první ostroretky. Ryby budou vysazovat postupně a budou zjišťovat, jak se jim v řece daří. Kyanid totiž zničil i veškerou jejich potravu. Na konci září odvezli rybáři z oblasti Přerovska více než čtyřicet tun uhynulých ryb, jejich likvidace stála půl milionu korun. Celkovou škodu však počítají až na desítky milionů korun.
7. 10. 2020|

Čínští rybáři krouží kolem Galapág. Ekvádor je odhodlán tamní rezervaci hájit

Vzácné přírodní bohatství na místě, které poskytlo inspiraci k objevu evoluce, je v ohrožení. Ekvádor s napětím sleduje více než dvě stě padesát hlavně čínských rybářských lodí, které se pohybují blízko Galapág. V mořské rezervaci a na ostrovech žije řada jedinečných druhů živočichů. Už před třemi lety tu úřady zadržely čínské plavidlo s třemi sty tunami ilegálně vylovených ryb.
30. 7. 2020|

V chladicích věžích třineckých železáren žili kapři nebo plotice. Rybáři je odlovili a vrátili do Olše

Rybáři ve čtvrtek odlovili stovku ryb z vodní nádrže pod chladicími věžemi, která slouží pro chlazení hutních agregátů Třineckých železáren. Až třiceticentimetrové ryby se tam zřejmě dostaly ještě jako jikry nebo drobný potěr spolu s vodou, kterou podnik odebírá z řeky Olše. Podle rybářů tam mohly žít až osm let, teď je vrátili do přírody.
6. 6. 2019Aktualizováno7. 6. 2019, 10:39|
Brexit

Hřebenatky v centru dění. Tvrdý brexit může rozpoutat válku mezi rybáři Francie a Velké Británie

Kvůli neschválení „rozvodové“ dohody britským parlamentem stále hrozí takzvaný tvrdý brexit. Komplikovaná situace může nastat hlavně v oblasti rybolovu. Už tak napjaté vztahy mezi francouzskými a britskými rybáři mohou přerůst ve vážnější konflikty.
19. 1. 2019|