Povodňové škody rybářů v jižních Čechách budou v řádu milionů korun

Rybáři v jižních Čechách sčítají škody po povodních. První výlovy ukazují, že by škody na rybách mohly být v řádech milionů korun. Vyplývá to z informací, které České televizi poskytli zástupci oslovených rybářství a zástupce ředitele Rybářského sdružení České republiky Vít Kotlín. Výlovy jsou teprve na začátku. Většinu škod budou rybáři vědět v prosinci a konečné výsledky budou známe po jarních výlovech rybníků.

Povodně v jižních Čechách zasáhly většinu významných chovatelů ryb. Vedle největšího Třeboňského rybářství to bylo třeba Rybářství Hluboká nebo Rybářství Nové Hrady. Na některých rybnících je stále vzedmutá hladina. „Soustavy rybníků se na Třeboňsku nebo Hlubocku slily v jedno velké jezero,“ popisuje situaci během povodně na jihočeských rybnících Kotlín.

Původní termíny výlovů se proto podle něj posouvají a budou pokračovat až do druhé poloviny prosince. I když budou konečné škody známé až po jarních výlovech, už teď je jasné, že část ryb byla z rybníků odplavena. 

Třetina rybníků na Hlubocku zasažena povodněmi

Výrazně menší množství vylovených ryb už teď čekají v Hluboké nad Vltavou. Podle hlavního zootechnika Aleše Kříže z Rybářství Hluboká se budou škody pohybovat řádově v milionech korun. Na základě zkušeností s povodněmi z let 2002 a 2013 by ztráta mohla být mezi šesti a sedmi miliony korun. Výlovy začnou v pátek 27. září a budou pokračovat do prosince. Až potom bude možné podle Kříže mluvit o konkrétních číslech.

Povodněmi bylo z celkových 150 rybníků ve vlastnictví rybářství Hluboká zasaženo 58. Jedním z nich je Bezdrev, druhý největší rybník v České republice. S podobnou situací se rybářství podle Kříže setkalo naposledy při povodních v roce 2013. Velká voda na jihu Čech ze zasažených rybníků odnesla 20 až 50 procent rybí obsádky. Na cenách vánočních kaprů se ale škody neprojevily.

Novohradští zaznamenávají první škody

Relativně méně byly v jižních Čechách zasaženy rybníky na Novohradsku. Z celkem 330 rybníků předpokládá ředitel Rybářství Nové Hrady Lubomír Zvonař škody u 44 z nich. Díky tomu rybáři zahájili výlovy a mají k dispozici první výsledky. Třeba v Milíkovickém rybníku u Českých Budějovic, jednom z prvních, které novohradští rybáři vylovili, zůstalo z předpokládaných 1400 jen 800 ryb.

„Zatím je brzy odhadovat, jak se škody projeví na zbylých rybnících. To se ukáže až při výlovech,“ řekl Zvonař. Ty budou především v říjnu a listopadu. Rybáři navíc měli v posledních dnech jiné priority. „Když jsou povodně, stávají se z nás spíše vodohospodáři než rybáři. Staráme se o to, aby nedošlo ke škodám na životech a na majetku. Starosti o to, kolik vylovíme ryb, jdou stranou,“ dodává Zvonař.

Výlovy budou náročnější než v minulých letech

Výlovy budou letos na podzim a příští rok na jaře náročnější než v minulých letech. Povodeň nejen poškodila rybníky, ale při velké vodě se smíchaly ryby napříč rybníky. Mladší amuři z jednoho rybníka se tak mohli smíchat se staršími kapry z rybníka druhého. Úniky ryb z rybníků zasažených povodněmi byly navíc umocněny instinkty ryb.

„Jak ryba začne cítit tah vody v takovémto teple, tak migruje,“ vysvětluje zootechnik Aleš Kříž z Rybářství Hluboká. Ryby pak z přetékajících rybníků podle něj unikají buď s vodou, nebo proti vodě. Pokud odplavou do stok, existuje stále šance návratu. Podstatná část ryb ale doplavala na louky nebo do lesů. V takovou chvíli je šance na návrat minimální. S opadnutím vody ryby uhynou.