TÉMA

Bomba

Rusové zřejmě svrhli na Charkov „létající bombu“, uvádějí ukrajinské úřady a média

Rusko patrně při středečním útoku na východoukrajinský Charkov použilo nový typ řízené bomby. Uvedli to ukrajinští činitelé, podle nichž jde o zbraň na pomezí řízené letecké bomby a střely. Ruská invazní armáda na město zaútočila leteckými pumami poprvé od roku 2022, upozornil náčelník vyšetřovacího oddělení policie v Charkovské oblasti Serhij Bolvinov. Při útoku jeden člověk zemřel a dalších devatenáct utrpělo zranění včetně čtyř dětí ve věku od tří měsíců do devíti let.
28. 3. 2024Aktualizováno28. 3. 2024, 15:43|

V Ankaře se odpálil sebevražedný atentátník, tvrdí úřady. Dva policisté jsou zranění

V blízkosti tureckého parlamentu v Ankaře sebevražedný útočník odpálil výbušné zařízení. Druhý útočník zemřel při přestřelce s policií a dva policisté utrpěli lehká zranění. Oznámilo to podle agentury AP turecké ministerstvo vnitra. Útok odsoudil mimo jiné český ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Turecko následně provedlo letecké údery na kurdské ozbrojence v severním Iráku.
1. 10. 2023Aktualizováno1. 10. 2023, 22:53|

V Umani začaly hořet sklady obilí, Rusové v noci ostřelovali Ukrajinu

Rusko v noci na neděli na různých místech Ukrajiny útočilo raketami, bezpilotními letouny i leteckými bombami. V Umani se jejich cílem staly sklady obilí, které začaly hořet. Charkov ruská armáda ostřelovala z přilehlé Belgorodské oblasti a výbuchy se během noci ozvaly také v Oděse na jihozápadě země nebo v Dněpropetrovské oblasti.
1. 10. 2023Aktualizováno1. 10. 2023, 09:42|

Při sebevražedném útoku na věřící v Pákistánu zahynulo nejméně 52 lidí. Zraněných jsou desítky

Sebevražedný pumový útok, směřovaný vůči davu věřících na jihozápadě Pákistánu, si vyžádal nejméně 52 obětí. Přes padesát lidí je zraněno. V pátek to napsala agentura Reuters s odkazem na místní zdravotníky. Předchozí bilance hovořila o pětadvaceti mrtvých.
29. 9. 2023Aktualizováno29. 9. 2023, 13:49|

Kreml se distancuje od smrti Prigožina. Rusové bojující za Ukrajinu vyzvali wagnerovce, aby se k nim přidali

Tvrzení Západu, že Jevgenij Prigožin byl zabit na příkaz Vladimira Putina, i další podobné spekulace jsou „absolutní lži“. Prohlásil to mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov, který zároveň odmítl definitivně potvrdit smrt šéfa wagnerovců s tím, že je potřeba počkat na výsledky testů DNA. Vyšetřovatelé uvedli, že se na místě nehody našla těla deseti lidí a také letové zapisovače, takzvané černé skříňky. Skupina Rusů bojujících na straně Ukrajiny mezitím vyzvala příslušníky žoldnéřské Wagnerovy skupiny, aby přešli na stranu Kyjeva a Kremlu se pomstili.
25. 8. 2023Aktualizováno25. 8. 2023, 19:47|

Ukrajinský voják přišel o obě nohy, na frontě bojoval po boku svého otce

V pětadvaceti letech plánoval mít rodinu a svatbu, místo toho se Oleh Symroz učí po amputaci nohou znovu chodit. Poprvé se s pomocí protéz a madel postavil před měsícem. První dny ušel sotva pár kroků, ale jeho stav se zlepšuje a na konci května již dokáže chodit celou hodinu.
30. 5. 2023|

Ruského nacionalistického spisovatele a politika Prilepina zranila bomba v autě

Prominentní ruský nacionalistický spisovatel Zachar Prilepin byl v sobotu zraněn při výbuchu bomby v autě, informovala ruská státní agentura TASS. Incident se stal v Nižegorodské oblasti v centrálním Rusku. Podle úřadů při něm zemřel Prilepinův řidič. Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová z útoku, který je vyšetřován jako teroristický čin, obvinila Západ a Ukrajinu. K odpovědnosti za něj se ale přihlásila partyzánská skupina, která si říká Ateš.
6. 5. 2023Aktualizováno6. 5. 2023, 21:05|

Muž na mítinku japonského premiéra hodil dýmovnici. Kišida vyvázl bez zranění

Japonský premiér Fumio Kišida vyvázl bez zranění z incidentu, kdy muž z davu před jeho vystoupením ve městě Wakajama hodil předmět, načež se ozval výbuch. Podle japonských médií šlo zřejmě o dýmovnici. Policie podezřelého zadržela. Útok se stal necelý rok poté, co při atentátu během volební kampaně přišel o život bývalý premiér Šinzó Abe.
15. 4. 2023Aktualizováno15. 4. 2023, 13:04|

Policie zadržela kvůli explozi v Petrohradě ženu. Atentát byl varováním Prigožinovi, míní analytici

Ruské úřady zadržely Darju Trepovovou podezřelou z bombového útoku na petrohradskou kavárnu, při kterém zemřel propagandista Vladlen Tatarskij. Na videozáznamu zveřejněném ruským ministerstvem vnitra přiznává, že na místo atentátu přinesla předmět, který později explodoval. Při výbuchu bylo podle aktuální bilance ministerstva zdravotnictví zraněno dalších dvaatřicet lidí, deset z nich je v kritickém stavu. Zahraniční analytici považují útok na jednoho z předních ruských armádních blogerů podporujících invazi na Ukrajinu za výsledek eskalace vnitřních konfliktů v zemi.
3. 4. 2023Aktualizováno3. 4. 2023, 22:05|

Při bombovém útoku přišel irácký fotbalista o nohu. Naději našel v paralympijském basketbalu

Násilí v Iráku zanechalo šrámy mnoha lidem. Při jednom z útoků, které byly kdysi na denním pořádku, přišel o nohu slibný fotbalista iráckého prvoligového klubu. Novou naději Ahmed Naser našel v iráckém týmu paralympijských basketbalistů. Problém mu ale dělají návštěvy lékaře a další každodenní činnosti, v zemi totiž chybí bezbariérové přístupy.
22. 3. 2023|

Demonstranti v Moldavsku požadovali rezignaci prozápadní prezidentky i vlády

Podporovatelé opoziční proruské strany Šor v neděli v moldavské metropoli Kišiněv protestovali proti prozápadně orientované vládě. Ve městě se odpoledne sešlo několik tisíc lidí, kteří podobně jako při předchozích protestech požadovali okamžitou demisi kabinetu i prezidentky Maii Sanduové. Moldavská policie zároveň pode agentury AP oznámila, že zmařila spiknutí vyvolat v rámci protestu masové nepokoje.
12. 3. 2023Aktualizováno12. 3. 2023, 21:26|

Při výbuchu před budovou soudu v Podgorici zemřel člověk

Při explozi před sídlem soudu v černohorském hlavním městě Podgorici přišel o život jeden člověk a dalších pět lidí utrpělo zranění. Agentura Reuters s odvoláním na policii uvedla, že muž zřejmě odpálil granát.
3. 3. 2023|

Pumový útok v pákistánské mešitě má stovku obětí, většina jsou zřejmě policisté

Počet obětí pondělního útoku na mešitu v pákistánském Péšávaru vzrostl na sto. Vyplývá to z aktualizované bilance agentur AP a Reuters, které se odvolávají na pákistánské policejní a nemocniční zdroje. Zranění utrpělo podle různých zdrojů 150 až 255 lidí. Desítky z nich jsou v nemocnici, někteří v kritickém stavu. Většina obětí jsou zřejmě policisté.
30. 1. 2023Aktualizováno31. 1. 2023, 13:58|

USA uvalily vazbu na muže, který měl sestrojit bombu pro atentát nad Lockerbie

Spojené státy uvalily vazbu na Libyjce, který údajně sestrojil bombu pro atentát na let Pan Am nad skotským městem Lockerbie. V roce 1988 po pádu tohoto letadla zemřelo 270 lidí. Americké ministerstvo spravedlnosti v neděli odpoledne potvrdilo předběžnou zprávu skotské prokuratury, o které informovala stanice BBC.
11. 12. 2022|

Výbuchy bomb v Somálsku zabily nejméně sto lidí a další stovky zranily, uvedl prezident

Sobotní výbuchy dvou bomb v automobilech poblíž ministerstva školství v somálském Mogadišu zabily nejméně sto lidí. Uvedl to podle agentury Reuters somálský prezident Hassan Sheikh Mohamoud. Dodal, že zhruba tři sta lidí utrpělo zranění. Varoval, že počet obětí výbuchu by se mohl ještě zvýšit.
30. 10. 2022|

Bilance útoku v Kábulu vzrostla na nejméně 35 mrtvých a osmdesát zraněných

Počet obětí po pátečním sebevražedném pumovém útoku ve studentském vzdělávacím centru v západní části Kábulu vzrostl z 19 už na 35 a dalších 82 lidí je zraněných. Uvedla to agentura AFP s odvoláním na Organizaci spojených národů. K útoku se zatím nikdo nepřihlásil. Mezi oběťmi jsou především dospívající děti a většinou dívky, které nanečisto skládaly přijímací zkoušky na vysoké školy.
1. 10. 2022|

V Baltu mohou zkorodovat chemické zbraně z druhé světové války. Vědci varují před ekologickou katastrofou

Dno Baltského moře je zaneřáděno minami, bombami a sudy s chemickými zbraněmi z druhé světové války, které by mohly způsobit ekologickou katastrofu, jelikož časem zkorodují. Napsal to polský list Gazeta Wyborcza. Na různých místech Baltu podle něj může ležet čtyřicet až sto tisíc tun nechtěných připomínek konfliktu, přesné množství je složité odhadnout. Stejně obtížné je podle něj přesně určit všechna místa, kde se nacházejí.
11. 8. 2022|

Írán straší svět. Technicky zvládne rychle vyrobit jadernou bombu, sdělil poradce ajatolláha

Írán je technicky schopen vyrobit jadernou bombu, musí se ale teprve rozhodnout, zda ji sestrojí. Stanici Al-Džazíra to řekl vysoce postavený poradce íránského duchovního vůdce ajatolláha Alího Chameneího. Informovala o tom agentura Reuters.
17. 7. 2022|

Atentátník na Abeho se pokusil sestrojit bombu, zaútočit chtěl na šéfa náboženské organizace

Muž, který v pátek zavraždil japonského expremiéra Šinzóa Abeho, policii řekl, že se pokusil sestrojit bombu. Jedenačtyřicetiletý Tecuja Jamagami dále vypověděl, že si vyrobil několik střelných zbraní. Informovala o tom agentura Kjódó s odvoláním na zdroje obeznámené s vyšetřováním.
10. 7. 2022Aktualizováno10. 7. 2022, 06:52|

Přibývá důkazů, že Rusové používají zakázané kazetové bomby

Kazetové bomby jsou jako smrtící déšť a důkazů o jejich nasazení ve válce na Ukrajině přibývá. Tento druh munice, který řada zemí zakazuje, přitom stojí za stovkami, možná tisícovkami obětí.
8. 7. 2022|

„Říkáte si: Jsem mrtvý, nebo žiju?“ popisuje válečný kameraman ČT chvíle po dopadu bomby

„V té tmě vůbec netušíte, co se děje. A říkáte si: Jsem mrtvý, nebo žiju? Když se ukázalo světlo, tak jsem si říkal, že jsem naživu, ale nevím, co mi je,“ popsal své první pocity po dopadu kazetové pumy kameraman Pavel Němeček. Ten se minulý týden se štábem České televize skrýval ve městě Barvinkove v Charkovské oblasti na Ukrajině a natáčel zde reportáž v budově využívané ukrajinskými silami. Puma prorazila strop a dopadla kousek od něj. O nejhorší zážitek z války prý ale nešlo.
17. 6. 2022|

Před 80 lety vybuchla pod mercedesem v horní Libni bomba. Hrdinové splnili úkol, Heydrich po týdnu zemřel

Za nejvýznamnější odbojový čin v Evropě je považována likvidace Reinharda Heydricha. Smrtelné zranění mu způsobili českoslovenští vojáci Josef Gabčík a Jan Kubiš před rovnými 80 lety. Zranění, které mu způsobila výbušnina, podlehl Heydrich o osm dní později. Coby šéf Hlavního říšského bezpečnostního úřadu, tedy fakticky nejvyšší policejní velitel, a zastupující říšský protektor, tedy úřadující hlava okupační německé administrativy v českých zemích, byl nejvýše postaveným nacistou, kterého se odboji v Evropě podařilo za druhé světové války zlikvidovat.
27. 5. 2022|

Muž vyhrožoval odpálením bomby na Pražském hradě. Soud ho potrestal podmínkou

S podmínkou odešel od soudu muž, který v lednu vyhrožoval odpálením bomby v areálu Pražského hradu. České televizi to řekl mluvčí Okresního soudu v Jablonci nad Nisou Jaroslav Kneř. Za šíření poplašné zprávy soud muži udělil sedmiměsíční podmínku se zkušební dobou v délce patnáct měsíců.
23. 5. 2022Aktualizováno23. 5. 2022, 13:06|

Bombardér B-52 létá už sedm desítek let. „Ohavný tlustý týpek“ přesto zatím do starého železa nemíří

Bombardér B-52 neboli Stratofortress strávil ve službách amerického letectva už sedm dekád a i když byly jeho nejmladší exempláře vyrobeny na začátku 60. let, generalita USA je v nejbližší době nehodlá odstavit. Mohutné osmimotorové letouny totiž nemají v americkém arzenálu náhradu. A tak strategický bombardér, jehož prototyp vzlétl 15. dubna 1952, nejspíš v plném nasazení přežije i rok 2050.
15. 4. 2022|