TÉMA

Audi

Soud v Teplicích uložil muži z Ruska za porušení protiruských sankcí pokutu 300 tisíc

Rus Vladimir Lichutin musí zaplatit tři sta tisíc korun za pokus o porušení mezinárodních sankcí. Ve prospěch České republiky propadne z jeho účtu v přepočtu 3,3 milionu korun. Rozhodl o tom Okresní soud v Teplicích. Lichutinovi, který prohlásil vinu, uložil soud také zákaz podnikání v prodeji motorových vozidel na dvacet měsíců. Muž se pokusil vyvézt před dvěma lety luxusní auta do Ruska. Rozsudek není pravomocný, obžalovaný si nechal lhůtu na podání odvolání.
včera|

Volkswagen po středečním výpadku obnovuje výrobu

V německém koncernu Volkswagen přes noc odstranili poruchu počítačové sítě. Výroba v závodech, které se kvůli ní ve středu zastavily, se tak začala postupně obnovovat. Agentuře DPA to ve čtvrtek ráno řekl mluvčí firmy. Součástí koncernu je i Škoda Auto. Událost podle agentury Reuters zdůraznila zranitelnost infrastrukturní sítě největšího výrobce automobilů v Evropě.
28. 9. 2023Aktualizováno28. 9. 2023, 12:43|

Bývalý šéf Audi dostal za podvody s emisemi podmínku

Soud v Německu v úterý uložil někdejšímu šéfovi německé automobilky Audi Rupertu Stadlerovi za podíl v kauze emisních podvodů podmíněný trest vězení v délce 21 měsíců. Stadler se tak v emisním skandálu stal prvním odsouzeným členem vedení koncernu Volkswagen, který je mateřskou společností automobilky Audi. Vinu dlouho odmítal, letos v květnu se v rámci dohody o vině a trestu přiznal, že proti podvodům mohl zakročit dříve, ale neučinil tak.
27. 6. 2023Aktualizováno27. 6. 2023, 13:54|

V Maďarsku vzniká čínská megatovárna na baterie. Odpůrci se bojí ztráty vody či vlivu Pekingu

U východomaďarského Debrecínu začíná stavba obří továrny na baterie pro elektromobily. Je to čínská investice za víc než sedm miliard eur. Maďarsko doufá, že se díky ní stane globálním producentem lithium-iontových baterií v době, kdy svět přechází na elektromobily, aby omezil emise skleníkových plynů. Projekt má ale řadu odpůrců.
27. 5. 2023|

Bývalý šéf Audi se přizná v kauze dieselgate. Dostat má podmínku a pokutu

Bývalý šéf německé automobilky Audi Rupert Stadler je v kauze falšování dieselových emisí připraven přiznat se k podvodu výměnou za podmíněný trest a finanční postih. U soudu v Mnichově to podle médií uvedl tým jeho obhájců. Audi a jeho mateřská skupina Volkswagen v roce 2015 přiznaly, že používaly nelegální software k podvádění při emisních testech.
3. 5. 2023Aktualizováno3. 5. 2023, 13:20|

Evropská komise vyměřila několika automobilkám za kartel pokutu 875 milionů eur

Evropská komise (EK) uložila čtyřem německým automobilkám pokutu 875 milionů eur (22,6 miliardy korun). Firmy Daimler, BMW, Volkswagen, Audi a Porsche podle komise vytvořily kartel, aby omezily vývoj a zavádění systémů kontroly emisí u osobních aut s naftovým motorem. Daimler se ale pokutě vyhnul, protože na existenci nezákonné spolupráce upozornil, uvedla komise. Volkswagen zvažuje, že se odvolá.
8. 7. 2021Aktualizováno8. 7. 2021, 12:28|

Zaorálek měl nehodu na D1, nikdo nebyl zraněn

Auto s ministrem kultury Lubomírem Zaorálkem (ČSSD) mělo ve čtvrtek nehodu na D1, narazil do něj kamion. Uvedl to server iDNES.cz. Řidič kamionu se na místě k zavinění nehody přiznal policistům, sdělila serveru mluvčí ministerstva kultury Michaela Lagronová. Při nehodě nebyl podle policie nikdo zraněn.
27. 5. 2021|

Volkswagen chce za dieselgate odškodné po exšéfovi koncernu a řediteli Audi

Německý automobilový koncern Volkswagen bude požadovat náhradu škody za skandál kolem podvodů s výfukovými plyny po bývalém šéfovi Martinu Winterkornovi a po bývalém řediteli dceřinné automobilky Audi Rupertu Stadlerovi. Volkswagen to uvedl po zasedání dozorčí rady. Po rozsáhlém vyšetřování došla firma k závěru, že oba vrcholní manažeři zanedbali péči řádného hospodáře, pochybení ze strany jiných členů managementu ale nezjistila.
26. 3. 2021|

Automobilka Audi není podle soudu automaticky odpovědná za skandál mateřského koncernu

Automobilka Audi jako dceřiná společnost není automaticky zodpovědná za naftový skandál koncernu Volkswagen. Skutečnost, že motor EA189 vyvinutý Volkswagenem použila Audi u některých svých modelů, k tomu nestačí. Rozhodl o tom Spolkový soudní dvůr (BGH).
8. 3. 2021|

Volkswagenu klesl v prvním čtvrtletí provozní zisk o čtyři pětiny

Provozní zisk německého automobilového koncernu Volkswagen se v letošním prvním čtvrtletí propadl na 900 milionů eur (24,4 miliardy korun). Firma to oznámila ve čtvrtek na základě svých předběžných výsledků. Za loňské první čtvrtletí přitom Volkswagen vykázal provozní zisk 3,9 miliardy eur. Součástí koncernu je i mladoboleslavská automobilka Škoda Auto.
16. 4. 2020|

Nové auto? Uprostřed pandemie těžko. Češi zjišťují, jak jim karanténa proměnila nákupy

Kvůli koronaviru a s ním související karanténě nemohou čeští zákazníci nakupovat tak, jak byli dosud zvyklí. Oproti době před pandemií ale současně roste nabídka věcí, které se dají sehnat na internetu, a jen za minulý týden vzniklo dvojnásob e-shopů než za stejnou dobu v minulosti. Faktem ale zůstává, že třeba pořídit si nové auto není jednoduché.
26. 3. 2020|

Volkswagen kvůli koronaviru zavírá evropské závody, také Škoda Auto i TPCA přestanou vyrábět

Německá automobilová skupina Volkswagen uzavře na dva až tři týdny své evropské závody. Největšího výrobce aut na světě k tomu vede pandemie způsobená novým typem koronaviru a s ní související odbytové potíže. Poslední směna bude ve většině provozů tento pátek, oznámil koncern. Výrobu přeruší také automobilka Škoda Auto, která pod něj spadá, a to ve středu ve 22 hodin. Tuto informaci poskytnutou odborovým předákem Jaroslavem Povšíkem potvrdil i mluvčí firmy Tomáš Kotera. Obnovena má být výroba v pondělí 6. dubna. Zaměstnanci dostanou 70 procent platu. Výrobu zastavuje i kolínská automobilka TPCA, a to od 25. března. Pandemie koronaviru zároveň znemožnila koncernu VW odhadnout výhled na tento rok.
17. 3. 2020Aktualizováno17. 3. 2020, 16:05|
Skandál Volkswagenu

Volkswagen se dohodl s německými majiteli dieselů, odškodné ho vyjde na 830 milionů eur

Automobilka Volkswagen se překvapivě dohodla s německými majiteli naftových aut na odškodném. Kvůli podvodům s měřením emisí jim vyplatí celkem 830 milionů eur (asi 21 miliard korun). V pátek o tom informovala automobilka a spotřebitelský svaz VZBV, který majitele aut v hromadné žalobě zastupoval.
28. 2. 2020|

Výroba Superbu by se mohla přesunout do Bratislavy, píší Hospodářské noviny

Přesun výroby nejvýdělečnějšího modelu automobilky Škoda, Superbu, je znovu ve hře. Hospodářským novinám to řekl předseda odborů Jaroslav Povšík. Koncern Volkswagen, do kterého firma patří, podle něj zvažuje několik variant, kdy by se Superb z Česka mohl stěhovat do Bratislavy nebo maďarského Györu. Podle expertů i vedení Škody je společnost v tuzemsku na hranici svých kapacitních možností.
13. 2. 2020|

Koncern Volkswagen zvýšil odbyt na rekordních 10,97 milionu aut, Škoda ale měla horší čísla

Německá automobilová skupina Volkswagen loni zvýšila odbyt o 1,3 procenta na rekordních 10,97 milionu vozů. Koncern oznámil, že se mu dařilo zejména v Evropě a Jižní Americe. Součástí skupiny je i mladoboleslavská automobilka Škoda Auto, které ale loni dodala meziročně méně aut.
14. 1. 2020|

Aramco je první firmou, jejíž hodnota pokořila hranici dva biliony dolarů

Saúdskoarabská ropná firma Saudi Aramco se druhý den na burze stala první společností na světě, jejíž tržní kapitalizace překonala dva biliony dolarů (45,8 bilionu korun). Po zahájení čtvrtečního obchodování akcie firmy stouply o deset procent, později však část zisků smazaly, uvedla agentura Reuters. Primární nabídka Aramco byla největší na světě a firma je nyní rovněž největší společností na světě podle tržní kapitalizace.
12. 12. 2019|
Skandál Volkswagenu

Hlavní díl investic Volkswagenu půjde v příštích letech do výroby elektromobilů

Německý koncern Volkswagen v letech 2020 až 2024 vloží do elektromobility a digitalizace 60 miliard eur (přes 1,5 bilionu korun). Automobilka v pátek uvedla, že o investičním plánu na příštích pět let rozhodla její dozorčí rada. Volkswagen vlastní i českého výrobce Škoda Auto.
15. 11. 2019|

Volkswagen zřejmě manipuloval měření emisí i u novějších motorů, včetně těch vyráběných automobilkou Škoda

Koncern Volkswagen podle německé televizní a rozhlasové stanice SWR zřejmě manipuloval s měřením emisí i u novějších motorů emisní normy Euro 6. Daný typ motoru koncern od roku 2012 namontoval do statisíců aut, včetně těch vyráběných automobilkou Škoda. Postiženy mají být i vozy Volkswagen, Audi a Seat. Koncern tvrzení SWR popírá.
12. 9. 2019Aktualizováno12. 9. 2019, 15:50|
Skandál Volkswagenu

Volkswagen zaplatí za chybné údaje o spotřebě odškodné 96,5 milionu dolarů

Německý automobilový koncern Volkswagen podle americké Agentury pro ochranu životního prostředí (EPA) uváděl u zhruba 98 tisíc vozů ve Spojených státech chybné údaje o spotřebě. Firma se dohodla, že na odškodnění zákazníků vynaloží 96,5 milionu dolarů (2,3 miliardy korun).
31. 8. 2019|

Automobilový průmyslník Piëch, který zemřel v 82 letech, se stal legendou. Odstartoval cestu VW i Škody na vrchol

Rakouský manažer Ferdinand Piëch stál řadu let v čele koncernu Volkswagen a má velkou zásluhu na jeho expanzi a součané podobě. Piëch, který o víkendu ve věku 82 let nečekaně zemřel, přitom nikdy nebyl ve VW jen najatým manažerem. Spolu s dalšími členy rodiny mu totiž patřila firma Porsche Automobil Holding SE, která drží 30,8 procenta akcií koncernu Volkswagen. Před dvěma lety většinu svého podílu prodal dalším členům rodiny Porscheů a Piëchů.
27. 8. 2019Aktualizováno27. 8. 2019, 11:45|
Skandál Volkswagenu

Bývalý šéf Audi čelí žalobě kvůli emisnímu skandálu

Mnichovská prokuratura v souvislosti s emisním skandálem obžalovala bývalého šéfa německé automobilky Audi Ruperta Stadlera a další tři osoby. Viní je mimo jiné z podvodu a nezákonných reklamních praktik. Informovala o tom agentura DPA.
31. 7. 2019Aktualizováno31. 7. 2019, 14:03|

Na první místo ve výrobě aut se v pololetí dostala skupina Volkswagen

Aliance automobilek Nissan Motor, Renault a Mitsubishi Motors přišla v pololetí o vedoucí postavení v globálním prodeji aut a propadla se až na třetí příčku. Jedničkou v prodeji byla německá automobilová skupina Volkswagen, druhou příčku obsadila skupina Toyota Motor. Uvedla to v úterý agentura Kjódó.
30. 7. 2019|

Škoda Auto zvýšila pololetní zisk na 21 miliard. Výrazně tak přispěla k růstu mateřského Volkswagenu

Provozní zisk automobilky Škoda Auto v letošním prvním pololetí meziročně vzrostl o tři miliony eur na 824 milionů eur (21 miliard korun). Tržby se zvýšily o 10,8 procenta na 10,2 miliardy eur (260 miliard korun), uvedla to mateřská společnost Volkswagen. Té se provozní zisk zvýšil právě především díky značkám VW, Porsche a Škoda a podpořil ho i prodej sportovně-užitkových vozů.
25. 7. 2019|

Slovenským automobilkám svítí varovná kontrolka, píše Reuters

Když David dostal práci u montážní linky bratislavského závodu automobilky Volkswagen, kolegové mu blahopřáli, že se mu podařilo zajistit si dobře placenou práci, ve které může zůstat až do důchodu. Už po dvou letech ale patří mezi tři tisíce zaměstnanců, kteří byli z továrny na auta Volkswagen Touareg a Porsche Cayenne propuštěni v rámci série rušení pracovních míst. Na Slovensku, které je největším světovým výrobcem aut v přepočtu na obyvatele, taková zpráva způsobila šok.
9. 7. 2019Aktualizováno13. 7. 2019, 12:22|