TÉMA

Vrchní státní zastupitelství

Bradáčová převzala dozor nad prověřováním Podnikatelské družstevní záložny, píší Lidové noviny

O fungování Podnikatelské družstevní záložny (PDZ) se zajímají detektivové z odboru hospodářské kriminality pražského krajského ředitelství. Dozor v kauze převzalo Vrchní státní zastupitelství v Praze, předtím spis ležel u městských žalobců, píší Lidové noviny. V polovině března zahájila se záložnou, v níž měl v minulosti uložené peníze i současný premiér Petr Fiala (ODS), správní řízení Česká národní banka (ČNB). Důvodem jsou přetrvávající závažné nedostatky v činnosti záložny.
3. 4. 2024|

První případ porušení sankcí je u soudu. Rus chtěl údajně vyvézt luxusní auta

Státní zástupce minulý týden obžaloval muže, který se měl předloni pokusit vyvézt tři luxusní auta do Ruska. ČT to řekl žalobce Jan Scholle z Vrchního státního zastupitelství v Praze. Podle dostupných informací jde o ruského občana, hrozí mu až tříleté vězení nebo peněžitý trest. Jde o první známý případ údajného obcházení protiruských sankcí, který budou řešit české soudy.
10. 1. 2024|

Vrchní státní zastupitelství obžalovalo šestnáct lidí a čtyři firmy kvůli manipulaci se zakázkami TSK

Vrchní státní zastupitelství v Praze podalo obžalobu na šestnáct lidí a čtyři firmy v souvislosti s veřejnými zakázkami Technické správy komunikací hlavního města Prahy (TSK). Viněni jsou z poškozování finančních zájmů EU, podplácení a ovlivňování veřejných zakázek. České televizi to potvrdila kancelář vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové. Případ se týká rozsáhlého zásahu Národní centrály proti organizovanému zločinu na dvacítce míst po celé republice v březnu 2017.
14. 12. 2023|

Stříž podal kárnou žalobu na státního zástupce Komára za dehonestační komunikaci

Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž podal kárnou žalobu na Pavla Komára z Vrchního státního zastupitelství (VSZ) v Olomouci. Důvodem je podle čtvrtečního vyjádření Nejvyššího státního zastupitelství (NSZ) v Brně dehonestační komunikace při rezignaci olomouckého žalobce Radima Daňhela. Komár se jí údajně dopustil formou otevřeného e-mailu, a to v den, kdy Daňhel oznámil svůj odchod. Podle informací ČTK jej v e-mailu, kteří obdrželi i další zaměstnanci VSZ v Olomouci, nazval zbabělcem.
29. 6. 2023|

České věznice jsou na hraně kapacit, vláda uvažuje o revizi trestních sazeb

Česko má čtvrtý nejvyšší podíl vězňů na počet obyvatel v Evropské unii a věznice by se od příštího roku mohly dostat na hranu svých kapacit. Ministerstvo spravedlnosti proto chce přistoupit k revizi trestních sazeb. Jeden odsouzený totiž denně stojí stát v průměru 1900 korun, celý systém pak ročně třináct miliard korun.
25. 4. 2023|

Státní zastupitelství stíhá po razii v Brně osm lidí pro účast na zločinecké skupině

Vrchní státní zastupitelství v Olomouci zahájilo v souvislosti s úterní policejní razií v Brně trestní stíhání osmi lidí pro účast na organizované zločinecké skupině, přijetí úplatků ve prospěch skupiny a pro zneužití pravomoci úřední osoby. Kauza se týká radnice Brno-střed a přidělování městských bytů.
5. 10. 2022Aktualizováno5. 10. 2022, 14:21|

Případ reklamní větve kauzy Čapí hnízdo pokračuje. Policie podle státního zastupitelství pochybila

Policie pochybila v rámci prověřování reklamní větve kauzy Čapí hnízdo, odložení případu není pravomocné. V tiskové zprávě to uvedlo Vrchní státní zastupitelství v Praze, které v případu vykonává dohled. Kriminalisté podle pražských žalobců nesprávně určili okruh poškozených a jejich pochybení nenapravil ani dozorující státní zástupce z pražského městského státního zastupitelství. Vrchní státní zastupitelství proto nařídilo nápravu. Mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala pro ČT upřesnil, že pochybení spočívá v nesprávném rozeslání usnesení o odložení případu. V této větvi kauzy se kriminalisté zabývali podezřením na daňové úniky u plateb od firem z holdingu Agrofert za reklamu konferenčnímu centru Čapí hnízdo.
7. 9. 2022Aktualizováno7. 9. 2022, 14:11|

Státní zastupitelství obžalovalo Rusa Frančettiho z účasti na anexi Krymu

Vrchní státní zastupitelství podle informací České televize podalo obžalobu na Rusa Alexandra Frančettiho za účast na anexi Krymu. V Sevastopolu podle spisu vytvořil rozvědnou skupinu.
12. 8. 2022Aktualizováno12. 8. 2022, 10:48|

Bradáčová chce prověřit odložení případu reklamy na Čapím hnízdě, píše iRozhlas.cz

Vrchní státní zastupitelství v Praze (VSZ) si vyžádalo spis k reklamní větvi kauzy Čapí hnízdo. Prověří odložení případu policií a dozorujícím žalobcem, uvedl web iROZHLAS.cz. O odložení takzvané reklamní větve kauzy Čapí hnízdo, ve které se kriminalisté zabývali podezřením na daňové úniky u plateb od firem z holdingu Agrofert za reklamu konferenčnímu centru Čapí hnízdo, rozhodlo Městské státní zastupitelství v Praze letos v červenci.
9. 8. 2022Aktualizováno9. 8. 2022, 10:33|

NCOZ odložila vyšetřování zakázky ministerstva vnitra na antigenní testy do škol

Prověřování zakázky ministerstva vnitra na nákup antigenních testů do škol končí. Národní centrála proti organizovanému zločinu rozhodla o jeho odložení. Proti rozhodnutí se nebude bránit ani státní zastupitelství, které případ dozorovalo. České televizi informace potvrdil státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Praze Ondřej Trčka. Tendr na dodávku 3,6 milionu testů vyhrála loni v únoru společnost Tardigrad International Consulting. Podle zjištění Seznam Zpráv se ale nejednalo o nejvýhodnější nabídku.
27. 6. 2022|

Policie znovu obvinila Rusa Frančettiho z účasti na anexi Krymu

Česká policie obvinila Rusa Alexandra Frančettiho z účasti na zločinecké skupině v souvislosti s ruskou anexí na Krymu. Informoval o tom Radiožurnál. Soud nyní bude řešit jeho vzetí do vazby. Vrchní soud ho ve čtvrtek propustil na svobodu z vydávací vazby, policisté ale muže hned vzápětí zadrželi.
22. 4. 2022|

Šaroch v kauze Čapí hnízdo pochybil, nereagoval na informace k výslechu svědků, uvedlo VSZ

Dozorující žalobce Jaroslav Šaroch v kauze Čapí hnízdo podle Vrchního státního zastupitelství (VSZ) pochybil, když bezokladně nereagoval na nové informace týkající se možného výslechu svědků. Tímto pochybením došlo podle VSZ ke vzniku průtahů v trestním řízení. Pražské městské státní zastupitelství, na němž Šaroch působí, uvedlo, že závěry dohledové činnosti bere na vědomí, bude se jimi zabývat a zváží vhodná opatření.
23. 9. 2021Aktualizováno23. 9. 2021, 17:20|

Pražský vrchní soud potvrdil zproštění obžaloby bývalého politika Severy

Vrchní soud v Praze v pondělí pravomocně osvobodil bývalého politika Pavla Severu. Odvolací senát potvrdil únorový verdikt Krajského soudu v Pardubicích, který ho zprostil obžaloby z podvodu se směnkami na zhruba deset milionů korun. Bývalý poslanec KDU-ČSL a někdejší generální sekretář TOP 09 Severa obžalobu z podvodu opakovaně odmítl.
6. 9. 2021|

Státní zástupce obžaloval bývalého náměstka civilní rozvědky Blahuta

Státní zástupce obžaloval bývalého náměstka Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Zdeňka Blahuta, uvedl server Aktuálně.cz. Blahuta byl předloni v srpnu obviněn z podvodu a zneužití pravomoci úřední osoby kvůli hospodaření civilní rozvědky. Podle serveru je to poprvé, kdy se takto vysoce postavený důstojník českých zpravodajských služeb bude zodpovídat před trestním soudem.
23. 5. 2021|

Inspekce navrhla obžalovat kriminalistu Machalu. Vynášel podle ní informace v kauze přidělování bytů

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) navrhla obžalovat ze zneužití pravomoci vyšetřovatele brněnské kriminální policie Vladimíra Machalu. Policie ukončila vyšetřování a spis předala státnímu zástupci. Na dotaz České televize to uvedl mluvčí Vrchního státního zastupitelství v Olomouci Petr Šereda. Státní zástupce nyní podle něj studuje spis a do konce června by měl rozhodnout, zda v případu podá obžalobu. Machala podle kriminalistů informoval o vyšetřování podvodů při přidělování obecních bytů svého známého, který pracuje na radnici Brno-střed.
17. 5. 2021|

Státní zastupitelství obžalovalo člena protimafiánského útvaru z vynášení a upravování informací

Pražské vrchní státní zastupitelství koncem loňského roku obžalovalo pracovníka Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) kvůli vynášení informací a jejich upravování v policejním systému. Věcí se bude zabývat Městský soud v Praze. Na webu zastupitelství to uvedl státní zástupce Martin Bílý.
15. 1. 2021|

GIBS i Nejvyšší státní zastupitelství prověřují únik informací v kauze soudce Sováka

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) se zabývá únikem informací v kauze soudce Zdeňka Sováka z Vrchního soudu v Praze. České televizi to potvrdila mluvčí inspekce Ivana Nguyenová. O únik se zajímá i Nejvyšší státní zastupitelství, uvedl jeho mluvčí Petr Malý. Aby se inspekce na únik zaměřila, žádala ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO).
7. 1. 2021Aktualizováno7. 1. 2021, 15:36|

Benešová obviňuje státní zástupce z úniků informací v kauze Sováka, upozorňuje server Česká justice

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) obviňuje státní zástupce z úniků informací do médií v kauze soudce Zdeňka Sováka. Benešová žádá v dopise pražskou vrchní státní zástupkyni Lenku Bradáčovou o prověření, uvedl v úterý server Česká justice. Ministryně podle serveru v dopise uvádí, že úniky informací nejsou na Vrchním státním zastupitelství v Praze (VSZ), které v Sovákově kauze vykonává dozor, ojedinělým jevem. VSZ se proti kritice ohradilo. Ministryně nezná skutečný stav věci, sdělila Bradáčová.
5. 1. 2021Aktualizováno5. 1. 2021, 13:42|

Kauza vynášení informací lihové mafii: Policie chce poslat před soud šest lidí včetně bývalých celníků

Policie chce poslat před soud šest lidí kvůli vynášení tajných informací z prostředí celní správy členům takzvané lihové mafie kolem Radka Březiny. Kriminalisté ukončili vyšetřování a obvinění se seznamují se spisem. V případu jsou obviněni také čtyři bývalí celníci. Informaci ČT potvrdil státní zástupce Petr Šereda z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci. Policie následně předá spis dozorujícímu státnímu zástupci, který bude rozhodovat o podání obžaloby. Podezřelým hrozí za několik trestných činů mnohaleté tresty.
6. 11. 2020|
Interview ČT24

Přála bych si, aby justice už neselhala tak jako u Milady Horákové, uvedla Bradáčová

Česko si v těchto dnech připomíná 70 let od justiční vraždy Milady Horákové. Podle pražské vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové šlo v tomto případu o pochybení justice. Ve speciálním Interview ČT24 řekla, že by si přála, aby k takovému selhání už v budoucnu nedošlo. Zároveň varovala před propagandou, která se občas šíří na internetu, a vyzvala své kolegy, aby nepodceňovali vyvolávání strachu a nenávisti na internetu.
30. 6. 2020Aktualizováno30. 6. 2020, 22:20|

Ředitel Lesní správy Lány Balák měl manipulovat se zakázkou na opravu nádrže. Státní zástupce jej obžaloval

Žalobu na dvě fyzické a jednu právnickou osobu kvůli manipulaci veřejné zakázky na druhou etapu opravy svahů u vodní nádrže Klíčava v Lánské oboře na Kladensku podalo ve středu Vrchní státní zastupitelství v Praze (VSZ). Podle webu Aktuálně.cz je obžalovaným šéf Lesní správy Lány Miloš Balák, manažer kladenské firmy Energie – stavební a báňská Libor Tkadlec i sama tato společnost, která stavbu budovala.
20. 5. 2020Aktualizováno20. 5. 2020, 16:13|

Policisté navrhli obžalovat Janouška kvůli neoprávněným úhradám pro firmu Chambon

Policisté chtějí poslat lobbistu Romana Janouška a další čtyři lidi před soud kvůli transakcím kolem firmy Chambon. Ta údajně od zdravotních pojišťoven inkasovala neoprávněně velké úhrady za krevní testy. České televizi informaci potvrdil státní zástupce Alexandr Dadam z  Vrchního státního zastupitelství v Olomouci.
17. 1. 2020Aktualizováno17. 1. 2020, 18:21|

Dozorci Rathovi za mřížemi nijak nenadržují, hájí Vězeňskou službu její šéf. Benešová to prověří

Podmínky věznění odsouzeného Davida Ratha chce ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) prověřit v řádu dnů, maximálně týdnů. Porovná při tom informace, které dostala od šéfa Vězeňské služby (VS) Petra Dohnala a pražské vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové. O stanovisko požádá také nejvyššího státního zástupce.
10. 1. 2020|

Když se bude na výběru státních zástupců podílet soudce, bude to protiústavní, tvrdí Bradáčová

Podle pražské vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové by bylo protiústavní, kdyby v komisích vybírajících vedoucí státní zástupce byli soudci. Řekla to v rozhovoru pro Hospodářské noviny, šlo by podle ní o zásah moci soudní do moci výkonné. Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) ale její tvrzení vzápětí odmítla. Uvedla, že se novelou zákona o státních zástupcích zabývala z hlediska ústavnosti Legislativní rada vlády.
2. 1. 2020|