TÉMA

Blesk

ČMKOS je bez předsedy, Středula ale o post hodlá znovu usilovat

Josef Středula přišel o pravomoci předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS). Dočasně jsou řízením největší odborové centrály pověřeni místopředsedové, a to do mimořádného sněmu na konci března. Rada odborové centrály o tom rozhodla na mimořádném jednání kvůli informacím Blesku ohledně Středulova neplacení členských příspěvků v odborové organizaci KOVO.
4. 3. 2024Aktualizováno4. 3. 2024, 21:21|

Provoz na Ruzyni komplikovala mlha a závada techniky, některé lety nabraly zpoždění

Kvůli husté mlze a poruše na meteorologické stanici na pražském letišti Václava Havla muselo v sobotu od nočních hodin letět 21 letadel odklonem, devět linek dopravci zrušili. Za celý den by za běžných okolností na ruzyňském letišti přistálo 136 letů. Situace se stabilizovala odpoledne, kdy počasí umožnilo letadlům usedat na ranvej. Některé spoje ale mají zpoždění, oznámila vpodvečer mluvčí letiště Klára Divíšková.
6. 1. 2024Aktualizováno6. 1. 2024, 18:34|

Hasiči měli kvůli bouřkám stovky výjezdů. Na Olomoucku i Mělnicku po zásahu bleskem hořelo

Hasiči mají po středečních silných bouřkách na kontě stovky výjezdů po celém Česku. Středočeští hasiči vyjížděli ve středu večer a v noci na čtvrtek nejčastěji k popadaným stromům a odčerpávání vody. V Tuhani na Mělnicku zapálil ve středu večer blesk stodolu, škoda je 3,5 milionu korun. Požáry v souvislosti s úderem blesku likvidovali také hasiči na Olomoucku. Ve Šternberku hořela střecha dílny u rodinného domu a v Uničově – Dolní Sukolomi střecha zemědělského objektu. V Pardubickém kraji spadlé stromy zastavily vlakovou dopravu a stovky domácností byly kvůli poruchám na vedení vysokého napětí bez proudu.
17. 8. 2023Aktualizováno17. 8. 2023, 19:21|

Chlapec přežil zásah bleskem. Bez následků je i díky laické první pomoci

Dětskou kliniku ostravské fakultní nemocnice opustil třináctiletý chlapec, kterého na konci července zasáhl při silné bouřce na táboře poblíž Velkého Újezdu na Olomoucku blesk. Dítě, které bylo v bezvědomí, přežilo díky laické resuscitaci i rychlé odborné pomoci bez následků. Se zásahy bleskem se lékaři setkávají výjimečně a ve většině případů mají vážné následky.
7. 8. 2023|

Západ Německa zasáhly silné bouřky. Ulicemi se valila voda, vítr polámal stromy

Zaplavené sklepy a silnice, poničené střechy, popadané stromy a problémy ve veřejné dopravě jsou následky silných bouřek na západě Německa. Ty ve čtvrtek odpoledne nejvíce dolehly na Severní Porýní-Vestfálsko a Hesensko a postupně se přesunuly nad střední Německo. V některých regionech platí nejvyšší stupeň varování, německá meteorologická služba (DWD) nevyloučila ani vznik tornád. O možném tornádu v Hesensku informoval deník Bild. Některé spolkové země zrušily odpolední a večerní akce.
22. 6. 2023|

TV Prima musí Marešové zaplatit půl milionu za reportáže o stíhání, rozhodl pravomocně soud

Televize Prima musí zdravotní sestře Věře Marešové zaplatit půl milionu korun s úroky za to, že v reportážích o jejím trestním stíhání novináři nerespektovali presumpci neviny. Ve čtvrtek o tom rozhodl Městský soud v Praze. O sto tisíc však snížil částku, kterou ženě loni přiznal Obvodní soud pro Prahu 8. Rozhodnutí je pravomocné. Žena žalovala i další média, ve všech sporech už soudy pravomocně rozhodly.
22. 6. 2023|

Déšť podemlel železnici ve Frenštátě. V Olomouci po zásahu bleskem shořel sklad obuvi

Vydatný déšť v pátek odpoledne podemlel železniční trať ve Frenštátě pod Radhoštěm na Novojičínsku. Vlaky v daném úseku musejí výrazně zpomalit a nabírají zpoždění. V Olomouci po zásahu bleskem shořela budova, ve které byla uskladněna zdravotní obuv. Nikdo se při požáru nezranil. Také na Opavsku museli zasahovat hasiči. Voda z přívalového deště tam vytopila na dvacet nemovitostí.
9. 6. 2023Aktualizováno9. 6. 2023, 20:11|

Vědci poprvé dokázali odklonit blesky. Díky laserovým výbojům

Vědcům se poprvé podařilo ovládat blesky během bouřky. Vysílali do mračen silné laserové výboje, čímž se jim úspěšně podařilo manipulovat s elektrickými proudy v atmosféře.
19. 1. 2023|

Slyšet počasí. Meteorologie poznává svět více smysly

Pozorování počasí je většinou spojené se zrakem, v meteorologii se ale využívá více smyslů. Často je to zvuk.
3. 12. 2022|

Divák i čtenář musí mít pohodlí, jinak odejde, říká Libuše Šmuclerová z vedení vydavatelství CNC

Jako lídr se prý narodila a v jednom z rozhovorů kdysi přiznala, že šéfovala už dětem ve školce. Vedení se ale dá naučit jen do jisté míry, říká předsedkyně představenstva vydavatelského domu Czech News Center (CNC) Libuše Šmuclerová. V devadesátých letech byla na Nově nadřízenou Radka Johna nebo Josefa Klímy, v mediálním domě CNC zodpovídá za šedesátku titulů. Důležitější než prosazovat vlastní názor podle Šmuclerové ale je, aby ji podřízení pochopili, „pak už se povedou sami“. Proč se novinařina neobejde bez psychologie a sociologie? A jaké byly začátky na Nově? I to prozradila v nejnovějším díle podcastu Background ČT24.
17. 11. 2022|

Kaiser uspěl u soudu. Vydavatel Blesku mu musí zaplatit 400 tisíc korun

Vydavatel Blesku, společnost Czech News Center (CNC) musí nakonec zaplatit Oldřichu Kaiserovi 400 tisíc korun za nepravdivou informaci o jeho příbuzenském vztahu s československým komunistickým prezidentem Antonínem Zápotockým. Městský soud v Praze na základě odvolání přiznal herci k původní částce dalších 150 tisíc. České televizi informaci poskytl mluvčí pražského městského soudu Adam Wenig.
11. 10. 2022|

Blesk zabil u Bílého domu dva lidi, další dva jsou v kritickém stavu

Dva senioři v pátek podlehli zraněním po zásahu bleskem v parku Lafayette nedaleko Bílého domu ve Washingtonu. Další dva lidé jsou v nemocnici v kritickém stavu, napsala agentura AP.
5. 8. 2022|

Do Žižkovského vysílače v pondělí udeřil blesk, poškodil výstražná světla pro letadla

Úder blesku při pondělní odpolední bouřce poškodil výstražná světla pro letadla na Žižkovském vysílači v Praze. Ta se kvůli poruše nemohla přepnout z denního režimu na noční, proto celou noc věž blikala se zvýšenou intenzitou.
21. 6. 2022|

Zdravotní sestra Marešová neuspěla u Nejvyššího soudu. Místo milionů dostane od CNC 900 tisíc korun

Zdravotní sestra Věra Marešová neuspěla u Nejvyššího soudu. Pomocí dovolání se dožadovala vyšší náhrady újmy po mediálním domu Czech News Center (CNC), který vydává například deníky Blesk, Aha nebo týdeník Reflex. I nadále tak platí, že CNC musí Marešové zaplatit 900 tisíc korun. Původně žádala téměř pět milionů.
1. 6. 2022|

Kaiser má dostat čtvrt milionu za mylnou informaci Blesku o příbuzenství se Zápotockým

Herec Oldřich Kaiser má dostat 250 tisíc korun od vydavatele Blesku za mylné informace o příbuzenském vztahu s komunistickým prezidentem Antonínem Zápotockým. Rozhodl o tom Obvodní soud pro Prahu 7, verdikt není pravomocný. ČT to řekla jeho mluvčí Iva Kaňáková. Kaiser dříve vysoudil od společnosti Czech News Center sto tisíc korun, do případu ale zasáhl Ústavní soud, podle kterého bylo odškodnění nedostatečné.
5. 5. 2022|

Meteorologové popsali dva megablesky. Jeden trval 17 sekund, druhý byl delší než Česko

Nejdéle trvající blesk rozzářil oblohu mezi Uruguayí a Argentinou na více než 17 sekund. Rekord z předloňského června 1. února potvrdila Světová meteorologická organizace (WMO). Organizace zaznamenala i nový nejdelší blesk, který pokryl na jihu Spojených států v dubnu 2020 horizontální vzdálenost 768 kilometrů, což je zhruba vzdálenost vzdušnou čarou mezi Prahou a Ženevou. Podle expertů WMO ale skutečné rekordy mohou být i vyšší.
1. 2. 2022|

Herec Kaiser má od Blesku dostat vyšší odškodné. Sto tisíc je podle Ústavního soudu za lež málo

Oldřich Kaiser má podle výroku Ústavního soudu nárok na vyšší odškodné od vydavatele Blesku, společnosti Czech News Center. Ten zveřejnil lživou informaci o hercově příbuzenském vztahu s komunistickým československým prezidentem Antonínem Zápotockým. Obecné soudy Kaiserovi přiznaly odškodnění sto tisíc korun.
23. 11. 2021|

Zeman pokračuje v kritice NATO. Mělo by podle něj skoncovat s rolí „servisní organizace USA“

Prezident Miloš Zeman označil Severoatlantickou alianci za „servisní organizaci Spojených států“. V rozhovoru pro deník Blesk současně vyzval, aby NATO tuto pozici opustilo, reformovalo se a jako svého nepřítele definovalo mezinárodní terorismus. Za kritikou Aliance stojí prezidentova nespokojenost se situací v Afghánistánu, kde se po odchodu západních vojsk vrátil k moci radikální Taliban.
22. 8. 2021Aktualizováno22. 8. 2021, 13:28|

Jako by bojoval Thor s Perunem. Za vznik blesku mohou dva výboje, které se střetnou

Když se řekne blesk, většině lidí se vybaví výrazný elektrický výboj mezi oblakem a zemí, případně v rámci oblaků, který obvykle trvá jen krátce a z pohledu pozorovatele se jeví jako spojitý a poměrně jednoduchý proces. Proto zní možná překvapivě, že i v rámci takto krátkého jevu můžeme pozorovat celou řadu dílčích fází. Blesk totiž není nic jednoduchého a platí to zejména o blesku mezi oblakem a zemí.
3. 8. 2021|

Záhada blesků: klíčovou roli hrají ledové částice v oblacích, vysvětluje meteorolog

Letošní léto je bohaté na bouřky a blesky. Blesky pro někoho představují velmi působivé nebeské divadlo, pro jiné jsou spíše zdrojem obav – každopádně jsou nejvýraznějším projevem atmosférické elektřiny. Spojují centra oblačných nábojů navzájem nebo se zemským povrchem. Otázka ale je, jak tyto shluky nábojů vedoucích následně k bleskům v mracích vznikají. A k čemu jsou vlastně blesky v atmosféře dobré?
13. 7. 2021|

Čtenář potřebuje důvod, proč má platit tady, a ne u konkurence, říká k výhodám pro předplatitele analytik Rožánek

Pandemie koronaviru urychlila to, o co se česká média snaží už dávno – dostávat za zveřejněný obsah na internetu zaplaceno. Každý vydavatel láká na předplatné jinak. Někomu stačí exkluzivní materiály, jinému třeba lahev vína. Server iDnes.cz teď přišel s nabídkou, kterou český trh doposud neznal – platícím čtenářům nabízí lepší přístup ke zdravotní péči. Je to etické? A jak se vůbec českým médiím daří za své texty na internetu vybírat peníze? Newsroom ČT24 se na to ptal mediálního analytika Filipa Rožánka.
9. 12. 2020|

„V jednom okamžiku mě vypnul,“ říká policista, který přežil zásah bleskem

Policista moravskoslezské speciální pořádkové jednotky Martin Žebrok přežil v červenci v Beskydech zásah bleskem. Utrpěl popáleniny a byl ve vážném stavu. Společně se svými zachránci převzal ocenění z rukou moravskoslezského krajského policejního ředitele Tomáše Kužela.
24. 8. 2020|

Bouřka v Praze narušila provoz vlaků i tramvají. Ve většině krajů platí výstraha meteorologů

Odpolední bouřka provázená silným deštěm zkomplikovala v Praze provoz vlaků a tramvají. Na dvě hodiny byl přerušen provoz na železnici mezi pražským Smíchovem a Radotínem, bouřky ale zastavovaly dopravu a přidělaly práci hasičům i jinde. Nízké nebezpečí bouřek podle Českého hydrometeorologického ústavu hrozí v sobotu odpoledne na celém území republiky kromě Moravskoslezského kraje a severu Olomouckého kraje.
14. 8. 2020Aktualizováno14. 8. 2020, 21:03|

Blesk zasáhl v Beskydech dva policisty. Jeden je vážně zraněný

Dva policisty zasáhl v neděli odpoledne v Beskydech na Frýdecko-Místecku blesk. Jeden z nich je ve vážném stavu, má rozsáhlé popáleniny po celém těle. Druhého blesk odhodil, přesto ale dokázal poskytnout první pomoc svému kolegovi do příletu záchranářské helikoptéry, která zraněného přepravila do ostravské fakultní nemocnice.
27. 7. 2020|