Západ Německa zasáhly silné bouřky. Ulicemi se valila voda, vítr polámal stromy

Zaplavené sklepy a silnice, poničené střechy, popadané stromy a problémy ve veřejné dopravě jsou následky silných bouřek na západě Německa. Ty ve čtvrtek odpoledne nejvíce dolehly na Severní Porýní-Vestfálsko a Hesensko a postupně se přesunuly nad střední Německo. V některých regionech platí nejvyšší stupeň varování, německá meteorologická služba (DWD) nevyloučila ani vznik tornád. O možném tornádu v Hesensku informoval deník Bild. Některé spolkové země zrušily odpolední a večerní akce.

Po úmorných vedrech dorazily na západ Německa bouřky, které se podle DWD během noci přesunou přes centrální části země na východ. Problémy zatím ohlásil region Sauerland v Severním Porýní-Vestfálsku, kde hasiči od odpoledne zasahovali u zatopených sklepů a zaplavených ulic, v nichž přívaly deště nezvládla odvést kanalizace.

Silná bouřka s krupobitím se přehnala také hesenským Kasselem, odkud lidé na Twitteru zveřejnili záběry ulic, kterými se valila dešťová voda. Hasiči uvedli, že v tomto regionu živel poničil střechy a vylamoval stromy.

V Sindlingenu na předměstí Frankfurtu nad Mohanem spadlo několik stromů na trolejové vedení u tamního nádraží a také na auta. Podle hasičů bylo velkým štěstím, že událost skončila jen materiálními škodami. Hasiči ve Frankfurtu vyzvali obyvatele, aby se na ně obraceli jen ve skutečné nouzi, neboť jsou zahlceni záchrannými pracemi.

Zničené střechy a převrácená auta

Deník Bild večer informoval o nepotvrzených zprávách o tornádu v hesenském Waldeck-Frankenbergu, kde za sebou bouřka zanechala značné škody v podobě poničených střech, převrácených aut a zpustošeného okolí. Zda v místě skutečně řádilo tornádo, chce DWD určit později po vyhodnocení videí a fotografií.

Kvůli bouřkám se v některých částech Německa zastavila veřejná doprava. Problémy mají nejen městské a regionální spoje, ale také ty dálkové. Německé dráhy Deutsche Bahn (DB) oznámily, že rychlovlaky ICE nejezdí na trati mezi Fuldou, Kasselem a Göttingenem, uzavřený je rovněž úsek mezi Frankfurtem nad Mohanem, Mohučí a Wiesbadenem. DB rovněž varovaly před zpožděními a výpadky spojů ve středním a severním Německu.

V oblastech, pro které meteorologové vydali varování, úřady varují před pobýváním venku, zejména pod stromy či sloupy elektrického vedení. V Lingenu pořadatelé zrušili koncert britského muzikanta Stinga. Město uvedlo, že vzhledem k rizikům bylo nezbytné akci odřeknout. Nový termín hudebního vystoupení ještě nebyl určen, lístky zůstávají v platnosti.

V Berlíně se z bezpečnostních důvodů předčasně uzavřely některé parky a zahrady. Své brány v 18 hodin zavřely mimo jiné hojně navštěvované parky Gärten der Welt, Britzer Garten nebo plocha na bývalém letišti Tempelhof.