TÉMA

Loupež

Lupič, který zavinil smrtelný pád zaměstnance Národního divadla, si odpyká dvanáct let

Lupič, který způsobil smrtelný pád zaměstnance Národního divadla z ochozu Nové scény, se dohodl se státním zástupcem na dvanáctiletém trestu vězení. Dohodu schválil počátkem října soud. V úterý to uvedl mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala. Doplnil, že součástí trestu je pětileté vyhoštění z Česka. Z této skutečnosti vyplývá, že pachatel byl cizinec.
24. 10. 2023|

Drážďanský soud uložil za vyloupení klenotnice Zelená klenba několikaleté tresty vězení

Za vyloupení drážďanské barokní klenotnice Zelená klenba (Grünes Gewölbe) v roce 2019 soud v saském hlavním městě uložil v úterý tresty několika let vězení. Pět ze šesti souzených mužů z nechvalně známého berlínského klanu Remmových poslal soud do vězení až na šest let a tři měsíce, jednoho osvobodil. Pachatelé se při loupeži zmocnili předmětů mimořádného historického významu. Hodnota šperků byla vyčíslena na 113 milionů eur (asi 2,7 miliardy korun). Větší část lupu se díky dohodě s obžalovanými podařilo do Drážďan vrátit.
16. 5. 2023Aktualizováno16. 5. 2023, 19:27|

Kvůli tragickému pádu z budovy Nové scény obvinila policie osmadvacetiletého muže

Kvůli úterní smrti zaměstnance pražského Národního divadla obvinila policie osmadvacetiletého muže, který podle ní spáchal loupež. Pracovník divadla zahynul po tragickém pádu do Divadelní ulice, zřejmě se zřítil z ochozu budovy Nové scény.
19. 4. 2023|

Lupič s granátem okradl směnárnu v Hradci Králové. Policie po něm pátrá

Neznámý lupič ozbrojený granátem uloupil v sobotu dopoledne v centru Hradce Králové ve směnárně přes 350 tisíc korun. Pokladní směnárny ani nikdo jiný nebyl zraněn. Lupič po činu ze směnárny utekl a policie po něm pátrá, uvedla v pondělí na policejním webu mluvčí Iva Kormošová. V případě dopadení a odsouzení muži hrozí až deset let vězení.
17. 4. 2023|

Za pokus o vraždu při loupeži historických aut ve Vyškově uložil soud muži 18 let vězení

Krajský soud v Brně ve čtvrtek za pokus o vraždu při loupeži historických vozů ve Vyškově uložil Martinu Proseckému 18 let vězení, dva poškozené napadl mačetou. Potrestal ještě dva muže, za pokus o loupež a další trestné činy uložil soud komplicovi Proseckého trest 9,5 roku vězení, dalšímu spoluobžalovanému kromě jiného za omezování osobní svobody podmíněný trest. Hlavní obžalovaný se částečně doznal, popřel však, že by chtěl někoho zabít. Rozsudek není pravomocný, strany si ponechaly lhůtu pro možné odvolání.
30. 3. 2023Aktualizováno30. 3. 2023, 13:23|

Vrchní soud zvýšil Alainu Banongovi výjimečný trest za vraždu na 26 let

Za brutální vraždu mladého muže v Brně, fyzické napadení dalších dvou lidí, loupež a krádeže zvýšil Vrchní soud v Olomouci Alainu Banongovi původně uložený výjimečný trest ve výši 23 let o tři roky. Vyhověl tak státní zástupkyni, která přísnější trest žádala. Bývalý boxer se vraždou snažil zakrýt svou původní trestnou činnost, poškozený jej přistihl, když rozebíral u garáží kradené vozidlo. Muže několikrát udeřil kovovým klíčem do hlavy, poté jej naložil do kufru a vozidlo zapálil.
8. 2. 2023Aktualizováno8. 2. 2023, 11:49|

„Krádež jako ze špatného filmu.“ Z muzea v Manchingu zmizel keltský poklad

Neznámí zloději ukradli největší poklad keltských platidel nalezený ve dvacátém století. V noci z pondělí na úterý ho odnesli z muzea v bavorském Manchingu. Zlaté mince byly ražené na území současného Česka. Sběratelská hodnota ukradeného pokladu činí řádově miliony eur (desítky až stovky milionů korun), uvedl bavorský zemský kriminální úřad. Ministerstvo mluví o organizovaném zločinu, po pachatelích policie pátrá i mimo Německo. Manchingské opidum přitahuje zloděje opakovaně.
23. 11. 2022|

Policie pátrá po Gruzínci, který podle kriminalistů v Praze napadl čtyři lidi

Policisté pátrají po Gruzínci, který podle nich v březnu v Praze 4 během tří hodin napadl čtyři lidi. Jako uprchlý je obviněn z těžkého ublížení na zdraví, vydírání a z loupeže, hrozí mu až dvanáctileté vězení. Informovala o tom policejní mluvčí Eva Kropáčová. Hledaný cizinec může být podle policie nebezpečný, lidé by se ho tak neměli snažit sami zadržet.
4. 11. 2022|

Soud zprostil dva muže obžaloby z loupeže v klenotnictví, v minulosti je potrestal vězením

Zlínský krajský soud zprostil Miloše Zezulu a Martina Skalického obžaloby z loupeže v klenotnictví v Uherském Hradišti z roku 2015. V minulosti je za ni odsoudil k osmi a pěti letům vězení, část trestů si oba odpykali. Letos v únoru však Ústavní soud vyhověl jejich stížnostem. Krajský soud následně rozhodl o jejich propuštění na svobodu a musel případ opět otevřít. Jeho původní verdikt stál zejména na pachových stopách, jinak důkazy chyběly, svědkové nebyli schopní pachatele věrohodně identifikovat. Oba muži vinu popřeli.
31. 10. 2022Aktualizováno31. 10. 2022, 12:08|

Expolicista má za vraždu sousedky a podpálení bytu strávit 28 let za mřížemi

Soud ve středu uložil bývalému pražskému policistovi výjimečný trest 28 let vězení mimo jiné za vraždu sousedky a následné založení požáru v panelovém domě v Modřanech. Součástí verdiktu, který není pravomocný, je i protidrogové a sexuologické léčení v ústavní formě. Šestatřicetiletý muž totiž znásilnil několik žen včetně vlastní matky a i vraždu podle znalců spáchal kvůli své deviaci. Obžalovaný tvrdí, že v době skutků byl nepříčetný kvůli pervitinu. Sexuální úchylku popírá.
26. 10. 2022Aktualizováno26. 10. 2022, 12:36|

Policie pátrá po zlodějích, kteří vyloupili brněnské klenotnictví. Měli kladiva a motorovou pilu

Šperky za více než pět milionů korun si odnesla v noci na neděli skupina zlodějů z obchodního centra v Brně-Řečkovicích. Pětičlenný gang rozbil kladivy vitríny a během pár sekund zmizel i se šperky zadním vchodem směrem k Mokré hoře a Jehnicím. Policie po zlodějích pátrá.
8. 9. 2022|

Soud potvrdil Prokopovi z Berdychova gangu deset let vězení

Vrchní soud v Praze potvrdil deset let vězení pro Jaromíra Prokopa z takzvaného Berdychova gangu. Za mřížemi si odpyká trest za účast na čtyřech loupežích. Podle rozsudku byl navíc vůdčí postavou zločinecké skupiny. Před trestním řízením se Prokop dlouhodobě skrýval ve Spojených státech, kde ho policie předloni zadržela.
1. 6. 2022Aktualizováno1. 6. 2022, 13:36|

Muži věznění kvůli vyloupenému klenotnictví jdou na svobodu. Pachové stopy jako důkaz nestačí

Krajský soud ve Zlíně rozhodl o propuštění Miloše Zezuly a Martina Skalického z vězení. Muži si odpykávali tresty osmi a pěti let za loupež v klenotnictví v Uherském Hradišti z roku 2015. V úterý Ústavní soud (ÚS) vyhověl jejich stížnostem, krajský soud tedy bude muset případ znovu otevřít. Jeho původní verdikt stál zejména na pachových stopách, jinak důkazy chyběly, svědkové nebyli schopní pachatele identifikovat. Oba odsouzení vinu popírají, například tvrdí, že v době loupeže byli v práci.
23. 2. 2022|

Ústavní soud zrušil rozsudek v kauze loupeže v klenotnictví. Pachové stopy nemohou být jediným důkazem

Zlínský krajský soud musí znovu otevřít kauzu ozbrojeného přepadení klenotnictví v Uherském Hradišti. Ústavní soud vyhověl stížnostem odsouzených Miloše Zezuly a Martina Skalického, kteří si odpykávají osm a pět let ve vězení. Verdikt stál hlavně na pachových stopách, jinak důkazy chyběly, svědkové nebyli schopní pachatele identifikovat. Oba odsouzení vinu dlouhodobě popírají, například tvrdí, že v době loupeže byli v práci.
22. 2. 2022Aktualizováno22. 2. 2022, 10:35|

Policisté dopadli muže, který v Mladé Boleslavi přepadl banku. Hrozí mu deset let vězení

Kriminalisté v Liberci dopadli muže, který minulý týden v Mladé Boleslavi přepadl se zbraní pobočku banky a odnesl si z ní větší obnos peněz. Třiačtyřicetiletý muž se k loupeži přiznal, loupil prý kvůli dluhům. V Liberci, kde byl zadržen, má přechodné bydliště. Policie ho obvinila z loupeže a podala státnímu zástupci podnět na vazbu, hrozí mu až desetileté vězení. O vazbě by měl soud rozhodnout ještě ve čtvrtek, avizovala policie na webu.
27. 1. 2022|

Lupiči ujeli na koloběžce. Škoda v pražském zlatnictví dosahuje dvaceti milionů

Na zhruba dvacet milionů korun byla předběžně vyčíslena škoda po sobotní loupeži luxusních hodinek v Praze. Trojice ozbrojených pachatelů si odnesla asi pětasedmdesát hodinek. Uvedl to mluvčí pražské policie Richard Hrdina. Policisté po lupičích stále pátrají a prosí o pomoc při hledání zločinců i veřejnost.
16. 1. 2022|

Prokopa z Berdychova gangu chce žalobce poslat na 11,5 roku do vězení

Na jedenáct a půl roku chce poslat státní zástupce do vězení Jaromíra Prokopa. Ten byl dlouho na útěku, a tak je souzen jako poslední z členů Berdychova gangu, který v 90. letech a na počátku století páchal loupeže, vraždy a vydíral podnikatele, a to ve spolupráci s vysoce postavenými policisty. Prokop se u soudu přiznal ke čtyřem loupežím.
14. 10. 2021|

Němečtí žalobci obvinili šest podezřelých z loupeže v drážďanské klenotnici

Německé státní zastupitelství vzneslo obvinění vůči šestici podezřelých z půldruhého roku staré krádeže historických šperků v drážďanské klenotnici Grünes Gewölbe (Zelená klenba). Současně žalobci zveřejnili některá dosud neznámá fakta o široce sledovaném případu. Šperky se dodnes nenašly.
2. 9. 2021|

Poslední neodsouzený člen Berdychova gangu se přiznal k loupežím, odmítl ale, že by je organizoval

Jaromír Prokop, poslední neodsouzený člen takzvaného Berdychova gangu, se u soudu přiznal k účasti na čtyřech loupežích, které mu klade za vinu obžaloba. Odmítl ale tvrzení, že přepadení vymyslel a organizoval, jak dříve v jeho nepřítomnosti uvedli spolupachatelé včetně Davida Berdycha. Zdůraznil také, že při loupežích nikdy nepoužil fyzické násilí. Prokop se před trestním řízením řadu let skrýval, policie ho loni dopadla v USA.
27. 7. 2021|

30 let zpět: Vyloupená rodinná hrobka rodu Dobřenských z Dobřenic

Před 30 lety byla odhalena rodinná hrobka rodu Dobřenských z Dobřenic na hřbitově v Potštejně na Rychnovsku. Naposledy tam byla v roce 1964 pochována Alžběta Dobřenská, avšak k překvapení všech se její ostatky spolu s dalšmi členy rodu v hrobce nenacházely. Podle odborníků byla hrobka vykradena už na přelomu 60. a 70. let.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
26. 4. 2021|

Policie v Berlíně zadržela dalšího podezřelého z loňské krádeže šperků v drážďanské klenotnici

Německá policie v pondělí v Berlíně zadržela dalšího podezřelého z loňské krádeže šperků z historické klenotnice Grünes Gewölbe (Zelená klenba) v Drážďanech. Podle deníku Bild pochází stejně jako trojice jeho už zatčených kompliců z prostředí arabských rodinných klanů v německém hlavním městě.
15. 12. 2020|

Newton a Galilei se skrývali v Rumunsku. Policie našla ukradená první vydání jejich děl

Policie v Rumunsku našla ukradené vzácné knihy, včetně prvních vydání prací Galilea Galileie a Isaaca Newtona. Oznámila to stanice BBC s tím, že na dvě stě vzácných a cenných výtisků má hodnotu více než 2,5 milionu liber (přes 73 milionů korun). Nalezený lup obsahuje kupříkladu také náčrty španělského malíře Franciska Goyi.
18. 9. 2020|

Na vloupání do drážďanské klenotnice se podle vyšetřovatelů podílelo sedm lidí

Německé úřady předpokládají, že na vyloupení drážďanské klenotnice se podílelo nejméně sedm osob. Zveřejněn byl policejní portrét jednoho z podezřelých. Vyšetřovatelé mají rovněž bližší poznatky o automobilu, který byl při vloupání použit. Žádná horká stopa však dosud k dispozici není, informovala agentura DPA.
5. 3. 2020|

Zloději dál vnikají do domů v okolí Prahy. Policie nasadila vrtulník v Sulicích i Choceradech

Policisté ve čtvrtek zaznamenali další vloupání do rodinných domů v okolí Prahy, tentokrát v Sulicích. Zloději vnikli do tří domů a způsobili škody za desítky tisíc korun. Po pachatelích policie pátrala za pomoci vrtulníku, nikoho však nedopadla. Vrtulník v pátek večer nasadila i v Choceradech.
31. 1. 2020Aktualizováno31. 1. 2020, 21:24|