Ani výstřely nezastavily lupiče v Břeclavi, policisté je dopadli v Rakousku

Události v regionech: Lupiči přepadli směnárnu v Břeclavi (zdroj: ČT24)

Směnárnu v Břeclavi přepadli v úterý večer lupiči. Nezastavily je ani výstřely z legálně držené zbraně jednoho ze směnárníků. S batohem s penězi odjeli autem do Rakouska. Policisté je zastavili poblíž obce Ketzelsdorf pětadvacet kilometrů od Břeclavi.

„Krátce po skončení úterní pracovní doby směnárny v Břeclavi začalo drama. Při odchodu z provozovny pracovníky směnárny napadla trojice maskovaných mužů a snažila se jim odcizit přenášenou hotovost v různých měnách. Při krátké potyčce byli zraněni jak oba pracovníci směnárny, tak i jeden z útočníků,“ popsal přepadení směnárny policejní mluvčí Bohumil Malášek na webu.

Policejní zásah na Břeclavsku (zdroj: Krajské ředitelství policie Jihomoravského kraje)

Peníze si trojice lupičů odnesla ze směnárny v břeclavské části Poštorná. Na místě se i střílelo, legálně drženou zbraň při potyčce použil jeden ze směnárníků. A v obraně dvakrát vystřelil. „Naše operační středisko vyslalo na místo několik pozemních posádek včetně velkokapacitní sanitky, to znamená, byli jsme připraveni i na větší počet pacientů, což se nakonec nepotvrdilo,“ popsala mluvčí zdravotnické záchranné služby Michaela Bothová. Se středně těžkými poraněními skončili v péči lékařů oba pracovníci směnárny. Jednoho z nich transportoval vrtulník do Fakultní nemocnice Brno.

Lupiči s penězi ujeli autem do Rakouska. „Ujíždějící vozidlo se na hraničním přechodu pokusila zastavit právě sloužící hlídka cizinecké policie. Pachatelé nereagovali na pokyny policistů a pokračovali dál do vnitrozemí,“ řekl Malášek. Do přeshraničního pronásledování se následně zapojily i další břeclavské hlídky. Zprávu o vozidle už měli i rakouští policisté. „Auto s lupiči se podařilo hlídkám zastavit až poblíž obce Ketzelsdorf,“ dodal Malášek. Zároveň se podařilo získat uloupenou téměř dvoumilionovou hotovost.

O incidentu informuje i rakouská agentura APA, podle ní se do pátrání po třetím podezřelém, kterému se podařilo uprchnout, zapojily i speciální jednotky a vrtulník. Uprchlého muže po nějakém čase vypátrala a zadržela rakouská speciální zásahová jednotka Cobra. Podezřelými jsou mladí muži ve věku 20, 22 a 25 let, píše agentura APA.

Případ, který je kvalifikován jako loupež ve spolupachatelství, policisté vyšetřují, spolupracují s rakouskými kolegy. Pachatelé jsou cizinci.