TÉMA

Licence

Majitele dronů čekají změny, někteří si budou muset připlatit třeba za let v blízkosti domů

Majitele a piloty dronů čekají od nového roku změny. Nad nezastavěným územím obcí v nejbližší povolené vzdálenosti od obydlí budou moci létat jen nejlehčí stroje nebo ty, které získají speciální licenci. Nařízení EU má zajistit větší bezpečnost při provozu bezpilotních strojů. Od ledna také budou muset mít všechny nové stroje štítek označení třídy, ty větší pak i systém dálkové identifikace. (V textu byly nepřesné formulace, při aktualizaci byly opraveny, pozn. red.)
25. 12. 2023Aktualizováno27. 12. 2023, 22:29|

Evropská komise uvedla, že prodlouží o deset let licenci pro používání glyfosátu

Evropská komise (EK) oznámila, že prodlouží licenci pro používání pesticidu glyfosátu o dalších deset let. Bude ale potřeba dodržet nové podmínky a omezení, uvedla komise ve svém prohlášení. EK reagovala na čtvrteční  hlasování v odvolacím výboru, kde se zástupci členských států na návrhu, zda licenci prodloužit, opět neshodli.
16. 11. 2023Aktualizováno16. 11. 2023, 15:42|

Vrchní soud zrušil Zemkovi v kauze solárních podvodů náhradu škody 18,6 milionu korun

Vrchní soud v Olomouci zrušil v kauze podnikatele Zdeňka Zemka staršího odsouzeného za solární podvody část rozsudku týkající se povinnosti náhrady škody ve výši 18,6 milionu korun státu. Učinil tak na základě rozhodnutí Ústavního soudu (ÚS), ke kterému podal Zemek ústavní stížnost. Spornou část výroku krajský soud doplnil k předem schválené dohodě o vině a trestu, vrchní soud jí poté potvrdil. Podle ÚS nemohly soudy o škodě rozhodnout za situace, kdy ji Zemek jasně neakceptoval. Vrchní soud stát odkázal s náhradou škody na občanskoprávní řízení.
23. 5. 2023Aktualizováno23. 5. 2023, 11:12|

Izrael poprvé od velké invaze pošle Ukrajině vojenskou techniku

Izrael odsouhlasil prodej elektronického systému, který má pomoci Ukrajině s ochranou proti útokům dronů. Píše to server The Times of Israel s odkazem na nejmenované činitele. Izrael se snažil od začátku války chovat jako neutrální stát a hovořilo se o něm jako o jednom z možných kandidátů na zprostředkovatele míru. Podle Tel Avivu se o změnu politiky nejedná, jelikož systém nepoužívá smrtící střely, které by mohly přinést oběti na straně Ruska. Kyjev mezitím opět urgoval židovský stát kvůli dodávce protiraketových systémů.
16. 3. 2023|

Praha zatím nemusí platit za licence k Opencard. Soud zamítl žalobu firmy eMoneyServices

Městský soud v Praze zamítl žalobu společnosti eMoneyServices (EMS) ve sporu kolem Opencard. Firma žalovala hlavní město, aby jí zaplatilo dluh přibližně čtyřicet milionů korun za neoprávněné užívání licencí ke kartě. ČT to řekl mluvčí soudu Adam Wenig. Rozsudek není pravomocný, strany se ještě mohou odvolat. Obvodní soud pro Prahu 2 aktuálně řeší náhradu pro bývalého primátora Tomáše Hudečka (TOP 09) za sedm let nezákonného stíhání v kauze Opencard. Po státu požaduje 7,6 milionu korun.
3. 2. 2023Aktualizováno3. 2. 2023, 20:31|

Doufám, že válka na Ukrajině je již za svou půlkou, uvedl poradce pro národní bezpečnost Pojar

Nový poradce pro národní bezpečnost Tomáš Pojar v Interview ČT24 sdělil, že při boji s dezinformacemi je třeba postupovat obezřetně, aby se nezpůsobilo víc škody než užitku. Velkou část jeho agendy prý zabere válka na Ukrajině. Prohlásil, že z Česka se vyvezly zbraně v hodnotě vyšších desítek miliard korun.
3. 1. 2023|

Antimonopolní úřad povolil České spořitelně odkup úvěrového portfolia Sberbank CZ

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) povolil České spořitelně odkup úvěrového portfolia Sberbank CZ, která letos přišla o bankovní licenci. Úřad o tom informoval v tiskové zprávě.
7. 12. 2022|

Ministerstvo chce zpřísnit podmínky pro obchodníky s energiemi. Změna má ochránit spotřebitele

Ministerstvo průmyslu plánuje zpřísnit podmínky pro obchod s energiemi. Dotkne se to dodavatelů, kteří už v minulosti měli problém s Energetickým regulačním úřadem. Novelu zákona chce podle informací ČT ministerstvo předložit do několika týdnů. Má předejít problémům, se kterými se teď potýkají odběratelé i na jihu Moravy.
7. 12. 2022|

Lotyšsko odebralo licenci ruské nezávislé televizi Dožď, stanice podle něj ohrožuje národní bezpečnost

Lotyšský regulační úřad zrušil vysílací licenci ruské nezávislé televizi Dožď, ohrožovala podle něj národní bezpečnost a veřejný pořádek. V příspěvku na Twitteru o tom informoval předseda Národní rady pro elektronická masmédia (NEPLP) Ivars Áboliňš, podle kterého musí stanice vysílání ukončit do 8. prosince. Televize se proti rozhodnutí může odvolat, obvinění označila za absurdní.
6. 12. 2022Aktualizováno6. 12. 2022, 16:34|

Vyšetřování pádu ERB banky je ve slepé uličce, ruská prokuratura přestala spolupracovat

Vyšetřování pádu česko-ruské ERB banky se dostalo do slepé uličky. Většinový majitel Rus Roman Popov obviněný z toho, že zavinil škodu téměř 1,5 miliardy korun, pobývá mimo Česko a ruská prokuratura přestala spolupracovat. Popov měl také blízko k prominentům Putinova režimu a Česko prověřuje, jak se zbavil svého majetku.
23. 10. 2022|

Soud bude znovu rozhodovat o licenci pro fotovoltaickou elektrárnu Jeníkov

Nejvyšší správní soud (NSS) vyhověl kasační stížnosti nejvyššího státního zástupce proti udělení licence fotovoltaické elektrárně Jeníkov. Soud zrušil předchozí rozhodnutí a přikázal další řízení u Krajského soudu v Brně. Vyplývá to z rozsudku Nejvyššího správního soudu. Podle něj se brněnský krajský soud dostatečně nevěnoval podstatným otázkám, například kdy splnila elektrárna podmínky bezpečnosti práce. Energetický regulační úřad vydal licenci společnosti Fine Decorating na konci roku 2010. Podle žalobce pro to ale nebyly splněny podmínky.
18. 10. 2022|

Ruský soud odebral licenci sesterskému časopisu listu Novaja gazeta

Den poté, co ruský soud zneplatnil licenci opozičnímu listu Novaja gazeta, přišel o registraci i jeho sesterský časopis Novaja rasskaz-gazeta, který začal vycházet teprve před dvěma měsíci. Soud podle agentury Reuters vyhověl žádosti cenzurního úřadu Roskomnadzor a rozhodl, že licence časopisu je neplatná. Důvodem je podle něj to, že vydavatelé jej začali tisknout až nyní, i když povolení k vydávání získali už v roce 2009.
6. 9. 2022|

Ruský opoziční list Novaja gazeta přišel o licenci

Moskevský soud v pondělí vyhověl žádosti ruského cenzurního úřadu Roskomnadzor a označil za neplatnou licenci opozičního listu Novaja gazeta, uvedla agentura TASS. Noviny v březnu v souvislosti s ruskou válkou na Ukrajině a se zásahy ruských úřadů proti nezávislým médiím přestaly vycházet a ukončily i publikaci článků na webu.
5. 9. 2022Aktualizováno5. 9. 2022, 13:55|

Ústavní soud zamítl stížnost firmy, která přišla o licenci na solární elektrárnu u Kojetína

Ústavní soud (ÚS) zamítl stížnost společnosti Solar 6, která na základě soudního rozhodnutí přišla o licenci pro fotovoltaickou elektrárnu u Kojetína na Přerovsku. Ta byla Energetickým regulačním úřadem (ERÚ) udělena v roce 2010 s výhodnými podmínkami odkupu energie. V době provádění revize však nebyla solární elektrárna podle soudního rozhodnutí zcela dokončená.
22. 8. 2022|

BBC: Únik dokumentů odhalil, jak vrcholní politici včetně Macrona tajně pomáhali firmě Uber

Alternativní poskytovatel taxislužby Uber se za bývalého vedení neoficiálně domlouval s předními evropskými politiky, pomoc se mu podařilo získat od současného francouzského prezidenta, tehdy ministra hospodářství Emmanuela Macrona či bývalé eurokomisařky Neelii Kroesové. Bývalý séf Uberu také osobně nařídil použít systém označovaný jako „kill switch“, aby zabránil policistům při razii v přístupu do počítačů. Informace z uniklých souborů zveřejnila na svém webu zpravodajská televize BBC. Uber uvádí, že jeho minulé chování nebylo v souladu se současnými hodnotami a že dnes je už jinou společností.
10. 7. 2022Aktualizováno10. 7. 2022, 20:55|

Nejvyšší soud USA odmítl licenci, kterou stát New York omezuje nošení zbraně. Bidena to zklamalo

Nejvyšší soud v USA ve čtvrtek zamítl omezování skrytého nošení zbraní ve státě New York jako neústavní. Podle soudu je toto newyorské opatření v rozporu s druhým dodatkem ústavy, který zajišťuje Američanům právo vlastnit zbraň. Podle agentury AP jde o zásadní rozšíření práva týkajícího se zbraní. Prezident Joe Biden vyjádřil nad verdiktem politování.
23. 6. 2022|

Soud v Moskvě udělil Rádiu Svobodná Evropa pokutu 20 milionů rublů za zprávy o Ukrajině

Moskevský soud vyměřil pokutu ve výši 20 milionů rublů (asi 7,5 milionu korun) Rádiu Svobodná Evropa/Rádiu Svoboda (RFE/RL) za to, co označil jako falešný obsah týkající se ruské operace na Ukrajině. Informovala o tom agentura Interfax.
6. 6. 2022Aktualizováno6. 6. 2022, 17:37|

Sberbank CZ přišla o licenci, soud ji poslal do likvidace

Česká národní banka odebrala Sberbank CZ bankovní licenci. Rozhodnutí nabylo právní moci posledního dubna. Důvodem odebrání licence byla skutečnost, že Sberbank nebyla schopna plnit své závazky vůči klientům, uvádí ČNB. Městský soud v Praze v pondělí odpoledne poslal banku do likvidace a jmenoval likvidátorkou Jiřinu Lužovou. Situaci Sberbank CZ navázané na Rusko zhoršil odliv vkladů po zahájení ruské invaze na Ukrajinu.
2. 5. 2022Aktualizováno2. 5. 2022, 17:55|

Sberbank CZ se nepostavila proti rozhodnutí ČNB o odnětí licence, míří k likvidaci

Sberbank CZ nepodá rozklad proti rozhodnutí České národní banky (ČNB) o odnětí licence, míří tak k likvidaci. Učinila tak i přes výhrady k věcné správnosti rozhodnutí ČNB a přesvědčení, že současnou bezprecedentní situaci bylo možné řešit jinými vhodnými způsoby, řekl v sobotu ředitel komunikace banky Jan Hainz. Kroky k odnětí licence Sberbank CZ, která je navázána na Rusko, zahájila ČNB 28. února. Důvodem bylo zhoršení situace Sberbank CZ kvůli odlivu vkladů po zahájení ruské invaze na Ukrajinu.
30. 4. 2022|

Od pátku začnou dostávat náhradu vkladů institucionální klienti Sberbank

Institucionálním klientům, kteří měli uložené peníze u Sberbank CZ, začne Garanční systém finančního trhu vyplácet náhrady jejich vkladů v pátek. Výplaty se uskuteční prostřednictvím pobočkové sítě Komerční banky. Česká Sberbank krátce po začátku ruské invaze na Ukrajinu zavřela pobočky, poté zahájila Česká národní banka kroky k odebrání bankovní licence. Ve středu o odebrání rozhodla, zatím však nepravomocně. Banka s vazbami na Rusko může podat rozklad.
21. 4. 2022|

Bývalá šéfka energetického úřadu Vitásková chtěla za stíhání odškodné 48,5 milionu, soud jí přiznal zlomek

Bývalá šéfka Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková neuspěla s požadavkem na odškodné 48,5 milionu korun za své trestní stíhání v kauze solárních elektráren. Ministerstvo spravedlnosti jí za způsobenou nemajetkovou újmu vyplatí celkem 600 tisíc korun. Ve čtvrtek to potvrdil pražský městský soud, který zamítl odvolání jak Vitáskové, tak i státu.
7. 4. 2022|

USA uvalily další sankce na Rusko, uvolní historické množství ropných rezerv

Další balík sankcí vůči Rusku kvůli jeho útoku na Ukrajinu oznámily Spojené státy. Nové postihy míří na ruský technologický sektor včetně největšího ruského výrobce polovodičů firmu Mikron. Cílem je podle amerického ministerstva financí mimo jiné zamezit možnému obcházení již existujících amerických sankcí. V dalších dnech by mělo ministerstvo obchodu uvalit sankce mířené na ruský obranný, letecký a námořní sektor. Ze svých strategických rezerv budou USA podle plánu prezidenta Joea Bidena nově uvolňovat jeden milion barelů ropy denně. Reagují tak na vzrůstající ceny pohonných hmot v zemi, které ovlivňuje i válka na Ukrajině.
31. 3. 2022Aktualizováno31. 3. 2022, 23:15|

Moskva a Kyjev začínají sbližovat své diplomatické pozice, tvrdí ruský vyjednavač

Moskva a Kyjev se nacházejí „někde napůl cesty“, pokud jde o diplomatická jednání o otázkách demilitarizace Ukrajiny, sdělil v pátek podle agentury TASS hlavní ruský vyjednavač Vladimir Medinskij. V hlavních bodech jednání, mezi něž patří mimo jiné otázka možného vstupu Ukrajiny do Severoatlantické aliance, se pak obě strany podle Medinského „maximálně přiblížily“. Ukrajinský vyjednavač Mychajlo Podoljak nedlouho po zveřejnění Medinského komentářů na Twitteru uvedl, že cílem ruských prohlášení je vyvolat tlak v médiích, a upozornil, že Moskva se vyjadřuje jen ke svým požadavkům. Otázku vstupu Ukrajiny do NATO nekomentoval.
18. 3. 2022Aktualizováno18. 3. 2022, 19:04|

EU se shodla na sankcích proti Minsku. Sberbank odchází z Evropy

Evropská unie uvalí další balík sankcí na Bělorusko kvůli jeho roli v ruské invazi na Ukrajinu. Ruská banka Sberbank končí podnikání v Evropě. Její klienti začali ve velkém vybírat úspory, regulační úřady v některých zemích začaly připravovat odebrání licencí. Cena plynu v Evropě je na maximu kvůli obavám z dopadu sankcí. USA uvalí dodatečné sankce na Rusko a Bělorusko zaměřené na obranný sektor.
2. 3. 2022Aktualizováno2. 3. 2022, 19:05|