Soud uložil průvodcům bez licence za smrt turistek v Alpách podmíněné tresty

Českobudějovický soud uložil podmíněné tresty dvěma mužům za usmrcení dvou žen z nedbalosti. Turistky zahynuly v rakouských Alpách při výstupech, které muži podle kriminalistů vedli nelegálně. Obžalovaným Daliboru Urbanovi uložil soud podmíněný trest na tři roky s odkladem na pět let a Janu Linhartovi podmíněný trest na dvacet měsíců s odkladem na tři roky. Oběma zakázal činnost spojenou s pořádáním podobných aktivit. Rozsudek není pravomocný, oba obžalovaní si ponechali lhůtu na rozmyšlenou, zda se odvolají. Státní zástupkyně se k možnosti odvolání nevyjádřila.

První tragická událost se stala v červenci 2019, kdy obžalovaný Urban pořádal výpravu dvou desítek lidí do Rakouska na zajištěnou cestu, takzvanou ferratu, Wildfrauensteig. Akce se nakonec kvůli úrazu neúčastnil. Místo sebe poslal jako vůdce skupiny kamaráda Linharta. Urban byl držitelem licence národního horského průvodce, pro organizaci podobné akce v zahraničí však byla jeho kvalifikace nedostatečná. Linhart, který s lidmi do Rakouska vycestoval, neměl licenci žádnou. Čtyřiadvacetiletá účastnice výpravy při výstupu uklouzla a zřítila se ze sto padesáti metrů a zahynula.

Vůdce ignoroval upozornění na počasí

„Během soudu obžalovaný (Linhart) neprojevil žádnou sebereflexi. Při výpravě ignoroval upozornění na počasí, kdy podle předpovědi měly přijít bouřky a nepřipravil pro klienty náhradní program a nechal je vyrazit na časově náročný výstup a sestup,“ uvedla státní zástupkyně Milena Benková.

Podle obhajoby však Linhart počasí sledoval a dostával o jeho vývoji informace od Urbana. „Soudní znalec u soudu uvedl, že hory jsou obecně velmi nebezpečné a počasí se na nich rychle mění. Dodal, že se jednalo o nešťastnou událost, protože žádný vedoucí výpravy nemůže hlídat každý krok účastníků ve skupině,“ uvedl Linhartův obhájce Filip Toul.

Podle předsedkyně soudního senátu Kristiny Neradové byla Linhartova výpověď účelová. „Zbaběle se snažil vše shodit na druhého obžalovaného,“ uvedla.

Skupina byla příliš velká, turistka měla nevhodnou obuv

Druhý případ se stal v srpnu 2020, kdy Urban vedl patnáctičlennou výpravu na rakouskou ferratu Drachenwand. Podle obžaloby bylo účastníků nadlimitní množství, protože na proškoleného průvodce připadá šest lidí. Při sestupu se šestatřicetiletá žena zřítila z výšky kolem padesáti metrů a zemřela. Urban před soudem uvedl, že šlo o nešťastnou náhodu. Podle obžaloby ale ignoroval, že žena nemá vhodnou obuv a nevěnoval pozornost jejímu kritickému stavu.

Případem se soud zabýval od loňského listopadu. Dalibor Urban uznal vinu v obou případech a domluvil se na finanční náhradě pro pozůstalé. Soudkyně řekla, že v případě smrti dvou žen připadal v úvahu nepodmíněný trest. „Ale soud vzal v potaz jako polehčující okolnost, že obžalovaný Urban svou vinu uznal, postavil se k věci čelem a dohodl se s poškozenými na vyrovnání,“ řekla v úterý soudkyně.